G4Media.ro

Emanuel Macron îl atacă pe Trump și pledează pentru o Europă cu…

Emanuel Macron îl atacă pe Trump și pledează pentru o Europă cu autonomie militară: NATO se află în moarte cerebrală

”Ceea ce suntem pe cale să trăim este moartea cerebrală a NATO”, a declarat Emmanuel Macron ediţiei de joi a săptămânalului The Economist, explicând această ”moarte” prin dezangajarea americană faţă de aliaţi NATO şi comportamentul Turciei, membră a Alianţei Nord-Atlanctice, relatează AFP, citată de News.ro.

”Ceea ce suntem pe cale să trăim este moartea cerebrală a NATO”, a declarat Emmanuel Macron săptămânalului The Economist, pentru ediţia de vineri, explicând această ”moarte” prin dezangajarea americană faţă de aliaţi NATO şi comportamentul Turciei, membră a Alianţei Nord-Atlanctice, relatează AFP.

Este ”necesară clarificarea, acum, a obiectivelor strategice ale NATO”, a declarat şeful statului francez, care a pledat din nou în favoarea unei ”întăriri” a Europei Apărării, în contextul în care un summit NATO este programat la începutul lui decembrie la Londra.

”Voi nu aveţi nicio coordonare a deciziei strategice a Statelor Unite cu partenerii din NATO, iar noi asistăm la o agresiune a unui alt partener NATO, Turcia, într-o zonă în care interesele noastre sunt în joc, fără coordonare”, a subliniat Macron, referindu-se la intervenţia militară turcă în Siria. ”Ceea ce s-a întâmplat este o enormă problemă pentru NATO”, apreciază el.

În aceste condiţii, şeful de stat francez se întreabă mai ales care este viitorul Articolului 5 al Tratatului NATO, care prevede o solidaritate militară între membrii Alianţei în cazul în care unul dintre ei este atacat.

”Ce este Articolul 5 mâine? Dacă regimul lui Bashar al-Asaad hotărăşte să replice Turciei, oare noi ne vom angaja? Aceasta este o întrebare reală”, consideră Macron.

”Noi ne-am angajat să luptăm împotriva Daech (acronomul arab al Statului Islamic, SI). Paradoxul este că decizia americană (a retragerii din Siria) şi ofensiva turcă, în ambele cazuri, au acelaşi rezultat: sacrificarea partenerilor noştri pe teren, care au luptat împotriva Daech, Forţele Democratice Siriene (FDS)”, aliatele coaliţiei internaţionale conduse de Washington împotriva SI, îşi exprimă el regretul.

UE,”PE MARGINEA PRĂPASTIEI”

”NATO, ca sistem, nu îşi reglementează membrii. Iar din momentul în care un membru simte că are dreptul să-şi urmeze propriul drum, care este dat de Statele Unite ale Americii, o face. Iar asta este ceea ce s-a întâmplat”, deplânge Macron.

Acest lucru face, consideră el, şi mai ”esenţială, pe de o parte, Europa Apărării – o Europă care trebuie să se doteze cu o autonomie strategică şi de capacitate în plan militar. Iar pe de altă parte, redeschiderea unui dialog strategic, fără vreo naivitate şi care va lua timp, cu Rusia”.

Şeful statului francez profită de ocazie pentru a prezenta trei riscuri mari la adresa Europei, şi anume faptul că UE a ”uitat că este o comunitate”, ”dezalinierea” politicii americane faţă de proiectul european şi emergenţa puterii chineze, ”care marginalizează în mod clar Europa”.

”Există în prezent o serie de fenomene care ne pun într-o situaţie pe marginea prăpastiei”, insistă el.

”Europa a uitat că este o comunitate, considerându-se treptat o piaţă”, mai subliniază Macron, care s-a opus recent deschiderii unor negocieri de aderare la Uniunea Europeană a Macedoniei de Nord şi Albaniei.

Al doilea pericol sunt Statele Unite, care rămân ”marele nostru aliat”, dar care ”se uită în altă parte”, către ”China şi continentul american”, o răsturnare care a avut loc în timpul preşedinţiei lui Barack Obama, apreciază şeful statului francez.

Iar ”pentru prima oară, noi avem un preşedinte american (Donald Trump) care nu împărtăşeşte ideea proiectului european, iar politica americană se dezaliniază acestui proiect”.

”Preşedintele Trump, iar eu am mult respect faţă de asta, pune problema NATO ca pe un proiect comercial. După el este un proiect în care Statele Unite asigură o formă de umbrelă geopolitică, dar în schimb trebuie să existe o exclusivitate comercială, este un motiv de a cumpăra de la americani. Franţa nu a semnat pentru asta”, avertizează Macron.

În fine, reechilibrarea lumii are loc în paralel, de 15 ani, cu emergenţa unei puteri chineze care creează un risc de bipolarizare şi marginalizare clară a Europei.

Potrivit şefului statului francez, dacă europenii ”nu se trezesc, nu conştientizează această situaţie şi nu decid să profite de ea, există riscul mare, pe termen lung, ca noi să dispărem din punct de vedere geopolitic sau în orice caz să nu mai fim stăpânii destinului nostru”.

Macron apreciază, de asemenea că regula cu privire la menţinerea deficitului public al ţărilor din zona euro sub pragul de 3% din PIB, la fel ca discuţii despre contribuţiile Celor 27 la bugetul UE, ţin de o ”dezbatere din alt secol”.

”Avem nevoie de mai mult expansionism, de mai multe investiţii. Europa nu poate să fie singura zonă care să nu o facă”, a subliniat el, transmite News.ro.

sursa foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. Adevaraaat! Zice bine Macrou! Vorba mea, going to war without France, is like going deer hunting without your accordion! Gheiu tot gheu…

  2. ”Ce este Articolul 5 mâine? Dacă regimul lui Bashar al-Asaad hotărăşte să replice Turciei, oare noi ne vom angaja? Aceasta este o întrebare reală”
    Altul care crede ca vorbeste numai cu prosti.
    Nea Macrou, uite, ii spun eu lui Ciolos si el o sa-ti explice matale: daca Assad l-ar fi atacat pe Erdogan fara ca Erdogan sa-l fi atacat mai inainte pe Assad atunci NATO trebuia sa intervina si sa-l sprijine pe bietul Erdogan. Cum nu sintem in cazul asta raspunsul e nu, ne luam o punga de floricele si ne uitam la spectacol.
    Oricum, nu trebuie sa fii ingrijorat, prietenul matale, Putin, s-a sfatuit cu prietenul lui, Erdogan si nu va fi nici un atac din partea lui Assad.
    Poti sa reinoiesti Europa linistit.

  3. „relatează AFP, citată de News.ro”

    Exista si alternativa sa va faceti cont gratuit pe pagina The Economist si sa cititi interviul direct, nu relatari de mana a treia si traduse dubios.

    https://www.economist.com/europe/2019/11/07/emmanuel-macron-in-his-own-words-french

    Nu il ataca pe Trump niciunde, dimpotriva, spune ca i se pare coerent din punctul lui de vedere, el ataca incoerenta aliatilor europeni, dar evident ca ati ales un titlu putaclic.

    Iar pentru bocitoarele Albaniei si Macedoniei de Nord, cadou:

    „As adauga ca aproape toti erau de acord cu aderarea Macedoniei de Nord, dar majoriratea au respins Albania. Eroare funesta.”

    The Economist: Credeti ca se ascund in spatele Frantei?

    „Nu cred, stiu ca se ascund. Intrebati-i daca sunt de acord cu aderarea Albaniei, jumatate vor spune nu.”

  4. Oare conteaza parerea romanilor, sau le-a cerut-o CEI dintai europeni???Hai sa ne concentram pe spectacolul oferit la noi-aici se consuma floricele si seminte din belsug, hemoroizii sa te tina.

  5. Eu cred ca e mai degraba un joc de sah pe care Macron il face cu Trump si SUA. E un fel de-a spune: „Daca SUA se complace in izolationism sau chiar isi propune sa iasa din NATO, atunci noi Europa ne aliem cu Rusia. Oare Americii ii va conveni asta?” Evident ca analistii americani rationali ar spune un NU hotarat. SUA trebuie sa ramana langa aliatii ei traditionali cu care imparte aceleasi valori. Ce-ar mai fi SUA intr-o lume cu China devenita super-putere si Europa aliata cu Rusia?

    Deocamdata sunt doar vorbe si mesaje asa ca nu va ambalati. Ati vazut vreo actiune concreta la Macron. A initiat vreo iesire a Frantei sau a Europei din NATO? Nu, nici vorba. Asta e doar modul lui de a-l „educa” pe un presedinte american care e mult prea idiot si bigot.

    • GEO esti undeva pe drumul cel bun , cuvintele trebuiesc gindite si iar gindite in multe chei ce deschid sau inchid usi . Cuvintele presedintelui MACRON acopera o arie larga de subiecte de actualitate si ele trebuiesc gindite in mai multe moduri ca posibilitate de intelegere . Aceste cuvinte sunt spuse pentru urechile tuturor si fiecare raspuns are in componenta sa fie o alternativa. fie un adevar propriu , fie o intelegere pe etape de dezvoltare viitoare, pe segmente de poltica militara ,globala si nu in ultimul rind de atentionare a celor care incearca sa decida altceva .

    • Macron nu are anvergură. Va pleca exact așa cum a venit: in marș…. as spune, marș afară!!! Pe de altă parte lui Trump cred că i-ar conveni o Europa apropiată de Rusia, tine de jocul lui pervers de împărțire și reîmpărțire…. Divide et impera… Atenție, o Europa fără UK, singurul care contează cu adevărat d.p.d.v. militar!!! De ce sa fie o Europa unită când poate fi divizată și împărțită cu amicul Putin!!! O să-și facă ăștia o graniță cât un continent!!!! Problema e că noi vom cădea tot pe partea rușilor, mi-e groază și să mă gândesc!!! Macron e un idiot, se crede important…. Doar că sunt alti 10-15 mai importanți ca el….

  6. Uniunea fără autonomie militară, fără o politică externă coerentă este un uriaș pe picioare de lut. Aceste două obiective ( cel puțin ) ar trebui să constituie un obiectiv strategic pe termen cel puțin mediu. Altfel nu poate avea pretenții de putere globală. În plus, politica militară și cea externă ar trebui să fie în concordanță cu obiective strategice ale Uniunii. În caz contrar ar cădea în aceeași eroare în care se află SUA de cel puțin 15 ani : cea mai puternică forță militară de pe glob este la cheremul unor președinți cu agende personale ( Bush cu mania războiului din 2003 împotriva lui Saddam Hussein care a lăsat în urmă un Irak în degringoladă și a adus instabilitate în toată regiunea / pacifismul lui Obama, cu ”linii roșii” care la o adică devin pink / Trump cu pendularea intre ”America first” și hubrisul lui ciudat ).
    Regatul unit, cu toată poziția insulară, a fost un aliat de nădejde a continentului, în sensul că – în ultimele două conflagrații mondiale – a ales ”corect” de care parte să fie.
    Trebuie regândite într-adevăr rolul, componența și obiectivele NATO. Să nu uităm că Alianța a fost constituită ca o contrapondere de forță față de armatele blocului comunist. Cu dispariția războiului rece poate că ar trebui să se transforme într-o nouă Alianță. De exemplu, să aibă rol de deterenț global față de puteri regionale rogue, sau să gestioneze pericole globale cu care omenirea în mod sigur se va confrunta în viitor.