G4Media.ro

EXCLUSIV Guvernul României a fost informat că decizia privind despăgubirile în cazul…

sursa foto: Alba24.ro

EXCLUSIV Guvernul României a fost informat că decizia privind despăgubirile în cazul Roșia Montană va fi comunicată vineri (surse)

Guvernul României a fost informat că decizia privind despăgubirile în cazul Roșia Montană va fi comunicată vineri, conform surselor G4Media. Ministrul Finanțelor a anunțat că Executivul are mai multe opțiuni de achitare a datoriei, inclusiv una nemonetară și una de plată în rate.

 • UPDATE 11.49 Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a confirmat joi, că vineri se va pronunța decizia în cazul Roșia Montană și că în funcție de aceasta se va formula strategia de negociere. De asemenea, a explicat că „există și varianta să nu plătim nimic, ci să se facă exploatarea”. Totodată, a afirmat că pensiile sunt bugetate și nu sunt în pericol din cauza deciziei, dar că majorează ținta de deficit bugetar. „Am fost înștiințați că în cursul zilei de vineri se va pronunța decizia de către instanța arbitrară internațională. Așteptăm să vedem care va fi această decizie și urmează mai apoi să ne formulăm strategia de negociere și în funcție de cum vor fi coordonatele acestei strategii de negociere vom parcurge etapele necesare pentru a ajunge la un consens cu beneficiarii acelei decizii”, a explicat Marcel Boloș. Întrebat dacă o cale de atac extraordinară mai este posibilă, ministrul Finanțelor a răspuns că da, dar că „se derulează destul de rapid”. „Este posibilă, dar ea se derulează destul de rapid. Așa sunt uzanțele instanțelor arbitrare internaționale și perspectiva aceasta de a schimba decizia care se va pronunța vineri, în urma discuțiilor cu juriștii, este destul de mică”, a conchis Marcel Boloș, citat de Digi24.ro

Însă o eventuală amânare a plății, fie din cauza contestației, fie în urma eșalonării sumei, ridică o altă problemă pentru Guvern: Fiecare zi de întârziere a datoriei vine cu dobânzi foarte mari având în vedere că suma la care autoritățile se așteaptă să o plătească este de peste 2 miliarde de euro, conform surselor G4Media.

Ce spune ministrul Finanțelor

Marcel Boloș a declarat, la finalul lunii februarie, că una dintre soluțiile statului pentru achitarea datoriei față de Gabriel Resources ar putea fi plata în rate. Boloș a mai spus că decizia de la Roșia Montană și valoarea despăgubirilor ”provoacă fiori oricărui ministru” și că ”dacă se va considera că există o persoană responsabilă, organele statului vor acționa”.

Ministrul a mai spus și că România ar putea fi obligată să continue exploatarea de la Roșia Montană în procesul pe care compania Gabriel Resources l-a intentat statului român la tribunalul de arbitraj din cadrul Centrului Internațional pentru Reglementarea Diferendelor Relative la Investiții al Băncii Mondiale (ICSID).

 • „Poate, totuși, avem și surpriza unei decizii nemonetare”, a spus Boloș, referindu-se la posibilitatea ca decizia tribunalului să nu prevadă despăgubiri, dar în același timp să oblige statul român să continue exploatarea.

Ministrul Finanțelor a recunoscut că ar „prefera” mai degrabă o astfel de decizie „nemonetară”, în locul uneia care să impună despăbugiri României.

 • „E limpede că această decizie nemonetară – din punct de vedere al efortului bugetar – ar fi mai ușor de implementat. E posibil să se țină cont de faptul că această licență de exploatare a resursei noastre de aur e încă în vigoare”, a spus ministrul Boloș.

Contex

Compania canadiană Gabriel Resources  a susținut, în cadrul procesului de arbitraj de la Washington, că i-a fost expropriată investiția din România prin mai multe acte ale autorităților statului, inclusiv prin politizarea procedurii de autorizare a proiectului minier Roșia Montană. G4Media.ro a realizat un documentar despre deciziile cheie care au dus la blocarea licenței de exploatare la Roșia Montată după ce statul român a emis mai multe decizii prin care părea de acord cu exploatarea aurului de către compania canadiană.

Documentarul a fost realizat pe baza documentelor publice din arbitrajul ICSID.

Compania Gabriel Resources identifică primul act de expropriere în august 2011. La acea dată, procedura de emitere a acordului sau autorizației de mediu pentru proiect era în desfășurare la Ministerul Mediului. Evaluarea proiectului a fost făcută de către o Comisie de Analiză Tehnică (CAT) din care făceau parte reprezentanți ai mai multor ministere și autorități.

Procedura începuse în 2005, odată cu depunerea de către Roșia Montană Gold Corporation (RMGC) a Studiului de Evaluare a Impactului asupra Mediului (EIM), dar fusese suspendată în 2007 de Ministrul Mediului de la acea vreme, Attila Korodi, pentru motive pe care compania le-a reclamat ca fiind ilegale.

În orice caz, procedura a fost reluată în 2010, iar în toamna 2011 era în stadiu final, CAT mai având de analizat două capitole minore ale Studiului EIM.

Ce s-a întâmplat în august 2011? Mai mulți politicieni au declarat public că beneficiile statului din proiectul minier nu sunt suficient de mari și că este necesară o renegociere a acestor beneficii cu Gabriel Resources, acționarul majoritar de la RMGC.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. Se mai face un împrumut.
  Oricum, datoria externă o plătește tineretul.
  Nu vom avea o anchetă parlamentară despre cum s-a apărat guvernul la proces.

 2. Aici se poate vorbi de trădare de țară! Dar mafioților care au pus mâna pe țară nu le pasă, banul să iasă!!!!

 3. La acest organism arbitrar lucrurile sunt clare cand spun ca se va comunica hotărârea o și comunica.Nu exista ca la noi notiunea de amânare ulterioară a pronuntarii. Un lucru e cert =acela că statul român a fost găsit responsabil , iar consecințele le vom vedea în scurt timp.

 4. *arbitral

 5. Sa le plateasca in cianura.

 6. TARE sunt curios cum bagă peeeseeeedeeee ditamai datoria de 6 miliarde sub preș.

  • N-aț auzit deja ca Cioloș este vinovat că s-a inhăitat cu cei de la Unesco să ne jefuiasca țărișoara? N-aț auzit deja că Marcel Haisam se sacrifică pentru boborul acesta, greu jefuit de capitaliștii imorali?

 7. Ati auzit USL-istilor. Io zic sa va pregatiti…sa dati vina pe Ciolos/USR. Da cred ca sunteti deja pregatiti, aveti prin subsolurile sediilor manualele bolsevice de propaganda pe care le rasfoiti si in vise

 8. Face referendum Ciordacu 🤣