G4Media.ro

Dublarea perioadei în care se poate cere suplimentul de reinserţie profesională, de…

Sursa foto: Pixabay

Dublarea perioadei în care se poate cere suplimentul de reinserţie profesională, de 1.500 de lei, de la primele 6 luni la primele 12 luni de viață ale copilului, aprobată în Comisia de muncă a Camerei Deputaților

Dublarea perioadei în care se poate cere suplimentul de reinserţie profesională, de 1.500 de lei, de la primele 6 luni la primele 12 luni de viață ale copilului, a fost aprobată în Comisia de muncă și protecție socială a Camerei Deputaților, anunță președinta comisie, Oana Țoiu (USR), inițiatoare a amendamentului.

Stimulentul de inserţie în cuantum de 1.500 lei/lună se acordă unuia dintre părinţi dacă se întoarce la locul de muncă înainte de împlinirea copilului a vârstei de 12 luni, fiind o perioadă dublă faţă de cea iniţial prevăzută de OUG 26/2021, potrivit amendamentului susținut și de Andreea-Eva Csep, deputat UDMR.

Potrivit unui comunicat de presă al Oanei Țoiu, propunerea a fost aprobată în unanimitate de comisie.

„Mai ales acum, în pandemie, opţiunile pe care părinţii le au sunt foarte importante şi din perspectiva interesului superior al copilului, şi din cea a pieţei muncii, care suferă de un important deficit de resursă de muncă calificată. Dublarea perioadei de eligibilitate, de la 6 la 12 luni, lasă părinţilor opţiuni fie de mai mult timp alături de bebeluşi, fie de întoarcere la locul de muncă acum şi dacă nu se încadraseră în intervalul prevăzut iniţial. Acum se pot întoarce oricând în primul an. Am primit aceste cerinţe atât de la mame, care simţeau o presiune mare de a se întoarce în primele şase luni fără ca ele sau bebeluşul să fie pregătiţi şi fără să aibă acum, mai ales în pandemie, opţiuni de îngrijire, cât şi de la angajatori. Angajatorii au obligaţia legală de a reprimi părinţii la muncă, dar aveau nevoie de predictibilitate mai mare, ca să realoce sarcini şi echipe, mai ales în situaţia unor angajări temporare care să suplinească acel rol. Dat fiind că stimulentul înlocuieşte opţional beneficiile de concediu de creştere a copilului, care variază între 1.250 de lei şi 8.500 de lei, având o medie de 2.403 lei (în luna august 2021) şi ţinând cont că la locul de muncă persoana respectivă contribuie şi către sistemul de taxe, preconizăm că dublarea intervalului poate avea un impact pozitiv în bugetul de stat”, a declarat Oana Țoiu.

În cursul lunii august 2021, au beneficiat de indemnizaţia pentru creşterea copilului 175.820 de persoane (în scădere cu 2.217 beneficiari faţă de luna ianuarie 2021), iar de stimulentul de inserţie pentru creşterea copilului, 82.339 de persoane (în scădere cu 1.339 de lei faţă de luna ianuarie 2021), conform datelor ANPIS, preluate în comunicate.

Celelalte prevederi ale legii rămân neschimbate. Părinţii care optează pentru întoarcerea la locul de muncă după primele 12 luni de viață ale copilului păstrează dreptul la stimulentul de inserţie de 650 de lei pe lună.

În cazul copilului cu dizabilităţi, perioada de eligibilitate pentru stimulentul de inserţie de 1.500 de lei/lună se încadrează în primii doi ani.

Raportul de aprobare al OUG26/2021, cu amendamentele depuse de Oana Țoiu și Andrea Eva Csep, urmează să fie supus votului în plenul Camerei Deputaţilor, Cameră decizională.

Sursa foto: Pixabay

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...