G4Media.ro

Efecte șocante ale divizării politice în SUA: Tot mai mulți americani își…

Sursa Foto: G4Media.ro

Efecte șocante ale divizării politice în SUA: Tot mai mulți americani își descriu oponenții ca imorali, înguști la minte și stupizi

Numărul americanilor care au o opinie proastă despre adversarii lor politici a crescut dramatic în ultimii ani, tot mai mulți democrați și republicani privind acum nu doar partidul advers, ci și oamenii din acel partid într-o lumină negativă, potrivit rezultatelor unui sondaj de opinie realizat la nivel național. Ancheta celor de la Pew Research Center a descoperit un procent crescut de membri din fiecare partid mare din Statele Unite care îi descriu pe cei din formațiunea adversă ca fiind mai închiși la minte, necinstiți, imorali și stupizi decât restul americanilor.

Rezultate neașteptate

Pew Research Center a publicat zilele trecute rezultatele unui sondaj de opinie realizat pe 6.174 de americani (în mod normal, sondajele se limitează la circa 1.000 de respondanți) pe tema polarizării opiniei publice, despre care a afirmat că a fost mult timp un fapt al vieții politice din Statele Unite.

Majoritatea covârșitoare a celor care se identifică drept republicani sau democrați își privesc partidul în mod pozitiv. Aproximativ nouă din zece republicani și democrați (o cotă de 89%) au o viziune favorabilă asupra propriului partid. Părerile negative despre partidul advers sunt, de asemenea, aproape universale: 92% dintre democrați au o viziune nefavorabilă despre Partidul Republican, în timp ce 96% dintre republicani privesc Partidul Democrat în mod negativ.

De asemenea, ancheta a constatat că, din ce în ce mai mult, republicanii și democrații privesc nu doar partidul opus, ci și oamenii din acel partid într-o lumină negativă.

Analiștii institutului de sondare a opinei publice au scris că „poate cea mai frapantă schimbare este măsura în care susținătorii unui partid îi consideră imorali pe cei din partidul advers.” Astfel, în 2016, aproximativ jumătate dintre republicani (47%) și puțin mai mult de o treime dintre democrați (35%) declaraseră că cei din celălalt partid erau mai mult sau ceva mai imorali decât alți americani. Astăzi, 72% dintre republicani îi consideră pe democrați mai imorali decât restul populației, iar 63% dintre democrați spun același lucru despre republicani.

Modelul este similar cu alte stereotipuri partizane negative, precizează Pew: 72% dintre republicani și 64% dintre democrați cred că cei din partidul advers sunt „mai necinstiți” decât alți americani. Prin comparație, mai puțin de jumătate din fiecare partid au spus acest lucru despre opozanții lor politici în urmă cu șase ani.

Majoritățile semnificative din ambele partide mari din Statele Unite îi descriu în prezent pe cei din celălalt partid ca fiind „mai închiși la minte” decât alți americani (83% dintre democrați și 69% dintre republicani afirmă acest lucru), iar acest sentiment a crescut și el constant în ultimii ani.

De asemenea, aproximativ jumătate dintre republicani (51%) și democrați (52%) spun că membrii celuilalt partid sunt „mai lipsiți de inteligență” în comparație cu alți americani.

Experții au remarcat și că există o trăsătură negativă pe care republicanii sunt mult mai probabil decât democrații să o lege de adversarii lor politici. O majoritate de 62% dintre republicani spun că democrații sunt „mai leneși” decât alți americani, față de 46% în sondajele anterioare din 2019  și 2016. Doar aproximativ un sfert dintre democrați (26%) spun că republicanii sunt „mai leneși” decât alții, iar acest lucru s-a schimbat doar modest din 2016.

Noul sondaj privind partidele și partizanatul realizat de către Pew Research Center a constat că sentimentul negativ – convingerea că politicile partidului advers sunt dăunătoare țării – rămâne un factor major pentru care republicanii și democrații aleg să se înscrie în partidul lor.

De fapt, proporții aproape egale de republicani menționează răul cauzat de politicile democrate (78%) și impactul pozitiv al politicilor Partidului Republican (76%) ca motive majore pentru care se identifică cu partidul lor. Acesta este și cazul democraților, cu cote identice (68% fiecare) invocând aceste motive negative și pozitive pentru decizia lor de a se afilia la Partidul Democrat.

Convingerea că politicile formațiunii opuse sunt dăunătoare țării este un factor deosebit de important în motivul pentru care independenții se înclină spre partidele Republican și Democrat. Acesta este, de altfel, singurul motiv important, dintre cele cinci incluse în acest sondaj, citat de majoritatea independenților care înclină republican (57%) și care înclină democrat (55%) ca motiv major pentru care votează la alegeri cu respectivele partide.

Sistemul politic, tot mai criticat

De asemenea, sondajul a constat că, deși partizanatul negativ rămâne extins – și în multe cazuri este în creștere – există și semne de frustrare majoră atât față de sistemul cu doar două partide importante, cât și față de aceste partide. Această frustrare este mai evidentă în rândul celor care se declară independenți – care tind să fie mai tineri și mai puțin implicați politic decât cei care susțin că sunt fie democrați, fie republicani – decât în rândul celor care se identifică drept republicani sau democrați.

În rândul publicului general, 39% au spus că următoarea afirmație descrie extrem de bine sau foarte bine părerile lor: „Adesea îmi doresc să existe mai multe partide politice din care să se aleagă în această țară.” Alți 32% dintre respondenți au spus că afirmația le descrie oarecum bine părerile, în timp ce 28% au afirmat că nu le descrie prea bine sau deloc bine.

Sondajul a constatat că democrații sunt mai predispuși decât republicanii să-și exprime dorința pentru mai multe partide politice: 38% dintre cei care se identifică cu Partidul Democrat au declarat că acest lucru le descrie extrem de bine sau foarte bine opiniile, comparativ cu 21% dintre republicani.

Cu toate acestea, sentimentul este cel mai pronunțat în rândul independenților și al celor care nu se identifică cu un anumit partid politic: 48% dintre ei au afirmat că afirmația le descrie punctele de vedere extrem de bine sau foarte bine, inclusiv 48% dintre cei care înclină să voteze cu Partidul Republican și 53% dintre cei care se simt mai apropiați de democrați.

În general, interesul de a avea mai multe partide politice este mai mare în rândul americanilor mai tineri decât în rândul celor mai în vârstă. Aproape jumătate dintre cei cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani spun că își doresc adesea să existe mai multe formațiuni din care să aleagă (47% dintre ei au afirmat că această afirmație le descrie părerile extrem de bine sau foarte bine). Prin comparație, doar 35% dintre cei cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani și doar 23% dintre cei de 65 de ani și peste și-au exprimat categoric dorința de a avea mai multe partide pe scena politică din America.

Mai mult, sondajul Pew Research a constatat că niciunul dintre partide nu este foarte popular în rândul publicului: aproximativ patru din zece americani (41%) au o viziune foarte favorabilă sau oarecum favorabilă despre Partidul Democrat, în timp ce și mai puțini (37%) au o impresie favorabilă despre Partidul Republican.

În ultimele câteva decenii, ponderea americanilor care exprimă opinii nefavorabile față de ambele partide majore a crescut: în 1994, doar 6% din public avea o viziune nefavorabilă asupra partidelor Republican și Democrat. Astăzi, aproximativ un sfert dintre americani (27%) au opinii negative despre ambele formațiuni politice tradiționale. Această opinie este deosebit de pronunțată în rândul independenților care înclină spre unul sau altul dintre formațiuni: 44% dintre independenții cu tendință republicană – și o proporție identică dintre cei înclinați să voteze cu democrații – au în prezent păreri negative asupra ambelor partide.

Partidul Democrat este în avantaj față de Partidul Republican când vine vorba de toleranță față de diferite tipuri de grupuri și de a nu oferi scuze pentru opiniile rasiste/xenofobe etc. pe care le au membrii propriului partid. Aproximativ șase adulți din zece (57%) spun că expresia „respectuos și tolerant față de diferite tipuri de oameni” descrie Partidul Democrat foarte bine sau oarecum bine, în comparație cu 38% care spun că aceasta descrie Partidul Republican.

De asemenea, în timp ce 61% spun că expresia „prea des oferă scuze pentru membrii de partid care au opinii pline de ură” descrie Partidul Republican, o pondere mai mică (51%) spun că ea descrie cel mai bine Partidul Democrat.

În același timp, există diferențe mai modeste în privința respectului partidelor pentru instituțiile democratice ale Statelor Unite. Aproximativ jumătate dintre adulți (51%) spun că expresia „respectă instituțiile și tradițiile democratice ale țării” descrie Partidul Democrat foarte bine sau oarecum bine, în timp ce 45% spun că expresia se aplică cel mai bine Partidului Republican.

În sfârșit, niciunul dintre partide nu primește cote mari pentru sinceritate: 43% dintre cei chestionați au afirmat că expresia „guvernează într-un mod cinstit și etic” descrie Partidul Democrat, în comparație cu 37% dintre respondenți care au caracterizat astfel Partidul Republican.

Alte constatări importante

În afară de creșterea numărului de democrați/republicani care au opinii negative despre adversarii lor politici sau de procentul tot mai mare de americani care-și doresc mai multe partide pe scena politcă din Statele Unite, ancheta Pew Research Center a mai descoperit câteva lucruri importante:

  • Majoritatea americanilor (57%) spun că există o mare diferență în ceea ce reprezintă partidele Republican și Democrat, în timp ce aproximativ o treime (31%) spun că există o diferență destul de mare și 11% spun că nu există aproape nicio diferență între ele. Aceste opinii s-au schimbat puțin din 2019.
  • Cei care sunt înclinați să voteze cu Partidul Democrat au devenit mai critici la adresa liderilor democrați. Întrebați de ce se înclină spre un partid – mai degrabă decât să se identifice cu acesta – mulți dintre acești respondenți au declarat că nu doresc să pună o etichetă politică opiniilor lor, în timp ce aproape la fel de mulți spun că sunt frustrați de conducerea partidului spre care se înclină. Ponderea celor care se înclină spre Partidul Democrat și care invocă frustrarea față de liderii partidului drept motiv major pentru care nu se asociază mai strâns cu partidul a crescut de la 28% în 2016 la 40% în prezent. În aceeași perioadă, ponderea republicanilor care își exprimă frustrarea față de conducerea Partidului Republican a scăzut de la 52% la 39%.
  • Republicanii sunt divizați în privința liderilor care susțin afirmațiile lui Trump referitoare la frauda electorală din 2020. Aproximativ jumătate dintre republicani (51%) spun că le plac liderii politici care afirmă public că Donald Trump a fost câștigătorul legitim al alegerilor prezidențiale din urmă cu doi ani. 17% dintr ei au declarat că nu le plac astfel de lideri, în timp ce 31% nu-i plac, dar nici nu au o părere negativă despre ei.

Cei care se identifică puternic cu Partidul Republican – republicani devotați, care reprezintă 70% din toți republicanii – au mult mai multe șanse decât cei care se identifică mai puțin cu partidul sau independenții care înclină spre republicani să exprime păreri pozitive despre astfel de lideri. Aproximativ șase din zece republicani devotați (59%) exprimă păreri pozitive despre liderii care spun că Trump a câștigat în 2020, comparativ cu 31% dintre republicanii mai puțin puternici și 24% dintre independenții cu tendință republicană.

  • Republicanii și democrații își exprimă opinii din ce în ce mai pozitive despre ei înșiși. În timp ce republicanii și democrații exprimă opinii din ce în ce mai negative despre cei din celălalt partid, ei au devenit mai pozitivi cu privire la oamenii din formațiunea lor. De exemplu, majoritatea republicanilor (63%) spun acum că membrii partidului lor sunt mult sau oarecum mai morali decât alți americani. Aproximativ jumătate dintre republicani (51%) au susținut acest lucru în 2016 și 2019.

Ponderea democraților care spun că colegii lor democrați sunt mai morali decât alți americani a crescut de la 38% în 2016 la 51% în prezent.

  • Majoritatea americanilor spun că de obicei simt că există cel puțin un candidat care le împărtășește cele mai multe puncte de vedere (55%), în timp ce aproximativ patru din zece (43%) spun că simt că niciunul dintre candidați nu le reprezintă bine opiniile. De asemenea, majoritatea alegătorilor înregistrați – indiferent dacă se identifică cu un partid sau sunt independenți care înclină spre un partid – spun că este puțin probabil că vor vota pentru un candidat din celălalt partid pentru orice funcție în următorii câțiva ani.
  • Opiniile profund negative despre partidul advers sunt mult mai răspândite decât în trecut. Aproximativ șase din zece republicani (62%) și mai mult de jumătate dintre democrați (54%) au o viziune foarte nefavorabilă față de celălalt partid în sondajele Pew Research Center efectuate în acest an. În timp ce aceste opinii extrem de negative ale partidului advers s-au schimbat puțin în ultimii ani, ponderea care exprimă acest nivel de antipatie este mai mare decât era chiar acum cinci ani și considerabil mai mare decât era acum câteva decenii. În 1994, mai puțin de un sfert dintre membri ambelor partide au descris celălalt partid ca „foarte nefavorabil.”
  • NPR, care a scris pe marginea rezultatelor sondajului realizat de Pew Research, a reamintit concluziile altor studii recente care confimă diviziunile politice tot mai mari dintre americani.  Astfel, din ce în ce mai mult, americanii nu vor să se căsătorească sau să se întâlnească cu oameni din alt partid politic. Un sondaj din 2020 a constatat că aproape 4 din 10 persoane din ambele partide politice ar fi supărate dacă copilul lor s-ar căsători cu cineva din partidul advers.

În acest context, NPR a precizat că există de exemplu chiar și o aplicație pentru conservatorii americani pentru a evita să întâlnească liberali în timpul interacțiunilor amoroase. The Right Stuff, care este prezentat ca o altenativă anti-woke la site-urile Tinder sau Hinge, nu va solicita doritorilor „să-și prezinte pronumele” pentru a se identifica și va oferi o platformă celor care împărtășesc aceleași valori și principii de dreapta.

Surse: Pew Research Center, NPR, Business Insider

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

65 comentarii

  1. Decât dictatura, alegem sa ne “chinuim” așa.

  2. Marota cu „Occidentul decadent este în descompunere” este una din tacticile preferate ale narativului propagandei ruse. În Rusia ne-decadentă nu există și nu a existat vreodată democrație, acolo voi cunoașteți doar țari și tătuci-dictatori.

  3. Doar în Rusia nu este așa. Acolo orice opoziție se sfârșește cu alunecări de la fereastră ori cu ceaiuri mortale.

  4. Doar în Rusia nu există societate divizată. Acolo cine nu este cu r.e.g.i.m.u.l are 2 alternative: fie alunecă de la fereastră, fie se trezește cu tot felul de substanțe în ceaiul de dimineață.

  5. „Efecte șocante ale divizării politice în SUA: Tot mai mulți americani își descriu oponenții ca imorali, înguști la minte și stupizi”
    O parere similara am si despre red.actie.

  6. Nu vreti sa stiti parerea noastra.

  7. Apărătoru’ lu’ mama rusia, există un alt fel de democrație? Care e aia, ruso-dictatura?

  8. Ce bine era înainte, existau „valori tradiționale”, nu ca acum. Ce rău o ducem în Occidentul ăsta decadent, dar avem alternativa Rusiei ne-decadente, ea trebuie să ne fie farul luminos și salvarea.

  9. Asa cum înțeleg eu, la ei nu e asa. La ei funcționaza un fel de rotativă, la fel si in UK. Aia ce vin nu șterg cu guma ce au făcut aia dinainte, asa mai rămâne si ceva in picioare si nici nu se văd etern la conducere. Exista si la ei personaje prea persistente, cum a fost fosila ce facea geopolitică in Vietnam si dadea lectii si zilele astea. Trump e iar in personaj prea insistent, au republicanii destui oameni buni: Mr. Pence, Nikki Haley pentru cei ce văd o femeie lider in US. La fel cum mulți alegători democrați probabil s-au saturat de meniul Clinton.

  10. G4Media, from Sarah with Love : jacobin.com/2022/08/charlie-kirk-right-wing-baruch-spinoza-conspiracy-freedom

  11. (lasati-l pe ala cu ‘https’ in fata…)

  12. Este o expresie a polarizării profunde a societății americane.Într-o astfel de societate votul emoțional îl înlocuiește pe cel argumentativ,de dezbatere politică pe repere concrete.Cine provoacă mai multă emoție publică ,acela are de câștigat.O astfel de stare de fapt menține un teren de adversitate,de lipsă de toleranță,favorizează stările conflictuale.

  13. Invatati engleza si dupa, cititi ce va tot dau aici.

    (vedeti ca acum aveti sa-mi aprobati 2 comentarii la articolul cu ‘Negoita’, chiar nu va inteleg..hotarati-va..)

  14. Acum blocati si aici comentarii total inofensive. :-@

  15. @gicu “anii 90-2000 in vestul democratic, ….politicienii de atunci, presa de atunci ….”, prin acțiunile lor, au construit lumea de azi. Unde au greșit dacă au greșit si câta influența a avut lumea din est in poza pe care o trăim azi? A “cucerit” estul vestul si a rezultat ce avem azi? Câte afaceri din estul apropiat sau mai îndepărtat sunt in Londra, de exemplu? A avut vestul petrol sau s-a scufundat pana peste nas in petrol?

  16. Problema voastra e ca nu lucrati decat cu ce-i mai bun + ca postati articole in 2 peri, fara nici-o concluzie. Altfel spus : Mediocritate. Sorry !

    Articolul postat de mine face o treaba de 1000x mai buna decat toata ‘Redactia’.
    Sorry, again.

  17. Stirea asta mai mult ii zapacesc pe romani decat sa-i lumineze, presupun ca de asta a si preluat-o g4mania.
    Socant in America e ca contravenientul nu poate negocia cu agentu de politie, ca pagubitul are o firma de avocatura care lucreaza gratuit pentru el, ca sistemul de justitie il bate pe cel politic prin .. legi interpretate in interesul public, etc…
    In ro-mania daca e cu multa zeflemea lumea e fericita ca se descurca cumva. Munca la stat – un venit sigur pentru unii, un loc ocupat pe care nu ar avea cine altcineva sa-l ocupe, legea e interpretata de seful pe care nu-l intereseaza salariul lunar primit dar care are obiective secrete cu subalternii lui…

  18. Oricum, o falsa dihotomie. Toti sunt PRO B u s i n e s s , doar ca unii mai au si obraz ..

  19. La cum Cenzureaza G4Media ! :)) Mi-ar Crapa Obrazul de Rusine sa ma cred Jurnalist.

  20. Uite, ala @’brandon’ ce are ? : |

  21. Vad ca azi ati inceput Agresiv.

  22. Fantastic ! :))

  23. Cenzura e, oficial, Totala.

  24. (deci, sunt 5 comentarii blocate complet irational, doar in thread-ul asta)

  25. Ce a aruncat “catapulta” anilor 90-2000 a căzut in curtea noastră. Dacă ne-am gândi mai mult la viitor…, la efectul batailor din aripi ale fluturilor de azi….

  26. A, si ala cu link-ul .

  27. Mai exact, ala : @’brandon’ + referinta la articol.

    Nu va suparati, dar fiti mai deschisi, nu-mi bat joc, lucrez doar cu ce-i mai bun. Confruntati-va propriile credinte, daca vreti sa evoluati. Nu evoluati, n-aveti puterea sa ajutati si mai rau ii incurati pe altii … Aveti 40++ , ar trebui sa fiti mai maturi …

  28. Dupa cum e mentionat in articolul mentionat si inca nepostat cu URL, din motive mistice, si

    dupa cum spunea Spinoza,

    omul are capacitatea de-asi cunoaste dorintele dar nedorinta de-asi cunoaste motivatia dorintelor sale si de aici tot raul din Lume … Restul e Abuz. M A N I P U L A R E .

    Nu mai lasati ‘Dementorii’ sa va controleze.

    Pentru a solutiona majoritatea problemelor fundamentale ale Omenirii si, implicit, ale Omului, Omul trebuie sa accepte ca e un animal si doar atunci va putea sa se auto-dreseze corespunzator, devenit Omul la care pretinde ca tinde.

  29. *Devenind… , pardon .

    Restul e ‘Behave’ de Robert Sapolsky.

  30. Good luck with that !

  31. exact ce-si doresc si au nevoie gunoaiele de neo-marxisti/socialisti/fascisti de stinga ca sa lanseze revolutia comunista prin care sa revina la putere. Fericirea lui Putin si a lui Xi

  32. ‘Slippery-slope cu capul de bordura’ detected.

  33. D’asta e bine, copii, sa invatati sa ganditi de mici … Altfel, cand veti fi mari, veti fi guvernati de Frici.

  34. Asta pentru ca si (extrema) stanga si (extrema) dreapta nu sunt decat doua gasti de cimpanzei care urla si arunca cu 💩 unii in altii, si in restul.
    Nu e loc de discutie cu astia

  35. Ce se lupta trollii vitejeste sa ridiculizeze subiectul cand au burta plina ..

  36. Miza-i aceeasi : Baza trage, varful suge.

  37. Lasa-te de ‘frecus’, frate. Crede-ma ca de la aia tii se trage.

  38. ca de obicei cei cu mai multe arme vor castiga. Nu marxistii in acest caz…

  39. Chiar nu inteleg vanatorii-culegatori de aici … Fac o ciorba de Macbeth de nici ei n-o pot gusta.

  40. ” 11. As experiences occur in the life of the individual, they are either, a) symbolized, perceived and organized into some relation to the self, b) ignored because there is no perceived relationship to the self structure, c) denied symbolization or given distorted symbolization because the experience is inconsistent with the structure of the self. ”

    … tind sa cred … Si, iarasi, ne intoarcem la punctul 1. : Frica. Laitmotivul.

  41. „Laturi de dreapta” …

  42. Am nevoie doar de cativa TWh ca sa rezolv toate problemele Planetei dar nu-s sigur daca-mi ajung … Ideal ar fi sa am acces la niste anti-materie …

  43. Ba, voi v-auziti ? :))

  44. N-ati citit in viata voastra un rand de Marx si uite cum trepidati. (hai, ca stiu ca asta va doreati, m-ati atras in ‘capcana’) :)) Vedeti ca am ‘Berserk’ sub 30% viata … Nativa …

  45. Stiu ca n-are sens, dar, ce am de pierdut …

    podcastaddict.com/episode/142576147

  46. Cand v-ati saturat sa fiti sclavii corporatilor tratate pe cel mai inalt piedestal socialist, total anti-capitalist, ca doar Statele Lumii ajuta Privatul in draci, cu banii de buget, evident, call 911.

  47. Chiar nu vedeti Ipocrizia, Mare cat Calea Lactee ?

  48. Oricum, ce am invatat de la viata e ca singura solutie functionala cu mamiferele numite oameni e ‘puterea exemplului’ . America e datoare moral si legal sa dea Exemplu si sa repare toate atrocitatile generate de Dansa.

    Uite, am vazut ca abia din 2026 incep si ei sa mai traga de urechi Industria Pharma, unde medicamentele variaza lejer un 10x fata de restul Planetei dar oamenii nu-s mai bogati …

    Adica, ceva ce-i la Catena 481 RON, 3 injectii, 18ml, , la ei pleaca de la 1400$ … Ca idee … Un banal medicament de slabit pe care cand nu-l mai iei s-a ales praful de banii tai. Ca, na, Industria iubeste CRONICUL …

    Ati putea zice ca cea mai Malefica e cea a Alcoolului dar va inselati. Industria Pharma, tot in jurul trilioanelor de dolari, anual, o face in perfecta cunostiinta de cauza.

    Un diabetic nu ia insulina ‘de pofta’ , s-au ‘c-a prins gustul’ … Fie. Am luat-o deja pe aratura si vorbesc perfect degeaba.

  49. (comentariul nr. 61, 60 asteapta sa fie moderat.. 🙁 )

    capitalisnt.com/episodes/capitalism-transcended-with-yanis-varoufakis

  50. (saracu’ de la ‘Jacobin’ n-a trecut, nu stiu cu ce v-a gresit … la ‘Negoita’ mi-am pierdut speranta… in rest, sa zicem ca mi-ati pierdut(Cenzura) doar cateva ore din viata… suntem ok … G4Media, per total, saptamani… literalmente, secunda cu secunda)

  51. P.S. : Vedeti ce-am scris si la articolul cu ‘J.K. Rowling’ si la cel cu ‘Pelerinajul’ , poate se leaga ceva … Oricum, Scriu.

  52. P.S. : Podcast-ul cu Keen si Fridman incepe de la 7:27 …

  53. La cel de pe ‘Capitalisn’t’ nu e mentionat cum a privatizat Gates vaccinul ‘Astra-Zeneca’, subventionat din bani publici.

  54. Mai exact : PATENTAT . Poate Raul Suprem. Tatal si Sangele Industriei Pharma si nu numai … Proprietatea fizica nu mai e de mult problema ‘neo-marxistilor’ … Oricum, va depaseste total subiectul.

  55. Cenzura face la unii sa li se deterioreze spirala.

  56. Haters gonna hate.

  57. Bun. Am evidenta pe baza cenzurii de opinie argumentata nu pt lansare de atacuri peraonale sau exprimare de opinie extremista ca G4Media s-au transformat intr-o hazna neo-marxista, doar o portavoce pt ideologia socialista, orice critica obiectiva e rejectata. G4Media, pacat, ati devenit doar o Scanteia pt bani, rusine.

  58. Tu crezi că dacă oilor li s ar fi dat să și aleagă cioban din rândul lor acela n ar fi stat cu capul in jos ziua pe zăduf ??
    Că tot vorbiși de stână si berbeci…
    In ceea ce privește USA,de la Truman incoace America nu mai este condusă de președinte.
    Cu toate astea prefer să mor obez de Coca-Cola si hot dog decât de inaniție de la zama de varză cu hățuri și limbi de bocanci putrezi.