G4Media.ro

Dublin. Ce se ascunde în spatele unei nopți de război de gherilă…

sursa foto: Captură video

Dublin. Ce se ascunde în spatele unei nopți de război de gherilă urbană. Imigrație record, criză a locuințelor și cost ridicat al vieții

Irlanda a fost un exemplu primitor, cu două partide centriste mereu la putere într-un secol de republică. Dar acum, contextul deschide spațiu pentru împingeri de extremă dreapta, scrie La Repubblica într-o analiză care încearcă să explice de ce au izbucnit violențe peste noapte într-un oraș aparent liniștit.

O zi dramatică precum cea de ieri la Dublin, care a început cu înjunghierea a trei copii și a unei femei în Piața Parnell și s-a încheiat cu centrul capitalei irlandeze asediat de huligani antiimigranți și de huligani de extremă dreapta – lasă multe întrebări.

Premisa de bază: extremiștii rasiști și xenofobi care au făcut ravagii aseară la Dublin sunt o minoritate foarte mică din populație și nici măcar nu sunt reprezentați de un partid adevărat, ci de o mini-galaxie de formațiuni până acum irelevante (Irish Freedom Party, Ireland First, Anti-Corruption Ireland, National Party, etc.). Cu toate acestea, sentimentul unei părți a populației irlandeze față de migranți, care au sosit în număr extraordinar de mare în ultimii ani și care au contribuit, de asemenea, la boom-ul economic al „Tigrului Celtic” până în 2008, este acum, fără îndoială, în schimbare.

Dublin, din păcate, este un exemplu negativ. Nu din cauza numărului mare de migranți, ci pentru că țara, și în special capitala, se află în mijlocul unei crize colosale a locuințelor și a prețurilor, care a făcut aproape imposibilă, în special pentru generația tânără și pentru cei mai săraci, găsirea de locuințe la prețuri accesibile. Între timp, evacuările s-au înmulțit.

Cauza principală sunt problemele structurale ale unei țări care, în ciuda afluxului mai multor multinaționale în ultimele două/trei decenii, din cauza impozitelor foarte scăzute pe profit, nu a reușit să genereze un sistem sustenabil. Nu doar în economia reală (atât de mult încât a trebuit să recurgă la un sistem de calcul paralel cu PIB-ul pentru a măsura creșterea), ci mai ales în sectorul imobiliar, cu foarte puține locuințe sociale construite în ultimii ani. Rezultatul, ca de exemplu în centrul orașului Dublin, este că delincvența, degradarea și lipsa de adăpost au crescut în ultimii ani.

Această situație deja extrem de problematică, exacerbată de Covid și de consecințele războiului din Ucraina, a devenit explozivă odată cu afluxul de migranți din ultimii ani, care a crescut brusc. Irlanda, cu o populație de 5,3 milioane de locuitori, a primit aproximativ 94.000 de refugiați din Ucraina, de exemplu, ceea ce reprezintă cea mai mare creștere a numărului de rezidenți din ultimii 15 ani. Pentru comparație, Marea Britanie (cu o populație de peste 67 de milioane de locuitori) a primit 170 de mii.

Evident, ucrainenii care fug de război nu sunt de vină, dar, în același timp, alți factori au intrat în joc. De exemplu, numai în 2022, Irlanda a avut 81.526 de refugiați, o creștere de 748% față de anul precedent. De asemenea, anul trecut s-a înregistrat un alt record istoric postbelic: 13.651 de cereri de azil în 12 luni, iar sosirile din Algeria, Nigeria, Somalia și Zimbabwe au crescut cu 234% față de anul precedent. Imigrația netă (adică diferența dintre sosirile și plecările rezidenților) între aprilie 2022 și aprilie 2023 a fost de 77.600, cu peste 25.000 mai mult decât în precedentele 12 luni.

Potrivit unui sondaj Ireland Thinks Poll, relatat de Financial Times, 56% dintre irlandezi consideră că au fost lăsați să intre prea mulți refugiați. Iar potrivit unui sondaj realizat de Institutul de Cercetare Economică și Socială, în general, doar 58% dintre irlandezi susțin intrarea imigranților albi în țară, față de 41% față de sosirea musulmanilor și 25% pentru romi.

Și astfel, casele, hotelurile și facilitățile de urgență au devenit în curând neîncăpătoare, în toată țara: este suficient să spunem că Irlanda avea 12.827 de persoane fără adăpost adăpostite în locuințe improvizate la sfârșitul lunii septembrie 2023, dintre care o treime erau copii, un record postbelic. În timp ce solicitanții de azil cu cazare erau în număr de 24.222. Situația a devenit în curând de nesuportat, iar pe parcursul anului 2023 guvernul irlandez i-a descurajat în mod repetat pe solicitanții de azil să se îndrepte spre Irlanda: „Nu am ști cum să vă găzduim”. Taoiseach – premierul irlandez – Leo Varadkar, a adăugat: „Irlandezii sunt un popor generos, dar există o limită a compasiunii. Cred că ar trebui să ne aliniem la standardele de primire ale altor țări din Europa”.

Acest cocktail letal de coincidențe a făcut ca mișcările de extremă dreapta și xenofobe să devină din ce în ce mai zgomotoase și mai vizibile în Irlanda, nu numai cu sloganuri și refrene „Irlanda este plină” și „Viețile irlandezilor contează”, ci și cu acțiuni răsunătoare și tulburătoare. Cum ar fi atacurile asupra taberelor de migranți cu câini furioși și bastoane, sau ștreangul uriaș cu care unii extremiști au apărut săptămâna trecută în fața Dáil, parlamentul național din Dublin, amenințând parlamentarii și blocând porțile. Sunt o minoritate minusculă, dar tensiunea din Insula de Smarald crește și pentru că zilele vacilor grase ale creșterii economice, când Irlanda era „Tigrul Celtic”, au trecut de mult.

În acel moment, odată cu posibilul eșec al unui guvern Sinn Féin și cu vidul de partid, politic și ideologic care s-ar putea crea, extrema dreaptă, care în Irlanda nu a atins niciodată o minge de când partidele centrist Fianna Fáil și Fine Gael au dominat timp de un secol de la crearea sa, ar putea câștiga cu teamă o pondere și o influență din ce în ce mai mare.

Romanul „Cântecul profetului” al lui Paul Lynch, finalist la Premiul Booker 2023, a cărui decernare este programată pentru duminica aceasta, vorbește tocmai despre o Irlandă care va fi cucerită de un partid de extremă dreapta în viitorul apropiat.

Mulți la Dublin speră că, cel puțin de data aceasta, ficțiunea nu va fi mai presus de realitate.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...