G4Media.ro

Emmanuel Macron și Marine Le Pen sunt marii perdanți ai alegerilor regionale…

Emmanuel Macron și Marine Le Pen sunt marii perdanți ai alegerilor regionale în Franța

Primul tur scrutin al alegerilor regionale și departamentale de duminică arată rezultate slabe pentru partidul centrist La Republique en Marche – Republica în Mișcare (LREM) care-l susține pe președintele Franței, Emmanuel Macron, și partidul dreptei radicale. Rassemblement National – Reunirea Națională (RN), condus de Marine Le Pen.

Rezultatele oficiale publicate luni de ministerul de Interne arată că RN a obținut 19,4% din voturi în scrutinul regional, cu aproape 9% mai puțin decât la precedentele alegeri din 2015, în timp ce LREM, care a fost înființat abia în 2017, a înregistrat un scor de 10,4% pe ansamblul Franței.

Un scor foarte bun a înregistrat partidul dreptei tradiționale, Les Republicains – Republicanii (LR), care împreună cu aliații săi s-a clasat pe primul loc la nivelul Franței cu 28,7%, în timp ce Partidul Socialist (PS) și aliații săi au avut 15,6%, Ecologiștii (LLEV) 12,9%, în timp ce alianța stângii radicale La France Insoumise (LFI) a obținut 5,3%.

În cele 12 regiuni ale Franței metropolitane, LR s-a clasat pe primul loc în șase dintre ele, PS s-a situat pe primul loc în cinci, în timp ce RN a reușit să se situeze pe primul loc într-o singură regiune – Provence Alpes Cote d’Azur (PACA), unde lista condusă de Thierry Mariani a obținut 36,4%, un avans de 4,5% față de lista RN.

Listele LREM au fost eliminate din cursă în trei regiuni, obținând mai puțin de 10%, baremul necesar pentru participare în turul 2, printre candidații eliminați numărându-se și miniștri ai cabinetului condus de premierul Jean Castex.

În turul al doilea care va avea loc duminică 27 iunie, lista clasată pe primul loc primește automat 25% din mandate în consiliul regional, restul de 75% fiind distribuit proporțional între listele care au obținut peste 5%. Listele calificate pot fuziona cu alte liste care au obținut peste 5% în primul tur. Este de așteptat ca în unele regiuni listele stângii și ecologiștilor să fuzioneze.

Rezultatul votului de la alegerile regionale constituie un eșec personal pentru președintele Macron, dovedind că partidul său, care a câștigat alegerile parlamentare din 2017 imediat după alegerea sa ca șef al statului, nu are o implantare reală în teritoriu.

Totodată, rezultatele slabe ale RN și lipsa sa de aliați pentru turul al doilea o pun într-o situație dificilă pe Marine Le Pen. În sondajele de opinie pentru alegerile prezidențiale din 2022 Macron și Le Pen sunt practic la egalitate cu intenții de vot între 25 și 30%.

Deși scrutinul regional arată rezultate pozitive pentru dreapta și stânga tradițională – absente din cel de-al doilea tur al alegerilor prezidențiale din 2017, problema lor pentru alegerile prezidențiale de anu l viitor este absența unui candidat evident, în cazul stângii existând în plus și problema fărâmițării politice. Scrutinul a fost marcat de cea mai ridicată rată de absenteism din istoria de 63 de ani a celei de-a Cincea Republici Franceze, 66%.

(Emmanuel Macron și Marine Le Pen, foto: Facebook)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Ignorantul Macron nu e nici cat degetul mic de la piciorul lui Napoleon.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.