G4Media.ro

Evoluția crizei siriene: Statele Unite nu-și vor retrage trupele/ Avertismentele lui Putin…

Sursa: Facebook

Evoluția crizei siriene: Statele Unite nu-și vor retrage trupele/ Avertismentele lui Putin și entuziasmul lui Trump

SUA nu-şi vor retrage trupele prezente pe teritoriul sirian până când obiectivele care stau în faţa lor nu vor fi fost atinse, a avertizat duminică ambasadoarea americană la Naţiunile Unite, Nikki Haley, citată de AFP şi Reuters, citate de Agerpres. Într-o intervenţie la canalul Fox News, Nikki Halley a prezentat o listă cu trei obiective pe care Washingtonul intenţionează să le atingă:să aibă certitudinea că nicio armă chimică nu poate fi folosită într-un mod ce ar constitui o ameninţare pentru interesele SUA; ca gruparea jihadistă Statul Islamic să fie învinsă şi ca SUA să poată supraveghea activităţile iraniene.

Obiectivul rămâne „de a vedea soldaţii americani întorcându-se, dar noi nu vom pleca fără să ne fi îndeplinit aceste misiuni”, a afirmat ea. De la alegerea sa, Donald Trump şi-a înmulţit mesajele contradictorii cu privire la problema siriană. El a spus că doreşte ca cei doi 2.000 de militari prezenţi în Siria să părăseasăn această ţară, înainte de a declara sâmbătă că occidentalii sunt dispuşi să-şi accentueze reacţia militară dacă Bashar al-Assad nu încetează să recurgă la armele chimice. Întrebată despre relaţiile SUA cu Rusia, Nikki Haley a spus că acestea sunt „extrem de tensionate”, dar că Statele Unite încă mai speră într-o îmbunătăţire a lor.

Putin: noi lovituri occidentale ar putea provoca haos în relațiile internaționale

Pe de altă parte, preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat duminică asupra faptului că noi lovituri occidentale împotriva Siriei ar putea provoca „haos” în relaţiile internaţionale, după atacul coordonat efectuat sâmbătă de SUA, Marea Britanie şi Franţa, relatează France Presse şi RIA Novosti.

Putin a subliniat într-o convorbire telefonică avută cu omologul său iranian Hassan Rohani că „dacă astfel de acţiuni, efectuate prin încălcarea Cartei Naţiunilor Unite, s-ar repeta, aceasta ar provoca inevitabil haos în relaţiile internaţionale”, conform unui comunicat al Kremlinului.

Cei doi lideri au „constatat că această acţiune ilegală aduce prejudicii grave perspectivelor unei reglementări politice în Siria”, potrivit textului menţionat.

SUA, Franţa şi Marea Britanie au lansat sâmbătă lovituri concertate în Siria împotriva regimului preşedintelui Bashar al-Assad, la o săptămână după presupusul atac chimic din 7 aprilie în oraşul sirian Douma, la acea dată controlat de rebeli, atac atribuit forţelor guvernamentale siriene.

Vladimir Putin a denunţat sâmbătă „cu cea mai mare fermitate” aceste lovituri pe care le-a calificat drept „act de agresiune împotriva unui stat suveran ce se află în avangarda luptei împotriva terorismului”.

Trump: Misiune îndeplinită. Plus o comparație cu George Bush

Preşedintele american Donald Trump şi-a justificat duminică utilizarea expresiei „Misiune îndeplinită” pentru a saluta loviturile împotriva regimului sirian, o formulă compromisă după anunţarea prematură de către predecesorul său, George W.Bush, a încheierii războiului în Irak, relatează AFP.

Sâmbătă, la câteva ore după ce lansase raiduri ţintite, împreună cu Franţa şi Marea Britanie, împotriva unor instalaţii ale puterii de la Damasc, ca ripostă la un presupus atac chimic, preşedintele SUA a postat aceste cuvinte pe Twitter, adăugând că „rezultatul” operaţiunii – „perfect executată” – „nu ar fi putut fi mai bun”.

Imediat, în media americane şi reţelele de socializare, a fost făcută o paralelă cu anul 2003, când preşedintele american de atunci anunţase sfârşitul principalelor operaţiuni de luptă în Irak pe puntea portavionului Abraham Lincoln. În spatele lui George W. Bush, o mare pancartă proclama, pe fondul drapelului american, „Misiune îndeplinită”.

Anunţul s-a dovedit rapid a fi prematur şi de atunci responsabilii politici americani evită cu grijă orice recurgere la această formulă.

„Raidul sirian atât de perfect executat, cu o asemenea precizie, încât singura modalitate găsită de ‘Media false’ pentru a-l critica este utilizarea de către mine a expresiei ‘Misiune îndeplinită'”, a răspuns duminică Donald Trump, tot pe Twitter, criticând o dată în plus „Fake News Media”, una dintre ţintele sale preferate.

„Ştiam că vor sări pe ocazie, dar cred că este o atât de frumoasă formulă militară, încât trebuie reabilitată. Să o utilizăm mai des!”, a afirmat el.

În emisiunea Fox News Sunday, ambasadoarea SUA la Naţiunile Unite, Nikki Haley a apărat de asemenea formula prezidenţială. „În calitate de soţie a unui militar, ştiu că aceasta înseamnă că atunci când duci la capăt o sarcină de serviciu, este o misiune îndeplinită”, a spus ea.

Pentagonul a afirmat sâmbătă că toate ţintele – legate, potrivit Washingtonului, de programul de arme chimice al lui Bashar al-Assad – au fost „lovite cu succes”.

„Din punct de vedere politic, ‘misiune îndeplinită’ are o semnificaţie mai largă, dar cred că preşedintele a utilizat-o în termeni militari. Ştim, bineînţeles, că munca noastră în Siria nu s-a terminat”, a relativizat Nikki Haley, în timp ce loviturile occidentale nu ar trebui să schimbe echilibrele pe teren asupra conflictului în Siria şi nici să deblocheze un proces de pace aflat în impas. (Sursa: Agerpres)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Putin nu mai trage granite cum vrea el? Cred si eu ca situatia este foarte frustranta pentru el. Sa-si retraga trupele din Ukraina, Georgia si Transnistria si atunci mai poate încapea discutie.