G4Media.ro

Dublarea indemnizației de detașare a militarilor, actualizarea soldelor de la 1 iulie,…

Sursa foto: Facebook / MApN

Dublarea indemnizației de detașare a militarilor, actualizarea soldelor de la 1 iulie, plata majorată cu 75% pentru orele suplimentare – prevederi ale unui proiect de OUG propus de Vasile Dîncu

Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, propune un proiect de ordonanță de urgență care prevede, între altele, dublarea indemnizației de detașare a militarilor, actualizarea soldelor de la 1 iulie, plata majorată cu 75% pentru orele suplimentare.

Principalele prevederi ale proiectului de OUG:

– acordarea indemnizației de delegare/detașare în cuantum dublu personalului militar, polițiștilor, polițiștilor de penitenciare și personalului civil care participă la misiuni de instrucție, exerciții militare/polițienești, trageri și aplicații, în tabere sau în poligoane, cu o durată mai mare de 24 de ore, pe teritoriul României, la o distanţă mai mare de cinci kilometri de localitatea în care îşi au locul permanent de muncă, pentru care specificul activităţilor nu permite înapoierea la sfârşitul zilei de lucru în localitatea în care îşi au locul permanent de muncă.

– stabilirea cuantumului brut al salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie pentru personalul din instituțiile publice din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională, începând cu data de 1 iulie 2022, la nivelul salariilor de bază/soldelor de funcţie/salariilor de funcţie prevăzute de Legea-cadru nr. 153/2017, cu modificările și completările ulterioare, pentru anul 2022.

Posibilitatea actualizării, începând cu data de 1 iulie 2022, a cuantumului soldei de grad/salariului gradului profesional deținut pentru personalul militar, polițiști și polițiștii de penitenciare.

– având în vedere că în unitățile Ministerului Apărării Naționale personalului care execută muncă suplimentară peste programul normal de lucru, pentru asigurarea serviciului de luptă permanent, activităților deosebite cu caracter operativ sau neprevăzut, precum și în situații de urgență, nu i se poate acorda timp liber corespunzător din cauza deficitului de personal, se propune compensarea acestor activități cu o majorare de 75% din solda de funcție/salariul de funcție cuvenite, proporțional cu timpul lucrat în aceste condiții. De aceleași prevederi urmează să beneficieze și personalul din instituțiile de apărare și securitate națională care desfășoară activități similare.

– soldaţii şi gradaţii profesionişti vor avea dreptul la o compensaţie lunară pentru chirie de până la 50% din solda de funcție, în condiții similare cadrelor militare în activitate. Cuantumul concret al compensației va fi stabilit prin hotărâre de Guvern, la propunerea ministrului apărării naţionale, având ca bază criterii noi, aplicabile în mod similar, echitabil și sustenabil pentru toate categoriile de personal militar.

Conform unui comunicat al MApN remis, vineri, presei, ministrul apărării naționale, Vasile Dîncu, a semnat marți, 24 mai, proiectul de ordonanță de urgență prin care se propune actualizarea și îmbunătățirea unor serii de prevederi din domeniul salarizării și asigurării altor drepturi financiare ale personalului din Ministerul Apărării Naționale și din celelalte instituții din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională.

„Pentru atingerea obiectivului strategic de a oferi României armata performantă de care are atâta nevoie în aceste momente, pe lângă asigurarea echipamentelor de ultimă generație, care au început deja să intre în dotarea structurilor militare române, este esențial să ne concentrăm și pe îmbunătățirea condițiilor de muncă și de viață ale militarilor noștri – activi, în rezervă sau în retragere, ale salariaților civili din ministerul nostru, precum și ale familiilor lor. Performanța profesională de înalt nivel trebuie motivată prin condiții de muncă la nivelul celorlaltor armate din ‚[rile membre ale NATO, printr-un sistem de salarizare decent și prin asigurarea drepturilor financiare în mod echitabil, care să reflecte importanța misiunilor pe care acești oameni le au”, a declarat Vasile Dîncu, citat în comunicat.

Ministrul precizează că, din analizele efectuate la nivelul MApN, precum și din discuțiile pe care le-a purtat cu personalul ministerului în unitățile pe care le-a vizitat în primele șase luni de mandat, „a rezultat cu claritate că există deficite importante de personal, că avem probleme serioase în ceea ce privește retenția personalului de înaltă specializare. În lipsa unor măsuri oportune și eficiente, aceste probleme se vor agrava în timp”.

„Nu doar contextul de securitate, ci mai ales respectul pe care îl datorăm militarilor de carieră și personalului civil din Armata României și din întregul sistem național de securitate pentru sacrificiile pe care le fac zi de zi, ne obligă să acționăm acum. Acest proiect de ordonanță de urgență este doar un prim pas în atingerea acestui deziderat”, mai afirmă Vasile Dîncu.

Citește și Vasile Dîncu: ”Semnez foarte multe demisii din sistemul militar” / ”Sunt cauzate de condiţiile de viaţă, de condiţiile de mobilitate militară”

Sursa foto: Facebook / MApN

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

30 comentarii

  1. Frumos, ce sa spun… dar orele suplimentare ale altor angajati, gen ANPC, Mediu, care are angajati foști militari, se platesc?
    Sau munca adevarata e optionala și muncesti temeinic doar la „ordin direct”?

    • care atatea ore suplimentare nene????? ca daca te uiti la pontaje te crucesti.

    • Ce fsc cei de la anpc sau mediu? E plin de marfa expirata in magazine si restaurante si jamaicanii ard gunoaie non stop.

    • Fost cadru militar, am lucrat după ieșirea la pensie câțiva ani la o instituție de stat (din cadrul min. Industriilor)unde eram platit cu 2oo% la orele suplimentare. Aproape că se dubla salariu. Când am ieșit la pensie de la MApN, aveam numai în ultimele luni (luate și la calculul pensiei) min 1oo ore suplimentare însă neplatite și….luat liber după… pensie. Adică ciuciu! Alo dl.ministru duceți oamenii cu vorba?!

  2. Adevarul e muncesc se se spetesc.

    • În caz de război o sa ieși tu la lupta din multinațională cu un joint în gura și calare pe trotineta

    • in caz de razboi, la cum cad deja migurile si parasutistii, o sa ne cam aparam singuri, aici ai nimerit-o. in rest, nu suntem in razboi asa ca nu vad de ce atatea avantaje. mai avem mult pana la un razboi.

    • Adevarul e ca și ANPC, Garda de Mediu, etc… ne apara… daca te gandesti la cazul HexyFarma sau poluarea din aer…
      George… in caz ca țara e invadata fii sigur ca ne vom apara.
      In rest … armata nu ne apăra de bombe zburătoare 😉

    • @George daca domnul revolțonar Ciolacu ne va conduce apararea meritam si noi o plata lunara

    • dar pana la raboi produci tu ce produc multinationalele, e bine asa? asiguri si servii de comunicatii si tot. e corect, da?

    • Nu cred ca stie @george ce e aia:
      – disciplina
      – rigurozitate
      – calitate
      Dar nu e vina lui… e vina Sistemului.

      Câștigul maxim la negru iese din brambureală… apoi potopul.

    • Ma bazez pe tine georgica!

    • Vorbiti de parca am avea numai trupe speciale. 90% din militari sunt paznici la unitate. Acum este bataie sa intri in armata,au inceput si spagile sa curga pt un post.

  3. Văd că se vorbește doar despre pensionari speciali, bugetari votanți psd, asistați social și capuse de partid. Dar nicio măsură pentru privatii care duc in spate putorile privilegiate useliste.

    • Toți agaricii ăștia care comentează împotriva armatei romane, sunt aceiași care urla slava Ucraina și alte gratuități. Ba, ca sa ai o armata pregătită plătești, nu stai cu ciocul deschis la NATO… nu te aștepta sa ai Navy Seals dacă ii plătești ca pe croitorese. De fiecare data când vine vorba de dotarea armatei, plata soldaților, înarmare useristii sunt primii contra. Dar hei, sa vina NATO și ue sa ne apere de rușii cei rai… alde soyboys sorb latte la Starbucks și înjură de pe margine. Urâta țara își doresc progresistii

    • Cum au votat militarii din Afganistan?
      Alianta 2020 USR PLUS (39,4%)
      PNL (17,4%)
      Pro Romania (12,2%)
      PSD (6,3%)
      Militarii au fost cu USR! Azi USR și USR-iștii îi înjură zilnic!!!!!

    • @Mihai: e inacceptabil ca militar sa lucrezi la un standard si apoi ca pensionar sa lucrezi pentru ANPC la ordinele noului sef si nu pe reclamatiile pe care le primesti. Stiu un astfel de caz.
      Nu stiu daca ai vazut ultimul reportaj Recorder. Oamenii care accepta o meserie – o respecta intocmai.
      Eu cred ca sunt militari si militari si cred ca un partid poate fi „judecat” doar prin reprezentantii lor care isi asuma public o pozitie si nu prin simplii membri care poate arunca vorbe aiurea

    • @Roco: spune-mi si mie cine ne va invada țara? Spune si un numar. Ca sa ne pregatim!
      Ce om normal pleaca sa invadeze o alta țară?

  4. Bascalie! In armata nu s-au platit niciodata orele suplimentare decat in minister/ institutiile centrale.

  5. propun si scaderea varstei de pensionare la 30 de ani si marirea pensiei militare de cel putin 10 ori. ca sunt surmenati de atatea razboaie … la televizor

    • Si voi aveti impresia ca toti ministrii vorbesc doar despre dat bani si niciodata nu vorbesc despre calitatea muncii depuse de angajatii lor?
      Mai e valabil ca un ministru e obligat prin lege sa se asigure ca angajatii lor respecta… legea?
      Sau tot noi (ONG-urile, presa) – trebuie sa facem munca volutara – pe timpul si banii nostri – in locul Lor?
      Mi-a placut reportajul Recorder

  6. Cine este Dincu si cum s-a rătăcit domnia-sa la Ministerul de Război?!

    In fine, ma asteptam sa ceara pensionarea la 30 de ani cu o pensie lunară de 3 ori mai mare decat salariul.

  7. @Cris
    Eu sunt militar. Observ declarațiile domnului Drulă, zilnice, despre „epoleți”. Ne simțim jigniți!
    Niciodată nu s-a reproșat profesia pe care a avut-o un om politic!!!! NICIODATĂ!!!! De aceea considerăm că USR este un partid împotriva Armatei Române!

    • Nu am raspuns la orice,
      subiectul „epoleti” e promovat puternic de presa, care traieste din dezbinare.
      Drula, as atrage atentia, a ajuns vizibil prin demisia lui Ciolos iar cat timp a fost la MT a avut PR pentru a-l arata … puternic.
      Sa vedem totusi cine va fi urmatorul conducator al USR, eu sper ca nu Drula

    • Pai asta de ce…..ca pe surse 50% din cei care au fost in afganistan si iraq au sters-o ca potarnichile din armata
      Vasile Dîncu: ”Semnez foarte multe demisii din sistemul militar” / ”Sunt cauzate de condiţiile de viaţă, de condiţiile de mobilitate militară”

  8. Cum poti sa iei in serios militarii dupa povestea cu Mineriadele?
    „„Bătălia” de la Costeşti  a început în jurul orelor 14.00 şi s-a încheiat în jurul orelor 17.00, cu victoria minerilor. Forţele de ordine aveau aproximativ 2000 de combatanţi, inclusiv trupe speciale DIAS şi BAOLP, numărul minerilor fiind de aproximativ 15-20.000, minerii au străbătut pe jos cei trei kilometri dintre Horezu şi Costeşti. Au încercuit zona şi au atacat din toate părţile. Din spate, jandarmii au fost atacaţi de sătenii din Costeşti. Numărul jandarmilor căzuţi în mâna minerilor se ridica la peste 1500”

  9. În ce priveste celelalte aspecte legate de inzestrare a armatei romane se pare ca dl Dincu nu mai este asa de spornic, legi vitale, contracte esentiale de care depinde achizitia de tehnica militara zac in Parlament, incepe sa se contureze foarte clara cocluzia mea ca nu se doreste o armata romana echipata corespunzator, nu se doreste o armata romana care sa puna probleme inamicului, nu se mai sesizeaza nimeni? din 2 % alocat din PIB de cativa ani buni si recent cresterea la 2,5% a cuantumului pentru inzestrare nu se vede mai nimic. Camioane nu, avioane nu, blindatele nu, elicoptere nu, tancuri nu, corvetele nu, absolut toate stagneaza in plin razboi… pentru ce atata graba? Pe cand o informare publica despre modul in care s-au folosit sumele respective de la bugetul Ro? Sunt banii nostrii si au fost retinuti de statul roman, deci trebuie sa stim ce se cheltuie de acestia.

  10. Ar trebui să existe un echilibru între salariile și pensiile de orice fel. Observăm că acestea sunt prea mari pentru politicieni și oamenii în uniforme care le păzesc spatele, aici incluzând și justiția. Pensionarea in cazul lor trebuie să fie ca la toată lumea. De ce aceștia să iasă mai devreme. De ce la stat salariile și pensiile să fie mai mari decât la restul salariaților. Ar trebui să fie salarizați cu aceleași salarii ca in mediul privat. Criteriul trebuie să fie performanta. Plimbătorii de hârtii și pilangii trebuie să dispară din schemă. Țara noastră este cea mai săracă țară din UE. Înseamnă că a fost condusă prost. In mod normal politicienii și angajații statului ar trebui să aibă salarii și pensii mici. Această mafie de stat își dă cu de la sine putere adevărate averi din banii contribuabililor fără ca poporul să protesteze. Români treziți- vă ! Se îmbogățesc din banii voștrii și voi deveniți din ce in ce mai săraci. Apoi pentru jefuirea banului public când în mod normal ar trebui să vegheze la cheltuirea corectă a lui, acești oameni ar trebui să răspundă în fața legii. Dar legea sunt ei și poporului îi rămâne să renunțe la pasivitate și să își apere drepturile.