G4Media.ro

EXCLUSIV Câte teste a făcut fiecare județ de la începutul crizei COVID-19.…

EXCLUSIV Câte teste a făcut fiecare județ de la începutul crizei COVID-19. Patru județe nu testează nici acum deloc / Mai mult de o treime din testele totale au fost făcute în București

În România au fost realizate până în acest moment 824.343 de teste, din momentul infectării primului pacient cu COVID-19, pe 26 februarie. În total, au fost confirmate 31.381 de persoane infectate cu coronavirus.

Conform informațiilor obținute de G4Media, în România există 116 centre de testare, dintre care 95 de stat și 21 private.

În centrele de testare aparținând instituțiilor publice au fost făcute 557.406 teste, adică 67,61%, iar în centrele private au fost făcute 266.937 teste, adică 32,39%.

Cele mai multe teste au fost prelucrate în București: 296.365 (36% din numărul total de teste, de la nivel național), iar la polul opus se află Dâmbovița, unde au fost efectuate doar 697 de teste (0,08%).

Mai rău decât Dâmbovița stau patru județe în care, până acum, nu a fost efectuat niciun test COVID-19: Caraș Severin, Călărași, Giurgiu și Vâlcea. Populația din aceste județe este testată în centrele din alte localități.

APASĂ PE SĂGEȚILE STÂNGA ȘI DREAPTA PENTRU A VIZUALIZA DATELE GRAFICULUI 

În privința testărilor raportate la populația fiecărui județ, tot capitala înregistrează cele mai bune rezultate, cu 138 de teste la 1.000 de locuitori, urmată de Ilfov – 103 teste la 1.000 de locuitori și Cluj – 93 de teste la 1.000 de locuitori.

Cele mai mici rate de testare, în afara județelor unde nu au fost efectuate deloc teste, sunt în Dâmbovița – 1,4 teste la mie, Ialomița – 2,5 teste la mie și Prahova – 3 teste la mia de locuitori.

Menționăm că, la începutul pandemiei, în foarte puține județe au început testările odată cu apariția primelor cazuri de coronavirus, pentru că acestea nu beneficiau de infrastructura medicală necesară.

Spre exemplu, suspecții din Tulcea au fost testați în Constanța sau la București mai bine de o lună de la începutul crizei. Abia în luna aprilie, tulcenii au început să fie testați în județul lor. Dar, cu toate acestea, numărul de teste raportat până acum este relativ bun – 31 de teste la mia de locuitori.

Prin comparație, Constanța, care a fost și centru de primire inițial (testa și suspecții din județele vecine) și a primit în carantină români repatriați din Italia, are o cifră de testare mică, de doar 18 teste la mia de locuitori.

La nivel național, media de testare este 42,5 teste la 1.000 de locuitori.

În ceea ce privește rata cazurilor pozitive raportate la numărul de teste realizate, cele mai mici rate se înregistrează în județul Cluj – 1,06%, urmată de București – 1,23% și Timiș – 1,37%, centre de testare încă de la începutul epidemiei. Cele mai mari rate de infectare sunt în județele Dâmbovița – 122,95%, Ialomița – 67,98% și Prahova – 27,08%, județe care nu au testat de la începutul epidemiei, testele fiind prelucrate în alte județe, motiv pentru care rata este atât de mare (în Ialomița și Prahova) sau chiar mai mare decât testele efectuate local (Dâmbovița).

Media de infectare la nivel național, raportată la numărul de teste, este de 3,80%.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. Cum vine asta ‘Cele mai mari rate de infectare sunt în județele Dâmbovița – 122,95%’? Se stie ca unii oameni sunt infectati fara sa fie testati sau?

    • in Dambovita sunt 857 de cazuri de covid si s-au facut local doar 697 de teste. Imparti 857 la 697 si da 1,229. Mai multe teste s-au facut in alte judete, de asta sunt mai multi infectati decat numarul de teste.

    • Limba mea materna nu este româna, dar tot am reușit să înțeleg că procentul de îmbolnăviri este raportat la numărul de teste efectuate în județul respectiv

  2. Postati imediat comentariul meu precedent! Nu fiti imbecili! Respectati-va audienta! Respectati dreptul la libera exprimare, trogloditilor!

    • E așa o „libertate de exprimare” pe aici, din partea cui aprobă opiniile cetățenilor, că eu am renunțat, de luni de zile să mai postez comentarii! La cenzura practicată aici nu pot răspunde decât ignorându-i și îndemn cât mai multă lume să facă la fel!…

  3. Statistică cretină cu concluzii cretine. Dacă nu aveau aparat toate spitalele trimiteau in altă parte. De exemplu la sibiu nu am avut aparat și am trimis la Cluj. De când avem aparat din Mai și judetul Alba și Valcea trimit la Sibiu. Nu arată nimic staistica.

    Doar dacă vrei să vezi capacitatea de testare. Atât. Concluzia că anumite județe nu testează este o ignoranță crasă.

    • nu ignoranta, prostie pura.
      zice capitala are ” 138 de teste la 1.000 de locuitori”. pai in capitala se fac teste din multe zone. in capitala se interneaza pacienti din multe zone. nu e nimic local

    • Este perfect adevarat. Desi sunt judete in care s-au recoltat mii de teste, ele au fost prelucrate in alte zone din cauza inexistenței laboratoarelor. Spre exemplu Ialomița, Călărași, Giurgiu, Dâmbovița trimit probele la București, asa ca toate aceste teste apar in dreptul Capitalei din aceasta cauza si rata foarte mare care apare in dreptul Bucureștiului si foarte mică in respectivele județe. Pentru acuratețe trebuie luată statistica de recoltare de la fiecare DSP din tara si nu cea prelucrata in laboratoare.

  4. In Suceava s-au facut mai putine decat in Iasi!
    In HarCov, foarte multe si putie pozitive!

  5. Rata de infectare trebuie calculata la numarul de persoane testate, nu la numarul de teste efectuate. Sunt 493.858 persoane testate, deci rata de infectare e 6.3%. Bineinteles, cea reala e mult mai mare, avand in vedere ca inca se fac relativ putine teste.

  6. Din articol: „numărul de teste raportat până acum este relativ bun – 31 de teste la mia de locuitori.” – pe ce criterii faci afirmatia ca e „bun” ? De ce nu doar ce este peste 500 la mie sa fie bun ?

  7. La Vâlcea, acum o lună, autoritățile locale se lăudau că au reușit instalarea aparatului PCR pentru testări și că încep să testeze și la noi in județ. Din articol reiese că toate testele au fost trimise în lata parte. Nu mai înțeleg nimic!

  8. La idioti cand le faceti teste ca astia sunt mai multi decat cei cu COVID ?Cel putin astia sunt asimptomatici (se dau destepti si ne conduc spre morga)

  9. Ati creat site-uri cu toate kakaturile dar un site unde sa-si vada cetateanul rezultatul la testul COVID nu vreti sa faceti.Un tabel nu sunteti in stare sa faceti de unde sa descarce omul testul,nu sa astepte 72.000 de ore.Aveti computere degeaba .