
Egiptul închide cea mai veche mănăstire creștină, îi confiscă averea și îi evacuează pe călugări / În urma unei hotărâri judecătorești, este de așteptat ca mănăstirea să fie transformată în muzeu
O instanță de judecată din Egipt a luat o decizie fără precedent și inacceptabilă de a închide Mănăstirea Sfânta Ecaterina din Sinai, cea mai veche mănăstire creștină, aflată încă în funcțiune, din lume, relatează Proto Thema, citată de Rador Radio România.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Arhiepiscopul Ieronim al Atenei a reacționat deja cu furie, vorbind într-o declarație despre încă o capturare istorică prin care trec elenismul și ortodoxia. Decizia vine în ciuda promisiunilor făcute de președintele egiptean Abdel al Sisi prim-ministrului grec Kyriakos Mitsotakis în timpul recentei sale vizite în Grecia. Pe lângă confiscarea proprietăților, Egiptul procedează și la evacuarea călugărilor, astfel încât clădirile goale să poată fi transformate într-o atracție turistică precum Piramidele. Conform unor informații, guvernul grec a fost luat prin suprindere, având în vedere că problema fusese ridicată la întâlnirea dintre premierul grec și președintele egiptean Al-Sisi de la începutul lunii. Cazul, considerat de importanță maximă, este gestionat de Ministerul Afacerilor Externe de la Atena.
După cum relatează orthodoxia.info, mănăstirea a fost fondată de împăratul bizantin Iustinian acum 15 secole și se bucură de un înalt renume și respect. A reușit să supraviețuiască în ciuda tuturor vitregiilor istorice. Dar acum autoritățile egiptene, printr-o decizie care încalcă libertățile religioase, și cu atât mai mult într-o perioadă de pace, au decis să înceteze funcționarea acesteia. Mănăstirea Sfânta Ecaterina ar urma să fie transformată în muzeu, iar averea și proprietățile pe care le deține în Egipt vor trece în posesia statului egiptean. De notat că diferendul juridic a început în 2014, când la putere în Egipt era Frăția Musulmană.
Ce spun oficiali egipteni
Deși în prezent există teamă în cadrul mănăstirii cu privire la ce se va întâmpla în continuare, arheologi egipteni precum dr. Abdel Rahim Rihan, expert în arheologie și membru al Comitetului pentru Istorie și Antichități din cadrul Consiliului Suprem pentru Cultură din Egipt, susține că această decizie este în beneficiul mănăstirii, precizând că proprietățile confiscate de guvernul egiptean intră sub incidența legislației referitoare la antichități.
„Considerăm această decizie istorică în beneficiul patrimoniului mondial și al călugărilor Mănăstirii Sfânta Ecaterina, deoarece le garantează dreptul de a beneficia de mănăstire și de siturile religioase și arheologice din zonă”, a declarat el unei publicații locale.
Călugării, însă, nu consideră, conform orthodoxia.info, în niciun caz că toate acestea sunt în beneficiul lor și cred că decizia vizează o încălcare a drepturilor lor. De aceea pregătesc deja o mobilizare la nivel global și informarea tuturor Bisericilor creștine și a restului religiilor monoteiste, întrucât consideră că această acțiune a statului egiptean este cel mai rău lucru care s-a întâmplat mănăstirii în cele 15 secole de funcționare a acesteia, deoarece, în esență, decizia duce la o desființare a mănăstirii.
Prima reacție a guvernului grec
Purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe, Lana Zochiou, a precizat că: „Guvernele Greciei și Egiptului au lucrat sistematic în ultima vreme pentru un acord care să asigure caracterul sacru ortodox grec al regiunii. Așteptăm transmiterea deciziei instanței egiptene pronunțate ieri. Ministrul grec al Afacerilor Externe l-a contactat imediat pe ministrul egiptean al Afacerilor Externe și i-a semnlat că nu există loc pentru abateri de la înțelegerea comună dintre cele două părți, exprimată de liderii celor două țări în contextul recentului Consiliu Suprem de Cooperare de la Atena”.
Se reamintește că președintele Egiptului, Abdel Fattah al-Sisi, aflat în vizită la Atena la începutul lunii mai, a negat în mod explicit zvonurile despre orice „acțiuni negative” sau planuri împotriva Mănăstirii Sfânta Ecaterina. În timpul unei conferințe de presă susținute cu prim-ministrul grec, Kyriakos Mitsotakis, Al-Sisi a subliniat atunci angajamentul Egiptului de a proteja mănăstirea și relația sa istorică cu statul egiptean ca pe un „contract etern de care nimeni nu se poate atinge”.
Sursa: PROTO THEMA / Rador Radio România / Traducerea: Carolina Ciulu
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii