
Emil Hurezeanu a evidenţiat, la reuniunea informală a miniştrilor de Externe din UE, rolul capital al SUA în discuţiile privind pacea în Ucraina şi a pledat pentru o cooperare mai strânsă cu SUA pentru asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre
Ministrul de Externe, Emil Hurezeanu, a evidenţiat, la reuniunea informală a miniştrilor de Externe din UE (Gymnich), rolul capital al SUA în discuţiile privind pacea în Ucraina şi a pledat pentru o implicare sporită şi o cooperare mai strânsă cu SUA pentru asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre, transmite News.ro.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu, a participat, în perioada 7-8 mai, la reuniunea informală a miniştrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE (formatul ”Gymnich”), care a fost găzduită la Varşovia de către Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate Kaja Kallas şi de către ministrul Afacerilor Externe al Republicii Polone, Radosław Sikorski, în calitate de Preşedinţie a Consiliului UE.
Potrivit MAE, agenda reuniunii a cuprins relaţiile UE-Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, relaţiile UE-SUA, respectiv agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei. De asemenea, în marja reuniunii, a avut loc un prânz de lucru informal al miniştrilor de Externe din UE cu partenerii din regiunea Balcanilor de Vest, Turcia şi Republica Moldova.
În cadrul sesiunii dedicate relaţiilor UE-Regatul Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, miniştrii europeni de externe au avut un schimb de opinii cu secretarul de stat pentru afaceri externe, Commonwealth şi dezvoltare al Regatului Unit al Marii Britanii şi al Irlandei de Nord, David Lammy, cu privire la evoluţia relaţiilor UE-UK, precum şi privind securitatea europeană, sprijinul oferit Ucrainei, situaţia din Orientul Mijlociu etc. Ministrul Emil Hurezeanu a salutat desfăşurarea primului summit UE-UK, care va avea loc în 19 mai, într-un context geopolitic complex, şi a exprimat susţinerea pentru consolidarea parteneriatului dintre UE şi Regatul Unit, inclusiv prin adoptarea, cu ocazia summitului, a unui parteneriat de securitate şi apărare. De asemenea, oficialul român a subliniat importanţa continuării cooperării UE-UK cu privire la pacea în Ucraina.
”Referitor la relaţiile UE-SUA, şeful diplomaţiei române a reiterat importanţa unui parteneriat bilateral solid, esenţial pentru securitatea şi prosperitatea europeană, şi a subliniat relevanţa construirii unei agende pozitive UE-SUA. De asemenea, Emil Hurezeanu a evidenţiat rolul capital al SUA în discuţiile privind pacea în Ucraina şi a pledat pentru o implicare sporită şi o cooperare mai strânsă cu SUA pentru asigurarea securităţii şi prosperităţii în regiunea Mării Negre. În context, a subliniat contribuţia României în cadrul grupului naval de deminare a Mării Negre, din care mai fac parte Bulgaria şi Turcia”, arată MAE.
Referitor la agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, ministrul Emil Hurezeanu a reiterat importanţa încheierii unei păci juste şi durabile, cu implicarea Ucrainei şi a Europei în negocieri pentru a asigura sustenabilitatea unui acord de pace. El a subliniat rolul esenţial al continuării sprijinului UE pentru Ucraina pe toate palierele şi a reafirmat susţinerea României pentru iniţiativa propusă de Kaja Kallas de sprijin militar pentru Ucraina. De asemenea, ministrul Emil Hurezeanu a exprimat susţinerea pentru continuarea presiunii asupra Rusiei şi a evidenţiat importanţa adoptării celui de-al 17-lea pachet de măsuri restrictive cu ocazia reuniunii CAE din mai 2025, precum şi a unor sancţiuni suplimentare în cadrul regimului privind ameninţările hibride ale Rusiei.
În marja Gymnich, în cadrul dejunului de lucru cu partenerii din regiunea Balcanilor de Vest, Turcia şi Republica Moldova, ministrul român de Externe a subliniat importanţa politicii de extindere a UE, ca investiţie strategică în pacea, securitatea şi prosperitatea acestor parteneri, precum şi a Europei în ansamblul ei. El a punctat intensificarea acţiunilor hibride ale Rusiei, atât împotriva statelor membre, cât şi a partenerilor. Hurezeanu a mai evidenţiat importanţa cooperării în direcţia consolidării rezilienţei UE şi a partenerilor din vecinătate, inclusiv prin cunoaşterea lecţiilor învăţate, rezultate din experienţa unor state precum Republica Moldova sau România. De asemenea, ministrul Hurezeanu a exprimat sprijin pentru adoptarea strategiei UE privind contracararea ameninţărilor hibride ale Rusiei.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.