G4Media.ro

„Dumnezeu nu este nici bărbat, nici femeie”: Biserica Angliei ia în considerare…

sursa foto: Pixabay.com

„Dumnezeu nu este nici bărbat, nici femeie”: Biserica Angliei ia în considerare folosirea termenilor de gen neutru

Timp de decenii, genul lui Dumnezeu a provocat dezbateri în cadrul Bisericii, mulți cerând ca pronumele masculine, precum și referirea la Tatăl Nostru, să fie eliminate în favoarea unor alternative neutre din punct de vedere al genului sau feminine, transmite The Telegraph.

Acum, în ceea ce ar marca o îndepărtare de secole de tradiție, episcopii britanici vor lansa un proiect „privind limbajul de gen” care face referire la Dumnezeu în slujbele bisericești.

Măsura a fost criticată de conservatori, care au avertizat că „imaginile masculine și feminine nu sunt interschimbabile”. Cu toate acestea, creștinii liberali au salutat această inițiativă, susținând că „o interpretare teologică greșită a lui Dumnezeu ca fiind exclusiv masculin este un factor de discriminare și sexism împotriva femeilor”.

Detaliile planurilor au apărut într-o întrebare scrisă adresată Comisiei liturgice, care pregătește și promovează formele de slujire și de cult religios în Biserică, în cadrul Sinodului General, organismul legislativ al Bisericii, care se întrunește în această săptămână.

Orice modificări permanente sau rescrierea scripturilor cu limbaj de gen ar trebui să fie aprobate de o viitoare reuniune a Sinodului.

„Dezvoltarea unui limbaj mai incluziv”

Rev. Joanna Stobart, de la Dioceza de Bath și Wells, a întrebat ce măsuri se iau pentru a oferi congregaților alternative la referirea la Dumnezeu cu pronume masculine și dacă există vreo actualizare „pentru a dezvolta un limbaj mai incluziv în liturghia noastră autorizată”.

De asemenea, ea a cerut episcopilor „să ofere mai multe opțiuni pentru cei care doresc să folosească liturghia autorizată și să vorbească despre Dumnezeu într-un mod care nu ține de gen”.

În replică, episcopul de Lichfield, Preasfințitul Michael Ipgrave, răspunzând în calitate de vicepreședinte al Comisiei liturgice, a spus: „De mai mulți ani explorăm utilizarea limbajului de gen în legătură cu Dumnezeu, în colaborare cu Comisia pentru credință și ordine”.

„După un anumit dialog între cele două comisii în acest domeniu, un nou proiect comun privind limbajul de gen va începe în această primăvară”.

Detaliile exacte ale proiectului rămân necunoscute, Dr. Ipgrave refuzând să facă alte comentarii.

Prof. Helen King, vicepreședintele grupului sinodal pentru gen și sexualitate, a declarat: „Nu am avut timp să discutăm despre acest subiect”: „Întrebările legate de limbajul de gen și de Dumnezeu există de zeci de ani, dacă nu de secole, dar încă au puterea de a stârni reacții puternice”.

Un purtător de cuvânt al Women and the Church, un grup național de campanie pentru egalitatea de gen în Biserica Angliei, a salutat, de asemenea, mișcarea „de a analiza dezvoltarea unui limbaj mai incluziv în liturghia noastră autorizată”.

Cu toate acestea, pastorul Ian Paul, membru al Sinodului General și al Consiliului Arhiepiscopal al Bisericii Anglicane, a avertizat împotriva oricărei abateri de la scripturile originale, spunând: „Nu trebuie să ne îndepărtăm de la Scripturile originale. Folosirea pronumelor masculine pentru Dumnezeu nu ar trebui să fie înțeleasă ca implicând faptul că Dumnezeu este bărbat – ceea ce este o erezie. Dumnezeu nu este sexuat, spre deosebire de umanitate”.

„Faptul că Dumnezeu este numit „Tată” nu poate fi înlocuit cu „Mamă” fără a schimba sensul, și nici nu poate fi neutralizat în „Părinte” fără a pierde din semnificație. Tații și mamele nu sunt interschimbabili, ci se raportează la urmașii lor în moduri diferite”.

„Dacă Comisia Liturgică încearcă să schimbe acest lucru, atunci, într-un mod important, va îndepărta doctrina Bisericii de la a fi întemeiată pe Scripturi”, a avertizat el.

Vestea vine pe fondul tensiunilor din cadrul Bisericii Anglicane, în timp ce Sinodul se pregătește pentru un vot istoric privind binecuvântările pentru cuplurile de același sex la sfârșitul acestei săptămâni.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

15 comentarii

  1. Ar p.ut.ea fi un n.e.g.r.u t.r.a.n.s ?!

  2. Nu sunt un tip credincios, dar deja ajungem sa aberam prea mult pe aceasta teorie a genului si ne luam prea mult in serios anumiti discipoli care nu prea au tiglele pe casa.

  3. La aceasta intrebare,( la lasata SECUlui), doar mache, raspopitul terhes sau bigalbu” po”sa raspunda….

  4. Ne amintim de Constantinopol și sexul îngerilor.

  5. Nu stim cum sa mai reincalzim ciorba asta cu religia…
    Lingatorii de moaste continua operatiunea lins indiferent de ce se decide…

  6. Fie că suntem de acord sau nu, lucrurile se schimbă pe lume. Totuși, eu cred că, mai important decât a ne întreba dacă Dumnezeu este bărbat sau femeie, e să fim conștienți de prezența și iubirea divină. Să fim noi înșine reflexia prezenței divine prin altruism, răbdare, iubire.

  7. Google translate „Church of England”.

  8. „Măsura a fost criticată de conservatori, care au avertizat că „imaginile masculine și feminine nu sunt interschimbabile”. – deci stim cu toii ca Dumnezeu nu este nici barbat, nici femeie, dar cumva sa reprezentam Divinitatea prin imagini feminine ar fi gresit :)) Pe cand acum ca toti avem imaginea unui barbat batran si barbos cand ne gandim la Dumnezeu este ok 🙂 Asta e inca una dintre modalitatile prin care in multe parti ale lumii, religia a stabilit faptul ca barbatul este superior femeii prin toate scrierile astea si repzentarile aberante.

  9. Si cu rugaciunea „de baza” a crestinismului ce facem? O sa spunem „Ceea ce este sus” in loc de Tatal nostru? Adica ceea ce s-a crezut peste 2000 de ani este indoielnic azi? . Hai, ca omenirea le-a rezolvat pe toate si mai ramasese sa stabileasca ea care este genu/sexul DumnezeuLUI divin, iti sta mintea-n loc pana unde se poate ajunge, Dumnezeu este UNUL si atat

    • Normal ca este indoielnic sa crezi ca Dumnezeu este barbat :)) Si ca arata cum il reprezentam noi :)) O parte din omenire are si astfel de idei, iar alta parte face razboaie, de ex. Dar razboaiele sunt un dat, nu le putem opri, nu discutam de ce apar, etc. dar ne oripilam cand cineva spune ce e evident: CA DUMNEZEU NU E BARBAT 🙂

  10. Biserica anglicană a fost fabricată pe la 1500 de un rege supărat leoarcă că Papa nu ii dădea voie să divorțeze, ochii căzându i pe o femeie ..ușoară…Dragostea fiind ca diarea, omu’ și a tras propria religie,propria biserică si propria biblie după care ,obosit,intr a 6 a zi a divorțat iar intr a 7 a s a insurat cu noua achiziție..PUNCT

  11. astept primele icoane cu gizas – femeie (de culoare daca e posibil)

    • E vorba de Dumnezeu in textul de mai sus, nu de Iisus. Si da, Iisus a fost din Orientul Mijlociu, deci nu arata in niciun caz alb, blond, cu ochii albastrii 🙂 Dar na…la astea nu ne mai oripilam :))

  12. Da-i dreacu!