G4Media.ro

Emmanuel Macron şi Ursula von der Leyen se întâlnesc, joi, cu președintele…

sursa foto: Consiliul European

Emmanuel Macron şi Ursula von der Leyen se întâlnesc, joi, cu președintele chinez Xi Jinping

Preşedintele francez Emmanuel Macron şi preşedinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen vor încerca joi să facă auzită vocea Europei în cazul războiului din Ucraina, într-o întâlnire cu Xi Jinping, un apropiat al lui Vladimir Putin, scrie AFP, citată de News.ro.

Cei doi lideri vor fi primiţi la sfârşitul după-amiezii de preşedintele chinez la Palatul Poporului din Beijing.

În ultimele săptămâni, presiunea internaţională a crescut asupra Chinei pentru a o încuraja să se implice pentru pace în Ucraina. Pentru că, dacă Beijingul se declară oficial neutru, Xi Jinping nu a condamnat niciodată invazia rusă şi nici măcar nu a vorbit la telefon cu omologul său ucrainean Volodomir Zelenski.

În schimb, a mers recent la Moscova pentru a-şi reafirma alianţa cu preşedintele rus, arătând ca un front anti-occidental.

În acest context, Emmanuel Macron are ambiţia de a „fi o voce care uneşte Europa”, după cum a amintit într-un discurs de miercuri. „Aşadar, venirea la Beijing însoţită de preşedintele Comisiei Europene” „este să subliniem coerenţa acestei abordări”.

Dar vor adopta cei doi acelaşi ton?

Miercuri, în capitala Chinei, preşedintele francez a estimat că Beijingul ar putea juca un „rol major” în „găsirea unei căi de pace” în Ucraina, salutând „dorinţa de a se angaja în rezolvarea conflictului” manifestată de China atunci când a lansat un Document în 12 puncte care rezumă poziţia sa în februarie.

Ursula von der Leyen, la rândul ei, a emis un avertisment mult mai dur săptămâna trecută la Bruxelles: „Modul în care China continuă să reacţioneze la războiul lui Putin va fi un factor determinant în viitorul relaţiilor dintre UE şi China”.

„Acum, după ce şi-a ţinut discursul, este în mod clar în vizorul Beijingului, deoarece şi-a prezentat o viziune destul de fermă şi dură, care nu este deloc şi cea a lui Emmanuel Macron”, explică pentru AFP Marc Julienne, şeful activităţilor din China la Institutul Francez de Relaţii Internaţionale (Ifri).

„Aşa că vom vedea cum vor distribui rolurile”, adaugă el, poziţia fermă a liderului european determinând „ca Emmanuel Macron să fie depăşit de Ursula von der Leyen”.

Dar „a juca un poliţist bun şi un poliţist rău între Macron şi von der Leyen la Beijing ar slăbi instantaneu naraţiunea europeană a unui front unit”, avertizează Antoine Bondaz de la Fundaţia pentru Cercetare Strategică într-o notă analitică.

Preşedintele Macron, care va fi primit dimineaţa de prim-ministrul Li Qiang pe atunci preşedintele Adunării Naţionale Zhao Leji, va avea o întâlnire individuală cu Xi Jinping după-amiaza, înainte de a face declaraţii presei, un interviu trilateral, care o va include şi pe von der Leyen şi în final o cină de stat.

Această vizită vine într-un nou moment de tensiune în jurul chestiunii Taiwanului, odată cu întâlnirea, în Statele Unite, între preşedinta taiwaneză, Tsai Ing-wen, şi preşedintele Camerei Reprezentanţilor americane, Kevin McCarthy. Joi, Beijingul a promis un răspuns „hotărât”.

China consideră insula Taiwan, cu o populaţie de 23 de milioane de locuitori, una dintre provinciile sale, pe care încă nu a reuşit să o reunească cu restul teritoriului său de la sfârşitul războiului civil chinez în 1949.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. S-au dus sa se gudure putin pe lângă împărat.

  2. Ursula ‘a emis un avertisment dur Chinei'(sic!)??? Și China o sa tremure in fața acestor două păpuși defecte? Probabil, ce doi ‘lideri'(???) uită că acolo nu este Europa, nu au pe cine și cum baga la colț. China are o istorie milenară in ‘pendularea’ politică și militară iar vizita liderilor europeni și ‘prietenia ‘ arătată de Rusia scot în evidenta puterea marelui stat asiatic precum și dorința tuturor de a-l avea aproape. Iar China va sta in expectativa alegând partea ce oferă cele mai multe beneficii. Iar până acum aceasta este Rusia.

    • Avertismentul cu sanctiunile economice ii da fiori „imparatului”. A vazut in iarna reactia oamenilor inchisi in case in fata foamei,nici nu vrea sa isi imagineze cum vor reactiona aproape un miliard de someri care nu vor mai avea ce sa puna pe masa familiei. China nu e Putinstan,China produce nu vinde resurse neprelucrate. Daca ramane fara piata de desfacere europeana si se retrag fabricile occidentale vom vedea o revolutie spectaculoasa cu peste un miliard de oameni,partidul nu poate iesi bine din asta.

  3. Asta este greu de făcut si probabil va dura zeci de ani.

  4. @vct, incearca sa citesti ce inseamna pentru China cateva sanctiuni economice impuse atat de Europa cat si America asupra lor…. e doar unul dintre multele motive pentru care China nu se arunca pentru Rusia.

  5. China, care din multe puncte de vedere este cel mai mare colos economic al lumii, nu mai poate continua să existe într-o lume a dolarului.Fenomenul dolarului-armă este inacceptabil pentru multă lume.

    • China este un colos economic,dar fara vestici e un castel din carti de joc. Daca pleaca productia spre India si nici nu mai au unde sa isi vanda ca.caturile e gata imediat. Alta piata nu pot gasi,doar nu or vinde prin Orient la 10% din pret cum face „economistul” Putin cel neafectat de sanctiuni.

  6. Războinica Ursula s-a dus să-și expună amenințările „face-to-face”, iar pacifistul Macron să mai îndulcească situația.

  7. @DaciaLogan1: Sancțiunile economice nu funcționează in contextul actual. Nu au îngenuncheat Rusia, asa cum ne garantau economiștii si politicienii lui peste prăjit acum un an.
    Nu au funcționat nici împotriva Iranului (in ultimii zeci de ani).

  8. @vct Esti ok astazi? Nu au functionat? Asta e fix retorica lor…nu ma apuc sa iti arat surse care arata clar chiar din partea rusilor care spun ca au probleme. E clar ca au probleme si mai mari, dar nu vor sa recunoasca.