G4Media.ro

Educația, bătută de turism în guvernarea liberală. România începe școala în 2020…

sursa foto: Pixabay

Educația, bătută de turism în guvernarea liberală. România începe școala în 2020 “tradițional”, la fel de târziu ca 5 țări europene

România se luptă să înceapă școala cât mai târziu și să o termine cât mai repede, pentru a se plânge în restul anului că nivelul educației este foarte slab. După un an în care social-democrata Andronescu a reușit să impună devansarea primei zile de școală pe 9 septembrie, deși într-un ping-pong de declarații care a făcut ca pentru prima dată lumea să nu fie sigură nici în vacanța de vară de prima zi de școală – patronatele din turism par să câștige lupta cu educația: obțin iar începerea școlii pe tradiționalul 14 septembrie. Doar alte 5 țări europene încep atât de târziu școala, potrivit datelor publicate de Comisia Europeană pentru anul în curs. De remarcat că, pentru al doilea an consecutiv, Ministerul Educației nu spune care este numărul total de zile de școală pe care elevii le vor face.

Pentru a vedea cum își organizează celelalte state anii școlari, Edupedu.ro a analizat raportul publicat în septembrie 2019 de Agenția Executivă pentru Educație a Comisiei Europene (EACEA/Eurydice) Raportul Eurydice prezintă detaliat structura anului școlar 2019-2020 în țările europene.

România se află și în prezent, cu data de 9 septembrie de începere a școlii, printre ultimele în care școlile le deschid porțile copiilor. Guvernul Orban a propus, însă, revenirea la tradiționalul 14 septembrie pentru începerea școlii anul viitor.

Care sunt țările europene care și-au început anul acesta școala în jurul datei de 14 septembrie și după?

  • Portugalia: a început între 10-13 septembrie 2019 și va încheia pe 4-19 iunie 2020
  • Albania: 16 septembrie 2019 – 12 iunie 2020
  • Bulgaria: 16 septembrie 2019 – 30 iunie 2020
  • Luxemburg: 16 septembrie 2019 – 15 iulie 2020
  • Malta: Țara în care școala începe cel mai târziu, dintre cele analizate, 25 septembrie 2019, pentru a se încheia pe 26 iunie 2020

Experții în educație ai Comisiei Europene precizează că în aproximativ jumătate dintre cele 38 de țări analizate în Raportul “The organisation of school time in Europe – Primary and general secondary education : 2019/20“, numărul de zile de școală este între 170 și 180, în anul școlar în curs (2019-2020); în 17 țări/regiuni, numărul variază între 181 și 190 de zile de școală. În general, numărul de zile de școală este același în învățământul primar și în gimnazial, dar sunt câteva excepții: în Franța și Albania (ambele în liceu), Grecia, Romania și Serbia, se arată în raportul citat.

România nu a anunțat nici anul acesta câte zile de școală totalizează anul școlar pe care îl propune pentru 2020-2021, ascunzându-se în spatele a 34 de săptămâni. Ultima dată când a comunicat deschis numărul de zile de școală, țara noastră avea 168 (în anul școlar 2018-2019).

 

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Din cele 34 de saptamani, prima si ultima plus cele două de dinaintea vacanțelor de iarnă si de primavara = pierdere de vreme, nu se face nimic, cu excepțiile de rigoare.
    Rămân cam 30 de săptămâni.
    Normal ar fi sa începem pe 1 septembrie și sa terminam mai devreme, inainte de a năvăli canicula peste scolile noastre lipsite de aer conditionat, iar examenele-evaluarea națională și BAC ul sa aibă loc la temperaturi tolerabile, in lipsa dotărilor din scoli.

    • In ultimii ani, pentru ca urnaresc fenomenul fiind direct implicata, canicula nu e in iunie ci in luna septembrie. Se poate verifica prognoza din 2019 si 2018.

    • Scoala multa prosteste, desi „prosteste” nu prea are sens in Romania..

    • @Alexandru care este „direct implicata”:))): ” a prognoza” priveste un eveniment viitor, in niciun caz vremea de acum 2 ani.
      De curiozitate, am verificat cum a fost vremea in iunie 2018 si in iunie 2019:
      Iunie 2018: canicula intre 5 si 22 iunie, cu maxime care au ajuns la 34 grade pe 12 si 13 iunie si la 33 grade pe 20 – 22 iunie. In rest, „racoare”, doar 30, 31 si 32 grade:)))).
      Iunie 2019: un pic mai rece, adică doar 33 grade pe 7 iunie. Ce-i drept, ne-am învârtit doar pe la 28-30 grade..
      Doar atât iti doresc: sa stai intr-o sală de clasă cu 32-33 copii in luna iunie dupa-amiaza. Dacă se poate, pe partea unde bate soarele.
      In rest, propun vacanța eternă. :)))

  2. Vai, vai, de aceea rezultatele scolare nu sunt bune, ca incepe scoala cu o saptamana mai tarziu decat prin alte parti… Ineptie mai mare ca in preambulul articolului, mai rar… Daca de la anul ne aliniem cu ceilalti, va creste automat nivelul de educatie?!! Se plange autoarea articolului ca nu spune ministerul cate zile se invata. Da, or fi cu vreo 5-10 zile mai putin decat in vest. De aici ni se trage analfabetismul functional?! Sa nu mai pomenesc de acea operatie simpla prin care putea afla numarul de zile.

    • Foarte bine ca începe pe 14.09, ce atâta jale, atâtea generații au început scoala pe 15.09 si s-a făcut carte, nu ameteala si brambureala ca acum

    • Nu știu ce treabă avem noi cu Luxemburg sau Serbia. La noi școala a început întotdeauna pe 15 septembrie.
      Pe vremea comunismului învățământul era mult mai de calitate pentru că era luat în serios atât de stat, cât și de copii și părinți.
      Acum totul e o manelăreală, cu șase manuale alternative, toate sub orice critică!

  3. 15 septembrie-15 iunie, acestea sunt datele traditionale intre care se desfășura anul școlar la noi. Si se făcea scoală. E mai bine acum, cu inepții de genul Școala Altfel, care e o pierdere de vreme și care îi scoate pe elevi din ritm? Sau semestrul I de 15 săptămâni în care s-a mers pe repede înainte cu note, teze, predare?! Răsună prea că sunt prea multe teme pentru acasă și prea mult de memorat, prea multe ore pe zi, dar, ce să vezi, vacanțele sunt prea lungi!!

  4. Luxemburg are cel mai mare PIB din Europa si incep tot TRDITIONAL pe 15 septembrie.

    • Incep pe 15 septembrie, da, e adevarat, ce uiti tu sa spui este ca ei termină pe 15 iulie, practic au doar 2 luni de vacanta.

  5. Problema nu este canicula si nici data de incepere…Ar trebui revizuite programele scolare si adusi in sistem oameni competenti. Sunt care nu au ce cauta la catedra… titularizati cu euroi. Votez pentru sistemul japonez.

  6. In primul rand e o masura populista, primii interesati de numarul mare de zile de vacanta fiind elevii si parintii. In general suntem dezorganizati si comozi ca niste balcanici autentici si din pacate nu prea stim sa folosim resursele pe care le avem la dispozitie, inclusiv timpul.