G4Media.ro

Echipa de negociere a Parlamentului European critică dur propunerea de buget a…

Echipa de negociere a Parlamentului European critică dur propunerea de buget a președinției finlandeze: Condamnă Uniunea Europeană la eșec

Echipa de negociere a Parlamentului European pentru bugetul Uniunii Europene în perioada 2021-2027 critică dur propunerea de buget a președinției finlandeze a Consiliului UE, apreciind că aceasta condamnă Uniunea Europeană la eșec.

Pentru echipa de negocieri a Parlamentului, propunerea preliminară a președinției Finlandei a Consiliului pentru următorul buget pe termen lung al UE ar „condamnă Uniunea Europeană la eșec”, se arată într-un comunicat de presă.

Conform sursei citate, la 19 luni de la propunerea Comisiei și la un an de la adoptarea poziției Parlamentului European, propunerea de negociere prezintă, pentru prima dată, cifre provizorii pentru discuțiile viitoare ale Consiliului, în special o alocare bugetară de 1.087 miliarde EUR (1,07% din PIB-ul UE) pentru următorul exercițiu financiar multianual.

Pentru Johan Van Overtveldt (ECR, BE), președintele Comisiei pentru bugete, „propunerea președinției finlandeze este cu mult sub așteptările Parlamentului în ceea ce privește îndeplinirea angajamentelor Uniunii față de investiții, tineret, climă și securitate. Este doar primul pas al negocierilor foarte dificile în Consiliu și cu Parlamentul, care trebuie să-și dea acordul și este un colegislator complet pe aspecte sectoriale și statul de drept. Rămâne multă muncă pentru a ajunge la un acord în timp util”.

Propunerea Comisiei de alocare a 1,11% din PIB-ul UE pentru 2021-2027 a reprezentat deja o scădere, comparativ cu 1,16% din actualul exercițiu financiar 2014-2020 (în afara Regatului Unit) și a implicat reduceri semnificative în domeniile coeziunii și agriculturii. Anul trecut și din nou în octombrie, Parlamentul a respins aceste reduceri și a solicitat stimularea programelor-pilot în domeniile tineretului, cercetării și inovării, mediului și tranziției climatice, infrastructurii, IMM-urilor, digitalizării și drepturilor sociale, se arată în comunicat.

De asemenea, este reclamat faptul că, în prima zi lucrătoare a Comisiei Europene condusă de Ursula Von der Leyen, propunerea președinției finlandeze nu conține finanțări suplimentare pentru niciuna dintre inițiativele anunțate de noul președinte al CE, cum ar fi un fond de tranziție justă, triplarea pentru Erasmus+ sau Garanția pentru copii a UE.

Pentru Jan Olbrycht (PPE, PL), co-raportor al proiectului de buget, „propunerea președinției finlandeze indică faptul că programul prezentat de Comisia Europeană va fi imposibil de pus în aplicare”.

În schimb, președinția finlandeză accentuează reducerile aduse politicii de coeziune.

Margarida Marques (S&D, PT), co-raportor pe buget, a declarat: „Această propunere compromite principiul redistribuirii; compromite ceea ce a fost promis cetățenilor noștri: o Europă sigură și protectoare; o Europă prosperă și durabilă; o Europă socială; o Europă mai puternică pe scena globală. Este timpul să-i punem pe cetățenii noștri pe primul loc și să ajungem la un acord asupra unui buget robust pentru a oferi cele promise”.

„Incoerența acestui cadru de negociere este atât de evidentă încât nici măcar nu reflectă prioritățile Consiliului. Propunerea înaintată de președinția Consiliului ar condamna Uniunea Europeană la eșec”, spune José Manuel Fernandes (PPE, PT), co-raportor pentru resurse proprii.

G4Media.ro a relatat că Finlanda, țară care deține până la finalul anului președinția rotativă a Consiliului UE, a făcut publică schița de buget a Uniunii Europene pentru perioada 2021 – 2027, care a fost respinsă categoric de premierul portughez, în mai multe postări pe Twitter, dar și de ambasadorii celor mai multe state membre, fiind considerată ”părtinitoare” pentru că reprezintă aproape exclusiv poziția Finlandei și a altor patru state considerate radicale anti-coeziune.

Citește integral aici cum afectează România

Președintele Klaus Iohannis a menționat, în întâlnirea pe care a avut joi cu ambasadorii statelor UE acreditați la București, că propunerea Finlandei pentru bugetul Uniunii Europene „face și mai dificilă ajungerea la un consens între statele membre”.

„Președintele României a accentuat că este prioritar să se ajungă la un acord privind un viitor buget echilibrat, care să răspundă atât noilor priorități ale Uniunii, cât și nevoii de finanțare corespunzătoare pentru politicile tradiționale, respectiv coeziunea și politica agricolă comună. Totodată, referindu-se la noua propunere a Președinției finlandeze a Consiliului UE cu privire la cifrele avansate pentru bugetul Uniunii, Președintele Klaus Iohannis a menționat că, în opinia sa, această propunere face și mai dificilă ajungerea la un consens între statele membre”, se arată în comunicatul Administrației prezidențiale.

Foto: Facebook Parlamentul European

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

1 comentariu

  1. Scaunul 666 e inca liber …