G4Media.ro

Eurostat: România a ajuns din urmă Polonia și Grecia la consumul pe…

Sursa Foto: Pexels.com

Eurostat: România a ajuns din urmă Polonia și Grecia la consumul pe cap de locuitor / Croația și Bulgaria, pe ultimele locuri din UE

Potrivit celor mai recente date publicate de Eurostat, Croația este a doua cea mai săracă țară din Uniunea Europeană, mai săracă fiind doar Bulgaria, transmite publicația sârbească RTS, citată de Rador.

Datele privind consumul pe cap de locuitor arată că în 2019 Croația se afla pe ultimul loc din UE. Datele Eurostat arată că doar nouă state membre UE au avut un consum per capita mai mare decât media europeană. În grupul statelor cu consum individual peste medie se află printre altele Austria, Danemarca, Belgia, Olanda, Franța și Suedia.

În acest grup nu se află România, care este acum cu mult înaintea Croației, deși în 2015 ambele erau la 58% din media europeană. Anul acesta, România a ajuns la 79% din media UE, iar Croația la 66% din media UE. Potrivit acestui indice privind consumul individual, România a ajuns din urmă Polonia și Grecia.

Sursa: RTS/ Rador/ Traducere: Rodica Mihaj

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Am fost in Grecia cred ca in ultimii 10 ani in fiecare an. Niciodata dar niciodata nu am avut impresia ca Romania s-ar apropia de Grecia dpdv al nivelului de trai. Statisticile astea scoase din palarie de tot felul de economisti sunt facute ca justificari de politicieni pentru ce nu au facut. Romania.

    • Eurostat nu e in subordinea Romaniei

    • si ce treaba are Grecia cu articolul de fata? te-ai uitat la Zorba grecul inainte sa il accesezi?

    • Eurostat isi ia datele de la institutiile din Romania. Poti sa ai incredere in institutiile din Romania ? Dar ma rog, este de ajuns sa dai o tura prin satele Romaniei ca sa iti faci o opinie cat de mult s-au apropiat de nivelul mediu din UE : saracie ,mizerie, medievalism, boli.

    • Daca ai fost doar in statiuni si in centrele oraselor mari, probabil ca nu pare! Daca daca te ai fi dus prin orasele din Grecia de munte sau in perfieriile Atenei, te iei cu mainile de par. La Pireu, la capatul magistralei de metrou, parca m am intors in timp, in 2005, in Bucucuresti pe langa pasarela aia de la gara Basarab – cel putin asta era impresia mea. Din 10 spatii la parterele blocurilor, 9 erau inchise, munti de gunoaie, preturi mai mari decat in Germania, salariile doar putin mai mari decat la noi. In afara de autostrazi(si alea exagerat de scumpe raportat la puterea lor de cumparare) si turism, Grecia nu mai are nimic peste Romania.

    • Ciprian, in 2020 in Romania, in orice sat sunt pline strazile de cai, vaci,magari, carute. Jumatate din case nu au wc in interior, nu au bai, nu au apa, se incalzesc cu sobe. Asa ceva e de neimaginat in Grecia si cu atat mai putin in Croatia. Despre asta vorbim.

    • Exagerezi la greu! S-au umplut satele de vile, toti muncesc in Anglia si-n Germania si trimit bani in tara! Intr-o comuna banala, de camp, din sud, care nu e pe un drum national, dintr un judet rosu, la bunicii mei la tara, este asfalt pe toate ulitele, apa, canalizare, cablu, fibra optica si semnal 4g pe toate 4 retelele, asa ca las-o ‘ncolo! Vezi ca si-n Grecia, in zonele neturistice am vazut cai si magari la greu! Mai iesi de pe autostrazi, ia-o pe drumurile normale si nu o sa te mai simti ca plecat din Romania.

    • In Grecia nu s-a schimbat nimic in ultimii zece ani, au ramas la fel sau chiar au regresat. Pana si autostrazile care ma impresionau in trecut abia mai pot fi numite autostrazi, fiind extrem de prost intretinute.

    • Nu prea mai merită să emigrezi decât din motive intelectuale: biblioteci, muzee, viaţă artistică neglijate. Aşa se şi explică miracolul că avem suficient tineret instruit să apară fenomene politice ca USR PLUS.

    • Ciprian, nu o spun eu , o spun tot statisticile. Ce spui tu e adevarat, exista un numar de oameni care au plecat afara si s-au intors si si-au mai extins casele cu conditii civilizate. De aceea am spus jumatate. Jumatate nu au conditiile minime de un trai decent. Crede-ma stiu ce vorbesc. Socrii mei stau la tara , ma duc lunar acolo, vara stau 3 luni acolo, stiu perfect situatia si nu e un sat de campie , in satele de campie 80% din case nu de niciunele , nici macar lemne de foc. Poti cauta si pe Google sa vezi care e situatia reala in satele romanesti.

    • Marius, nu te supăra, dar vorbești aiurea! Sau.. habar nu am eu unde te duci tu la țară! Am mai scris jos un comentariu: comuna bunicilor mei e intr un județ, asa zis sărac, la camp, din sud(pesedist since Forever) și nici măcar nu e la vreun drum național: apă, canalizare,toate ulițele asfaltate, fibră optică, semnal 4G pe toate patru rețelele, supermarket Profi! Și nu doar comuna aceea, ci toată zona aia din județ! Sincer, nu am mai văzut amarăți pe la țară în afară de bătrânii care nu au copii. Toți semi boschetarii din anii 90, 2000, sunt în Germania, muncesc la ferme, absolut toți au case în regulă acum!

    • Prima oara am fost in Grecia in 98. Salariul mediu in Romania era de 100$, in Grecia 800. In Romania abia incepeau sa apara supermarketurile, „Alimentara” inca era de baza. Diferenta era enorma, de la magazine, mall-uri, parcuri, autobuze, etc. Iar o vacanta in Grecia era un vis pentru 90% dintre romani.
      Astazi salariul mediu in Romania e ~700 euro, in Grecia ~1400. Orice roman isi permite o vacanta in Grecia (nu prea-si mai permite la Mamaia, dar si asta spune ceva). In Atena am avut surpriza sa vad aceleasi autobuze DAF pe care le admiram acum 20 de ani, unele extrem de murdare si degradate. Iar Romania a depasit Grecia si la PIB (total, nu pe cap de locuitor). Faptul ca suntem mai sus la consum decat la PIB arata un singur lucru, ca romanii care lucreaza in strainatate trimit bani in tara. Nu recuperam atat de rapid cat ar trebui, dar cert e ca recuperam vizibil.

  2. Afirmația că „potrivit acestui indice privind consumul individual, România a ajuns din urmă Polonia și Grecia” nu cred că ar trebui să ne bucure chiar așa de tare, deoarece cred că prin asta românii susțin mai degrabă economia Poloniei decât cea a României. Este suficient să tragi cu ochiul pe produse să vezi că foarte multe sunt fabricate în Polonia sau Ungaria. Economia României este extraordinară pe hârtie, dar în realitate este extrem de fragilă. De aceea, la orice criză, alte economii se împiedică (Polonia sau Ungaria), pe când cea a României pică fix în cap.

    • Ba, sa ma scuzi, dar aici gresesti: economiile Poloniei si Ungariei, in special cea a Ungariei, sint orientate spre export. Tipul asta de economie e cel mai greu lovit in timpul crizelor pentru ca pietele de desfacere se restring drastic.
      In vremuri bune, da, ei se simt ceva mai bine.

  3. Statistica poate sa fie buna dar interpretarea sau corelatiile sunt absolut tampite. Dezvoltarea nu tine de consum neaparat! Degeaba ai consum pe datorie sau distributia in randul populatiei e mai mult catre cativa privilegiati (bugetari de ex). Croatul de rand o duce mai bine decat romanul de rand!

  4. „Consumul pe cap de locuitor”…
    „Capul” de locuitor din Bucuretsi cumpara de 500 Lei la o iesire la mall sau supermarket, amaratii din Teleorman cumpara de 10 Lei de la bacania din colt…consumul pe cap de locuitor in România a ajuns la 79% din media UE….
    Ce ti-e si cu „mediile” astea…

    • Nu as zice! Aproape fiecare familie de la tara are pe cineva in Anglia sau Germania care trimite bani lunar..si nu putini! In afara de batranii care nu au copii, nu prea am mai vazut oameni amarati la tara! Mai amarati sunt sunt unii in 2 camere in Berceni sau in Cluj care au 2000 lei pensie si trebuie sa plateasca toate darile (caldura, mai ales, iarna – la tara au padure) De curiozitate, sa te uiti, in fiecare resedinta de judet, e cel putin un hypermarket…o sa vezi o groaza de oameni de la tara care pleaca cu portbagajele pline, la fel ca la Carrefour Orhideea sau Auchan Titan.

  5. Dar la investitii i-am ajuns? Ca la consum toata lumea se pricepe, mai als cand din taxele luate de la sectorul privat 94%merg pe salariile putorilor de bugetari. Aceeasi sursa – Eurostat citata in cartea lui Guda, Economia in vremea pandemiei, la pag 144. Ca sa nu se spuna ca mi-o zis Soros, sau 5G-ul.

  6. Consum, consum…, dar in buna parte pe datorie si imprumuturi.
    Ca asa e mentalitatea la noi, sa traiesti de pe o luna pe alta, bani la pushculitza vax.

  7. Ipoteza nr. 1 : Romania e cea mai corupta tara din UE ( Europa )
    Ipoteza nr. 2 : Romania se dezvolta rapid din punct de vedere economic si si-a depasit vecinii Grecia , Croatia si a prins din urma Polonia .
    CONCLUZIE : Coruptia este un important factor de dezvoltare si prosperitate economica .
    Va rog sa contraziceti aceasta concluzie LOGICA bazata pe 2 ipoteze verificate /clare