G4Media.ro

Eurostat: Românii, pe ultimul loc din Europa în ceea ce privește numărul…

sursa foto: Pexels.com

Eurostat: Românii, pe ultimul loc din Europa în ceea ce privește numărul persoanelor obeze, însă pe locul 9 din 32 de țări la capitolul supraponderabilitate / Jumătate dintre adulții din UE sunt supraponderali, iar 1 din 6 cetățeni este obez

Românii ocupă ultimul loc în Europa în ceea ce privește numărul persoanelor obeze, însă se situează pe locul 9 din 32 la capitolul supraponderabilitate, arată un raport Eurostat, citat de Euronews.com.

Sursa foto: Eurostat via Euronews.com

Unul din șase cetățeni ai Uniunii Europene este clasificat ca obez, iar peste jumătate dintre adulții din UE sunt supraponderali, mai indică raportul citat.

Obezitatea este o problemă gravă de sănătate publică, deoarece crește riscul de boli cronice, cum ar fi hipertensiunea, diabetul, bolile coronariene și anumite tipuri de cancer.

Sursa foto: Eurostat via Euronews.com

În medie, în UE, excesul de greutate și obezitatea reduc speranța de viață cu aproape trei ani, conform raportului Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE): „Health at a Glance: Europe 2020 : State of Health in the EU Cycle”.

Estimări recente sugerează, de asemenea, că excesul de greutate și obezitatea provoacă peste 1,2 milioane de decese în fiecare an în regiunea europeană a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), care cuprinde 53 de țări.

Raportul ‘European Regional Obesity Report 2022’ al OMS arată că obezitatea este a patra cauză, după hipertensiunea arterială, riscurile alimentare și tutun, corespunzând la peste 13 % din totalul deceselor.

Indicele de masă corporală (IMC) este acceptat în mare măsură ca fiind cea mai utilă măsură a obezității pentru adulți (cei cu vârsta de 18 ani și peste) atunci când sunt disponibile doar date privind greutatea și înălțimea.

Acesta este o măsură a greutății unei persoane în raport cu înălțimea acesteia.

Mai mult de jumătate dintre adulții din UE sunt supraponderali

În 2019, 44,8% dintre adulții care locuiau în UE aveau o greutate normală, în timp ce peste jumătate (52,7%) erau supraponderali, iar 2,5% erau subponderali, măsurați în funcție de IMC, potrivit Eurostat, biroul oficial de statistică al UE.

Sursa foto: Eurostat via Euronews.com

Supraponderabilitatea este clasificată în două grupe principale, și anume pre-obezitatea și obezitatea.

Cea mai mare pondere a adulților supraponderali în Croația și Malta

Croația și Malta (ambele cu 64,8%) au înregistrat cea mai mare proporție de persoane supraponderale din UE. Aproape două din trei erau considerate supraponderale în aceste țări.

Atunci când sunt incluse Asociația Europeană a Liberului Schimb (AELS) și două țări candidate la UE, acestea erau urmate de Islanda, Cehia și Ungaria, unde rata supraponderalității era de 60 % sau mai mult.

Cele mai scăzute rate de supraponderabilitate în Italia și Franța

Cea mai mică proporție de persoane supraponderale a fost înregistrată în Italia (45,7 %), Franța (47,2 %) și Luxemburg (48,4 %). Acestea au fost singurele țări cu o rată de supraponderabilitate sub 50%.

Obezitatea în „cele patru mari” țări din UE și în Regatul Unit

Rata obezității a fost de 21 % în Regatul Unit (date din 2017). În așa-numitele „Big Four”, cele mai mari economii ale UE, Germania (19 %) a avut cea mai mare rată a obezității, urmată de Spania (16 %), Franța (15 %) și Italia (11,7 %).

Unul din șase adulți din UE este obez

Dacă ne uităm la detaliile referitoare la adulții supraponderali, 16,5% dintre adulți erau obezi – aproximativ unul din șase – și 36,2% erau pre-obezi în UE.

În 2019, proporția de obezi a variat de la 10,9% în România la 28,7% în Malta.

Cel puțin unul din cinci adulți era obez în 12 din 33 de țări din Europa.

Prevalența obezității este în creștere

În ultimele două decenii, prevalența obezității a crescut în UE, potrivit raportului „Health at a Glance” al OCDE: Europa 2020″.

În rândul celor 18 țări din UE cu date disponibile începând din jurul anului 2000, rata medie a obezității a crescut de la 11 % în 2000 la 15 % în 2008 și la 17 % în 2018.

Sursa foto: Eurostat via Euronews.com

Între 2008 și 2017/18, rata obezității a crescut în aproape toate țările, cu excepția Ciprului și a Ungariei.

În această perioadă, patru țări nordice au înregistrat cea mai mare creștere a ratei obezității. Islanda (6,5 puncte procentuale, sau pp) a avut cea mai mare schimbare, urmată de Finlanda (4,3 pp), Norvegia (4,2 pp) și Suedia (3,8 pp).

Rata supraponderalității a fost mai mare la bărbați decât la femei în toate țările

Sexul este o variabilă semnificativă în explicarea ratelor de supraponderabilitate. Aceasta a fost mai mare la bărbați decât la femei în toate cele 33 de țări europene.

În UE, 60,2% dintre bărbați erau supraponderali, în timp ce această rată era de 45,7% la femei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Nu inseamna ca mancam mai mult ci ca mancarea nu e sanatoasa