G4Media.ro

Efectele eliminării religiei ca materie obligatorie în școală – studiu de caz…

sursa foto: Pexels

Efectele eliminării religiei ca materie obligatorie în școală – studiu de caz Germania: A scăzut religiozitatea oamenilor, dar nu și atașamentul față de valorile etice și nici satisfacția în viață, s-au schimbat atitudinile față de familie, au crescut piața muncii și veniturile

Germania, țară care după cel de-al doilea război mondial avea un sistem de educație cu o componentă religioasă extrem de puternică, stabilită, în Vest, chiar prin Constituție, a decis să elimine treptat învățământul religios obligatoriu, proces care a durat zeci de ani. Acum, cercetători de la Centrul pentru Studii Economice al Universității Ludwig-Maximilian din Munchen și ai institutului ifo (platforma CESifo) au analizat efectele eliminării studiilor religioase din educație asupra oamenilor, pe măsură ce aceștia au înaintat în viață. Rezultatul: un studiu-radiografie ce descrie, cu perspectivă istorică, cum s-au schimbat percepțiile și atitudinile oamenilor față de viața personală, familie, muncă și viața publică.

  • De notat că studiul analizează exclusiv situația Germaniei, unde educația religioasă a fost predominant catolică, dar și cu o componentă protestantă puternică în multe comunități. Iar autorii exploatează “situația unică a Germaniei, unde reformele ce au dus la eliminarea educației religioase obligatorii au fost introduse treptat în landurile țării, începând din anii 1970”.

Studiul concluzionează, în esență, că școlile au efect asupra religiozității oamenilor pe parcursul vieții: eliminarea educației religioase obligatorii a determinat o scădere a nivelului de religiozitate, când elevii au ajuns la vârstă adultă, lucru care se simte, în statele germane analizate, doar din momentul eliminării orelor de religie. Dar religiozitatea nu este nici pe departe singura trăsătură afectată și scăderea ei nu echivalează cu o depărtare de valorile morale.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

69 comentarii

  1. Isi pierd popii privilegiile, nu se poate asa ceva…

    • Au crescut salariile dupa ce s-a eliminat ora de religie.
      Buna argumentatie.
      In paralel a crescut si inflatia, preturile, criza energetica.

    • Legbeteala, ai o argumentatie la fel de aiurita cand legi inflatia, preturile si criza energetica de laicizare. Vina o poarta pandemia si aspiratiile Rusiei la restaurarea sferei de influenta (oare si asta e justificata de „superioritatea” ortodoxismului?).

    • Exact. Se duce dracului o întreagă armată de trântori.

  2. Nici nu vreau sa ma gandesc ce urmeaza in comentarii 😀

    • Nu da nimeni doi bani pe site ul asta, despre ce vorbim

    • @naruto acest site este pe locul 2 în România la accesări (sîc!). Bănuiesc ca tu ești un postac PSD-AUR care își face veacul prin wc-urile Mafia Media precum știriscurse, wcnews etc. Cititorii acestui site, suntem peste voi cu mult, iar propaganda voastră ieftina nu prea are efect! Cititorii de aici știu ca religia și biserica sunt niște aberații, iar BOR o adunătură de homosexuali in sutana corupți și ticăloși!

    • @Alx, :)))
      După modul în care gân.dești ai preluat din stilul lui malin bot, trebuie să te dezamăgesc spunându-ți că individul respectiv e un caz eșuat de care ar trebui să te delimitezi. Are o gândire nocivă, nimeni care se pretinde jurnalist și care spune că militează pentru adevăr nu poate avea un caracter așa…. Iar eu nu încerc să conving pe nimeni, de exemplu, curentul articol pune sub semnul întrebării utilitatea religiei și implicit a Sursei (unii îi spun Dumnezeu) totul în scop propagandistic. În plus, se vede cât se poate de clar curentul pro.gre.sist a acestui site. Asta e tot ce spun. Haide să fim mai buni, suntem in aceiasi barcă. Legat de „BOR” as putea fi intr-o anumita masura de acord cu tine, dar e doar o parte din adevar.

    • Puteti sa ne oferiti niste nume de site-uri unde trag curente dintr-alea bune? Nu de alta, dar chiar connsider util sa ne diversificam sursele de informare, sa nu ramanem tributari unui fel de gandire nociva, dar nici altuia.

    • In locul religiei sa se introducă Logica Știință!!!

    • @Draggy
      Sputnik.ro 🤣🤣🤣

    • De acolo va inspirati dvs?

    • Minciună!!! În școlile din Germania nu a fost scoasă Religia ca materie de predare. Se fac două ore de Religie. Am 2 copii în școală și știu ce vorbesc. Am prieteni și colegi de muncă în toată Germania care au copii la școală și fac și ei Religie.

    • Naruto .. nu doar cã citeste un „site de doi bani” .. dar pierde timpul si comentând stirile si articolele acestui site ..

    • 😂😂😂😂

    • De unde știi alx, lu rezi la ei? Pai 3 sferturi din comentarii sunt scrise din redacție, nu te-ai prins? Și hai să-ți spun de ce are număr mare de accesări. Aplicația știri google vine preinstalata pe telefoane, ca G4 activata. Oamenii, cât au timp, citesc ce li se da în mod automat, asta pana se dumiresc despre ce este vorba și debitează G4.

  3. E ca și cum educația general și educația civică ar conta mai mult. Nu se poate. Nu putem scoate tot USR-ul vinovat de rezultatele studiului asta din Germania?

    Acum contează și faptul că nemții au cunoscut civilizația de ceva mai mult timp că noi. Suntem în urma cu doar 80-100 de ani. Ii ajungem imediat

    • Orele de religie nu au fost scoase din școli. In Bavaria copilul meu face religie.

    • Pana acum susțineați schimbarea de sex, căsătoriile intre homosexuali, ce mai, erați foarte „proud”. Acum ați dat-o pe religie? Da, poate ai dreptate, și printre popi sunt pop. onari. Aveți și voi o pasiune. Unică.

    • Exact. Peste 300 ani vom fi la nivelul la care este acum Germania.

    • Ajunge 51%.

    • Ca să ia AUR 80% ar trebui ca ceilalți să stea acasă și sa nu voteze. Și nici așa nu ajung la 80% 🤣🤣🤣🤣

    • Poate daca se duc fiecare si ii lasa sa voteze de 8 ori, ajung.

    • @Draggy
      AUR face opozitie reala, e întotdeauna la limita penalului, dar nu conteaza 🤣🤣🤣
      Altfel l-am fi suportat pe ioh.ha iar riscul de sin.ucid.er.e ar fi crescut dram.atic in randul cetatenilor.
      Dacă nu se grabesc cu demiterea lu ioha..a fiecare zi, ora care trece v-a face acel scenariu foarte posibil. 🤣🤣🤣

    • Poate pentru dvs nu conteaza, iar ce fac ei nu e opozitie, se cheama bagabonteala, ca sa vorbesc pe limba lor. Dar n-au decat sa se grabeasca, ca si hamsterul se grabeste cateodata, mama- mama ce-i trage la roata aia.

  4. Oare de unde oti scoate asemenea aiureli? Dvs va auziti ce spuneti?

  5. Și atunci, dacă elevii nu mai primesc lecții de religie atunci cine îi mai spală pe creier?
    Uitați-vă la Dacii Liberi, nu mergeau niciodată la biserică și totuși săpau tunele în Bucegi și predau romanilor lecții de Limba latină, asta doar atunci când nu fluturau steaguri tricolore în curtea Spitalului 9 Sarmisegetuza îmbrăcați in halate galbene.

  6. Tâmpenii..
    Cunosc oameni de succes (medici, consilieri la Bancă, magistrați, psihologi, economiști) care sunt realizati si profesional, si familial.
    Aaa.. au” defecte”, desigur… soții nu au amante, soțiile nu merg la șuete cu joc de carti si cu fumat…
    Deh…

  7. Deși nu sunt pt religia in școli. Este o temă foarte personală… Religia ține de familie si acolo se si aplica.

  8. Eliminarea religiei in scoli reduce mult demagogia si pedofilia.

  9. comentariile ma dezamagesc… am plecat !

  10. Ceva ce a omis redactia:
    „Beyond religious attitudes, the reform led to more equalized gender roles, fewer marriages and children, and higher labor-market participation and earnings.”

    Eu nu sunt adeptul religiilor semite, dar valorile lor care promovau transcederea materialismul sunt mai bune decat nimic pentru majoritatea. In schimb, atat nemtii cat si restul lumii (nu doar vesticii) se complac in situatia de a sta ca sclavi in niste medii de lucru improprii unei fiinte umane, chit ca e vorba de munca de birou nonsensica sau de gulerele albastre (la capitolul asta, primul exemplu care imi vine in minte este Amazon).

    E ok, oricum. Solutiile la problemele de tip spiritual ale generatiilor tinere par sa fie destul de simple: un mic iesit la cumparaturi, niste netflix seara, mai bagi niste social media ca sa nu te simti singur si niste medicatie speciala daca celelalte nu dau roade. Vezi? Ti-a trecut deja!

    • Depinde la ce ne raportam. Pana una alta, in acest mediu al civilizatiei sec 21, durata de viata a crescut, calitatea vietii este mai ridicata, nivelul de securitate personala este mai bun, oamenii isi pot permite diverse obiecte, au ce manca, se pot distra, au acces la diverse servicii. Intr-un cuvant viata e mai buna, cu mai mult mai buna decat pe vremea transcederii materialismului, cand oamenii mureau de tineri, daca nu rapusi de boli, atunci in razboaie stupide, vremuri in care se culcau flamanzi si aveau grija zilei care urmeaza, in care pericole ii pandeau la tot pasul, in care traiau ca niste trogloditi si aveau o viata chinuita iar tot ce puteau spera era o viata mai buna pe lumea cealalta. Era normal ca atunci sa aiba parte macar de transcedere daca de altceva nu era cazul. Numai ca de atunci au trecut sute de ani, nu o sa ramanem mereu sub pamant traind o viata mizera si asteptand sa transcedem.

    • Dupa tine, in trecut toata lumea era flamanda constant?

    • Aveti dreptate. Nevoia unei proiecții idealizate, a unui rai, este in buna parte rezultatul lipselor imediate. Raiduri cu porți de aur, multă mâncare, anturaj, etc. Ceea ce m-a impresionat profund este ultima parte a comentariului Dumneavoastră : <>
      Cred ca asta este cheia oricărei religii, de fapt. Cum sa sa putem sta NOI pentru totdeauna sub pământ așteptând?

    • Aveti dreptate. Nevoia unei proiecții idealizate, a unui rai, este in buna parte rezultatul lipselor imediate. Raiduri cu porți de aur, multă mâncare, anturaj, etc. Ceea ce m-a impresionat profund este ultima parte a comentariului Dumneavoastră ….nu o sa ramanem mereu sub pamant traind o viata mizera si asteptand sa transcedem.
      Cred ca asta este cheia oricărei religii, de fapt. Cum sa sa putem sta NOI pentru totdeauna sub pământ așteptând?

    • Despre asta este vorba. Transcedem in fiecare zi atunci cand suntem mai buni, cand invatam ceva nou, cand suntem mai atenti cu cei din jur, intr-un cuvant cand evoluam ca fiinte umane.
      Pentru dl. lol – nu toata lumea. In afara de cei 5-10%, hai, cu bataie, apartinand elitei nobiliare plus 1% clerul ocupat cu transcederea pe stil vechi, restul da.

    • Se vede ca iar nu ai inteles si iar pui de la tine ca sa para ca ai dreptate. Nu ma mai bag la contre cu tine ca iar blocheaza redactia comentariile. Spor la mancat si distractie.

    • Poate ca daca renuntati la injuraturi, insulte si amenintari, nu vi le mai blocheaza. Oricum, e o scuza buna, pentru a evita sa explicati ce e de inteles. Pentru ca nu e nimic. Spuneti doar platitudini si mai aveti si pretentia sa pareti un geniu neinteles. Aveti grija sa nu va loviti cand vi se termina transcederea. In rest, sanatate in vremurile astea complicate si cat mai multa liniste va doresc.

    • Super comment!…

    • Draggy se doreste injurat de mine. Cand te-am injurat? Daca te-ai simtit mai putin dotat pentru ca nu ai inteles diferenta dintre „for” si „with” acum cateva zile, tin sa te anunt ca am vrut sa-ti mai dau cateva linkuri pe tema aceea si tot de la reprezentantii acelui stat american, dar, din pacate, redactia a tinut sa blocheze toate comentariile tuturor ca sa te lase pe tine cu ultimul cuvant scris in ziua urmatoare (LOL).

      Legat de ce ai inteles: primele lucruri la care te-ai gandit cand am pomenit de depasirea conditiei materialiste au fost mancarea, securitatea (lmao), distractia si diverse servicii. Te mai intreb inca o data, poate reusesti sa raspunzi, oamenii din trecut nu aveau lucrurile astea?

      Afirmi ca lumea „ramanea sub pamant”. In ce sens ai spus treaba asta? Daca o iei literalmente, te voi ruga sa citesti o carte de istorie, incepand cu lumea antica. Daca ai spus-o la figurat, trebuie sa si dezvolti.

      Mai departe, ce semnificatie are razboiul pentru tine? Dar conflictul? Consideri ca poate exista o lume fara razboaie si conflicte? Legionarii din Imperiul Roman cum priveau razboiul spre deosebire de militarii de azi si de ce exita diferente?

      Pretinzi ca evoluezi cand inveti cate ceva nou in fiecare zi si asa mai departe, iar in paralel te trezesti comentand aiurea ca atentez la netflixul si la burgherii tai si ca as vrea ca tu sa traiesti sub pamant si fara servicii medicale moderne.

    • Nu am zis ca m-ati injurat pe mine, iar imi rastalmaciti spusele, am spus ca poate v-au refuzat comentariile, inclusiv din cauza unor injuraturi. Bineinteles, dvs aveti dreptul sa credeti ca redactia va cenzureaza nejustificat si ca e conspiratie impotriva dvs, sa nu fiti lasat sa aveti ultimul cuvant. Despre diferenta dintre „for”si „with”, acolo v-ati facut de ras. Mai intai ati sustinut ca spitalele americane nu sunt pline, venind cu un articol de pe un site obscur. Chiar si asa, cu toate afirmatiile ambigue de acolo, v-am aratat ca aveti o fractura logica, in sensul ca nu aveti dvs de unde sa stiti ca cei intrati „for” covid nu au sfarsit „with” covid, ca nu le-ati stat dvs la capatai, iar articolul nu mentiona nimic despre evolutia ulterioara a sanatatii acestora. Dupa care, ati cotit-o sustinand ca de fapt nu ati fi afirmat ca nu sunt spitalele pline, Acum veniti si spuneti ca mi-ati fi dat dvs linkuri si informatii dar nu va lasa redactia. Penibil.
      Revenind la intrebarea pe care mi-o mai adresati o data si la care v-am mai raspuns. Va raspund din nou, poate reusiti sa cititi de data asta ,simplu: nu la nivelul la care le au azi.
      Nu am spus ca lumea ramanea sub pamant, iar nu ati citit cu atentie. Am spus ca, dupa sute ani, poate nu vrem noi acum sa mai ramanem sub pamant. Si da, am spus-o la modul figurat, desi au fost momente in care s-a aplicat si la propiu. Sub pamant in sensul de a fi in intuneric, tinuti fara educatie, fara cunoastere.
      Da, consider ca poate exista o lume fara razboaie, iar conflictele pot fi rezolvate si altfel decat prin barbarie, pentru ca asta este razboiul. Nu stiu eu cum priveau razboiul legionarii pe vremea imperiului roman, ca n-am stat de vorba cu ei si spre deosebire de altii, nu-mi dau cu parerea. Iar despre militarii de astazi, sincer, nu ma intereseaza.
      Nu stiu ce atentate vi se pare dvs ca ati comite, in nici un caz nu resimt vreunul la adresa mea, iar de comentat am comentat numai la bazaconiile pe care le-ati spus. Spre deosebire de dvs, nu am umori otravite si nu ma manifest personal la adresa altora, cum faceti dumneavoastra, ci la adresa aiurelilor pe care le dsitribuie.

    • Iar si iar pui de la tine si ma acuzi ca-ti „rastalmacesc” vorbele.
      „Poate ca daca renuntati la injuraturi, insulte si amenintari, nu vi le mai blocheaza.”
      Stiu, iti doresti din tot sufletul sa te simti victima si-ti imaginezi tu lucruri.

      Hai sa vedem cum sta treaba si cu „for” si „with” daca tot insisti sa te crezi destept:
      „Mai intai ati sustinut ca spitalele americane nu sunt pline, venind cu un articol de pe un site obscur”
      Nu am sustinut asta, e pusa de la tine, ii raspundeam unui om care spunea ca de la „raceala” asta sunt pline spitalele. Dar mersi ca mi-ai spus ca NY Post e un site obscur lmao, asta chiar e noua.

      „Chiar si asa, cu toate afirmatiile ambigue de acolo, v-am aratat ca aveti o fractura logica, in sensul ca nu aveti dvs de unde sa stiti ca cei intrati „for” covid nu au sfarsit „with” covid”
      Iti explica in ambele articole din NY Post un manager de spital diferenta dintre „for” si „with”. Nici macar nu inteleg ce incerci sa spui in ultima parte „ca cei intrati „for” covid nu au sfarsit „with” covid””. Adica cei care au intrat la spital din cauza covidului au plecat inainte sa se vindece, sau cum? Ori insinuezi ca acei oameni din spital nu sunt in stare sa-si dea seama care e care?

      Revenind la oile noastre:
      „Revenind la intrebarea pe care mi-o mai adresati o data si la care v-am mai raspuns. Va raspund din nou, poate reusiti sa cititi de data asta ,simplu”
      Nu, mai citeste-ti tu inca o data postarile.

      „nu la nivelul la care le au azi”
      Si care e nivelul asta de astazi si cam cat de diferit e?

      „Sub pamant in sensul de a fi in intuneric, tinuti fara educatie, fara cunoastere.”
      Ca astazi. Nu trebuie sa ma uit mai departe de ce se petrece la scoala. Singura chestie buna e ca sunt mai accesibile cartile, dar in general le citesc tot cei putini care manifesta interes pentru cunoastere. Cam ca inainte, doar ca acum e la liber.

      „Nu stiu eu cum priveau razboiul legionarii pe vremea imperiului roman, ca n-am stat de vorba cu ei si spre deosebire de altii, nu-mi dau cu parerea.”
      Ia si intereseaza-te despre cultul razboiului si sa le multumesti pentru ca au impus civilizatia in Europa, printre altele.

      „Iar despre militarii de astazi, sincer, nu ma intereseaza.”
      Rau faci.

      „Nu stiu ce atentate vi se pare dvs ca ati comite, in nici un caz nu resimt vreunul la adresa mea, iar de comentat am comentat numai la bazaconiile pe care le-ati spus.”
      Stiu ca te-ai simtit lezat de faptul ca am indraznit sa vorbesc despre spiritualitate si importanta ei.

      „Spre deosebire de dvs, nu am umori otravite si nu ma manifest personal la adresa altora, cum faceti dumneavoastra, ci la adresa aiurelilor pe care le dsitribuie.”
      In toate comentariile tale de la orice articol se simte miros de agresivitatea pasiva si frustrare. Ai face bine sa-ti urmezi sfatul sa nu-mi mai raspunzi, cum pretindeai initial.

    • Până una alta, dvs v-ați plans de cenzura ,nu eu, așa că nu știu ce-mi doresc eu (văd că dvs știți mai bine, cum le știți pe toate) insă dvs chIar va simțiți victimă de-adevăratelea și chiar va închipuiți lucruri. Ca sa nu mai zic că vă plângeți și că vă agresez eu, am impresia că vedeți peste tot dușmani care va vor răul.
      Mai departe, faptul că ați răspuns cuiva care spunea că spitalele sunt pline, că nu e așa, înseamnă că ați considerat că are dreptate contrazicându-l, asta vreți sa spuneți? Deci trebuie sa admiteți fie faptul că spitalele erau pline de bolnavi Covid, fie că l-ați contrazis, dar atunci îmi dați mie dreptate in ce am spus despre dvs și ce va faceți? Cat despre NY Post, bine că am aflat că tabloidele au devenit surse credibile, iar bârfele probabil ajuta la transcendenta materialismului.
      Referitor la „for” și „with” ori nu stăpâniți limba engleză, ori nu reușiți să înțelegeți ceva simplu. Ce vă spuneam este că nu aveți de unde sa știți și nici în articol nu se precizează, că cei veniți pentru alte afecțiuni, dar care au fost testați pozitiv la covid, nu s-au îmbolnăvit și de Covid. Poți veni în spital pentru o mână ruptă, să fii testat pozitiv, peste 5 zile sa faci pneumonie și peste alte 5 sa mori, au fost cazuri.
      Revenind la oile noastre, dacă mă întrebați cat de diferit e nivelul de azi fata de cel din oricare moment din trecut , înseamnă că v-au plecat de acasă. Oile. Și că această discuție nu există pentru că nivelul la care ne aflăm nu o permite, nu există internet și nici curent electric. Cat despre intuneric, faptul că va considerați unul dintre puținii erudiți pentru că așa vi se pare dvs pentru că vă considerați foarte prețios, ca si cum ați ști dvs cine ce și cât citește, nu contrazice ceea ce am afirmat. A susține că nivelul de cunoaștere, educație, instruire la nivelul societății e la fel ca acum 1000- 2000 de ani va face sa va umpleți de ridicol.
      Despre faptul că promovați cultul războiului, prefer sa nu comentez, aș fi curios numai să aflu ce părere aveți despre practica încărcată de spiritualitate a crucificării ca element al civilizației romane pe care o admirați . Si pentru că vorbiți de spiritualitate și de importanța ei, unde o regăsiți cel mai frecvent, in tabloide?

    • Pana una alta dvs v-ati plans de cenzura, nu eu deci dvs chiar va simtiti victima si va inchipuiti lucruri, aveti impresia ca cineva va vrea raul.
      Mai departe, faptul ca ati raspuns cuiva care spune ca spitalele sunt pline, ca nu e asa, inseamna ca ati considerat ca nu are dreptate, deci ati sustinut ca spitalele nu sunt pline. Cat despre NY Post, vad ca dvs considerati tabloidele surse credibile si acolo va gasiti spiritualitatea de care vorbiti.
      Referitor la „for” si „with” ce spuneam este ca nu aveti de unde sa stiti si nici in articol nu se precizeaza, ca cei veniti pentru alte afectiuni, dar care au fost testati pozitiv la covidy, nu s-au impbolnavit si de covid, Poti sa vii in spital cu o mana rupta, sa fii testat pozitiv, dupa cateva zile situatia sa se agraveze.
      Revenind la oile noastre, cred ca v-au plecat de acasa daca susineti ca nivelul din prezent nu e diferit de cel din trecut, Inseamna ca aceasta discutie nu exista pentru ca nu avem internet si nici curent electric. Cat despre intuneric, a sustine ca nivelu actual de cunoastere, educatie, instruire la nivelul societatii e ca acumm 2000 de ani va face ridicol.
      Despre faptul ca promovati cultul razboiului, nu comentez, as fi curios sa aflu ce parere aveti despre practica incarcata de spiritualitate a crucificarii ca element al civilizatiei romane pe care o admirati.

  11. #G4neomarxism

    Pe banii cui promovati stangismele astea, dragi jurnalisti independenți?

    • Tot aud asta cu stangisme, stangisme, stangisme, Cuvinte goale care nu spun nimic, nu ne convine ceva, gata e stangism. Unul dintre dvs, cei care folosesc acesti termeni nu am gasit, cu care sa poti discuta, pe concepte, pe ideologie, sa intelega toata lumea ce inseamna stangism, daca e rau de ce e rau, daca asta e raul absolut si altul nu mai exista pe lume. N-ai sa vezi asa ceva.

  12. Poate dati si ,studiul ” ăla din Marea Britanie care a ajuns la concluzia ca ,oamenii sunt mai atractivi purtând mască chirurgicală.

    Germania, se pregătește de fapt de neomarxism și caută justificări , științifice”

  13. Cei care comenteaza pe aici cu manie proletara impotriva religiei ar trebui sa stie ca RELIGIA A ADUS SCOALA …religia a format un siatem de valori care e pe cale sa dispara, religia e buna cand e buna…BOR ul nu e neaparat intruchiparea religiei…articolul e un pic wrong din pacate vestul e in decadenta…parerea mea…

    • A adus scoala dupa ce a distrus-o, ca pe orice alternativa diferita de doctrina de baza. Ori inveti ce papirusuri au scris alti popi ori deloc si nu si-a revenit pana la Renastere in Europa.
      Si in alte culturi mai putin teiste s-a dezvoltat fara probleme, nu-i o conditie ca din religie apare scoala.

    • Prima Scoala Romaneasca e in curtea Bisericii Sf Ioan.
      Da, asa e, dar de atunci si pana in ziua de azi, DIN PACATE, biserica s’a schimbat in rau.
      Vorbim de : colaborationism pe timpul comunismului si dupa, de impunerea unor puncte de vedere in politica cand statul ar trebui sa fie laic, altfel e un fel de sharia autohtona (si scopul AUR pe model rusesc), de unde si atat suport din parte popilor legionari.
      Si un motiv in plus pentru ca nu suport „religia” acestei biserici, este atitudinea fata de femei.
      Ah, si mai sunt si anti-semiti, intr-o tara care altfel este foarte toleranta, si e bine asa … deocamdata.

  14. Pentru baietii progresisti de mai sus:…eu n am vorbit de biserica de AZI…eu virbesc de istorie..si daca cititi articolul…in subtitlu va spune ce a insemnat religia in Germania…ca nu mai e ce a fost..e alta discutie..dar valorile propavaduite de invataturile religioase erau baza educatiei…puneti mana si cititi oswald spergler…neamt si ala….sunteti tineri si judecati aspru…pe baza unor aparente…dar dascalii vechi erau aia de pe langa biserica….cate licee nu poarta inca nume de sfinti…hai..!!!Doamne Ajuta!!!😊😊😊

    • E Spengler, nu spergler, nu de alta dar poate vor progresistii sa-l citeasca si nu-l gasesc. Apropos, de ce i-ati categorisit ca progresisti, pe ce criteriu, ce inseamna pentru dvs progresism si ce anume din ce au spus ei se incadreaza la progresism?
      Si ca sa nu incepeti iar sa ma bagati in seama in felul in care o faceti dvs, punandu-ma la index pe principiul „cine nu e cu noi e impotriva noastra si e progresist” vreau sa va spun ca sunt de acord cu ceea ce spuneti, ca religia a adus scoala ( dar a si tinut-o departe de oameni sute de ani), ca a format un sistem de valori ( care iata, spune studiul, nu s-au alterat de cand nu se mai preda religia in scoli), ca e buna cand e buna, ca nu are neaparat legatura cu biserica. Cate scoli nu poarta inca nume de sfinti dar mai cate poarta desi n-au purtat niciodata, deci nu e chiar asa de grav cu religia, cel putin la noi. Cu credinta stam mai prost, dar aia e alta problema. Si daca vorbiti de istorie, well, pai nu religia aceea care a insemnat in Germania a stat la baza capitalismului, sursa decadentei de astazi, cum o numiti dvs? Decadenta fata de ce anume si raportat la ce? Ca traim mai bine decat oricand pana acum, ca avem acces la resurse, la educatie, ca avem libertatea de a crede pe care fix Occidentul asta decadent o protejeaza e adevarat, fara a o baga nimanui pe gat? De ce considerati ca e decadenta?

    • Asta cu progresisti, woke etc e ceva nou in Romania. Se importa multe lucruri din alte locuri, dar multe nu isi gasesc cu adevarat radacini aici, ca nu e terenul lor.
      Cat despre Biserica veche fata de biserica noua (b mic intentionat) este regretabil faptul ca cea noua nu este condusa in directia buna, nici pentru institutie dar mai ales in scopul ei adevarat.
      Pe mine m’a indepartat cea noua. Si nu ma simt ok cu asta, dar nici nu pot fi de acord cu ce reprezinta ea acum din motivele pe care le-am expus mai sus.
      Papa Francisc este genul de leader al ceea ce trebuie sa insemne Biserica pentru societate. Dar inainte de el au fost altii mai rai poate decat patriarhii nostri.
      Daca tonul devine conciliant, tolerant, si protector fata de femei atunci o sa imi reconsider pozitia.

    • @Draggy
      N-am citit biblia, la biserica n-am mai fost de 5 ani, dar cred ca Iisus a fost exemplul de fiinta umană perfectă, El nu a trebuit să invete la scoala despre holocaust ca sa fie o persoana „buna”, Lui nu i-a trebuit carti despre codul bunelor maniere ca sa fie ingaduitor si cinstit, nu considera necesar ca are nevoie de un tipar de gandire specific, vestimentatie, bani etc. pentru a fi integrat intr-un grup, pentru ca, in sinceritatea lui, era de parere că oamenii trebui să se accepte așa cum sunt.
      Cam asta incearca sa faca prog.re.sis.mul. Iti impune un set de reguli prin care sa fii cat mai bun, din toate punctele de vedere eventual, eclipandu-ti esenta care cuprinde deja calitatile astea si inca mult mai mult. Asta e progresismul, aberant. Asta va fi lumea lu M.acro.n si lui C.iol.os. De ce crezi ca se sin.uc.id. aia pe banda rulanta in occid.ent

    • @ naruto

      In loc sa bati campii cu „teorii” care iti justifica parerile, vezi ce spun cifrele in ce priveste rata sinuciderii. Informatiile sunt publice.

  15. Oare ce o fi in capul celor care pun intrebari infantile? Vor avea vreo sansa sa se trezeasca la realitate? Isi vor da vreodata seama de cat de meschini si infumurati sunt? De cat de ipocriti sunt mimand respectul, cand nici macar pe sine nu se respecta?

  16. 4draggy: tinere riscul de a face pe fraieru’ e ca poti ramane asa….nu ma intreba pe mine ce i aia progresist sau decadent ca dex ul e on line acu’….si nu trebuie sa fi de acord cu mine sunt chestii de istorie …oricum ai dreptate stiinta ne a adus capitalismil si ala decadenta..pare ca intr adevar traim mai bine.dar daca doar pare?…si da traim mai bine dar nu stiu daca suntem mai fericiti… si traiul asta bun n ai idee cat de fragil e….nu te gandi doar la occident..gandeste te cum traiesc unii prin Asia prin irak siria libia etc etc….si daaaa e spengler….sa nu mi spui ca l ai citit…))))
    N am nimic cu tine sa stii ..chiar esti simpatic si nu scri rau..dar esti prea onversunat si…un pic arogant…teic cher!…

    • Cred ca mai mare riscul e pentru cine e fraier, pentru ca sigur ramane asa. De progresism v-am intrebat pentru ca vreau sa aud si eu parerea unuia dintre apologetii curentelor astora conservatoare. Acum toata lumea e la moda sa fie conservator, anti progresist, globalist sau ce-o mai fi dar o discutie serioasa pe aceasta tema nu poarta nimeni, Doar sunt vehiculati nistre termeni prinsi din zbor de pe la unii care spala creieri si putini inteleg despre ce e vorba in fapt. Aveti dreptate, traiul e fragil, dar bun totusi, ca fragil era si inainte dar mai rau. Iar unii prin Asia si Irak traiesc mai bine azi decat o faceau nobilii in evul mediu pentru ca au acces la obiecte si servicii la care aia nici nu visau si care le usureaza viata. Cat despre fericire, asta depinde de fiecare, de cum priveste viata, cat de multe vrea sa aiba, ce ambitii il macina. In nici un caz nu erau mai fericiti cei care traiau in mizerie, abuzuri si umilinte in trecut.

  17. Având în vedere că v-ați adresați dvs înșivă acest șir de întrebări infantile, dați senzația că v-ati regăsit într-un moment de dialog interior. Ați reușit să aflați ceva in urma introspecției?

  18. Dar pe copii i- a intrebat cineva ce parere au, vor sa studieze religa ? Aduce raspunsuri intrebarilor pe care le au sau mai tare- i incurca?
    Elevii de liceu va vor raspunde daca- i intrebati.

  19. Artocol-prosteală pentru guguștiuci.

  20. foarte bine! religia se face la biserica, nu in scoli.
    scoala este pentru stiinta.

  21. Au scăzut valorile morale pe care Dumnezeu le-a lăsat ca un îndrumar ca omul să trăiască în colaborare cu El, a lăsat Sfânta Scriptură la dispoziție pentru a ne îndrepta privirile spre viața care vine de la El, și oamenii au luat calea lui Cain și numesc binele rău, și răul bine.
    Pocăiți-vă și întoarceți la Dumnezeu căci vremea este aproape, Isus Hristos este Domnul care vine în curând!

  22. Valorile morale nu tin numai de religie. Oamenii au lasat-o mai moale cu religiozitatea in Europa de Vest si in SUA , si cel mai ciudat este ca tocmai in aceste tari se respecta cat de cat drepturile omului si este un nivel de trai mai mare.

  23. Multi au uitat incercat să îl biruiască pe Hristos , să îl scoată din societate , pentru a-și justifica , fetișurile lor , pe principiul că nu contează că sunt păcătos , daca și ceilalți sunt păcătoși .
    Dar știți ce , toți care comentam aici vom ajunge , oale și ulcele , și Hristos va fi în continuare
    VIU.
    Dar la judecata , pe hienele , care nu îl pot suferii pe Hristos , le vor alerga dracii prin Iad .

  24. 8n Germania e simplu, vrei sa fii cu biserica, sari cu banul, vreo 50 euro pe lună parcă. Nu vreo, nu sari. Sa vezi atunci care mai sunt bisericoși.

    Așa pe gratis toți sunt tari in cleanțā iar popa e plătit din impozitele mele.