G4Media.ro

Emilian Popovici, Societatea Română de Epidemiologie: Nu este cunoscută sursa de infecţie…

Sursa foto: Pixabay

Emilian Popovici, Societatea Română de Epidemiologie: Nu este cunoscută sursa de infecţie naturală principală în cazul variolei maimuţei

Sursa de infecţie naturală principală în cazul variolei maimuţei nu este cunoscută, a declarat, vineri, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, Emilian Popovici, în cadrul mesei rotunde organizate online de Academia de Ştiinţe Medicale, relatează Agerpres.

„La ora actuală noi nu cunoaştem sursa de infecţie, izvorul de infecţie animal principal în cazul Mpox. Ştim doar că mamiferele mici şi primatele nonumanoide pot adăposti virusul, deci sunt gazde accidentale. În schimb, aşa cum s-a văzut în 2022, boala s-a răspândit la specia umană. Deci, avem de-a face cu o zoonoză inversată pentru că la ora actuală îmbolnăvirea animalului de la om este mai probabilă decât îmbolnăvirea omului de la animal. (…) Sursa de infecţie naturală principală în cazul Mpox este necunoscută. La fel se întâmplă şi în cazul Ebola şi în alte situaţii. (…) Este posibil ca infecţia să se transmită şi de la om la animal, aşa cum se transmite de la animal la om”, a afirmat Popovici, la masa rotundă „Variola maimuţei – Diagnostic şi tratament”.

Potrivit acestuia, în cazul transmiterii de la animal la om cele mai probabile modalităţi sunt prin contact direct cu erupţii cutanate, cu cruste, leziuni, lichide organice infectate, incluzând saliva. „Este discutabilă încă la ora actuală transmiterea prin secreţii respiratorii”, a menţionat Popovici.

În opinia sa, indiferent de evoluţia cazurilor, trebuie păstrat un nivel de alertă. El consideră că şi persoanele asimptomatice transmit virusul.

„Noi, epidemiologii, susţinem că, indiferent de evoluţia cazurilor, că acestea cresc sau scad, trebuie păstrat un nivel de alertă. (…) Cu cât căile de transmitere sunt mai numeroase, cu cât sursele de infecţie sunt mai numeroase, cu atât posibilitatea unei boli de a se răspândi este mai mare. (…) Eu am convingerea că asimptomaticii transmit şi nu numai eu. (…) Riscul este moderat pentru MSM (man sex with man) şi este un risc scăzut cel puţin pentru Europa la ora actuală pentru restul populaţiei”, a arătat vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie.

Managerul Spitalului de Boli Infecţioase şi Tropicale „Victor Babeş”, Simin Aysel Florescu, a precizat că perioada de incubaţie la variola maimuţei este cuprinsă între 3 şi 17 zile, iar durata de evoluţie între două şi patru săptămâni.

Variola maimuţei poate avea drept complicaţii suprainfecţii, miocardită, encefalită, cheratită, pneumonie.

Potrivit medicului, până la 15 decembrie, erau înregistrate 82.796 de cazuri în 110 ţări şi 65 decese.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Principalul vector de transmitere este arderea in QR.