
Ofensiva de vară a Rusiei în Ucraina vizează trei fronturi, dar se confruntă cu o rezistență dură / În actualul ritm, Rusia ar avea nevoie de peste 70 de ani pentru a cuceri întreaga țară
În timp ce atacurile nocturne cu drone și rachete ale Rusiei asupra Ucrainei au atins niveluri record, armata Kremlinului revendică câștiguri teritoriale. Luna trecută, forțele ruse au cucerit 556 km pătrați, cea mai mare captură de teren din acest an, potrivit site-ului de monitorizare DeepState din Ucraina, care analizează surse deschise. Aceasta este o suprafață de patru ori mai mare decât Liverpool și aproape la fel de mare ca orașul Chicago, scrie BBC.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Scopul Rusiei este să taie rutele de aprovizionare folosite de trupele ucrainene din est și să creeze o zonă tampon în interiorul granițelor de nord ale Ucrainei.
Avansul său rămâne însă relativ lent. În acest ritm, i-ar trebui mai mult de 70 de ani pentru a cuceri întreaga țară.
Majoritatea atacurilor rusești au fost concentrate în trei zone:
- Regiunea Sumi, care se învecinează cu Rusia în nord-est
- Cele două orașe estice, Pokrovsk și Kostiantinivka
- Un al treilea front, la vest de Pokrovsk
Trupele ruse au reușit să avanseze aproximativ 10-12 km în interiorul regiunii Sumi, dar această înaintare s-a oprit în fața unei rezistențe acerbe.
Vladimir Putin a declarat că dorește să creeze o zonă tampon pentru a proteja teritoriul rus, după ce forțele ucrainene au cucerit vara trecută o parte din teritoriul Kursk. Forțele ruse le-au alungat în cele din urmă, cu ajutorul trupelor și munițiilor nord-coreene.
Rușii au trecut apoi în Ucraina, dar s-au împotmolit rapid în luptele pentru micile sate de frontieră, care continuă să își schimbe stăpânirea și astăzi. Fără întăriri majore, este puțin probabil ca trupele ruse să mai poată înainta mult aici.
O altă regiune nordică în care armata rusă ar fi trecut frontiera de stat este Harkov. Săptămâna trecută, armata a declarat că a capturat un sat de frontieră, însă, fără a angaja resurse substanțiale, este puțin probabil să obțină progrese suplimentare.
Observatorii militari cred că aceste operațiuni au ca scop să forțeze Ucraina să își împrăștie puținele forțele de-a lungul întregii linii a frontului, lungă de 1.200 km, astfel încât să devieze trupele din zonele-cheie.
Una dintre aceste zone de pe linia frontului este Pokrovsk, un nod strategic în estul Ucrainei, pe care Moscova încearcă să îl cucerească de mai bine de doi ani. Potrivit șefului armatei ucrainene, generalul Oleksandr Sirskii, Rusia a concentrat aproximativ 111.000 de soldați în această zonă.
Rușii lansează rareori atacuri masive, spune locotenentul Artem Pribilnov de la Brigada 155 a Ucrainei, staționată lângă Pokrovsk.
Orice mișcare mare de trupe și vehicule blindate va fi rapid detectată și distrusă de drone. În schimb, spune locotenentul Pribilnov, rușii se bazează pe grupuri mici de trupe de infanterie care atacă neîncetat pozițiile ucrainene, uneori pe motociclete, dar cel mai des pe jos.
Acest tip de „ofensivă târâtoare”, așa cum o numesc unii, are drept scop epuizarea resurselor Kievului până când valuri nesfârșite de soldați ruși îi împing în cele din urmă pe ucraineni în afara pozițiilor lor. Dar prețul pe care îl plătesc este înfricoșător de mare.
Statul Major al Ucrainei estimează că Rusia pierde mai mult de 1.000 de soldați pe zi. BBC nu poate verifica independent aceste cifre, dar ele indică pierderile grele suferite de Rusia.
Scopul Rusiei în estul Ucrainei pare să fie de a crea „un cazan”, semi-încercându-i pe ucraineni în jurul Pokrovsk și Kostiantinivka și apoi forțându-i să se retragă.
Trupele ruse încearcă acum să se infiltreze în zona dintre aceste două orașe pentru a crea „un cap de pod de unde să poată ataca Pokrovsk sau Kostiantinivka”, spune maiorul Viktor Trehubov, purtător de cuvânt al grupului operațional-strategic Hortiția, care coordonează forțele din estul Ucrainei.
O avansare aici nu este considerată probabilă. Avansul Rusiei între Kostiantinivka și Pokrovsk încetinește deja, iar încercările anterioare de a avansa din alte părți au eșuat.
Cel mai mare câștig rusesc din ultimele săptămâni a fost înregistrat mai la vest de Pokrovsk, într-o zonă denumită de armata ucraineană direcția Novopavlivske, după numele satului Novopavlivka, care a devenit un centru de apărare în urma retragerii spre vest a trupelor ucrainene.
Observatorul militar Kostiantin Mașoveț spune că operațiunea Moscovei din această regiune a fost cea mai amenințătoare pentru Ucraina, deoarece măsurile sale de apărare „s-au prăbușit”, permițându-le rușilor să avanseze cu până la 10 km pe zi.
Mișcarea lor a fost atât de rapidă încât bloggeri militari ruși au afirmat chiar că trupele lor au ajuns în regiunea învecinată Dnipropetrovsk pentru prima dată de la începutul invaziei.
Oficialii militari ucraineni neagă aceste afirmații, spunând că un mic grup de soldați ruși a intrat într-un sat din regiunea Dnipropetrovsk pentru a face fotografii cu un steag rusesc, dar au fost rapid „eliminați”. Cu toate acestea, Institutul pentru Studiul Războiului indică faptul că trupele ruse încă operează acolo.
Maiorul Trehubov susține că această zonă oferă puține avantaje strategice pentru trupele ruse și că asaltul lor a fost, în schimb, motivat de scopuri politice.
Înaintarea mai departe în regiunea Dnipropetrovsk ar putea fi utilă pentru mesajele propagandistice, dar ar necesita resurse mai mari, care sunt în prezent blocate în Pokrovsk și Kostiantinivka.
Cu toate acestea, ucrainenii se confruntă cu o presiune tot mai mare pe linia frontului, deoarece trupele ruse încearcă în mod constant să le taie liniile de aprovizionare prin atacuri cu drone.
„Acele rute pe care le foloseam în urmă cu două luni, nu le mai putem folosi acum, nici în timpul zilei, nici măcar noaptea”, a declarat la telefon pentru BBC sergentul Viktor Piasețki din cadrul Brigăzii 93 ucrainene staționate în apropiere de Kostiantinivka.
Ca urmare, a devenit extrem de complicat și de lent să se livreze alimente și muniții, să se evacueze răniții și să se rotească trupele de pe linia frontului.
Dronele rusești precum Gerbera pot zbura sute de kilometri pentru a ajunge în locuri care, până de curând, erau considerate relativ sigure.
Scopul lor nu este doar să șteargă liniile de apărare, ci și „să terorizeze populația”, spune sergentul Piasețki. „Ei distrug sistematic clădirile civile. Vor să submineze moralul și să slăbească încrederea noastră în capacitatea Ucrainei de a-i opri pe ruși”.
În timp ce vorbea, a fost întrerupt de vuietul dronelor. La scurt timp după aceea, s-a raportat că un bloc de apartamente a fost lovit. S-a confirmat ulterior că sergentul a supraviețuit.
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.