G4Media.ro

Europarlamentar bulgar: Unul din patru copii în Bulgaria este „abandonat” din cauza…

Foto: Comisia Europeană

Europarlamentar bulgar: Unul din patru copii în Bulgaria este „abandonat” din cauza migrației forței de muncă / Mulți copii vor comunica și de acest Crăciun cu părinții lor pe Viber sau WhatsApp

Fiecare al patrulea copil în Bulgaria trăiește doar pentru că părinții lui lucrează în străinătate. Aceste date alarmante au fost anunțate de șeful Delegației Socialiștilor Bulgari în Parlamentul European, Petăr Vitanov, în cadrul conferinței „Consecințele sociale ale mobilității europene: copiii lăsați acasă”. Masa rotundă a avut loc la Bruxelles și a fost organizată. de europarlamentarul român Victor Negrescu, vicepreședintele Comisiei pentru Cultură și Educație a Parlamentului European, transmite 24Chasa, citată de Rador.

Bulgaria și România au probleme similare, deoarece după schimbările din 1989 migrația forței de muncă în ambele țări a căpătat proporții colosale. „Copiii abandonați se confruntă cu o serie de riscuri diferite – atât pentru sănătatea și starea lor emoțională, cât și pentru integrarea lor socială. În partea de est a Munților Rodopi din Bulgaria, în Bulgaria Centrală și de Nord-Vest, numărul acestor copii este deosebit de mare. 60% dintre minorii de acolo sunt lăsați în grija bunicilor, a altor rude, ori chiar a vecinilor”, a subliniat Petăr Vitanov.

„În acest moment, rata șomajului în Bulgaria este foarte scăzută – aproximativ 5 la sută, dar salariul minim este de sub 450 de euro. Este extrem de greu să trăiești cu acești bani. De aceea multe familii bulgare aleg să lucreze în Europa de Vest. O serie de studii arată că și copiii care trăiesc fără părinți sunt mai vulnerabili și pot fi atrași cu ușurință în diverse forme de exploatare, pot deveni victime ale violenței sau nevoile le sunt neglijate”, a adăugat el.

Copiii bulgari ai căror părinți sunt plecați în străinătate au un succes mai scăzut la școală, repetă clasele mai des, se îmbolnăvesc mai des și chiar beau și fumează mai mult decât colegii lor. „Mulți copii vor comunica și de acest Crăciun cu părinții lor pe Viber sau WhatsApp. Această tendință nu numai că nu este în scădere, ci este chiar în creștere, mai ales în localitățile mici, unde nu există muncă bine plătită”, a spus Petăr Vitanov. Bulgaria și România nu vor atinge în curând standardul pe care îl are Europa de Vest, dar este important ce se poate face pentru a se minimiza daunele migrației forței de muncă în ceea ce privește generațiile viitoare.

„În primul rând, părinții trebuie să evalueze corect dacă migrația forței de muncă nu are o alternativă și dacă pot sacrifica sănătatea și starea emoțională bună a copiilor lor pentru venituri mai bune. Sunt conștient că pentru unele familii aceasta este singura cale de ieșire. Dar în acest caz, părinții ar trebui ajutați să ia decizia corectă cu cine să-și lase copiii, să încerce să minimizeze consecințele negative ale absenței lor comunicând constant cu copiii”, a adăugat el. De asemenea, este necesară creșterea gradului de conștientizare a populației cu privire la efectele negative ale fenomenului „copiilor rămași în țara de origine” din cauza migrației forței de muncă a părinților.

Sursa: 24chasa/ Rador Radio Romania/ Traducerea: Mirela Petrescu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...