G4Media.ro

Europarlamentar maghiar de opoziție: Trianonul nu are relevanță în prezent, este narativul…

Sursa Foto: Facebook/ Ara Kovacs Attila

Europarlamentar maghiar de opoziție: Trianonul nu are relevanță în prezent, este narativul naționalist al FIDESZ pentru a stârni animozități cu țările vecine

Politico.eu scrie pe larg despre tratatul de la Trianon, într-un articol intitulat ”Un secol de furie/ Maghiarii comemorează Tratatul de la Trianon din 1920 în contextul tensiunilor din regiune”.

”Vecinii Ungariei privesc cu atenție joi cum maghiarii comemoreză Tratatul de la Trianon încheiat după primul război mondial, în urma căruia țara a pierdut o cea mai mare parte a teritoriului, inclusiv părți din ceea ce reprezintă azi Croația, România, Serbia, Slovacia, Slovenia și Ucraina”, scrie Politico.

În Ungaria, mai scrie Politico, nu toată lumea împărtășește abordarea guvernului în ce privește istoria.

”Trianonul nu are relevanță în prezent, este narativul naționalist al FIDESZ pentru a stârni animozități cu țările vecine”, afirmă europarlamentarul Attila Ara-Kovács, reprezentantat al opoziției, crescut în România (Coaliția Democratică).

Europarlamentarul mai spune că actualele granițe ale Ungariei ”nu au fost stabilite la Trianon, ci în Paris în 1947”, referindu-se la tratatele de pace postbelice, adăugând că abordarea guvernului Ungariei ”slăbește coeziunea Uniunii Europene”.

Publicația americană precizează că evenimentul de comemorare are loc pe fondul tensiunilor din regiune și amintește declarațiile președintelui Klaus Iohannis, care a acuzat PSD că vrea să dea Ardealul ungurilor și despre fatpul că Viktor Orban a amplificat controversele în regiune postând o pe Facebook o hartă a Ungariei Mari.

”Dat fiind că unii dintre vecinii Ungariei sunt acum membri NATO și UE, Tratatul de la Trianon rămâne printre cele mai controversate și sensibile subiecte politice din regiune, totul fiind complicat de alianța Ungariei cu Germania nazistă și încercările ei de a-și recupera teritoriile pierdute în timpul celui de-al doilea război mondial”, mai notează Politico.

Publicația mai scrie că în ultimii ani, tensiunile au crescut din cauză că ”Budapesta a ridicat problema comunităților maghiare din România și Ucraina, iar oficialii acestor țări nu s-au simțit deloc confortabil văzând cum Orban pompează sume mari de bani în comunitățile maghiare din țările învecinate.”

Citește integra în Politico.eu

Sursa Foto: Facebook/ Ara Kovacs Attila

Citește și

FOTO Cum arată monumentul dedicat Trianonului de la Budapesta, care nu mai poate fi inaugurat din cauza epidemiei / Perspectiva celui mai mare ziar de limbă germană din Elveția despre ”Rușinea de la Trianon”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Trianonul – un virf de ac- din istoria lumii, ce doar poate fi amintit -asa ca o poveste – . Dupa 100 de ani nimic nu se mai poate schimba . In Europa unita si foarte curind federala modificarea granitilor este o utopie . Ungaria nici nu poate nici nu are forta politica , economica ,da a face vreo modificare . Totul se rezuma la nevoia de acumulare a unor voturi in alegeri . Pacat ca politicul nu vrea sa conlucreze spre binele celor doua natiuni .

  2. Ungaria n-ar fi trebuit sa fie de acord cu intrarea Romanie in UE in 2007, n-ar fi trebuit s-o voteze in parlament, dar nici intrarea Romaniei in NATO. Atunci apele ar fi extrem de limpezi acum.
    Romania ar fi fara drept de circulatie in UE intr-o zona gri a lumii si vestul Europei ar fi scapat de infractionalitatea adusa de hoardele de romi si de romani. Ce bine: nu Spania, nu Italia, nu Germania sau Anglia. Romanasii ar fi stat acasa.

    • Dragul meu,
      Daca iti inchipui ca ungaria dicteaza politia europeana sau globala inseamna ca esti mai pr0st decat pari…

      Hai sa nu ne kkm pe noi aiurea, atat ro cat si ungaria fac ce li se spune

    • @Eu

      Majoritatea din Ungaria sunt ok, cam la fel e si la noi in România!

      Extremiștii din ambele țări să plece pe altă planetă și să se lupte acolo!
      Suntem in anul 2020 si trebuie sa traim in liniste, fara lupte prostești!

    • Când nu stii istorie scrii prostii.
      Prin anii 70 în Spania bdyguarzii dee la supermarketuri suspectau orice individ aratând a italian. De ce? Si nu era mai nici un român pe acolo.
      Iar la admiterea României în NATO forta decizionala n-avea nici o legatura cu Ungaria. Tu poti visa în continuare…

    • @Tibor asa cum Ungaria tine in sah Ucraina de 2 ani de zile, impiedicand in ultimii doi ani orice reuniunea la nivel inalt Nato-Ucraina, asa cum Grecia impedica Macedonia doar pentru numele tarii, asa cum Ungaria nu accepta aderarea Romaniei la OECD…
      Deci se poate dragul meu Tibi.

    • @un urs „Iar la admiterea României în NATO forta decizionala n-avea nici o legatura cu Ungaria. Tu poti visa în continuare…”

      N-ai dreptate.
      Ungaria a aderat la NATO in 1999 iar Romania in 2004. Ungaria ar fi putut sa se opune cu Veto la aderarea Romaniei.

      Vezi cartea „Relaţiile româno-ungare în contextul integrării în structurile europene si euroatlantice” de Mihai Romulus Vadean pagina 112.
      „Astfel avand in vedere calitatea sa de membru NATO(1999) si iminenta accedere a Ungariei in Uniunea Europeana (2004) au fost exprimate pareri conform carora promulgare ‘Legii Statutului’ nu este decat o etapa dintr-o strategie prin care Ungariei odata intrata intr-o organizatie international, sa blocheze sau sa conditioneze accesul Romaniei acolo . ”
      „Astfel au existat referiri la modul in care Ungaria a blocat, in calitatea sa de membru al Consiliului Europei, admitera tarii noastre. Totodata legea putea sa creeze probleme Romaniei in demersul privind accesul in NATO”

  3. Micuta Ungarie cu doar 10 mil de locuitori , cu o economie subrezita de Uniunea Sovietica si cu o armata nesemnificativa a fost ( si este) neglijabila in jocurile de putere din NATO si UE.
    Aroganta si romanofobismul extremistilor maghiari nu ajuta deloc la o convietuire buna cu majoritatea. Nu ati inteles asta nici dupa ww1 nici dupa ww2.

    Cu smiorcaieli , atacrea presei libere, abuzuri politice, iredentism, sovinism de stat, blamari si invinuiri paranoice nu veti face nimic constructiv in Europa.
    Si nu Romania a primit bobarnace recent in Parlamentul European. Europa vrea sa scape de nedemocratia din micuta plangacioasa, Ungaria !
    https://www.europarl.europa.eu/news/en/press-room/20200512IPR78917/hungary-s-emergency-measures-meps-ask-eu-to-impose-sanctions-and-stop-payments

    • Am fost si suntem mai importanti decat crezi tu. Asa cum putem face cu Ucraina am fi putut face cu Romania. Si v-om face. Armata maghiara nesemnificativa in 89? Romania saraca si armata romana praf din 89 n-ar fi rezistat in fata armatei maghiare.
      Sincer nu sunteti bineveniti la masa la care stam noi si nici altii nu va vad cu ochi buni.

  4. Cred că Iohannis practica diversiunea etnica pentru a camufla mafia și corupția din Romania. Tot pe unguri ii acuza și Ceaușescu când se află în dificultate.

  5. Ce placere au neosecuristii pt. acest cuvant, „narativul”, „narativa”. O contorsionare prosteasca a limbii romane, marca de negresit al unor analfabeti.

  6. Zsolt pe langa tarile precizate in articol ca au teritorii care au apartinut odata Ungariei mai trebuie adaugate Ausitri si Italia.
    Daca faci un exercitiu cu un creion pe hartie sa vezi in cele 2/3 pierdute de ungaria (care azi nu mai impresioneaza pe nimeni) sa vezi cati maghiari erau in acele teritorii (daca preferi cu ungaria cu tot) si cati cetateni de alte etnii vei vedea ca maghiari erau inferiori numeric. Cum in scurtul timp cat ungaria a detinut acele teritorii a incercat sa-i invete pe toti ungureste asa ca au gasit o ocazie prielnica ca sa scape de unguri. Acum va plngeti de mila. Cui ii pasa? Unor politicieni care se zbat pentru voturii pentru binele lor.