G4Media.ro

Europa Liberă: Corina Corbu, șefa Înaltei Curți, primește daune morale de 500.000…

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Europa Liberă: Corina Corbu, șefa Înaltei Curți, primește daune morale de 500.000 de lei pentru că a fost trimisă în judecată și apoi achitată. Decizia nu este definitivă

Președinta Curții Supreme, Alina Corina Corbu, se judecă cu statul și cere 5 milioane de lei daune morale deoarece a fost trimisă în judecată și apoi achitată într-un dosar penal. O primă instanță a decis ca judecătoarea să primească daune de 500.000 de lei, relatează Europa Liberă.

Președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a dat statul român în judecată în decembrie 2018. Pe atunci, Alina Corina Corbu conducea Secţia de contencios administrativ a Instanței Supreme. Cererea de chemare în judecată se întinde pe 17 pagini.

Procesul a fost soluționat, în primă instanță, de Tribunalul București, care a decis ca judecătoarea Corbu să primească daune morale de 500.000 de lei. De zece ori mai puțin decât ceruse statului român actuala șefă a ÎCCJ.

Din motivarea tribunalului, obținută de Europa Liberă, rezultă „că la data de 7 octombrie 2011, în presa scrisă din România au apărut brusc un număr semnificativ de articole în care s-a vehiculat informaţia referitoare la cercetarea penală a reclamantei de Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) într-un dosar de corupţie deschis pe numele a doi judecători ai Instanţei Supreme”.

În continuare, în același document se arată că, din cauza apariției în presă a informației că judecătoarea Corbu este cercetată de DNA, aceasta „a suferit un veritabil șoc emoţional”, care a avut consecințe „ireparabile asupra vieţii sale de familie/profesionale”.

„Pe de altă parte, asupra reclamantei a fost aruncată eticheta de «judecător corupt», rămânând, în opinia unor ziarişti, un judecător contestabil şi după pronunţarea deciziei definitive de achitare, continuând să fie publicate în presă articole prin care prezumţia de nevinovăţie a acesteia a fost încălcată”, se mai arată în motivarea Tribunalului București.

Acuză DNA că a scurs informații către presă

Alina Corbu a scris în cererea sa chemare în judecată că, timp de patru luni, a fost supusă „unei campanii de presă agresive”, fără ca împotriva ei să fie formulată oficial o acuzație penală.

Șefa ÎCCJ susține că, la acea vreme, a existat o scurgere de informaţii către presă din interiorul DNA, care i-a vătămat onoarea şi reputaţia profesională.

„Statul Român şi-a încălcat obligaţia pozitivă de a păstra în siguranţă informaţiile de care dispunea, pe fondul cercetărilor din dosarul penal nr.82/P/2011 al DNA”, a scris Corbu în cererea de chemare în judecată, potrivit motivării primei instanței.

În plus, prin campania media declanșată s-a urmărit „compromiterea prezumţiei de nevinovăţie, dar şi afectarea reputaţiei profesionale a reclamantei”, a mai acuzat aceasta.

Chemată la acea vreme la DNA pentru audieri, Corbu arată că a fost întâmpinată de foarte mulți ziariști și că a fost fotografiată fără a i se cere acceptul.

„Deşi reclamanta nu a comunicat cu presa, prezenţa sa la sediul DNA a fost comentată pe larg în presa scrisă şi audio-vizuală, cu redarea unor imagini şi a unor fotografii pentru care reclamantei nu i s-a cerut niciodată acordul sau vreun drept la replică”, se mai arată în documentul citat.

Alina Corbu s-a mai plâns și de durata urmăririi penale în cazul său, care a durat 2 ani şi 5 luni.

După ce a fost trimisă în judecată, Corbu a fost suspendată, potrivit legii, din funcția de judecător de către Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Citește integral pe Europa Liberă.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. superb! deci dupa ce a influentat procesul sa iasa nevinovata, acum isi mai si ia 100k euro.

    • A meritat relatia cu Toni Pandrea! A aflat si informatii, a obtinut si functii, acuma face si bani.

  2. Asta-i culmea nesimtirii: „Alina Corbu s-a mai plâns și de durata urmăririi penale în cazul său, care a durat 2 ani şi 5 luni.” – e ca si cum ea se plange de ea insasi ca nu gateste gustos. 🤦

    Asta e culmea vrajelii: „redarea unor imagini şi a unor fotografii pentru care reclamantei nu i s-a cerut niciodată acordul ” – ce zice CEDO despre acordul cu privire la imaginile cu figuri publice in locuri publice? 💡

    Asta e culmea contradictiei: „a avut consecințe „ireparabile asupra vieţii sale de familie/profesionale” – cum naiba a mai ajuns sefa Inaltei Curti, asa ieparabila?! Minune dumnezeiasca si alta nu. 🙏

    La partea cu scursul informatiilor din dosar, are dreptate.

  3. Problema nu e la hotararea TB (corecta, juridic vorbind), problema e la caracterul corboaicei, Kovesi, in situatie similara, a cerut de la statul roman…1 leu! Iar marea problema in spetele astea este „dubla masura”, Bogdan si Danilet sunt exclusi/pe cale de excludere din magistratura pentru „delictele” pe care le cunoastem si noi si „judecatorii” lor, pe cand Corbu care face parte din categoria „piroanelor” in justitie ale johannisului…

  4. Dupa ce si-au dat salarii compensatorii intre ei prin hotarari judecatoresti, ca a ajuns un judecator de la inalta curte sa castige 60 de mii de lei pe luna, acum asa zisii magistrati, in realitate niste libarci slugarnice puse numai dupa luat isi dau intre ei si daune de sute de mii de lei.Daca nu era magistrat in cauza asta fiti siguri ca procesul dura 10 ani si primea daune de cateva sute de lei.Aceasta casta de imbuibati trebuie pusa cu botul pe labe!

    • Foarte bine punctat!!!

    • Bine punctat, într-adevăr!
      Uităm însă că nu-și puteau da bani dacă politicienii nu le făceau legi prin care să-și dea acei bani.
      Nu mă deranjează că unii judecători de la Înalta Curte au salarii de 10.000 de euro. Mă deranjează că vor aceiași bani la pensie când ar putea să-și asigure o pensie decentă, așa cum e normal, contribuind pentru o pensie privată, suplimentar față de ce îi poate da, de bun-simț, statul. Ce fac cu banii ăia mulți pe care îi câștigă atunci când sunt în activitate? Că, dacă e să ne luăm după dispozițiile legale privind statutul magistraților, sau după lamentările publice prin care își justifică salariile și pensiile imense, în afară de casă – serviciu – pregătire profesională continuă, nu ar putea să facă altceva. De mâncat, nu mănâncă nici ei cu șapte guri, iar cine are apetit pentru viața de lux nu are ce căuta în magistratură. Și nici în funcții publice.

  5. Peste cativa ani o s-o vedem si pasta fugara in Italia langa Bica

  6. Noii nababi din proaspatul imperiu cu iz oriental isi impart plocoane in vazul saracilor care cu drag isi realeg aceiasi stapanitori pe un mic si-un colt de paine.

  7. Corb la Corb nu-si scoate ochii! La fel castiga toata lumea cu statul cate 500.000lei.
    Cred ca sunt maruntis pentru flori la biserica.

  8. Pensii speciale la pensii speciale nu scoate ochii.

  9. Judecătorii ăștia au devenit jucători pe piață, ei fac și desfac, ei dau cui le convine, după ei, sunt cei care au descoperit „planeta”! Mulți lucrează la două felii! Cei care ar mai putea face ceva normal in tara asta sunt trași în jos și nu au coloana verticală. De salarizarea acestora ce sa mai zici: salarii dumnezeiești, parcă s-a oprit lumea in loc și sunt conducătorii acesteia. Părerea mea că, în România, actualmente salariul maxim nu ar trebui să depășească 10000 lei. Cum un bătrân poate trăi cu 1000 lei per lună, așa ar putea trăi și ei, bună cu 10000 lei. Deci, mai trebuie aduși cu picioarele pe pământ!

  10. O justiție de ra.hat și magistrați buni de trimiși la galere. Alături de politicieni cu șleahta lor de protejați, noii stăpâni de sclavi ai României iohanniste eșuate.

  11. Sunt șocat când văd comentariile. Deci femeia a fost declarată nevinovată într-un proces în care statul român a făcut publice detalii din dosar. Este normal sa ceara daune. Pe de altă parte vad discuții despre pensii și salarii mari care nu au nimic cu această hotărâre. Vi se par salarii mari? Faceti-va judecători. Cine va oprește? Sunteți doar analfabeți care din invidie sunteți deranjați de salariile altora. Treceți la munca!

    • Ehe! Mai avem mult de învățat ca să deschidem ochii asupra unei perspective de viață în integritate, în care indignarea morală să nu mai fie folosită pentru a justifica propriile neajunsuri și limitări, dar care ar permite corectarea multor neajunsuri din sisteme căpușate de generații întregi…