G4Media.ro

Drona rusească prăbușită în România era probabil de spionaj și nu avea…

Area on the Danube near Ukraine where dorne debris have been found

Drona rusească prăbușită în România era probabil de spionaj și nu avea încărcătură explozivă (surse anchetă, Digi24)

Drona care a fost găsită la Ceatalchioi nu avea încărcătură explozivă și e posibil să fi fost folosită pentru spionaj, au declarat pentru Digi24.ro surse implicate în ancheta demarată de autoritățile românești.

După primele investigații făcute de specialiștii MApN, ar rezulta că drona a zburat la mică altitudine, motiv pentru care nu a apărut pe radare, și e posibil să fi fost avariată și scăpată de sub control. „A ars doar combustibilul”, susțin sursele citate, pentru Digi24.

Aceste precizări vin după ce ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a recunscut în urmă cu o zi că bucăţi dintr-o dronă au fost găsite pe teritoriul României.

  • „Echipa condusă de ministrul apărării naționale, din care au făcut parte șeful Statului Major al Apărării, general Daniel Petrescu, și șeful Statului Major al Forțelor Aeriene, general-locotenent Viorel Pană, s-a informat cu privire la situația concretă din zonele vizitate și a informat autoritățile locale despre faptul că vor fi luate măsuri suplimentare pentru întărirea capacităților de monitorizare și de securizare a spațiului aerian la frontierele României.
  • Echipa MApN s-a deplasat și în proximitatea satului Plauru în care echipele de investigare ale MApN au descoperit, în cursul serii de 5 septembrie, elemente care pot fi asimilate unor resturi de dronă. Specialiștii trimiși de MApN la fața locului au ridicat probele care vor fi supuse unor expertize tehnice, care să permită stabilirea provenienței și caracteristicilor acestora.
  • Concluziile formulate de specialiștii MApN, în urma finalizării investigațiilor, vor fi comunicate public cu maximă celeritate”, a precizat MApN.

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, că, dacă se confirmă că elementele descoperite de Ministerul Apărării aparțin unei drone rusești, aceasta ar fi o situație inadmisibilă și „o violare gravă a suveranității și integrității teritoriale a României, stat aliat NATO”.

Inițial, după apariția primelor informații, susținute de partea ucraineană, potrivit cărora o dronă ar fi lovit malul românesc al Dunării, Iohannis a negat cu fermitate această versiune.

„Nu a existat nicio piesă şi nicio dronă şi nicio altă parte a vreunui dispozitiv care a ajuns în România”, dar sunt atacuri foarte aproape de graniță, cum s-a întâmplat astăzi la 800 de metri de graniță. „Suntem alerți, suntem atenți și suntem în cadrul NATO foarte bine apărați”, a spus Klaus Iohannis. Detalii aici.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Nu dau 2 bani pe ce zice U.M. Digi24.

  2. Si cand sa-i credem, cand se jurau ca n-a fost sau acum cand se jura ca nu a fost grav?
    Mai ales ca mint si acum: nu ei au gasit ramasitele ci primarul local.
    Generalii astia ar trebui invatati sa zboare. Cu Tilvar cu tot si fara pensie speciala.

  3. Era un zmeu defapt

  4. Mda, la mintea unora, incidentul asta e un casus belli, Romania atacata miseleste, iar acum NATO, pe art. 5, ar trebui sa declare razboi Rusiei si sa o atace in secunda doi.
    Bine ca inca mai sunt oameni care gandesc, dar si astia se imputineaza pe zi ce trece…

  5. Gata, s-a activat aparatul de propagandă iohanistă. A fost de fapt un stol de cormorani.

  6. Atunci este si mai grav!

  7. Asa explodeaza dronele de spionaj, am inteles. Multa minte mai au astia de la dighi