G4Media.ro

Cazul Babis, adus în fața noului Parchet European/ Premierul Cehiei este acuzat…

Cazul Babis, adus în fața noului Parchet European/ Premierul Cehiei este acuzat de conflict de interese și fraudă cu subvenții europene

Conflictul de interese de care este acuzat premierul ceh, miliardarul Andrej Babis, în calitate de politician şi om de afaceri, a fost adus în faţa noului Parchet European (EPPO) care a început să lucreze la 1 iunie, a anunţat joi un procuror de la Praga, notează AFP.

Rapoarte „pe două subiecte au fost trimise noului parchet” european, a declarat pentru AFP procurorul Boris Havel, ca răspuns la o întrebare, fără a oferi detalii.

EPPO, însărcinat cu lupta împotriva fraudei, va monitoriza în special utilizarea celor 750 de miliarde de euro din planul de relansare care urmează să fie distribuiţi pentru a ajuta ţările Uniunii Europene să facă faţă consecinţelor crizei sanitare.

Într-un raport de audit făcut public în aprilie, Comisia Europeană a estimat că rolul dublu al lui Andrej Babis în calitate de prim-ministru şi proprietar al holdingului ceh Agrofert (agroalimentare, produse chimice, mass-media), care i-a permis să-şi construiască averea, este un conflict de interese.

Andrej Babis, al cincilea cel mai bogat om din Cehia, a negat că ar fi acţionat ilegal.

El a susţinut că a transferat proprietatea holdingului Agrofert către două fonduri fiduciare în februarie 2017, când era ministru de finanţe, pentru a respecta o lege anticorupţie personalizată pentru el şi denumită „Legea Babis”.

Dar documente accesibile publicului arată că el este în continuare adevăratul proprietar al Agrofert.

Comisia Europeană a ajuns la aceeaşi concluzie, subliniind că Babis exercită „o influenţă decisivă asupra fondurilor fiduciare”.

„Societăţile grupului nu ar fi trebuit să primească subvenţii”, a estimat Comisia. Toate ajutoarele şi subvenţiile acordate după februarie 2017, dată la care Babis a transferat proprietatea asupra Agrofert către fondurile fiduciare, sunt considerate ilegale, potrivit acesteia.

Raportul solicita o corecţie financiară de 100% din cheltuielile declarate pentru toate subvenţiile acordate Agrofert după 2017.

Babis s-a mai confruntat, joi, cu o moţiune de încredere, depusă de opoziţie pentru presupusul său conflict de interese şi proasta sa gestionare a pandemiei de COVID-19.

Premierul a supravieţuit votului, opoziţia obţinând doar 89 de voturi din totalul celor 200 de parlamentari.

Chiar dacă ar fi pierdut acest vot, preşedintele Milos Zeman, un aliat al lui Babis, a făcut cunoscut că acesta va rămâne în funcţia de prim-ministru până la alegerile generale programate pentru 8 şi 9 octombrie.

Joi, în plenul parlamentului, Babis a atacat UE: „Nimeni din străinătate nu se va amesteca în treburile noastre”, a exclamat el.

„Nu vrem ca Parlamentul European, fanaticii verzi, să ne conducă ţara”, a adăugat el.

sursa foto: Consiliul European

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Babis asta parca era pro rus , sa intelegem ca UE se comporta ca pe vremea sovietelor , cine nu e cu noi e impotriva noastra?

  2. Babis asta e atat de pro rus, incat tocmai ieri au plecat o droaie de rusi din tara fiind expulzati de guvernul condus de el.
    Cand comenteaza toti prostii, butonand de pe langa curul oilor…., presa quality 🙂

  3. Dacă a incăput pe mâna Codruței, sunt mari șanse să-i țină de urît lui Dragnea, de aceea propunem să se inființeze o pușcărie pentru infractorii politicieni din UE, in Coreea de Nord sau in Belarus !

  4. texte exact ca la dragnea. nu ii lasam pe altii sa ne conduca tara. dar banii lor ii vrem si vrem sa ii si furam. aha, misto. de parca s-au intalnit hotul cu prostul.

  5. Un lucru este clar, foarte clar: Unde există corupție nu sunt spitale, școli, servicii publice de calitate ……