G4Media.ro

Eroarea președintelui. Populismul nu are ce căuta la Cotroceni

Eroarea președintelui. Populismul nu are ce căuta la Cotroceni

”Iohannis e perceput de noi ca ancora de stabilitate a României, cel care ține țara departe de derapaje ideologice și macroeconomice”. Asta mi-a spus reprezentantul unuia dintre cele mai mari fonduri de investiții din lume, venit la București să ia pulsul politic și economic. La câteva ore distanță, Iohannis a făcut una dintre cele mai neinspirate declarații din mandatul de președinte, aruncând către Guvern o întrebare care sapă la credibilitatea statului.

”Întrebarea a doua pentru Guvern este următoarea: Mai aveți bani pentru pensii și salarii până la sfârșitul anului?. Vă mulțumesc! Vă doresc o seară bună!”

Așa și-a încheiat președintele Iohannis declarația de presă de marți, făcută în cadrul formal al Palatului Cotroceni, cu elementele simbolice ale funcției prezidențiale în jurul său. Declarația fusese un rechizitoriu corect la adresa prestației catastrofale a guvernului PSD în atragerea fondurilor europene. În aceeași declarație, Iohannis punctase corect haosul iscat de PSD în jurul Pilonului II de pensii.

Întrebarea de la final e însă o eroare evidentă de poziționare pentru președintele României. Să arunci îndoiala că statul pe care îl conduci nu e capabil să-și onoreze obligațiile de plată e fără precedent. Ea îi este permisă la limită unui lider din opoziție, obligat să exagereze în lupta politică și putând, la limită, să lovească sub centură.

Știm că președintele a intrat în curs de coliziune frontală cu PSD. După un an de prestație liniștită, Iohannis a pornit războiul cu Liviu Dragnea și marionetele acestuia în momentul în care PSD a început să-i smulgă atribuțiile, una câte una: numirile și revocările magistraților, serviciile secrete, politica externă. Obligat chiar de PSD să reacționeze, Iohannis a intrat în viteza a cincea și acum trage din toate pozițiile. La cum guvernează PSD, are muniție din plin.

Dar chestionarea credibilității propriului stat e o linie roșie în comunicare. Iar președintele nu e liderul Opoziției. E șeful statului și nu are dreptul să o treacă decât dacă are informații 120% sigure că Executivul are dificultăți reale în a-și plăti salariile și pensiile. Din informațiile mele, e exclusă o asemenea posibilitate. Dar e posibil ca președintele să aibă alte informații, să sperăm că altele decât cele plimbate pe net de urechiști. Dacă lucrurile stau însă cu adevărat grav, atunci rezolvarea e alta: convocat guvernul la discuții, convocat CSAT, căutate soluții. Și abia când s-au epuizat toate instrumentele instituționale de rezolvare a problemei ieșirea în public e soluția de ultim recurs.

Declarațiile președintelui unei țări mișcă piețele și alertează investitorii. Declarațiile unui președinte care e considerat singura ancoră de stabilitate într-o scenă politică imatură – cu atât mai mult. Mai cu seamă că Iohannis singur a ridicat standardul ieșirilor publice – extrem de echilibrate, argumentate, reci, raționale. Populismul era apanajul lui Traian Băsescu, dar Iohannis însuși s-a poziționat în antiteză cu predecesorul său.

Guvernul Dăncilă e ”an accident waiting to happen”, cum îl caracteriza un alt analist economic. Populismul prezidențial nu e însă soluția corectă, oricât de aprig ar fi războiul politic. De la Cotroceni, publicul așteaptă analize reci și soluții pentru ieșirea din situația în care PSD a adus România. Populismul e apanajul liderilor slabi sau al trișorilor care n-au nici o carte în mană, dar vor să câștige puncte ușor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

33 comentarii

  1. se poate ca presedintele sa aiba niste informatii, pe care in felul acesta a dorit ni le impartaseasca? tinand cont ca a fost in paralel cu situatia pilonului 2, exista riscul ca problema banilor sa fie si mai grava decat ne inchipuim?

  2. Ministrul Finanțelor a confirmat indirect ca nu există bani pentru plată pensiilor și salariilor până la sfârșitul anului. Ministrul a răspuns că sumele sunt prevăzute în buget, după care a adăugat că discuțiile despre acest aspect vor îngreuna finanțarea. Crea ce înseamnă, ca deși sumele sunt prevăzute, nu există bani pentru plata pensiilor și salariilor.
    O spune ministrul, care este în cunoștință de cauză.
    Olguta, la mintea ei, spune ca sumele au fost prevăzute în buget, exact ca și autostrăzile neconstruite din Romania.

  3. M-am saturat si de tine si de Tapalaga cu articolele astea lacrimogene. Cand nu face nimic, nu e bine. cand, in sfarsit, actioneaza, iar nu e bine. bine, asteptati-l voi doi pe Mister Perfect sa vina. o sa aveti de asteptat vreo cateva milenii. 😀
    Adica aia intentioneaza sa faca magarii cu pilonul II de pensii, dupa ce oricum au micsorat contributiile la el (ca procent), iar pe noi ne deranjeaza ca de ce a pus intrebarea aia. Foarte bine ca a pus-o. Iar pietele le-a stricat guvernul de 1 milion de ori mai rau pana acum decat o poate face Iohannis. hai sa lasam sperietorile astea, ca ne-am saturat.

    • acel mister perfect exista pentru cei doi mentionati de tine.
      din pacate!
      ei l-au sprijinit, spalat de pacate, adulat, timp de 10 ani!
      o vesnicie!
      acest mister perfect este cel de-al treilea blestem pentru acest popor, dupa comunism si ion iliescu si tot el este cauza principala pentru ceea ce se intampla azi in romania lui dragnea si v.v.d.
      pe numele lui complet, basescu traian!
      iar cei doi pomeniti i-au fost fideli, 10 ani, 10 ani de moarte lenta, dupa cei 10 ani ai lui iliescu, a societatii romanesti!!!
      iar de vina e iohannis!!!!!!!!!!!!!!

    • „Să arunci îndoiala că statul pe care îl conduci nu e capabil să-și onoreze obligațiile de plată e fără precedent”.

      -Asta e formularea gresita a d-lui Pantazi. Nu STATUL e criticat de Presedinte, ci PSD ca fiind cel care pune in pericol funtionarea statului. Si apoi: Dragnea si ai lui au facut totul pentru ca ei sa conduca statul, nu Presedintele.

    • Sunt dezamagit de atitudinea jurnalistilor de la G4Media.ro

      Credeam ca veti scrie cu impartialitate, dar din pacate, m-am inselat. Va doresc succes, dar eu nu va mai sponsorizez.

      D-l Presedinte a criticat PSD-ul, nu statul roman. Va rog sa nu mai echivalati coruptii din actualul guvern cu statul. Ei vor trece, nu mai au mult timp, dar statul si impreuna cu el vom suferi cumplit de pe urma proastei lor guvernari.

    • Corect comentariul lui Andrei Daca ar fi sa-l multumeasca pe Pantazi, presedintele ar trebui sa- lase balta pe romani si sa recada in tacere.
      Incerc sa inteleg ce schimbari aduce plecarea d-lor Pantazi si Tapalaga de la Hotnews, fiindca inca nu stiu cine o va lua discret spre putere.
      Incurcate sunt caile domnului!

  4. Spuneti ‘convocat guvernul la discuții, convocat CSAT, căutate soluții’. A vrut sa discute presedintele cu Dancila in prezenta Guvernatorului BNR, dar a fost refuzat de primul-ministru (primul-ministru a vorbit cu Isarescu cand a primit ordin de la Dragnea…). Asa ca cu cine sa ‘caute solutii’? Iar CSAT ul a fost bagat in derizoriu chiar de Curtea constitutionala! Pentru coalitia de la guvernare, Presedintele nu conteaza…

  5. Stati linistiti, intr-o tara ca Romania, unde in 2 ani au fost 4 guverne, nu se mai sperie nimeni de nicio declaratie, fie ea si a lui KWI. Probabil firmele vor trebui sa se adapteze din mers, la fel ca angajatii… cum am facut din toate timpurile, in tara asta blestemata, sau sa ne revoltam masiv.

    Ontopic: ce solutii sa gaseasca, cu un premier analfabet si cu 90% din institutiile statului infectate cu slugi pesediste ? exista vreo bunavointa la dragnea ? nu am vazut.

    Marea mea dezamagire a fost in Decembrie 2016, cand am plecat de la munca sa ajung la Consulat sa votez, iar la TV in Romania toti erau pe partie la tuica fiarta si sarmale…

    • Amar comentariu, însă realist. Like.

    • Realist, dur. 100% adevarat.

  6. Domnule Pantazi, de la firul ierbii va transmit ca nici eu nu cred ca mai au bani pt pensii si salarii.stiti cum umbla anaful pe strazi in ultimele 2 sapt? Au indicatii sa dea amenzi maxime.peste tot aud de tarabe, magazinase inchise, amendate, etc.cat de gresit au inteles oamenii astia cresterea colectarii este o alta poveste…credeti-ma, la nivelul strazii se observa miscari mari de trupe.

  7. Infecta analiza. Romania e-n colaps si voi ii gasiti greseli presedintelui care semnaleaza catastrofa.

  8. Mișmălelile cu Pilonul II nu sunt o dovadă că ceva nu e în regulă în privința banilor pentru pensii și salarii?

  9. acel mister perfect exista pentru cei doi mentionati de tine.
    din pacate!
    ei l-au sprijinit, spalat de pacate, adulat, timp de 10 ani!
    o vesnicie!
    acest mister perfect este cel de-al treilea blestem pentru acest popor, dupa comunism si ion iliescu si tot el este cauza principala pentru ceea ce se intampla azi in romania lui dragnea si v.v.d.
    pe numele lui complet, basescu traian!
    iar cei doi pomeniti i-au fost fideli, 10 ani, 10 ani de moarte lenta, dupa cei 10 ani ai lui iliescu, a societatii romanesti!!!
    iar de vina e iohannis!!!!!!!!!!!!!!

  10. Nu este corecta analiza. Stabilitate inseamna cu totul altceva si premiza ca strainii sunt tampiti si nu cred decat ce le spune Iohannis este total gresita. Iohannis a punctat cu subiect si predicat doua probleme majore din economie. Nu el conduce tara, el este presedintele si un „moderator” daca ar fi sa o luam asa. Nu are nici o putere de decizie in ceea ce priveste politica fiscala. Din punctul meu de vedere este cu atat mai mult „ancora de stabilitate” cu cat semnaleaza fara ocolisuri problemele tarii. Daca ar fi dupa mine, ii reprosez ca nu se implica suficient nu ca o face!

    • EXCELENT , Filip ! ” Daca ar fi dupa mine, ii reprosez ca nu se implica suficient nu ca o face!” …Intrebare : cum ar trebui sa se implice un Presedinte de tara care vrea sa se „razboiasca ” cu un Partid/ Guvern ostil lui , dar la modul frumos / pragmatic si benefic pt popor ? Bineinteles , „sare ” pe ei ( metaforic vorbind !) si-i bustuceste la cap ( mereu si mereu / periodic /pana se pun lucrurile in miscare !) cu fondurile europene atat de necesare pt dezvoltarea tarii !!! ( A facut-o ! Bravo !) .
      Apoi , s-ar gandi cum sa ajute efectiv poporul/tara , bucatica cu bucatica geografica , sa primeasca cate ceva de la autoritatile locale…
      – Ati bagat de seama ca atunci cand Presedintele tarii se deplaseaza oriunde in tara primarii se „motorizeaza” si toarna rapid un asfalt /un trotuar/vopsesc copaceii /planteaza panselute ( fara panselute !)/pun marcaje rutiere/ varuiesc o scoala / o gradinita/finalizeaza diverse lucrari uitate si aproape abandonate – in fine , se PUN PE TREABA IN FOLOSUL COMUNITATII pe care ar trebui s-o serveasca non-stop ?!…

      Un Presedinte de tara adevarat ar bate tara in lung si lat / de dimineata pana noaptea obligand astfel , la modul subtil si elegant , toti primarii /indiferent de culoare sa se… mobilizeze si sa se faca utili…pt ca vor fi la stiri la TV-uri si nu ar vrea sa se faca de ras…Eu as nutri un imens respect pt un astfel de Presedinte de tara activ …si nu mi-ar fi lene sa merg sa-l votez…

  11. Total gresit! Abia acum Iohannis a invatat sa faca politica damboviteana, lasati omul sa lucreze!

    Degeaba a avut discutii elevate pana acum, pentru ca le-a purtat de unul singur.

  12. Complet pe aratura.
    Asa cum au fost si editorialele din ianuarie si februarie 2017 cand ati incercat impreuna cu Dl. Tapalaga sa temperati manifestatiile cu sugestii ca „nu e nevoie de alegeri anticipate” si „pentru moment e suficient ce am obtinut”. Trebuia sa lasati masele sa obtina demisia guvernului, alegeri anticipate, etc. Macar vedeti acum greseala?

    Si referitor la criza care ne va lovi (si nu aveti idee cum va fi, eu inca imi amintesc vremurile cand de pe o zi pe alta cursul dolarului a crescut de la 12000 lei/$ la 25000 lei/$ dupa care a treia zi a revenit la 17000 lei/$) nu va fi din vina presedintelui care a dat o declaratie (buna sau rea, atat poate si e mai bun decat nimic) ci din cauza guvernelor de prin ultimii 25-30 de ani care au facut muci totul.
    Ironic, o bruma de competenta a fost pe vremea lui Nastase care a tinut treburile sub control ca era convins ca tot P$D o sa conduca. Dupa aia a fost „dupa noi potopul” si potopul va si veni.

    • Chiar asa!
      De la o vreme imi storc creierii sa-mi raspund la intrebarea: „Mai, ce nu-mi placea la Vacaroiu!?”
      Acum incep sa ma gandesc la el ca la un fel de model pe care trebuie sa-l redescoperim in psd; ca din alta parte, sansele sunt pur ipotetice…
      Alternativa psd la psdragnea.

  13. „…aruncând către Guvern o întrebare care sapă la credibilitatea statului.”
    Scuzati, statul este credibil? Si daca (inca) da, cine sapa la credibilitatea lui? Cei care umbla ahtiati dupa bani de pomeni electorale (sau pentru investitii?! 😉 ) sau cei care intreaba ce se intampla?

  14. Domnule Pantazi, părerismul de acest gen (să nu mă arunc la cuvântul „propagandă”) face mai mult rău climatului politic decât alte lucruri. Cu siguranță că președintele știe că nu mai sunt bani. Cu siguranță că PSD vrea aproprierea pilonului II pentru a băga adânc mâna în buzunarul meu, al dumneavoastră, al tuturor. Aici nu mai e vorba despre o dispută politică, ci e vorba despre un jaf legalizat. Mi-e ciudă să observ cum neghiobia de a crede în hoție se transformă în opinie „jurnalistică”. E trist și, mai ales, reproșabil.

  15. Domnule Pantazi, spuneți că e populism din partea Președintelui? Dacă întrebarea conține și doar un dram de adevăr, la cât calm și retinere a dovedit până acum domnul Președinte aduce mai degrabă a disperare prost mascata.

  16. Parerea mea e alta: ”à la guerre comme à la guerre”…! Am mai spus-o zilele trecute, parca imi aduc aminte ca doar cu vreo 3-4 luni in urma ne pregateam sa ”golim haznaua” si sa-i folosim continutul, pe motiv ca a nu a ”ridicat sabia” si mai mult de atat a facut greseala ”fatala” ca s-o numeasca pe Vasilica Viorica P.M. …!
    Intrebare: Ne hotaram odata, apropo de ce ne dorim…? Tot o intrebare: Oare din cauza ca avem un ”lider” care mai si ”greseste” cateodata, am ”hotarat” sa nu mai iesim in strada, sau atunci cand e de iesit, sa iesim doar 7000…?

  17. nu e nici dracu’ fan Iohannis dar in fata Romaniei se deschide furtuna perfecta iar pe noi ne doare de tonul lui Iohannis fata de infractorii si imbecilii de la guvernare. ce dracu e cu voi mai Pantazi and co?
    Investitorii nu fug cand presedintele ii trage de urechi pe analfabeti. Aia fug cand vad dezastrul de la guvernare. revebiti-va ba baieti ca evaluati gresit situatia. Deocamdata nu va suspecte de alte interese

  18. Cristian,
    Hai sa nu ne dam chiar atat de mironosite… Iohanis este presedintele tuturor romanilor asa ca trebuie sa vorbeasca pe intelesul tuturor! Iar, pana la urma, cand te imprumuti pentru a plati cheltuieli curente nu se numeste ca nu mai ai bani pentru acele cheltuieli?

  19. Cam asa e articolul asta!
    hai sa fim draguti, hai sa mintim, hai sa ne ascundem, hai sa spunem ca avem solutii dar pe care nu le putem aplica ca nu avem posibilitatea pentru ca nu conducem noi etc.
    PANTAZII, manierele se folosesc atunci cand esti intr-un mediu manierat, Romania nu mai este de ceva vreme acolo, totul se face printr-o bataie de joc comunista si hotie de colt de strada. CHiar nu intelege nimeni ca, cu hotii nu poti sa vorbesti frumos??????????
    Da sa nu mai vina nici un investitor sa nu mai vina nimeni in Romania. Asta imi doresc, trebuie sa se intample cel mai mare rau ca sa fie bine dupa aceea. Aparent , la noi, nu se poate din bine in mai bine!!!! Vreti sa va lege si pe voi ca sa terminati cu corectitudiniile astea?

  20. Nici eu nu sunt de acord cu opinia din articol. Nici vorba de populism, e un adevar usor verificabil: in orice buget aflat pe deficit nu sunt bani suficienti pentru acoperirea tuturor cheltuielilor: salarii, pensii, investitii, etc. Presedintele a exprimat fix acest adevar: nu sunt bani suficienti. Intrebarea e mai degraba retorica. Asa a fost si asa va fi atat timp cat suntem pe deficit. Pentru a putea plati salarii si pensii statul roman (si nu numai) se imprumuta si taie din investitii. La fel, poveste veche.
    Din pacate imprumuturile se cam platesc din alte imprumuturi, si tot asa…

  21. La fel ati orăcăit si anul trecut:cand cu pensiile,cand cu deficitul si apoi iar cu salariile etc. Vede-ti-va de ciorba voastra ca ori mancati rahat ori sunteti prea prosti ca sa înțelegeți niste lucruri!

    • Stimabile, ”ciorba noastra” tocmai asta e – adica ce se petrece cu Romanica…! De inteles, intelegem multe, dar nici sa ne ”pici cu ceara” nu intelegem cum de s-a ajuns, ca in 2017-2018 sa trecem prin ceea ce trecem …?! Ma rog, unii dintre noi avem ceva banuieli, dar sunt atat de greu de acceptat ca fiind reale…

  22. Interpretarea d-lui Pantazi este incorecta. Sper sa nu fie si partinitoare, mai stii?
    De la acest guvern te poti astepta la orice, inclusiv la faliment. Nu sunt sinceri si nu comunica cu presedintele nici in domeniile in care guvernul nu are voie sa ia initiative.
    In conditiile acestea, ce-i ramane presedintelui inafara da a-i avertiza? Considerati, d-le Pantazi, ca riscul de a-i lasa pe pensionari fara minima sursa de existenta atarna prea usor in balanta comparativ cu acuzatia d-stra de populism?

  23. Să nu confundăm relevarea unor FAPTE, a unor REALITĂȚI cu populismul. Lăsați în seama antenei 3 sloganurile pro psd.