
După trei decenii de la Revoluție, România se rupe de tradiția stalinistă a sărbătoririi pe 9 mai a Zilei Victoriei din al Doilea Război Mondial
Senatorii au adoptat, luni, proiectul iniţiat de deputatul PNL Ovidiu Raeţchi privind consacrarea zilei de 8 mai ca „Ziua Victoriei Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial”, în coordonare cu aliaţii din cadrul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO), transmite Agerpres.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Potrivit iniţiatorului, acest demers se impune având în vedere „confuzia care încă persistă între data acceptată de istorici şi de aliaţii noştri occidentali (8 mai), pe de o parte, şi cea de 9 mai, impusă de Stalin şi de URSS în lagărul socialist – inclusiv România – pentru a-şi revendica un rol primordial în victoria împotriva foştilor aliaţi nazişti (vezi Pactul Ribbentrop-Molotov)”.
„Iniţiativa rectifică ambiguitatea istorică care a încurajat în perioada comunistă sărbătorirea la data de 9 mai, potrivit modelului sovietic. La data de 7 mai 1945, Germania a semnat actul de capitulare necondiţionată la sediul Cartierului General Suprem al Forţelor Aliate din Franţa, Reims. În conformitate cu acest act, ostilităţile s-au încheiat oficial la data de 8 mai 1945, ora 23,01. Din momentul schimbării regimului, regăsindu-se în sfera de influenţă sovietică, RSR a recunoscut data de 9 mai drept Ziua Victoriei, însă data ce marchează cu adevărat ziua victoriei pentru statul nostru este 8 mai 1945”, explică deputatul liberal.
Senatul este prima Cameră sesizată, forul decizional fiind Camera Deputaților
Foto: Debarcarea din Normandia, debutul ofensivei anglo-americane pe frontul de vest împotriva Germaniei naziste / Sursa: pixabay.com
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
8 comentarii