G4Media.ro

EXCLUSIV Culisele bătăliei din coaliție pentru listarea dosarului Roșia Montană la UNESCO…

sursa foto: Alba24.ro

EXCLUSIV Culisele bătăliei din coaliție pentru listarea dosarului Roșia Montană la UNESCO / USR PLUS a amenințat că-și retrage miniștrii din ședința de Guvern dacă premierul pune tema pe masă

USR PLUS a amenințat, în urmă cu câteva săptămâni, că își retrage miniștri din ședința de guvern dacă premierul Florin Cîțu va propune oficial retragerea dosarului Roșia Montană de la UNESCO, au declarat pentru G4Media.ro surse din cadrul coaliției. Comitetul Patrimoniului Mondial ar urma să decidă, duminică, 25 iulie, dacă înscrie dosarul ”Peisajul Minier Roșia Montană” în Patrimoniul Mondial UNESCO.

Potrivit surselor G4Media.ro, înscrierea întregii zone din Roșia Montana, care include tot perimetrul zăcământului aurifer, nu doar minele romane, în UNESCO a încins spiritele în coaliție.

Premierul Florin Cîțu, dar și liderul PNL, Ludovic Orban, ar fi pledat în coaliție pentru retragerea dosarului Roșia Montană pe motiv că statul român riscă să piardă procesul de arbitraj cu Gabriel Resources, dar ar fi invocat și o serie de probleme de legalitate la întocmirea dosarului.

Dosarul Roșia Montană, pregătit de fostul ministru al culturii, Corina Șuteu, a fost depus la UNESCO în 4 ianuarie 2017, în ultima zi a guvernului condus de Dacian Cioloș.

Sursa Foto: G4Media.ro

Discuția despre o eventuală retragere a dosarului ar fi fost tranșată acum tot de Dacian Cioloș, care i-ar fi transmis premierului Cîțu că, dacă va introduce tema în ședință de guvern, miniștrii USR PLUS se vor ridica de masă și se vor retrage, pentru a obliga PNL și UDMR să-și asume această decizie.

Discuțiile au avut  loc la sfârșitul lunii iunie, când au existat și luări de poziție publice pe tema dosarului Roșia Montană.

Dacian Cioloș a declarat, pe 28 iunie, într-un răspuns trimis asociației Declic, că premierul Florin Cîțu ”ține foarte mult la această retragere și la a restrânge cererea de protecție UNESCO doar pentru minele romane, ceea ce e un pic absurd. Nu poți să spui că dai jos tot dealul și să protejezi totuși minele din interiorul dealului”.

Cioloș a mai spus atunci că și UDMR susține poziția PNL. ”Noi am tot explicat că protecția siteului respectiv este dată de legislația națională, nu de UNESCO. Deci nu pot folosi argumentul că dacă Roșia Montană intră în UNESCO, România pierde arbitrajul internațional cu compania minieră”.

Între timp, premierul Florin Cîțu, aflat în plină campanie internă de alegeri, s-ar fi repliat de teama unui scandal public pe tema retragerii dosarului Roșia Montană, mai ales că ONG-urile au început să pună presiune publică pe Guvern să nu retragă dosarul.

Sursa: Antena 3

Ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, a cerut în 2020 reînscrierea dosarului Roșia Montană la UNESCO. Gheorghiu a declarat, joi, într-o intervenție la Antena 3, că Guvernul României va susține duminică la UNESCO continuarea procedurii de listare la UNESCO a peisajului minier Roșia Montană.

Totuși, riscul pierderii procesului de arbitraj cu Gabriel Resources din cauza listării Roșia Montană în UNESCO este cât se poate de real. Asupra acestui risc au atras atenția o serie de oficiali guvernamentali de-a lungul timpului, dar și avocații angajați de statul român.

Inclusiv fostul ministru al justiției din Guvernul Cioloș, Raluca Prună, a scris în 2016 pe Facebook un comentariu (șters ulterior), în care arăta că ”Înţelept ar fi să nu se ia nicio decizie. Depunerea dosarului de către statul român e o poziţionare care vine mănuşă în procedura arbitrală”.

Guvernul Dăncilă a stopat, in iunie 2018, procedura de includere a localității Roșia Montană în patrimoniul UNESCO. La vremea respectivă, ambasadorul României pe lângă UNESCO, Adrian Cioroianu, a explicat: ”Atât în mandatul guvernului Cioloș, cât și în mandatul actualului Guvern, Ministerul Finanțelor și Ministerul Economiei nu au susținut înscrierea pe lista Patrimoniului Mondial. Ei spun că pe durata procesului cu Gabriel Resources nu ar fi bine să se producă înscrierea la UNESCO, pentru că ar servi interesele avocaților părții adverse”.

Însă cel mai puternic avertisment a fost transmis Guvernului chiar de casa de avocatură angajată de statul român în procesul cu Gabriel Resources. În iunie 2017, compania canadiană a chemat în instanță România la un Tribunal al Băncii Mondiale, invocând pierderi de 4,4 miliarde de dolari din cauză că Guvernul de la Bucureşti a decis să nu aprobe exploatarea minei de aur Roşia Montană. Procesul este în curs.

Casa de avocatură a avertizat Guvernul că există un risc semnificativ ca listarea Roșia Montană la UNESCO să ducă la pierderea procesului cu Gabriel Resources deoarece ar reprezenta o confirmare că statul român blochează dreptul companiei de a efectua activități de minerit în zonă, după ce același stat i-a acordat licența de exploatare în urmă cu mai bine de 20 de ani.

Pe de altă parte, reprezentanții Gabriel Resources ar fi atras atenția Guvernului Cîțu că dosarul Roșia Montană depus la UNESCO ridică probleme majore de legalitate și ar conține informații false. Potrivit surselor G4Media.ro, compania ar fi susținut că a obținut toate certificatele de descărcare arheologică în zona Roșia Montană iar Ministerul Culturii ar fi avut obligația legală să declasifice site-ul din zona monumentelor istorice, însă dosarul trimis la UNESCO prezintă zona în continuare drept sit arheologic.

Gabriel Resources a notificat de altfel Guvernul Cîțu că va deschide o nouă procedură de arbitraj împotriva României din cauza listării Roșia Montană la UNESCO:

Sursa Foto: G4Media.ro

Susținătorii înscrierii întregii zone Roșia Montană în patrimoniul UNESCO, nu doar a minelor romane, sunt de părere însă că listarea nu va reprezenta un risc în procesul de arbitraj.

Fostul senator USR PLUS, Mihai Goțiu, unul dintre cei mai puternici adversari ai exploatării, a declarat pentru G4Media.ro că ”în mod specific, și în sens total contrar celor vehiculate în spațiul public în ultimele săptămâni, în cazul Roșia Montană, includerea în UNESCO ar întări poziția statului român în procesul de arbitraj de la ICSID Washington. Avocații companiei susțin în acest proces că Roșia Montană a fost inclusă pe Lista Monumentelor Istorice (LMI) din România, doar pentru a bloca proiectul minier, chiar dacă zona nu ar avea o valoare cultural-istorică deosebită. Dincolo de faptul că ”argumentul” e contra-factual (Roșia Montană fiind inclusă în LMI încă din anul 1992, pe când Gabriel Resources nici măcar nu exista, darmite să aibă vreun drept aici), ar dinamita și anula definitiv afirmațiile avocaților companiei în această direcție”.

Reamintim că avocații companiei susțin că zona ar fi trebuit delistată automat ca monument istoric și ca sit arheologic de către ministerul Culturii după ce Gabriel Resources a obținut certificatele de descărcare arheologică. Potrivit acestora, listarea în UNESCO ar echivala cu un act de expropriere al zonei și blocarea de către statul român a posibilității de exploatare a zăcământului aurifer.

Listarea Roșiei Montane în UNESCO ar reprezenta o oportunitate, o șansă, pentru dezvoltarea economică a zonei bazată pe valorificarea patrimoniului cultural-istoric și natural al localității și al zonei, mai spune Goțiu. ” Să fie clar: UNESCO nu ”dă bani”, ci asigură, cel mult, finanțări pentru cercetări, însă e o insignă, un brand, recunoscut la nivel global, care poate facilita obținerea de finanțări pentru diferite proiecte și atragerea de investiții private în zonă”, a mai declarat pentru G4Media.ro fostul senator USR.

Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69% iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%.

Proiectul ar fi reprezentat cea mai mare mină de aur din Europa, iar Gabriel Resources susţine că ar fi injectat până la 24 de miliarde de dolari în economia României.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

39 comentarii

    • Coruptia mare, in favoarea fortelor straine, de care nu s-a atins nimeni.

    • Normal ca UDMR vor distrugerea zonei. Doar intra perfect in argumentatia lor ca n-a locuit nimeni in Ardeal pans au venit ei.

    • In afara de postari pe punctajul de partid, vedem si noi realitatea?….Ciolos, cand a fost premier a lasat-o pe Corina Suteu sa trimita singurica solicitarea, vezi Doamne, nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase….O tineti cu atacul la Udmr, dar astia au fost primii care au tipat de poluarea transfrontaliera cu cianuri…acum peste 20 de ani… Sa luam situatia de fapt, realiatea…minele romane, reabilitate ar fi eligibile de sit UNESCO, dar ce faci cu iazul poluat, carierele deschise, localitatile din jur?….ce dracu conservi acolo?….dar haldele de steril?….nu mai vorbim de resursele certe de minerale, ai acolo multe metale rare….in tara asta mai avem voie sa producem ceva?….E o decizie grea, dar modificarea dosarului e obligatorie….daca din veniturile generate din exploatare reabilitezi si ecologizezi ceea ce eate poluat istoric, e un mare plus, in 20 de ani ai un nou punct de atractie, daca cineva isi imagineaza ca oprim totul acum si peste un an e paradis, sigur e lovit la cap….acolo e nevoie de peste zece ani pentru ecologizare si costa miliarde de euro

    • O completare….daca tot ne-a apucat ecologismul de catifea…ce face USR cu celelalte situri poluate istoric?…numai Rosia Montana conteaza?…avem hartie de la Unesco si am rezolvat problema?….infantili…sunt pentru natura numai ca aduce bani pe consultanta, bagam ghiduri, organizam diseminarea rezultatelor, monitorizare, dar ceva cocret?….nu caa aia nu aduce bani… , Sa dau niste exemple, in Parcul National Calimani e o cariera de sulf, inchisa de 30 de ani, dar necesita ecologizare…..acum, scurgerile accidentale in raul Bistrita duc la un dezastru ecologic….vizitati idata si ve-ti socati, mai aproape de Bucuresti, vedeti haldele de steril de la Valea Calugareasca,PH, ….la Fagaras,Bv, la Moldova Noua ,CS…la Halanga, MH…..nu mai vorbim de minele de lignit deschise din Valea Jiului, acolo vreau proteste, solutii, proiecte ale lui Nasui si ale aluia de la Energie….dar ongistii promovati pe Declic si luati in brate de USR se concentreaza pe ursi si pe blocarea hidrocentralelor pe Jiu…adica statul roman a bagat sute de mil de euro intr-o hidrocentrala, dar noi nu vrem sa terminam ultimii 2% ca nu mai poate face Dejeu rafting….

  1. Nimic ieșit din comun! Pe acești borfași numai interesele îi mână în luptă. Era chiar culmea ca dama de companie a politicii românești să nu fie de acord cu retragerea dosarului, evident, nu gratis, ar fi avut de câștigat, altfel prostituata nu achesa la ideea cuțului. Este clar, dacă prostituata politicii românești are un interes vădit, susține proiectul propus, dacă nu, invocă motive, care mai de care mai ridicole. Credeți că retragerea dosarului nu s-ar fi făcut contra unor șpăgi grase acordate?

  2. Parca in Italia statul a platit mai mult pentru reabilitarea zonei poluate prin extragearea miniera decat profitul incasat.
    Cu fonduri UE, desigur.
    E vorba despre multi bani pe care tot smekerii ii incaseaza, fraierii sufera

  3. Până la urmă cine se cred, totuși, userii?!
    Cam ciudată atitudinea interzicerea unor subiecte!
    Înclinațiile lor teoretice spre dictatură se pare că nu sunt lipsite de confirmarea în fapte!
    Prinde contur ideologia lor neomarxista și eu am crezut că era lumea rea și făcea mișto de USR!

    • Iti doresc sa-si construiasca unii o fabrica de betoane pe strada ta. Autorizata legal, desigur.

    • Eu imi doresc sa il violeze un urs brun imens pe rusnacul asta maghiarizat zis marcel .

    • Ai dracu sunt astia de la USR, niste dictatori si niste neomarxisti, cum terorizeaza ei tot guvernul si ii forteaza sa faca ce vor ei…

      Realitatea fiind ca PNL-ul, UDMR-ul si Iohannis le baga pe gat pas cu pas absolut tot programul electoral celor de la USR. Cei de la USR au trecut in programul lor eliminarea pensiilor speciale, revenirea la alegerea primarilor in doua tururi, desfiintarea Sectiei Speciale, refacere legilor justitiei, depolitizarea anumitor institutii, transparenta in cheltuirea banului public. Mare parte din astea sunt si in programul COMUN de guvernare semnat in decembrie de PNL, USR si UDMR. Iar rezultatele sunt inexistente, ca PNL, UDMR si Iohannis fac absolut tot ce pot sa nu schimbe nimic.

      Subiectul Rosia Montana e extrem de delicat pentru votantii USRPlus. Ori liberalii ar fi asteptat ca USR-ul sa inghita extrem de bucuros inclusiv si mizeria asta, ca lor le lucesc ochii dupa niste bani. Asa cum le-au lucit si lui Basescu si lui Ponta.

      Se apropie momentul ca cei din USRPlus sa mai zica si „NU”, ca asta asteapta cei care i-au votat. Liberalii si Iohannis au intins coarda prea tare.

    • Coaliția macină în gol, se blochează unul pe altul, asta se numește timp pierdut, iar timp înseamnă bani!

    • @radulescule du-te de mai ia in gura boasele lui Ciolacu … ca doar de aia te plateste omu’

  4. Pana la urma, cu toate stangaciile lor, cei de la USR+ sunt singurii care se opun marilor tunuri ale mafiei, de la Rosia Montana pana la Romexpo sau Romprest. Numai cine e orb sau hot nu vede asta.

  5. desi nu sunt deloc un fan al USR-ului, nu pot sa nu vad aici, ca si in cazul protejarii padurilor, ca isi fac temele de politicieni care apara interesul national!

    cine era la putere in 1999, ciuma rosie?

  6. Un partid politic poate sustine interesele unei companii miniere in defavoarea interesului patrimonial, daca ia mita, spaga sau foloase necuvenite… Adica mi se pare normal. Iei si dai… Si guvernul Dancila a facut la fel, si ei au modificat pe langa si justitia ca sa nu faca inchisoare… lucru din nou protejat de partide ale coalitiei.

  7. Aurul si metalele rare au stat acolo mii de ani si sute de generații!
    S-au găsit cativa din generația asta, mai cu moț si cu apetit de hoți versați, ca vor sa exploateze ei tot, in beneficiul lor si ca sa plătească hoțiile făcute de marii corupți.
    Marș!

  8. Sa pună osul la treaba si sa recupereze cei peste 100 de miliarde de euro transferați in conturi in afara țării in ultimii zeci de ani de marii corupți! Asta trebuie sa facă, nu sa vândă pe nimic bogățiile țării si sa distrugă viața romanilor! Oricum, din exploatările acelea, omul de rând nu va vedea niciun ban, stați voi liniștiti! Si nici pentru pagubele create (deteriorarea calității aerului și a naturii din raza exploatărilor) nu va plăti statul nimic!! Nu vor creste pensii, alocații, nici locuri de munca mai bine plătite nu vor fi: tot ei vor fura!

    Ar trebui băgați la pușcărie toti cei care încearcă sa vândă resurse naturale ale țării (care nu aparțin doar acestei generații !!!). Vând in interesul străinilor cu bani multi, contra unor comisioane încasate de gasca lor de vânzători de țara. Nu pot sa cred ca sunt oameni atât de naivi sa nu realizeze mizeriile pe care încearcă sa le facă păpușarii din umbra cu marionetele astea de fațada! Sau poate titlul acela din imnul național chiar se potrivește acestei nații adormite!

    • Dream big,
      dar nu in Romania.
      Mama lui de vot greşit…

    • Eu am votat corect (din ce era in oferta).
      Nu îmi regret votul.
      Regret ca in țara asta sunt 30% sunt corupți, 40% coruptibili si cei 30% onești nu ies toți la vot.

  9. nu mai avem ce sa amanetam 🙂 trebuie sa platim datoriile noastre 🙂 duamne ajuta 🙂

  10. Domnilor, dati crezare singurului partid romanesc- USR! Restul partidelor nu sunt decat o caricatura ca si comentariile aferente ale unor udmr-isti si psd-isti cu nick-uri pe cat de multiple, pe atat de false.

  11. Acesta chiar e un motiv serios de ieșit de la guvernare! În acest caz nu i-ar mai condamna nimeni!

    • Va impiedica rau USR in coalitia hotilor si tradatorilor de tara camufland perfect si sora voastra psd. Dovada este indemnul cu care tot bateti campii de parasire a coalitiei. Ori poate vreti ANTICIPATE ?

    • Anticipatele sunt ideale!

    • ideala pentru ca penele si pesede se pricep la „scos” rezultate fantastice la alegeri

  12. Roșia montana trebuie la UNESCO pana când vom avea niște conducători patrioti…….asta vorbesc peste câteva sute de ani. Barem bogățiile de acolo sa rămână ale noastre.

  13. !Diana 𝓡𝓓

    ati punctat foarte bine,

    *Aurul si metalele rare au stat acolo mii de ani si sute de generații!
    S-au găsit cativa din generația asta, mai cu moț si cu apetit de hoți versați, ca vor sa exploateze ei tot, in beneficiul lor si ca sa plătească hoțiile făcute de marii corupți.
    Marș!*

    asa trebuie privite lucrurile!

  14. PNL si UDMR isi bat joc de USR+ si de Romania la greu.
    USR+ ar trebui sa iasa de la guvernare, sa fie in opozitie. Acum formatiunile sunt sfioase, sper sa nu se gandeasca doar la purcoiul de euro promis ( probabil smenuit deja) de UE.

  15. „Gabriel Resources a obţinut în anul 1999 o licenţă de explorare pentru proiectul minei de aur Roşia Montană, în care compania canadiană deţine o participaţie de 80,69% iar compania minieră de stat Minvest Deva deţine 19,31%”

    Eu nu inteleg, Romania castiga 20% ? In tara noastra, pe muntii nostrii 80% este amanetat? Cred ca-i o greseala.

    • nicio greseala … acuzand lipsa investitorilor (bine, motiv de doi bani) au facut contracte croite sadea pentru a mulge statul si a umple buzunarele unor baieti destepti ca Frank Timiș si altii

    • In tara noastra – Romanistan, redeventele pentru exploatarea resurselor naturale sunt modice (vezi petrolul, gazele, metalele rare, tot ce inseamna energie). Asa le-au stabilit „tradatorii de tara” care au incheiat contractele respective, dupa ce si-au incasat spagile grase de la companiile cointeresate. Pentru cativa politicieni corupti care s-au imbogatit, o tara intreaga culege praful de pe toba!

  16. Patrimoniul este nepretuit, o data distrus, nici bugetul SUA pe 100 de ani nu-l mai aduce inapoi. De aceea, este infinit mai important sa salvam Rosia decat sa castigam acel proces. Statul roman oricum are prea multi bani, se vede din modul in care ii risipeste, pe ce ii risipeste.