G4Media.ro

Dragnea a cedat în fața cererilor Exxon și OMV la legea offshore.…

Dragnea a cedat în fața cererilor Exxon și OMV la legea offshore. Legea, amendată în Senat în favoarea marilor companii care vor să extragă gaze din Marea Neagră

Comisia pentru Energie din Senat a aprobat marți, 18 septembrie, două amendamente depuse de un senator PSD care îndulcesc serios legea offshore, preluând cererile marilor companii din SUA și Austria. Cele două amendamente garantează companiilor petroliere că nu va creşte taxarea gazului extras din Marea Neagră pe toată durata exploatării, iar investițiile deja făcute vor fi scăzute din impozitul pe care firmele îl vot datora, relatează portalul specializat E-Nergia.ro.

  • Darius Vâlcov, apropiatul lui Dragnea și un mare inamic al companiilor multinaționale din Marea Neagră, declarase în 18 august că ”cine ar îndrăzni să modifice Legea offshore va trebui judecat pentru trădare de ţară”

Amendamentele au trecut în prima ședință a comisiei, desfășurată marți, 18 septembrie, de la ora 12.00, cu câteva ore înainte ca Liviu Dragnea să se întâlnească cu secretarul general al Energiei din SUA, Rick Perry. Cu două săptămâni înainte, Liviu Dragnea se întâlnise la biroul său din Camera Deputaților cu directorul general al OMV și cu președintele pentru dezvoltare al ExxonMobil, fără ca întâlnirile să fie comunicate public de președintele Camerei Deputaților decât după o săptămână.

Senatorul PNL, Constantin Daniel Cadariu, membru al Comisiei pentru Energie, a confirmat pentru G4Media.ro că amendamentele au fost depuse de președintele comisiei, senatorul PSD Gheorghe Marin, și că au trecut de votul comisiei, urmând să intre la votul din plen.

Companiile care au investit deja masiv în lucrările de explorare (ExxonMobil și Carlyle din SUA, OMV din Austria) au cerut permanent exact aceste două amendamente pentru a putea continua cu exploatarea gazelor din Marea Neagră. De altfel, și secretarul american al Energiei, Rick Perry, a solicitat autorităților române să rezolve aceste probleme înainte ca firmele enunțate să ia decizia finală privind investiția în România.

Rick Perry, venit în România la summit-ul Inițiativei celor Trei Mări, a avut întâlniri oficiale marți, 18 septembrie, cu președintele Klaus Iohannis și cu președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea.

Unul dintre amendamente micșorează substanţial povara fiscală a companiilor, care îşi pot deduce astfel cheltuielile totale de explorare de la plata impozitului suplimentar introdus prin această lege, mai scrie E-Nergia.ro. ExxonMobil şi OMV Petrom au investit deja în explorare circa 1,5 miliarde de euro, aceste sume urmând a fi deduse din impozitul suplimentar.

Al doilea amendament votat în Comisia pentru Energie din Senat interzice schimbarea cuantumului taxelor aplicate companiilor petroliere pe toată durata exploatării gazelor. Altfel spus, nivelul taxelor este garantat prin lege pe toată durata exploatării, potrivit E-Nergia.ro.

Amendamentele au fost introduse de senatorul PSD Marin Gheorghe, care a fost ales președintele Comisiei pentru energie, infrastructură energetică și resurse minerale din Senat fix în 17 septembrie, cu o zi înainte de a depune amendamentele. El este vicepreşedintele organizaţiei judeţene PSD Argeş, o organizație extrem de apropiată de Liviu Dragnea.

Ce urmează. Legea offshore trebuie să intre săptămâna viitoare în plenul Senatului, după ce a primit raportul Comisiei pentru Energie. După votul din Senat va merge la Camera Deputaților, decizională, unde va trebui să primească raport în Comisia de Industrii, condusă de Iulian Iancu. Va urma votul final din plenul Camerei Deputaților. Legea a fost votată de Parlament în iunie, într-o formă anunțată de Liviu Dragnea și care i-a luat prin surprindere pe toți colegii de partid, dar și pe aliații din ALDE. Președintele Klaus Iohannis a retrimis legea la Parlament pentru rediscutare.

Companiile care au in acest moment acorduri petroliere offshore:

  • OMV Petrom si ExxonMobil: perimetrul de mare adancime Neptun Deep
  • Lukoil, PanAtlantic Petroleum si Romgaz: perimetrul Trident
  • Black Sea Oil&Gas: perimetrele Midia si Pelican
  • Petromar Resources: perimetrele Muridava si Est Cobalcescu

Foto: Liviu Dragnea și secretarul american al Energiei, Rick Perry (Sursa: Camera Deputaților)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

15 comentarii

  1. In sfarsit i-or venit mintile in cap lui daddy al nostru

    • Da, daddy si-a luat spaga !!!! Mintile le-au venit americanelor, caci s-au prins , in sfarsit, in ce tara se afla si si-au facut datoria de a multumi stapanul !!!

    • Bravo ba, iar am ajuns vanduti pe nimic. Parteneri strategici pe naiba si mizerie de psd.

  2. Victory, Victory! Felicitari si multumiri pentru fratia si prietenia fata de poporul american frate si prieten. Scuze, sunt putin emotionat…

  3. Deci …. din explicatiile pe tabla ale lui Daddy , vorbim de 40 miliarde valoarea resurselor in discutie.
    Din popor se stie ca politicienii palmeaza 10% din valoarea contractului.
    ….
    Stirea zilei ar trebui sa fie : dady si americanii s-au pus de acord asupra sumei care ii revine penalului.

  4. Cred ca valcov (a se citi dragnea-valcov) e plecat rau de acasa. Numai prostii vorbeste.
    Declara ca plafoneaza pretul gazelor iar a doua zi nu numai ca nu le-a plafonat dar s-au scumpit.
    Apoi declara ca cine modifica legea offshore e tradator de tara si acum chiar el si cu dragnea o modifica.
    Cine ar mai putea sa mai creada, cum a declarat el, ca pensiile se vor dubla in urmatorii 2 ani si vor veni investitii cu nemiluita. Poate doar votantii lor manipulati, cati or mai fi ramas si aia.
    Presupun ca in curand valcov ne va prezenta si fisa lui medicala un care reiese ca e sandilaul suprem.

    • Si tocmai pt ca e sandilau rau de tot ar trebui sa se tina de cuvant si sa-i futa o plangere penala pt tradare lu Dinti de Grebla !

      PS. Altfel, nu are nicio sansa cu Alifie si cu Vaselina cand o ajunge la Jilava. Din prima il predau astia doi lu’ Clabuc si se va lasa cu durere… cu durere mare ! 😉

  5. Aia 13 ardeleni, ce mustesc de patriotism inca din vremea lui Traian si Decebal si care dau povete de patriotism regatenilor, cei 13 molcomi la minte si la vorba care conduc filialele PSD din Transilvania si care initial spuneau ca sunt cu „dl Dragnia”, tot asa vor fi si maine, tot cu „dl Dragnia”, cel care face poftele strainilor ce ne jefuiesc tarisoara de petrol si gaze, in vreme ce „muntii nostri aur poarta”?

    PS. Intreb si eu, nu dau cu parul ! 😉

  6. Totul se aranjează. Numai gazele pentru proteste rămân.

  7. Bravo Boss, nu ceda in fata drogalailor si homalailor!…

  8. Asa se intampla cand esti o colonie de mana a paispea .

  9. Tăpălagă citica exact pozitia pe care o susține. Am văzut closete publice care erau mai salubre decât site-ul ăsta.

    • Pantazi este autorul articolului pe care l-ai citit !

      PS. Or mai avea si „fratii siamezi” pareri diferite, cand si cand ! 😉

  10. Baieti, la senat e Sef tariceanu, care si in vara a tradat!

    Cand o trece legea de camera deputatilor puteti spune ca dragnea a facut blat.

  11. Valcov a vrut sa goneasca Exxon ca sa aduca Gazprom, probabil are relatii cimentate cu rusii prin Alro de cand era primar la Slatina.
    In anii 90 am avut Shell in Ro si i-am gonit, acum avem Lukoil si OMV cu Gazprom in spate, ghinion.
    Bai desteptilor, Maduro a nationalizat si a gonit Shell din Venezuela, vedeti in ce hal au ajuns in doar cativa ani.
    Correct oil business poti face doar cu un oil major, Exxon e cel mai mare dintre ei. De ce? Pt ca are sau asigura piata si pt ca totdeauna investeste in tehnologie si research. Sau asigura predictibilitate, dar o si cere.
    Petrobras s-a ambitionat sa faca ei busines-ul In Brazil, iar Petronas in Malayesia si e vai de capul lor, vreau sa spun ca la poulime ajunge mai nimic. In astfel de business relatia companie-guvern e cea mai securizata si se dreneaza toti banii legal.
    Companii ca Exxon Mobil, Chevron, Shell sau BP sunt cele mai transparente si cer taxare si redevente la cursul pietei, nu la cererile politicului, mai ales intru interese obscure, cazul nostru.
    Va dau exemple de tari care fac business cu una din companiile de mai sus si nu au nicio greatza: Qatar, Azerbaidjan, Oman, etc. Vizitati-le si veti fi uimiti.
    Romania cu teleormaneni la conducere a fost f aproape sa goneasca Exxon, gol care ar fi fost umplut de companii rusesti sau infiintate peste noapte, bonduri rusesti-unguresti-austriece si alte asemenea mizerii. Ne-am fi futut norocul pt mult timp.
    Legea facuta de Valcov nu avea cum sa nu fie amendata, oriunde se deduc investitiile si se cere predictibilitate la taxare. Oricare dintre voi care ati avea o companie, v-ar conveni sa investiti nedectutibil sau sa fiti suprataxati in timpul jocului? Cine raspunde „da”, ala e troll din Kisellef si e mother fucker la propriu, sau minte si ia mwye si pt un cent.