G4Media.ro

EXCLUSIV Cum a intrat primul milion de lei de la Tel Drum…

EXCLUSIV Cum a intrat primul milion de lei de la Tel Drum în conturile familiei Dragnea. Banii au venit din chirii platite la șase luni de la privatizarea semnată de fostul șef al CJ Teleorman

Hotelul familiei lui Liviu Dragnea a beneficiat de bani de la Tel Drum la doar șase luni după ce șeful PSD, pe atunci președintele Consiliului Județean Teleorman, a semnat privatizarea companiei aflată în subordinea instituției pe care o conducea, rezultă dintr-o serie de documente obținute de G4Media.ro. Primul milion de lei de la societatea de construcții către familia lui Liviu Dragnea a intrat pe parcursul a peste zece ani sub formă de investiții și chirii plătite chiar de Tel Drum în conturile Hotel Turris SA. Hotelul era deținut la acel moment de fosta soție a șefului PSD. Firma de construții a ajuns după privatizare la Marian Fișcuci, fost coleg de facultate cu Liviu Dragnea.

(Foto: Marian Fișcuci și Liviu Dragnea/ Sursa: Liber de Teleorman)

Liderul PSD a refuzat să ofere orice reacție sau informație la investigația G4Media.ro, deși a fost contactat în urmă cu mai multe zile atât telefonic, cât şi pe email și whatsapp.

Pe 17 aprilie 2002, Liviu Dragnea, în calitate de președinte al Consiliului Județean (CJ) Teleorman vindea Tel Drum. Cumpărătorul era Marian Fișcuci (foto), prietenul și fostul coleg de facultate al liderului PSD.

Peste câteva luni, Marian Fișcuci, în calitate de acționar unic al Tel Drum, întoarce un contract către Hotel Turris SA din Turnu Măgurele. Societatea deținută de fosta soție a lui Liviu Dragnea, Bombonica Dragnea (actuala Prodana) transmite sume de bani către Liviu Dragnea sub forma unor chirii.

Semnăturile lui Liviu Dragnea și Marian Fișcuci se găsesc pe contractul de vânzare-cumpărare datat cu 17 aprilie 2002. Din acest document reiese că instituția Consiliului Județean (CJ), reprezentată de actualul șef PSD, îi vinde celui de al doilea, Marian Fișcuci, Tel Drum-ul, regia de drumuri și poduri a județului Teleorman.

Privatizarea a fost motivată, conform documentelor obținute de G4Media.ro, de problemele financiare ale regiei județene. Este vorba de o datorie de 500.000 de lei către actuala Administrație Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Un alt motiv al privatizării a fost și lipsa contractelor, conform unui raport al CJ din 2002 obținut de G4Media.ro.

În cadrul contractului de vânzare-cumpărare încheiat cu CJ Teleorman, Marian Fișcuci se obliga să plătească pentru acțiunile noii societăți 800.000 de lei (8 miliarde de lei vechi, aproximativ 250.000 de euro în urmă cu 16 ani).

Pe lângă cei 800.000 de lei, Marian Fișcuci se mai obliga să facă investiții în valoare de o sumă tot de 800.000 de lei.

Fișcuci plătește tot la hotelul familiei Dragnea

La aproape șase luni de la data semnării privatizării Tel Drum de către Liviu Dragnea, reamintim – este vorba de data 17 aprilie 2002, Marian Fișcuci încheie un document contractual, înregistrat la Registrul Comerțului pe 1 noiembrie 2002, în urma căruia familia lui Liviu Dragnea avea parte pentru prima dată de foloase financiare de pe urma Tel Drum.

Printr-un contract surprinzător, dacă se ține seama că Tel Drum este o firmă de construcții, Marian Fișcuci se obligă să ia în locațiune întreg Hotel Turris din Turnu Măgurele. Conform contractului, firma de construcții Tel Drum își asumă să deruleze activități economice în locul Hotel Turris SA la hotelul cu același nume din Turnu Măgurele, dar să suporte cheltuielile și investițiile în locul societății. Suplimentar, Tel Drum se obligă să achite și chirie. Hotelul Turris era operat de societatea Hotel Turris SA din Turnu Măgurele, firmă controlată de soția lui Dragnea din anul 1998 prin intermediul asociației angajaților.

Conform contractului din 1 noiembrie, Marian Fișcuci se obligă să achite toate lucrările de amenajare, modernizare, întreținere și orice investiție are nevoie hotelul deținut de Bombonica Dragnea, care la vremea respectivă era soția liderului PSD. Nu doar investițiile erau obligația Tel Drum, ci și activitatea curentă era suportată de compania de construcții.

Concesiunea presupunea închirierea imobilului hotelului de 1.500 mp și a activității hoteliere. Conform datelor Institutului Național de Statistică, Teleorman a înregistrat numărul cel mai mic de persoane care s-au cazat la hotelurile din fiecare județ. Media din ultimii ani a fost undeva la 1.500 de persoane pentru tot județul, iar Turnu Măgurele este al doilea oraș ca importanță al județului, după Alexandria.

Chirie de la Tel Drum pentru firma Bombonicăi

Pe lângă faptul că suporta toate cheltuielile și investițiile hotelului, Marian Fișcuci se obligă să achite chiria lunară. Este vorba de o sumă de 2.500 de lei (25 de milioane de lei vechi), undeva la 700 de euro la nivelul lui noiembrie 2002 (la un curs 3,4 lei/euro). Înțelegerea era valabilă inițial doar pentru trei ani.

Peste două luni, printr-un contract datat cu 6 ianuarie 2003, înțelegerea financiară se schimbă. Durata acestuia crește la zece ani, până la sfârșitul anului 2012, iar chiria lunară se majorează de la 2.500 la 8.500 de lei (85 de milioane de lei vechi, undeva la 2.000 de euro. Mai mult, contractul dintre cele două părți putea fi renegociat pe parcurs, iar chiria să crească.

„Sumele au crescut de la an la an, Tel Drum a achitat către Hotel Turris facturi imense, de la repararea liftului până la renovarea în întregime a unității hoteliere. Tot ce s-a făcut în hotelul deținut de familia Dragnea a fost realizat cu banii Tel Drum”, a declarat pentru G4Media.ro Teodor Nițulescu, fostul prefect de Teleorman, audiat ca martor într-unul din dosarele anchetate de DNA.

Modificarea sumelor din acest contract după luna ianuarie 2003 ne-a fost confirmată și de un fost membru al conducerii Hotel Turris, care a refuzat să ne ofere declarații pentru simplu motiv „că familia sa trăiește în Teleorman și nu vrea ca oamenii lui Dragnea să-i facă rău”.

Precizăm că reprezentanții Tel Drum SA, Hotel Turris SA, Marian Fișcuci sau Bombonica Prodana au refuzat să explice  legăturile dintre privatizarea regiei și contractul încheiat  între compania de construcții și societatea familiei liderului PSD, la doar șase luni de la privatizare. Un fost cenzor al Tel Drum ne-a declarat că acest contract nu mai este în vigoare și că el a fost întrerupt în urmă cu câțiva ani.

800 de mii pentru Tel Drum, 1 milion pentru familia Dragnea

Chiar dacă la prima vedere chiria lunară nu este foarte mare, 8.500 de lei la nivelul lui 2003, această plată lunară însumează pentru cei 10 ani inițiali de contract un total mai mare decât prețul plătit de Marian Fișcuci pentru Tel Drum.

Reamintim că Marian Fișcuci se înțelege contractual cu Liviu Dragnea să preia Tel Drum de la Consiliul Județean Teleorman contra unei sume de 800.000 de lei (8 miliarde de lei vechi). Apoi, în doar primul an, acesta achită la rândul său către hotelul familiei Dragnea, suma de 102.000 de lei, iar în cei zece ani, doar dacă se ține cont de această sumă, familia Dragnea a încasat peste un milion de lei, mai mult decât a plătit Fișcuci pe Tel Drum.

Mai trebuie punctat că până să preia Tel Drum, Marian Fișcuci nu apărea ca acționar în alte societăți, nu deținea o altă afacere. Acesta a refuzat mereu să dialogheze cu presa pe subiectul implicării sale în afacerea Tel Drum. Direcția Națională Anticorupție (DNA) susține, în cadrul anchetei privind două drumuri județene finanțate cu bani europeni, că Fișcuci este un simplu paravan, iar adevăratul beneficiar al afacerilor Tel Drum a fost Liviu Dragnea, acuzat oficial de constituirea unui grup infracțional organizat.

Banii încasați de Dragnea de la Hotel Turris

Hotel Turris SA, societatea deținută de Bombonica Dragnea, a luat la sfârșitul anilor 2000 în locațiune două proprietăți deținute de Liviu Dragnea. Este vorba de un spațiu comercial de 76 metri pătrați situat pe strada Horea Cloșca și Crișan din Turnu Măgurele și un restaurant cu circuit închis, „Hanul Diligenței”, aflat la intrarea în Turnu Măgurele. Apoi, din 2008, pe lângă spaţiul comercial din strada Horea, Closca şi Crisan şi popasul „Hanul Diligentei”, Liviu Dragnea scrie în declaraţiile de avere că încasează chirie și pentru proprietatea unde se află Hotel Turris.

În baza acestor contracte între firma Bombonicăi, care lua din noiembrie 2002 bani de la Tel Drum, și Liviu Dragnea, care semnase privatizarea Tel Drum, actualul șef al PSD a încasat din chirii, o perioada mai scurtă de timp, din 2007 și pănă în 2015. Cei doi au divorțat în iunie 2015,

Nu este foarte clar cât a încasat fiecare din aceste sume declarate în fiecare an sau dacă sumele s-au raportat de la un an la altul, mărind astfel valoarea debitului Tel Drum către familia Dragnea, suma de încasat fiind cea din declarația de avere depusă în fiecare an.

  • 2007, declarația de avere depusă în anul următor: 16.000 de euro creanțe de la Hotel Turris SA ca și chirie pentru spațiul comercial de 76 mp de pe strada Horia, Cloșca și Crișan din Turnu Măgurele
  • 2008, declarația de avere depusă în anul următor: 40.000 de euro de la Hotel Turris ca și chirie pentru spațiile din strada Horia Cloșca și Crișan, Hanul Diligenței și teren și imobil de pe strada Independenței nr.1 din Turnu Măgurele
  • 2009, declarația de avere depusă în anul următor: 128.000 de euro de la Hotel Turris SA ca și chirie pentru teren și imobil de pe strada Independenței nr.1 din Turnu Măgurele și pentru spațiul coercial de pe strada Horia Cloșca și Crișan din Turnu Măgurele
  • 2010, declarația de avere depusă în anul următor: 152.500 de euro de la Hotel Turris SA ca și chirie pentru teren și imobil de pe strada Independenței nr.1 din Turnu Măgurele
  • 2011, declarația de avere depusă în anul următor: 180.000 de euro de la Hotel Turris SA ca și chirie pentru teren și imobil de pe strada Independenței nr.1 din Turnu Măgurele
  • 2012, declarația de avere depusa în anul urmator: 200.000 de euro de la Hotel Turris ca și chirie pentru teren și imobil de pe strada Independenței nr.1 din Turnu Măgurele
  • 2013, declarația de avere depusă în anul următor: 178.209 de euro de la Hotel Turris SA ca și chirie pentru imobil si teren strada Independenței nr. 1 din Turnu Măgurele
  • 2014, declarația de avere depusa în anul următor: 183.557 de euro de la Hotel Turris ca și chirie pentru imobil si teren in strada Independentei nr.1 – Turnu Măgurele
  • 2015, declarația de avere depusă în anul următor: 80.710 euro si 460.110 lei (aproximativ 110.000 de euro) ca și chirie pentru imobil și teren strada Independenței nr.1 Turnu Magurele
  • 2016, declaratie depusa in anul urmator: 80.710 euro si 460.110 lei (aproximativ 110.000 de euro) de la Hotel Turris SA pentru închirierea imobil și teren de pe strada Independentei nr.1 din Turnu Măgurele.

Șeful PSD nu a răspuns întrebărilor referitoare la informațiile din declarațiile de avere pentru a ne preciza dacă sumele au fost încasate în întregime anual sau erau retrase parțial, restul raportându-se pentru anul următor.

După privatizare, vin și contractele

Așa cum am precizat, privatizarea Tel Drum a fost motivată de lipsa contractelor. Teodor Nițulescu, fost prefect de Teleorman, Consiliul Județean Teleorman (condus de Liviu Dragnea între 2000 și 2012) suține că instituția acorda lucrările de asfaltare către firme din județul Giurgiu, nu către Tel Drum. În perioada respectivă, contractele se puteau acorda mai ușor. Decizia depindea de șeful de județ, președintele consiliului județean.

După privatizare, până în 2007, cifra de afaceri a Tel Drum a fost compusă peste 90% din contracte pe care fosta regie privatizată de Dragnea le încheia cu instituția Consiliului Județean Teleorman și cu primăriile de comune și orașe din județul din sudul României, susține Nițulescu.

Bilanțurile depuse de firma de construcții la Ministerul de Finanțe confirmă saltul făcut de Tel Drum după privatizare. Dacă până în 2002, cifra de afaceri era de două milioane de lei, în anul în care Tel Drum reprimește contracte de la Consiliul Județean, bilanțul consemnează o cifră de afaceri de 10 milioane de lei, de cinci ori mai mult.

Din 2007, de când a apărut obligativitatea publicării investiţiilor publice, Tel Drum a primit în Teleorman 142 de contracte. 58 dintre ele au fost acordate direct, fără licitatie.

Din cele 142 de contracte primite de Tel Drum în Teleorman din 2007, aproape jumătate (57 reprezentând 40%) au fost de la Consiliul Judeţean. Cea mai mare parte (47) au fost atribuite în perioada în care instituţia era condusă de Liviu Dragnea. Valoarea totală a contractelor primite de Tel Drum, în Teleorman, în ultimii 11 ani, se ridică la 135 de milioane de euro. Datele au fost obținute cu ajutorul aplicației Termene.ro care monitorizează și contractele publice.

Așa se explică în parte și de ce Tel Drum a ajuns în 2016 pe locul cinci al firmelor de construcție, dacă se ține cont de cifra de afaceri, societatea ajungând la o cifră de afaceri de 223 de milioane de lei și de aproape un miliard de lei în ultimii șase ani, conform datelor oferite de aplicația Termene.ro.

Hotelul ajunge la Dragnea, după divorț

Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Pănă în 1998, Hotel Turris din Turnu Măgurele a fost deținut de statul român, care îl privatizează preferențial către asociația salariaților din această unitate. Privatizarea este realizată în octombrie 1998, în perioada guvernării CDR (Convenția Democrată). Pe atunci, Liviu Dragnea era prefect din partea PD în Teleorman.

Asociația angajaților din Hotel Turris era controlată de Bombonica Dragnea, care deținea cele mai multe participații (fostă Prodana înainte de căsătorie, nume la care a revenit după divorțul din 2015). Din ianuarie 2003, asociația salariaților este desființată, iar hotelul este preluat direct de Hotel Turris SA, unde Bombonica Dragnea deținea peste 98% dintre actiuni. Este perioada în care Tel Drum încheie contractul cu Hotel Turris SA.

Acest lucru rămâne valabil până în 2009, când hotelul este scos din patrimoniul firmei și dat pe persoană fizică Bombonicăi Dragnea drept compensare la un aport de capital social.

În iunie 2015, când Liviu Dragnea divorțează de Bombonica, hotelul din Turnu Măgurele îi revine președintelui PSD în urma partajului. Hotelul a fost pușculița de milioane a familiei în urma contractelor cu Tel Drum sau Romcip.

Din 2014, banii vin de la ferma de porci

În noiembrie 2014, Hotel Turris este închiriat cu 120.000 de lei pe an de Romcip SA, redenumită Ferma Salcia, complexul de porcine de peste 20.000 de capete care era deținut de Ștefan Valentin Dragnea, fiul lui Liviu Dragnea.

În ianuarie 2015, Romcip SA subînchirază hotelul către firma Hotel Turris SA . Bombonica Prodana ieșise însă din acționariat la sfârșitul lui 2013, când a cedat acțiunile firmei către Cristina Mândruc, fost administrator al societății, contra unei sume de 80.000 de lei, așa cum a fost notificat Registrul Comerțului în urmă cu cinci ani.

De notat că, după ce Hotelul Turris a ajuns la Liviu Dragnea în urma partajului de Bombonica, iar unitatea hotelieră a fost închiriată fermei de porci, șeful PSD nu a mai scris în declarația de avere că primește bani din chirii de pe urma acestei proprietăți.

NOTĂ: Pe parcursul documentării investigației, am încercat să-l contactăm telefonic pe Liviu Dragnea, dar liderul PSD nu a dorit să răspundă la apelurile telefonice, la sms-uri, mesaje pe whatsapp sau emailuri. L-am întrebat pe liderul PSD dacă ne va răspunde într-un interval anume, dar nici la această solicitare nu am primit răspuns.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Foarte utilă documentarea din articol, poate mai apare un dosar la DNA 🙂

    Pentru autor: vedeți că în fraza următoare lipsesc câteva cuvinte, poate corectați 🙂
    „Precizăm că reprezentanții Tel Drum SA, Hotel Turris SA, Marian Fișcuci sau Bombonica Prodana au refuzat să explice între privatizarea regiei decontractul încheiat încheiat între compania de construcții și societatea familiei liderului PSD la doar șase luni de la privatizare. „

  2. Multumit pentru munca depusa, tot respectul. Cred totusi ca nu e asa de greu sa rugati un tanar programator, care probabil va face probono munca, sa va aranjeze putin site-ul deoarece e cringe de citit. Pe un monitor de 24″ + 60% din ecran in partea dreapta e alba… Scuze daca deranjez cu acest sfat.

    • Ai dreptate, eu am făcut zoom pe pagină să văd textul mai mare și mai bine aranjat 🙂

  3. Fișcuci deține anterior afaceri Tel Drum FIȘCUCI SNC, societate care avea monopol pentru aprovizionarea instituțiilor din subordinea CJT. De exemplu Direcția de Protecție a Copilului, unde livra de toate. Cu banii obținuți din aceste afaceri a cumparat Tel Drum