G4Media.ro

Erupția vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apai a fost cea mai mare înregistrată vreodată…

captura twitter / nasa

Erupția vulcanului Hunga Tonga-Hunga Ha’apai a fost cea mai mare înregistrată vreodată cu echipamente moderne (studiu)

O erupție vulcanică mortală produsă în ianuarie în apropiere de Tonga a fost cea mai mare înregistrată vreodată cu echipamente moderne, a dezvăluit luni o echipă de oameni de știință condusă de Noua Zeelandă, transmite agenția AFP, citată de France24.com.

Vulcanul Hunga Tonga-Hunga Ha’apai a erupt subacvatic cu o forță echivalentă cu sute de bombe atomice, declanșând un tsunami cu o înălțime de 15 metri care a dărâmat case și a ucis cel puțin trei persoane în regatul insular din Pacific.

De asemenea, dezastrul natural a avariat cablurile de comunicații submarine, izolând Tonga de restul lumii timp de câteva săptămâni și îngreunând eforturile de ajutorare a victimelor.

Un studiu detaliat realizat de institutul național de cercetare a apei și a atmosferei din Noua Zeelandă arată că erupția a aruncat în aer aproape 10 kilometri cubi de material – echivalentul a 2,6 milioane de piscine olimpice – și a aruncat resturi la peste 40 de kilometri în mezosferă, nivelul de deasupra stratosferei Pământului.

„Erupția a atins înălțimi record, fiind prima pe care am văzut-o vreodată să pătrundă în mezosferă”, a declarat geologul marin Kevin Mackay.

 


Erupția Hunga Tonga-Hunga Ha’apai rivalizează cu dezastrul provocat de Krakatoa, care a ucis zeci de mii de oameni în Indonezia în 1883, înainte de inventarea echipamentelor moderne de măsurare.

„În timp ce această erupție a fost mare – una dintre cele mai mari de la Krakatoa încoace – diferența aici este că este un vulcan subacvatic și este, de asemenea, o parte din motivul pentru care am avut parte de valuri tsunami atât de mari”, a adăugat Mackay.

Echipa de oameni de știință a contabilizat trei sferturi din materialele lansate de erupția din Tongan, restul fiind explicate ca fiind resturi împrăștiate în atmosferă.

Mackay a precizat că se estimează că materialele aruncate în aer au reprezentat aproape doi kilometri cubi de particule care au rămas în atmosferă timp de „luni de zile, provocând apusurile de soare impresionante pe care le-am văzut” în toată regiunea Pacificului, până în Noua Zeelandă.

Echipa sa a descoperit, de asemenea, că craterul vulcanului este acum cu 700 de metri mai adânc decât era.

Fluxurile piroclastice ale erupției – curenți mortali de lavă, cenușă vulcanică și gaze care ating temperaturi de 1.000 de grade Celsius (și viteze de 700 de kilometri pe oră – au transportat resturi de la vulcan de-a lungul fundului mării la cel puțin 80 de kilometri distanță.

„Dar fluxurile piroclastice par să se extindă dincolo de această distanță, poate chiar până la 100 de kilometri”, a declarat Emily Lane, cercetătorul principal al echipei.

„Forța pură a fluxurilor este uimitoare – am văzut depozite în văi dincolo de vulcan, ceea ce înseamnă că au avut suficientă putere pentru a curge în sus, peste creste uriașe, și apoi înapoi în jos”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...