G4Media.ro

Europa se confruntă cu zăpezi timpurii și ploi/ Ninsori în Austria și…

sursa foto: Unsplash/ Nazrin Babashova

Europa se confruntă cu zăpezi timpurii și ploi/ Ninsori în Austria și Elveția în următoarele zile, iar Cehia se pregătește pentru cele mai grave inundații din ultimele decenii

Mari zone din Elveția și Austria se pregătesc pentru căderi de zăpadă în zilele următoare, în timp ce Republica Cehă se pregătește pentru ceea ce ar putea fi cele mai grave inundații din ultimele decenii, în cea mai recentă serie de fenomene meteorologice extreme care au afectat continentul, scrie Bloomberg.

Potrivit unei alerte emise de biroul meteorologic federal, la unele altitudini ridicate din Elveția s-ar putea înregistra până la 45 de centimetri de zăpadă în următoarele două zile. În Austria, meteorologii avertizează cu privire la ninsori în regiunile centrale până la 16 septembrie, cu acumulări de până la 0,5 metri în Salzburg, potrivit Weather Services International.

Între timp, autoritățile din Cehia se așteaptă la ploi neobișnuit de abundente și riscuri de inundații în părțile centrale și de est ale țării. Râurile din Germania vecină ar putea fi, de asemenea, afectate, potrivit guvernului regional.

Potrivit prognozelor din Cehia şi Polonia, unele zone din aceste ţări ar putea înregistra până la 400 de litri de apă pe metru pătrat în următoarele patru zile, în timp ce Austria şi Slovacia se pregătesc pentru circa 200 de litri, scrie AFP, citată de Agerpres. Evenimentele culturale programate din weekend au fost anulate în cele patru ţări înainte de sosirea ciclonului Boris.

Instalaţiile de retenţie a apei, în principal rezervoarele de lângă baraje, au fost golite pentru a face faţă acestor precipitaţii excepţionale.

Situația actuală din Cehia  este similară cu perioada dinaintea inundațiilor majore care au paralizat țara în 1997 și 2002, a declarat ministrul mediului Petr Hladik reporterilor din Praga. Operatorii de baraje reduc preventiv nivelul apei în unele rezervoare cehe, în timp ce unele festivaluri în aer liber au fost anulate sau reprogramate.

Potrivit televiziunii austriece ORF, precipitaţiile ar putea face ca nivelul Dunării să atingă cote nemaiîntâlnite în ultimii cinci, sau chiar zece ani. Cancelarul austriac Karl Nehammer anunțat că armata este pregătită să mobilizeze până la 1.000 de soldaţi, dacă va fi necesar. Armata slovacă şi pompierii voluntari sunt, de asemenea, în alertă.

Precipitaţiile ar putea fi mai abundente decât cele care au devastat Europa Centrală în 2013, considerate atunci unice în ultimii o mie de ani, avertizează site-ul slovac de prognoze meteorologice imeteo.sk.

În timp ce unele părți ale Europei – în special în sud – s-au confruntat cu o căldură toridă în ultimele luni, alte zone ale continentului se confruntă acum cu extreme meteorologice diferite. Un sistem de vreme rece a pus stăpânire pe o mare parte din regiune, iar temperaturile în unele părți din nord-vest au scăzut la cele mai scăzute niveluri din aprilie. Condițiile ciudate arată cum schimbările climatice fac ca fenomenele meteorologice neobișnuite să devină mai frecvente, mai arată Bloomberg.

În Londra, mercurul va scădea până la 7 grade Celsius  vineri, potrivit Met Office – un nivel neobișnuit de scăzut pentru ceea ce este, tehnic, ultima parte a verii.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...