G4Media.ro

Eu sunt în favoarea grăbirii tendinței de creștere a salariilor (Op-ed de…

Eu sunt în favoarea grăbirii tendinței de creștere a salariilor (Op-ed de Lucian Croitoru)

Cu cât este mai mare creșterea productivității, cu atât să fie mai mare și creșterea salariilor. Nu văd niciun motiv pentru care, dacă ar crește productivitatea, să nu crească și salariile! În consecință, structura stimulentelor trebuie să favorizeze creșterea productivității, pentru a putea accelera corespunzător creșterea salariilor în economie.

Impozitarea progresivă restricționează mai puțin consumul celor cu venituri relativ mici comparativ cu consumul celor cu venituri relativ mari, dar întârzie tendința de creștere a salariilor. Cu alte cuvinte, am avea mai multă „egalitate” acum, în detrimentul șansei ca cei cu salarii mici în prezent să aibă salarii mult mai mari în viitor. Sau, ca o concluzie, impozitarea progresivă „întârzie tendința de creștere a salariilor” într-o măsură mai mare ca impozitarea la aceeași rată. Nu o spun eu, ci un titan al gândirii economice:

„Un impozit per capita care se plătește în mod egal și uniform, fără vreo legătură cu mărimea venitului și a averii, îi afectează mai puternic pe cei cu venituri mai moderate decât pe cei cu venituri mai mari. El restricționează mai sever producția articolelor consumate de mase decât pe cea a articolelor consumate în special de cetățenii mai bogați. Pe de altă parte, el tinde să reducă economisirea și acumularea de capital într-o măsură mai mică decât o face impozitarea mai dură a cetățenilor avuți. El nu încetinește tendința de scădere a productivității marginale a bunurilor de capital în raport cu productivitatea marginală a muncii, așa cum se întâmplă cu impozitarea discriminatorie a celor cu venituri și bogății mai mari; prin urmare, nu întârzie în aceeași măsură tendința de creștere a salariilor.”

Citatul de mai sus este din cartea „Acțiunea umană-Un tratat de economie”, a lui Ludwig von Mises, publicată în Colecția „Biblioteca Băncii Naționale a României”, serie nouă, Curtea Veche Publishing, p. 750. Traducerea în limba română a fost realizată de Gabriel Mursa și Dragan Stoianovici. Traducerea este precedată de un studiu introductiv de Horia-Roman Patapievici. Atât traducerea, cât și studiul introductiv sunt excelente.

Lucian Croitoru este consilier al guvernatorului BNR. Opiniile autorului nu implică poziția BNR

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. Nu mai bine in favoarea cresterii puterii de cumparare ? Da mai bine pe cantar … De-ar avea baietii astia sange… multe rele n-ar mai fi. Am mai zis: Nici masonii nu mai sunt ce-au fost …

    • Bratienii l-au adus pe Carol, astia ce drq. au facut ?

    • # kondensatorilor, cititi ca sa va luminati

      „Productivitatea pe salariat – marea diversiune colonialistă”

      Dacă angajații sau eventual sindicatele din care fac parte cer salarii mai mari, invariabil angajatorul răspunde fie că productivitatea nu permite, fie că mărirea este condiționată de măsura în care productivitatea permite.

      Dacă întrebi de ce în Germania, de pildă, salariile sunt de 7-8 ori mai mari decât în România, invariabil răspunsul, cu statisticile pe masă, este că din cauza productivității pe salariat mult superioare acolo față de aici.

      Cum dracu’, la aceeași muncă și la absolut aceleași condiții tehnologice și de organizare, poate fi mai mare productivitatea unui salariat într-un loc decât în altul, de exemplu în Germania, decât în România?!

      Simplu!

      Productivitatea este un indicator care are la
      numărător „producția“

      și

      la numitor numărul de salariați (angajați).

      Concepția „modernă“ – însușită și practicată în toate sistemele statistice din lume – definește „producția“ ca „valoare adăugată“.

      Aceasta din urmă are, în esență, două componente:

      „compensarea salariaților“ și

      „excedentul brut de exploatare“ (mai pe șleau și mai simplu: salarii și profituri).

      Cu alte cuvinte, la condiții identice,

      cu cât salariile sunt mai mari,

      numărătorul este mai mare

      și, deci, productivitatea salariaților este mai mare!

      https://www.cotidianul.ro/productivitatea-pe-salariat-marea-diversiune-colonialista/

  2. „Impozitarea progresivă „întârzie tendința de creștere a salariilor” într-o măsură mai mare ca impozitarea la aceeași rată.”
    Intr-o mai mare masura „întârzie tendința de creștere a salariilor” disponibilitatea fortei de munca. Cu cat se gasesc mai greu muncitori pentru a fi angajati cu atat vor creste salariile.

    • Solutia: Hai sa nu mai munceasca nimeni. :)) Sa stii c-ar trebui o greva zdravana pana cand isi dau seama toti care-i rolul fiecaruia in societate.

  3. „In God we trust, all others bring data”. Inclusiv von Mises. Pentru ca relatia dintre productivitatea marginala a bunurilor de capital si productivitatea marginala a muncii nu este in tarile anglo saxone sau germanice la fel ca in tarile latine,balcanice sau spatiul ex sovietic. „Behavioral economics” este diferita la cele din urma.