G4Media.ro

Este masca purtată de școlari la ore o soluție? Ce spun medicii…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Este masca purtată de școlari la ore o soluție? Ce spun medicii infecționiști. Valeriu Gheorghiță: Nu este fezabil / Adrian Marinescu: Nu este un lucru realizabil / Măsurile esențiale: distanța între copii de 1,5 metri și grupe mici de elevi

Masca de protecție purtată permanent la ore de către școlarii din clasele primare este o măsură care poate fi susținută doar în teorie, însă în practică lucrurile vor sta cu totul altfel, au explicat pentru G4Media.ro medicii infecționiști Valeriu Gheorghiță de la Spitalul Militar Central și Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș”. Aceștia susțin însă că, pentru începerea școlii în condiții de siguranță sanitară cât mai mari, măsurile esențiale sunt asigurarea distanței între copii de 1,5 metri și grupe mici de elevi.

Cei doi medici susțin că este necesară implicarea părinților în decizia privind modul în care începe școala.

Medicul Valeriu Gheorghiță lansează inclusiv ideea testării periodice a copiilor, pentru a-i identifica pe cei care au contractat virusul dar nu au simptome, cum se întâmplă în cazul testărilor la cerere ale celor care vor să plece în concediu.

Amintim că în proiectul de ordin pus în dezbatere publică de Ministerul Sănătății este prevăzut că toți elevii – de la clasa pregătitoare la clasa a XII-a – vor purta mască de protecție permanent la școală. De asemenea, se va păstra distanțarea de 1 metru, iar acolo unde nu se poate păstra se vor monta separatoare. Detalii aici

Ce au spus în esență medicii contactați de G4Media.ro:

  • Ca să fie eficientă, masca trebuie să fie etanșă pe față, astfel că măștile standard (potrivite pentru adulți) nu protejează copiii. În plus, e foarte greu ca școlarii să poarte masca în mod corect pentru mult timp, iar manipularea greșită a acesteia poate reprezenta un risc de infecție.
  • Folosirea separatoarelor din plexiglas este bună dacă acestea au o înălțime mai mare decât cea a copilului și dacă sunt dezinfectate la pauze. Oricum, fiecare copil trebuie să stea singur în bancă.
  • Distanța de cel puțin 1,5 metri între copii este o măsură de siguranță.
  • Numărul de elevi care participă fizic la ore într-o sală de clasă trebuie să fie în general de cel mult 15.
  • La orice simptom, de la nasul care curge la o ușoară tuse, copiii trebuie să stea acasă. În toamnă începe și sezonul virozelor, astfel că este de așteptat ca, fiind frecvente astfel de simptome, mulți copii să absenteze pentru diferite perioade. Așadar, ar trebui ca participarea la cursurile online să fie posibilă permanent.
  • Părinții trebuie să fie implicați în decizia privind modul în care vor face cursuri copiii începând din toamnă: fizic în școală, hibrid sau online.

Medicul Valeriu Gheorghiță de la Spitalul Militar Central:

„Una dintre condiții pentru ca masca să fie eficientă este ca aceasta să fie etanșă la nivelul feței. Asta e o problemă. Vom avea de la copii pretenția să poarte masca, dar nu o fac adulții. Sunt rezervat că copiii din clasele mici vor reuși să poarte corect masca. Ceea ce e în teorie nu va fi în realitate. Cel mai important este să fie identificat un pachet de măsuri care să fie adaptat pentru fiecare grupă de vârstă, care să fie fezabil și aplicabil.

Dacă se menține distanțarea fizică de 1,5 metri și un raport corect al numărului de copii la suprafața din sala de clasă, atunci copiii pot participa la ore fără mască.

Sunt pentru a purta masca de protecție în toată perioada în care copiii sunt în școală, dar trebuie să găsim soluții care să poată fi și aplicate. În primul rând, nu avem măști de protecție adaptate vârstei. Apoi, este foarte greu să îi ceri copilului de vârstă mică să stea mult timp cu masca. Iar dacă este manipulată incorect, poate deveni chiar un risc de infecție. Vor trage de ele, se vor juca cu ele, le vor băga în gură etc.

Pentru un copil vor fi necesare cel puțin 3-5 măști zilnic, ceea ce unele familii nu își permit. Este și aceasta o problemă.

Prin urmare, dacă purtarea măștii permanent nu este fezabilă, trebuie luate alte măsuri. Una dintre ele o reprezintă separatoarele din plexiglas care să fie mai mari decât înălțimea copilului, pentru că rolul separatorului este ca secrețiile să se oprească în acel material. Și atunci, la pauze acesta trebuie dezinfectat.

În fiecare clasă trebuie să existe dezinfectant suficient, astfel încât în pauze să nu se formeze cozi la spălatul pe mâini și în general la baie să nu fie aglomerație.

Principala condiție este ca sălile de clasă să nu fie supraaglomerate. Ar trebui să fie grupe de maximum 15 copii. 20 de copii este deja mult. Este o problemă de sănătate publică și, dacă ai o clasă de 30-35 de copii în care apare un caz, riscul unui focar este mult mai mare.

Eu propun ca analiză de fezabilitate oportunitatea testării periodice a tuturor copiilor la 2 sau 4 săptămâni. Astfel poți să identifici cazuri de copii care au virusul, dar nu au simptome, pe modelul celor care s-au testat ca să plece în concediu și au fost confirmați pozitiv. Fără testarea periodică nu putem să avem un control.

În plus, vor apărea virozele de sezon, care nu pot fi diferențiate de COVID-19 după simptome. Acest lucru va presupune reținerea copilului acasă și testarea. Din acest motiv, absenteismul va fi mare, astfel că participarea online la cursuri ar trebui să fie posibilă în orice moment.

Un factor foarte important este educația de acasă. Dacă părinții nu poartă mască și nu respectă regulile, nu ne putem aștepta să le respecte copiii.

Este și o situație extrem de delicată legată de temerile că copiii vor putea aduce boala în familie, la bunicii care sunt vulnerabili. Apoi, copiii se internează cu un părinte, ceea ce va avea și implicații economice.

Deja este târziu, dar trebuie să se explice foarte bine ce este de făcut în fiecare unitate de învățământ și să le fie transmis de acum părinților, astfel încât aceștia să aibă și o opțiune. Sunt necesare reguli aplicabile și accesibile tuturor.”

Medicul Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balș”:

„Trebuie să facem astfel încât băncile să fie distanțate și să nu fie nevoie ca cei mici să poarte măști în bancă, mai ales că atenția lor trebuie să fie spre ceea ce se întâmplă în oră, la învățător. Nu văd acest lucru (purtatea măștii în timpul orelor, n.red.) realizabil. Nu vor purta corect masca, și nu doar cei mici, ci în general elevii. În pauză, în spații comune, masca va fi necesară.

Măcar să fie o distanță care să dea o siguranță, de 1,5 metri. Depinde și ce se poate face în fiecare școală, iar panourile despărțitoare pot fi o variantă, însă fiecare copil trebuie să stea singur în bancă.

În general, numărul de elevi prezenți în clasă trebuie să fie la jumătate. Fiecare școală trebuie să hotărască și să discute cu părinții măsurile.

Când există simptome chiar ușoare – curge nasul, tuse – prima măsură este să nu fie trimis copilul la școală și fiecare școală trebuie să fie pregătită pentru sistemul online.

În concluzie, cheia succesului este rezolvarea locală. Fiecare școală va aprecia ce poate să facă și să fie transparentă. Cel mai bine este să spui ce nu poți să faci, astfel încât părinții să poată avea o opțiune.”

Sursa Foto: Inquam Photos / Autor: Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

29 comentarii

  1. La baie cum fac ? Dezinfecteaza dupa fiecare elev ?

  2. V-ati gandit si la faptul ca scolarii (in special cei mici – pana la clasa a IV-a) nu vor pastra distanta in pauze??? Se vede ca acesti specialisti nu stiu ce implica viata scolara, in special perioadele de recreatie.

  3. Adica principalele conditii pentru a nu face focare, nu vor fi respectate. Asta e o mare greseala din partea guvernului. Aproape ca-mi doresc sa treaca motiunea de cenzura, daca n-as stii ca vor pune si mai mari incompetenti in loc…

    Solutia este simpla. Nu va trimiteti copiii la scoala, in conditiile in care nu pot fi respectate minime conditii de siguranta si actionati guvernul in judecata pentru incalcarea dreptului la sanatate. Chiar nu exista asociatii de parinti care pot sa faca asta?

    • E si mai simplu: tine-ti tu copiii acasa pana cand dispare covidul, peste vreo 5-6 ani. Asta daca ai copii, daca nu, ciocu moic.

    • Bai , toți sunteți experți dar eu am 2 copii mici care trebuie sa meargă la școală. Lasă-mă cu mizeriile gen școală online că e nefuncțională total.

    • Si nemtii sunt parinti si francezii si nu pun botul la masuri din astea cu 30 de elevi intr-o clasa, vopsit gardul si parintii sa nu intre in scoala…

      Poate ca nu sunteti niste parinti atat de buni pe cat va considerati, daca va lasati copiii un focare sigure. Mai mult nu copiii vor suferi atat, cat poate un bunic, sotia. Sigur in urma unui deces evitabil ati gandi de 2 ori…sau poate ma insel?!

    • In continuare mask-debate si atacuri la guvern

    • Clase de 30 de elevi, 1.5m s-a redus la 1m, dar nici aia nu se poate. Locurile ATI nu vor mai fi intr-o luna… Dar toata lumea la scoala.

      Sigur, toate intrebari reactionare si antirevolutionare. Mask debate. Cel mai bine sa ne aprobam noi intre noi si orice cretinitate vine de la politicienii nostri cu CV-uri falsificate. Ei sigur au inspiratie divina si masurile enuntate trebuiesc luate de bune… Urmeaza sa vina BOR sa ne promita ca Iisus e de acord.

  4. Kenobi…. Vorbim dupa 2-3 saptamani de la inceperea scolii; daca dumneata iti permiti sa risti sanatatea dumitale si a copiilor, sa fii sanatos! Nici eu nu sunt deloc adepta inchiderii copiilor in boluri de sticla, dar mi se pare curata nebunie sa trimit copilul la scoala, in aceste conditii. Autoritatile n-au facut si nu vor face nimic pt a preveni infectarea; asta e problema noastra. Masurile lor de siguranta sunt doar teorie. Scolile sunt infecte, stim cum se face curatenie, stim ca noi cumparam mat de curatenie din fondul clasei, etc… Deci, succes cu copiii la scoala!!!

    • @Cecilia “ Vorbim peste 2-3 saptamani de la inceperea scolii.” Mi-e plin podul de amenintari si previziuni catastrofale.
      Realitatea e ca viata, dezvoltarea si cresterea copiilor nostri trebuie sa continue in ciuda pandemiei. Frica asta care va paralizeaza este mult mai nociva (fizic, psihic si spiritual) decat potentialele pericole ale contractarii virusului.

    • Cred ca decesul unui membru al familiei e suficient sa-ti spulbere axiomele enuntate. Si asta doar pentru ca guvernul e prea lenes sa implementeze masuri reale, ca scolile sa nu fie focare.

      Pune tu in balanta moarte cuiva drag vs. scoala online vs. masuri pe bune (clase de max 15 elevei, circuite separate pentru clase, etc.)

    • Aceeasi Marie cu o alta palarie “daca-ti moare cineva drag …”
      Numai ipoteze, pareri si avertizari apocaliptice, ca toti ceilalti alarmisti si dogmatisti ai coronavirusului.
      Cat despre efectele traitului in frica poti sa afli mai multe de la profesorul de psihologie, si fostul ministru al educatiei, Mircea Miclea.

    • Aceeasi lipsa de empatie „mie nu mi se poate intampla”, pe care o vezi si in accidentele auto… Ce facem? Nu mai conducem? Vei spune… Eu zic sa conducem in conditii de siguranta, cum fac si cei in occident.

      Nu cu promisiunea ca se va pune bitum nou, deci nu vor mai fi accidente. Pentru ca e o minciuna.

    • ……copiii sufera mult mai mult ca nu merg la scoala decat de acest virus care pt ei chiar nu este periculos.Pt 99% din oameni nu are nici o gravitate, mie mi-ar fi infinit mai mullta teama sa nu descopar ca am cancer, ciroza, leucemie etc.Propaganda autoritatilor isi face efectul:peste tot in lume, sunt acum oameni care mor de frica pt o banala gripa. sa va fie clar: doar cei cu afectiuni grave prezinta riscuri.dar reiscuri exista intotdeauna chiar si atunci cand mananci linistit la masa, sa te ineci cu mancare.Celor care va e frica de un virus gripal va spun atat: pe langa teama pe care autoritatile v-au inoculat-o va va lua mult timp pana va veti elibera de frica si veti avea curajul sa va traiti viata normal.

  5. Eu am in spatele blocului un loc de joaca. Zilnic, pana la 20:00 e plin ochi de copii care sau, urla, se imping, se catara unul peste altul in leagane… si de bunicile corespunzatoare, care stau la barfa pe bancute. Dupa 2):: se umple de adolescenti care fac schimb de fluide corporale… Ce se poate intampla mai rau de atat la scoala?

    • Una e sa interactioneze 20 de copii in spatele blocului si alta e o mie in curtile scolilor, multi din ei navetisti, plus zeci de profesori si personal auxiliar.

  6. Lasati copiii sa vina la mine a spus Iisus

    Ma cuprinde depresia cand vad cat de nebuni sunt unii parinti care pun botul la vrajeala cu acest virus.

    Cum se face ca nimeni nu mai ridica Suedia in slavi zilele astea?

  7. Aia fara copii sa taca. Ce, nu trimitem copiii la scoala si riscam o natie de analfabeti? O fi bine sa nenorocim viitorul la vreo 2 sau 3 generatii, ca unii sunt nebuni, altii nu poarta masca sau nu se spala sau stiu eu mai ce?
    Si pt experti- daca nu au loc de 1.5 metrii ce facem? Ii sacrificam pe unii si la maturitate ii angajam sa scrie posturi pe net?

    • Lasa, dom’le, ca nu devin analfabeti in cateva luni! Asa ce facem, ii trimitem la risc, facem experimente? Haideti, domnilor parinti, ca se mai pot suporta copiii acasa, daca e nevoie, curaj, sunt copiii dumneavoastra!

  8. Lăsați copiii să meargă la școală și oamenii la muncă! Ce-ați rezolvat cu izolarea voastră? Imediat ce s-au ridicat restricțiile epidemia a luat avânt și ați sărăcit și lumea.

  9. Cred ca foarte multi din cei ce termina generala sunt analfabeti functionali, desi sunt fizic la ore.

    Dictarea, memorarea si reproducerea materiilor e o hiba a educatiei indiferent unde se petrece. Si nu-ti mai da atatea aere, ca daca ai un copil nu-ti da argumente in plus sa infectezi pe altii cu plozii tai…

    • Si zi bai arogantule, nu mai educam? Tinem copii in casa pentru totdeauna? Ca virusul nu dispare!
      Daca tu ai fost la scoala degeaba, nu toti se pot lauda cu o asa realizare.
      Stai tu in casa , sa nu te infectezi de la plozii cuiva.

    • Esti un urangutan trecut prin scoala ca gasca prin apa. Plozii la fel din pacate.

  10. Primul lucru care trebuie asigurat copiilor sunt hainutele , altfel , cel putin barbatii consuma banii pe tigari si … cafea 🙂

    deja vu ? 🙂

    q & a

  11. Oare ce o mai face domnul cu placutele suedeze ? 🙂

    Parcheaza ne-regulamentar si isi trimite nevasta si copii sa-i cumpere un Pepsi ? 🙂

    O sti ca doamna se urca in masinile altora ? 🙂

  12. Lac l-a facut pe tataie 🙂 :))))))))

    Paote-l aducem si pe bunellu 🙂 :)))))))

  13. Eu atât intreb: dacă vii cu ideea testării periodice, cine plătește testarea copiilor la fiecare 2-4 săptămâni? Bănuiesc ca statul…. Eu ca părinte refuz sau poate nu îmi permit sa dau la fiecare 2 sapt câte 300 lei pe testare.