G4Media.ro

Dosarul Alexe-Păvăleanu privind evaziune fiscală de peste 30 de milioane de euro…

sursa foto: Ziarul de Ploiești (zdp.ro)

Dosarul Alexe-Păvăleanu privind evaziune fiscală de peste 30 de milioane de euro a împlinit 10 ani pe rolul Tribunalului Prahova, fără un verdict nici măcar în primă instanţă / Ce spun CSM şi Tribunalul Prahova

Dosarul de evaziune fiscală de peste 30 de milioane de euro – în care sunt judecaţi Marcel Păvăleanu, fost consilier la Secretariatul General al Guvernului şi ex-lider PSD Plopeni, afaceristul Răzvan Alexe, mâna dreapta a familiei Cosma din Prahova şi Marian Ţărândă, socrul fostului deputat PSD Vlad Cosma – a împlint 10 ani pe rolul Tribunalului Prahova, fără un verdict nici măcar în primă instanţă, potrivit portalului Tribunalului Prahova. Dosarul a fost înregistrat la data de 7 martie 2014, iar primul termen a fost pe 11 martie 2014. Dosarul se află acum la al 220-lea termen stabilit pentru data de 23 mai 2024.

Cazul a fost trimis în judecată de procurorul (pe atunci) Mircea Negulescu zis Portocală de la Parchetul Curţii de Apel Ploieşti. În octombrie 2013, el a obţinut un mandat de arestare preventivă pe numele lui Marcel Păvăleanu. “Din probele administrate în cauză, până în acest moment al urmăriri penale,  există indicii că inculpaţii, în perioada  2012 – 2013, prin intermediul  unui lanţ comercial  fictiv, în care  erau incluse  aproximativ 60 de societăţi comerciale de pe raza judeţului Prahova şi municipiului Bucureşti, din care o  parte aveau comportament tip „fantomă”, au simulat operaţiuni comerciale de   achiziţie/livrare mărfuri şi servicii, ce au avut ca rezultat  diminuarea bazelor impozabile fiscale, pentru ca ulterior sumele de bani rezultate din săvârşirea infracţiunii de  evaziune fiscală să fie retrase în numerar din conturile bancare ale societăţilor comerciale, prin simularea unor operaţiuni contabile nereale de creditare a propriilor firme. Până în prezent prejudiciul estimat  este în cuantum de  149.800.000 lei”, arata PCA Ploieşti într-un comunicat din octombrie 2013.

Jurişti: Dacă se aplică decizia CJUE privind prescripţia, s-ar prescrie în 2028, dacă nu, e prescris deja

Potivit legii, evaziunea fiscală mai mare de 500.000 de euro se pedepseşte cu închisoare de la 9 la 15 ani. Potrivit Codului penal, termenul de prescripţie este de 10 ani pentru infracţiunile pedepsite cu închisoare mai mult de 10 ani, dar care nu depăşeşte 20 de ani.

“Dacă instanţa ţine cont de decizia CJUE privind prescripţia şi ia în calcul faptul că ultimul act procedural a fost termenul din 6 iunie 2018 de la care curge un nou termen de prescripţie specială de 10 ani, atunci faptele s-ar prescrie pe 6 iunie 2028. Dacă instanţa nu ţine cont însă de decizia CJUE, atunci faptele s-au prescris deja încă din 2023”, au explicat juriştii consultaţi de G4media.ro.

Potrivit deciziilor CCR privind prescripţia, nu a existat instrumentul prescripţiei speciale între 25 iunie 2018 (data intrării în vigoare a primei decizii CCR) şi 30 mai 2022 (data remedierii problemei legislative prin OUG). Ulterior, la 25 octombrie 2022, Înalta Curte de Casaşie şi Justiţie a emis o decizie interpretativă prin care a prelungit perioada în care nu ar fi existat prescripţie specială, pe principiul legii penale celei mai favorabile, până la 1 februarie 2014 (data intrării în vigoare a noului Cod penal). Cu alte cuvinte, potrivit CCR, faptele se prescriu mai repede în perioada 25 iunie 2018 – 30 mai 2022, iar potrivit ÎCCJ, faptele se prescriu mai repede în perioada 1 februarie 2014 – 30 mai 2022.

Pe 24 iulie 2023, CJUE a decis că instanţele naţionale pot aplica deciziile CCR, nu şi hotărârea ÎCCJ de extindere a perioadei în care faptele penale se prescriu mai repede. Practic, CJUE a decis că deciziile CCR privind prescripția nu se pot aplica retroactiv pe principiul legii penale celei mai favorabile. CJUE a eliminat astfel perioada 1 februarie 2014 – 25 iunie 2018 în care, potrivit ÎCCJ, faptele se prescriu mai repede. Unele instanţe aplică decizia CJUE, altele (cele mai multe) nu.

Tribunalul Prahova: Judecătorii din dosar s-au schimbat ca urmare a promovărilor sau pensionărilor

Într-un răspuns pentru jurnalistul G4media.ro, Tribunalul Prahova a precizat că durata mare a procesului se explică prin faptul că magistraţii care s-au ocupat de dosar s-au tot schimbat ca urmare a promovărilor sau pensionărilor. De fiecare dată când se schimbă judecătorul, procesul trebuie reluat de la zero pentru asigurarea dreptului la apărare. Reprezentanţii Tribunalului Prahova susţin că implementează măsurile stabilite la nivelul Curţii de Apel Ploieşti (instanţa superioară jurisdicţională) pentru a evita împlinirea termenului de prescripţie.

Foto: răspunsul Tribunalului Prahova

CSM: 227 de dosare penale mai vechi de 10 fără un verdict nici măcar în primă instanţă

La finalul anului trecut, erau 227 de dosare penale care se judecă de mai bine de 10 fără un verdict nici măcar în primă instanţă, a precizat CSM la solicitarea jurnalistului G4media.ro. Peste 7000 de dosare civile sunt mai vechi de 10 ani, fără un verdict nici măcar în primă instanţă. De asemenea, 133 de dosare penale cu un verdict in primă instanţă, dar fără o soluţie definiivă, sunt mai vechi de 10 ani.

Foto: răspunsul CSM

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

14 comentarii

  1. pai ce sa zica, ca articolul incalca independents justitiei, si csm-savonierele protesteaza la ingerintele presei in justitie si ca victimele trebuie sa plateasca PENSII SPECIALE in continuare ca sa poata ajuta hotii sa scape

  2. Domnul PRO.CUROR HĂRABOIU ȘI MAREA ȘEFĂ DOAMNA CURTE MAHA.ELA DE LA PCA PLOIEȘTI PROT.EJEAZĂ CORU.PȚIA DE LA BUZĂU@TATU DRAGOȘ DANIEL ȘI TUDOR FLORIAN RĂZVAN

  3. CORUPȚIA DĂUNEAZĂ GRAV SĂNĂTĂȚII SOCIETĂȚII

  4. Dragii de ”magistrați”, unii se pensionează înainte de-a fi rezolvat vreun dosar în toată ”activitatea” lor de 20 de ani. Cu pensie nesimțită, că doar nu degeaba i-au protejat pe infractori.

  5. Ma intreb oare cand vor realiza romanii ca traiesc intr-o tara cu o coruptie endemica, intr-un stat eminamente mafiot.
    L ora actuala suntem, intr-un fel. mai rau decat multe state problema din America de Sud, care sunt aproape paralizate de bandele mafiote, dar in care statul incearca sa reziste. La noi statul=mafia.
    Oameni buni, avem un prim ministru interop/mafiot, fost gonac al lui Omar Haysam, avem un primar de sector(Piedone) pus in functie la presiunea clanurilor interlope, avem o justitie eminamente corupta, avem parlamentari ce reprezinta exclusiv interesele clanurilor interlope, suntem la un pas de pierzanie.

    • Cred ca multi ca noi, se amagesc spunandu-si ca coruptia e peste tot si ca mai bine, isi vad de treaba ! Da, o fi ”peste tot” dar nu protejata direct de stat, de legi, ca acum, la noi ! Conducatorii de la toate nivelurile nici nu se mai straduiesc sa simuleze ceva. Au rupt gatul democratiei, pas cu pas si noi ne-am uitat la tv la ei, cum o fac…

    • Trist, dar tot ce ai scris este adevarat.
      As fi dorit sa adaug mai multe dar, nu stiu din ce motive, comentariile imi sunt blocate.
      Cui sa te mai plangi, daca si aici raul isi baga coada!

    • Scrisesem si despre procurorul Negulescu zis Portocala , mentionat si in acest articol, care, deoarece s-a incapatanat sa lupte cu mafia, a fost prigonit si exclus din justitie.
      Lui nu i s-au iertat gafele, dar cei care fac din intarzierea proceselor un mijloc foarte utilizat de a-i salva pe marii corupti, nu sunt pedepsiti, ci rasplatiti.

  6. Unde e dna Gorgiu sa ne spuna ca a mai adus un interlop ! Sa-l elibereze oficial, instanta , sa nu se mai streseze omul printre straini ? Si nea Predoiu , ”Mecanicul ”Nelocuitului si al gloatei de ne da stabilitate la toot cartieru’ ? Ei sa explice ca ei au reformat , mai precis ”reparat”, legile justitiei -dupa dragnea- fix in directia dragnea de o mie de ori mai apasat ….

  7. Justiție absolut degeaba.

  8. Imaginea Justiției intr-un singur dosar!
    Praf!

    • Si marii mafioti,cu papagalii de la cele 2 cocine antena cnn ,mocirla tv l/au tocat pe Negulescu pana ce l/au mazilit…psd si clanul Cosma au facut pe …acul in 4 sa scape de puscarie pe sugativa si neputinciosul de fiu de puscarie…ca sri,ca ,,statul paralel,,etc,ca sa ajungem acum sa ne lamentam ca se prescriu faptele…

  9. Hai cu prescriptia ,hai ca se poate…