G4Media.ro

Euro digital ar putea fi implementat până la finalul lui 2023. Moneda…

sursa foto: Pixabay

Euro digital ar putea fi implementat până la finalul lui 2023. Moneda va fi folosită pentru plățile fără numerar

Banca Centrală Europeană ar putea începe dezvoltarea unui euro digital, versiunea electronică a bancnotelor şi monedelor, până la finalul lui 2023, a afirmat luni Fabio Panetta, membru al Comitetului executiv al BCE, transmite Reuters, citată de Agerpres.

„În cele din urmă, la finalul lui 2023, am putea decide să începem realizarea fazei de dezvoltare şi testare a soluţiilor tehnice adecvate şi a activităţilor comerciale necesare pentru a furniza un euro digital”, a declarat Panetta. Acesta a adăugat: „Această fază ar putea dura trei ani”.

BCE vrea să se alăture tendinţei de creştere a plăţilor fără numerar, care s-a amplificat odată cu pandemia de Covid-19. Euro digital va permite gospodăriilor şi companiilor să depună direct această monedă la un cont deschis la banca centrală, la care până acum accesul era rezervat doar băncilor comerciale. Aceşti bani vor fi protejaţi împotriva oricărui risc de pierdere, un argument puternic într-un moment în care proiectul de garantare europeană a depozitelor este în impas.

BCE promite o utilizare rapidă, facilă şi complet sigură pentru achitarea cumpărăturilor la supermarket, online via o aplicaţie pe smartphone de exemplu, precum şi în afara domeniului online cu ajutorul cardurilor de plăţi similare cardurilor de debit. (Foto: Pixabay)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

10 comentarii

  1. Sa nu mai amintim de alte probleme mai lumesti in privinta platilor electronice ca intreruperea curentului electric, intreruperea conexiunii la net, atacuri cibernetice, etc. Anul trecut, niste sute de magazine au fost inchise in Suedia din cauza unur atacuri cibernetice.

  2. Păzea, au aparut șoșocarii deja. Au ramas fara sloganul ” fara pasaport verde”, acum au ” fara CBCD”
    Ba, dar #faraprostie pe cand?
    Turme de idi oti.

  3. Turmele de idi oti șoșocari au deja slogan nou. De la „farapasaportverde la #faraCBDC.
    Pe cand #farapr0sticavoi?

  4. Dar eu cand intru pe aplicatia bancara ce fel de bani am?
    Nu e nici o diferenta. Raul e deja facut.

    • Ba sunt chiar mai rai decat ce avem acum. Dupa cum a remarcat si altcineva, sunt „bani programabili”, un analog exact a cardurilor de tichete de masa si vacanta (vezi Edenred), pe care se pun controale asupra locului unde le folosesti (si posibil chiar asupra a ceea ce cumperi efectiv, dar pentru asta trebuie sa implementeze social credit score, vine si ala, ca la chinezi). Banii curenti, desi in mod ultim tot minciuni, zerouri fara acoperire prin serverele bancilor, nu pot fi controlati atat de „fin“. Iti blocheaza sau nu iti blocheaza conturile in urma unei decizii administrative sau judiciare, dar nu iti pot „modela” cu ei comportamentul de consumator.

    • @Aimee, nu e nevoie de moneda digitala sa se intample cele mentionate de tine. Deja exista poprirea pentru conturile romanesti, mai e exemplul din canada unde protestatarilor li s-au blocat cardurile.
      Deja traim toate aceste lucruri.

  5. Nu uitati de Canada ! Ai iesit sa protestezi impotriva guvernului – ai ramas cu bani blocati in cont ! Euro digital e inceputul , va urma in citiva ani renuntarea totala la cash pe motiv ecologic , etc si apoi control total al sclavului – iesi la protest contra guvernului poti sa maninci zugraveala de pe pereti sau iarba din fata blocului ca banii sint blocati !

  6. Bine Cio, toti oligofrenii au ajuns sa aiba o parere. Stai jos. Nota 4.

  7. Every man for himself, abandon ship! Pe bune ce-i în mînă nu-i minciună! Restul e mult mai grav decât la păcănele(părerea mea).

    • Pai si ce-i in mana?
      Pe mine nu ma incalzeste cu nimic faptul ca tin o bancnota in mana care se devalorizeaza cu 30-40% de la an la an (in timp ce declarativ se devalorizeaza cu 10-13%).
      Asta cu CBDCu e un fel de level 2. Adica daca pentru bancnote trebuia sa printeze ceva, daca mai baga si CBDCuri trebuie doar sa dea un click si hop iata cum apare un miliard de euro….