G4Media.ro

„Dureri fantomă” din Rusia post-sovietică: Spectacolul după textul lui Vasili Sigarev se…

sursa foto: Teatrul de Artă București

„Dureri fantomă” din Rusia post-sovietică: Spectacolul după textul lui Vasili Sigarev se joacă în februarie, la Teatrul de Artă București

Unul dintre textele regizorului și scenaristului Vasili Sigarev, despre lumea abrutizată de sărăcie, de lipsa de educație și de orizont din Rusia post-sovietică, “Dureri fantomă”, a fost montat în 2015 la Teatrul de Artă București și, de aproape 8 ani, se joacă cu săli pline.

În 2017, montarea a obținut Marele Premiu pentru Cel mai bun spectacol, în unanimitate acordat de juriu, la Festivalul Internațional de Dramaturgie Contemporană – Kolyada Plays din Rusia.

Alte două premii – Cel mai bun actor (George Constantinescu – Gleb) la Festivalul International de Teatru Independent, Constanța și la Bucharest Fringe, Maratonul Teatrului Independent – se află în palmaresul acestui spectacol.

Regizat de Bogdan Budeș și avându-i în distribuție pe Rareș Andrici, George Constantinescu, Mihaela Popa / Cristiana Luca, Dureri fantomă deapănă o istorie aflată la granița dintre civilizație și barbarie: într-un depou de tramvaie mizer, de la periferia orașului, doi paznici tineri, Dima și Gleb, jonglează cu sufletul Olgăi aflat în rememorarea obsesivă a unei povești pe care nu vrea să o piardă.

Spectacolul „Dureri fantomă” se joacă pe 8 și 25 februarie, la Teatrul de Artă București.

“În Dureri fantomă“, un text emoționant, plin de lumini și umbre, cu treceri de la umor amar la dramă brutală, Bogdan Budeș alege, în ciuda spațiului frust, creat pe scena Teatrului de Artă, să exploreze acele zone în care se ascund traumele și care sunt destul de greu de adus pe scenă, când vrei să nu anulezi efectul dramatic. Povestea e puternică și seducătoare, atât pentru regizor, cât și pentru cei trei actori (…) care i se supun și o fac, în același timp, să trăiască pe scenă, să impresioneze și să emoționeze, fără să se teamă de efectul emoției. Finalul poveștii, atât de dramatic, atât de emoționant, atât de departe de trendul teatrului actual, îl veți descoperi dacă veți face o vizită la teatrul din strada Sf. Ștefan.“– Monica Andronescu, Yorick.ro

Dramaturg, scenarist, regizor de film, exponent al noii dramaturgii ruse, Vasili Sigarev este una dintre vocile artistice care s-au poziționat explicit, în ultimii ani, împotriva regimului de la Kremlin. Militant activ în timpul protestelor din Rusia, în 2021, și-a exprimat vehement poziția și după atacul Rusiei asupra Ucrainei, iar în cele din urmă a ales să-și părăsească țara ale cărei valori nu le împărtășește. De luni bune este stabilit în Georgia, de unde continuă să-și facă auzită vocea împotriva acțiunilor lui Vladimir Putin.

Încă din anii când trăia în Rusia, Sigarev a fost acuzat că accentuează, în opera sa, aspectele negative ale vieții post-sovietice. Însă, din punctul lui de vedere, piesele sale sunt chiar blânde.

„Realitatea este mult mai dură – mărturisea pentru The Guardian. Eu am atenuat mult. Dar chiar și așa, nu m-am gândit că ceea ce scriu ar fi crud. Când ai 14 ani și trăiești ceea ce trăiești, îți închipui că așa trebuie să fie; nu suferi, doar crezi că asta e viața”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. De ce? Sa vada ce inseamna viata Rusia.

  2. Am vazut spectacolul. E superb. Recomand cu caldura.