G4Media.ro

Europarlamentarii cer Comisiei să evalueze situația din Cehia și posibila activare a…

sursa foto: Facebook\ Andrej Babiš

Europarlamentarii cer Comisiei să evalueze situația din Cehia și posibila activare a mecanismului care condiționează fondurile de statul de drept

Parlamentul European solicită Comisiei Europene, printr-o rezoluție adoptată joi, să evalueze situația din Cehia, „în vederea identificării încălcărilor statului de drept” și să activeze în timp util mecanismul de condiționalitate dacă se impune, din cauza conflictului de interese al Andrej Babiš.

Rezoluția a fost adoptată cu o largă majoritate de voturi: 505 voturi pentru, 30 împotrivă și 155 abțineri.

Conflictul de interese recunoscut al prim-ministrului ceh Babiš trebuie rezolvat, iar îngrijorările cu privire la încălcări ale statului de drept în  Cehia trebuie soluționate, precizează un comunicat de presă al Parlamentului European.

Europarlamentarii se declară, de asemenea, „profund îngrijorați” de presiunea politică asupra mass-mediei cehe independente și a fostului procuror general al țării.

Potrivit rezoluției, lipsa de acțiune a guvernului ceh în abordarea conflictului de interese al prim-ministrului Andrej Babiš „are un impact negativ asupra funcționării autorităților statului ceh și asupra respectării legislației UE”.

Parlamentul solicită Comisiei să evalueze această situație, „în vederea identificării încălcărilor statului de drept și, dacă este confirmat (…), să activeze în timp util mecanismul de condiționalitate pentru protecția bugetului Uniunii”.

Europarlamentarii consideră că este inacceptabil faptul că prim-ministrul ceh este încă implicat în negocierile Consiliului UE privind programele de finanțare ale UE, în timp ce continuă să primească fonduri agricole europene „prin intermediul companiilor sale din grupul Agrofert”.

Soluțiile pe care aceștia le văd sunt: fie asigurări că premierul Babiš nu mai are niciun interes economic în grupul Agrofert, fie faptul că nu acordă finanțare europeană companiilor sale. O altă opțiune ar fi să se asigure că el sau alți membri ai guvernului său se abțin pe deplin de la luarea deciziilor la nivelui UE care ar putea viza direct sau indirect interesele grupului Agrofert.

„Renunțarea la funcția publică constituie un mijloc mai adecvat de abordare completă a conflict de interese ”, precizează europarlamentarii.

Rezoluția critică procesul de audit de durată al UE și solicită o revizuire a normelor pentru a permite recuperarea mai rapidă a fondurilor UE plătite în mod necuvenit.

Citește și:

Cazul Babis, adus în fața noului Parchet European/ Premierul Cehiei este acuzat de conflict de interese și fraudă cu subvenții europene

Poliţia cehă a cerut parchetului inculparea premierului Andrej Babis într-un dosar de presupusă fraudă cu subvenţii europene

sursa foto: Facebook\ Andrej Babiš

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. De ce sa se deranjeze CE si sa evalueze starea respectarii statului de drept in Cehia, daca zisul mecanism de acordare a fondurilor europe nici nu functioneaza, e suspendat de facto din ianuarie 2021 timp de un an ca urmare a compromisului incheiat de presedintele Consiliului European, Charles Michel, cu Ungaria si Polonia si exact din acelasi motiv, al nerespectarii acestui principiu, care va fi respectat ulterior ( poate dupa alegerile din Ungaria?)
    PE abia acum, dupa cinci luni actioneaza la CJUE Comisia Europeana ca tine cont de ”compromisul” realizat in afara oricaror prevederi ale Tratatului UE si tine blocata distributia fondurilor europene, pentru ca nu exista unanimitate de voturi in lipsa acordului celor doua state, mai mare rasul.
    Politica inalta, compromisuri peste compromisuri, doar Italia si Romania s-au aflat in treaba si au solicitat eliberarea fondurilor , in rest statele nici nu se sesizeaza de ele.