G4Media.ro

Dominic Fritz, despre criza căldurii din Timișoara: Au fost alții care au…

Sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Dominic Fritz, despre criza căldurii din Timișoara: Au fost alții care au zis că această situație a fost cumva și un fel de pedeapsă / Orice succes al unor oameni politici din USR este o amenințare pentru partidele vechi

Dominic Fritz, 38 de ani, primar al Timișoarei din partea USR, vorbește într-un interviu pentru Deutsche Welle realizat de Sabina Fati, despre cum orașul a fost lăsat în frig cu largul concurs al guvernului și al unor companii de stat. El sugerează că Guvernul și Romgaz nu au dorit să ajute Timișoara cu gaze mai ieftine din calcule politice. ”Pentru partidele vechi, s-a văzut și cu ce s-a întâmplat la guvernare, USR este o amenințare și orice succes pe termen lung al unor oameni politici din USR este o amenințare”, declară Fritz. r

Redăm mai jos un fragment din interviul pentru DW

DW: Încă din luna octombrie, Timișoara a rămas fără apă caldă și fără căldură, după ce societatea de termoficare Coltrane a intrat în insolvență și ați avut acolo mari probleme cu lipsa gazului.

Dominic Fritz: Adică să spunem lucrurilor pe nume: furnizorul nostru de gaze EON, care de 10-15 ani ne-a dat gaz, s-a retras, a făcut o notificare și ne-a somat să găsim altceva, fiindcă în cinci zile EON nu ne va mai livra gaz. A fost și un weekend în aceste cinci zile, deci efectiv am avut trei zile lucrătoare la dispoziție pentru a găsi un nou furnizor de gaz. Această somație a avut loc în același timp în care societatea locală de termoficare a intrat în insolvență și aceste trei zile nu au fost de ajuns.

DW: Vă considerați o victimă politică? Credeți că orașul Timișoara a devenit, de asemenea, o victimă din cauză că dumneavoastră sunteți primar?

Dominic Fritz: Nu aș exprima așa. Intrarea în insolvență este consecința managementului dezastruos și căpușării companiei din ultimii 10 ani iar retragerea furnizorului de gaz nu cred că a avut un motiv politic, ci mai degrabă economic. Cred, totuși, că în această situație disperată prin care a trecut Timișoara, până la urmă am găsit un furnizor privat la un preț destul de ridicat.

Mi-aș fi dorit însă ca în această situație, de exemplu compania de stat Romgaz, care vinde gaz inclusiv la București, să fi venit în ajutor în acel moment critic. Nu vreau să speculez, dar au fost alții care au zis că această situație a fost cumva și un fel de pedeapsă pentru Timișoara. Mai ales că, încă din septembrie, am făcut un memoriu către Guvern, în care am spus foarte clar ce se va întâmpla. Apoi, după ce au fost alegerile din PNL, a fost dată hotărârea de guvern în care executivul a distribuit sume importante administrațiilor locale, dar Timișoara nu a fost pe listă.

Doar primăriile PNL și PSD au primit bani și abia ulterior, după ce s-au produs scandalul și catastrofa din Timișoara, guvernul a mai dat încă o sumă de bani pentru orașele aflate în dificultate. Atunci a intrat și Timișoara printre beneficiari. Cred că dacă din start acest fond de rezervă ar fi fost folosit pentru urgențele adevărate, fără considerente politice, atunci situația s-ar fi rezolvat încă din septembrie.

DW: Deci, câți bani a luat Timișoara din acest fond de rezervă?

Dominic Fritz: La această primă alocare, imediat după Congresul PNL, zero. După ce am stat trei zile în frig și a fost o presiune mare asupra guvernului, în noiembrie s-a mai făcut o alocare din Fondul de rezervă de 300 de milioane, din care Timișoara a primit 53 de milioane de lei. Cu acest ajutor am reușit să cumpărăm gazul necesar până la sfârșitul anului. Totul s-a întâmplat însă, abia după scandalul în care am semnalat și eu că nu e în regulă să se facă aceste alocări din Fondul de rezervă strict după carnetul de partid al primarilor.

DW: Deci ați avut acolo prima dată o problemă cu Romgaz, care, deși e o societate de stat, nu v-a ajutat, nu a vrut să semneze cu contract cu Timișoara.

Dominic Fritz: Ne-au comunicat că nu pot face un contract cu noi, că nu au cantități suficiente de gaz și așa mai departe. Între timp, de câteva zile, avem un contract tocmai cu Romgaz la un preț stabil, însă un preț de trei ori mai mare decât are compania de termoficare din București. Eu mi-aș fi dorit ca acest lucru să fi fost posibil din septembrie sau octombrie anul trecut, pentru că atunci nu am fi ajuns în situația în care am ajuns.

DW: Cum vă explicați aceste prețuri diferențiate între gazul pe care îl furnizează Romgaz pentru București și pentru Timișoara? E ca și cum ar fi Rusia care furnizează gaz scump României și gaz mai ieftin, să zicem, Ungariei, cu care este în relații mult mai amicale.

Dominic Fritz: În primul rând, o instanță a obligat Romgaz să încheie un contract cu ELCEN (Electrocentrale Bucuresti S.A., cel mai mare producător de energie electrică si termică din România – n.a.) și în al doilea rând contractul a fost încheiat pe termen lung, astă vară, într un moment în care prețul gazului era încă într-o zonă rezonabilă de 150 de lei. Creșterea masivă a avut loc în a doua jumătate a anului, din august-septembrie încolo. De atunci au luat-o razna prețurile și într-adevăr Romgaz ne-a refuzat și înainte și după această creștere galopantă a prețului pe piață.

DW: În refuzul inițial al Romgaz, apoi în tergiversarea sa în a oferi timișorenilor ajutor, pare să fie și o tentă politică? Este?

Dominic Fritz: Romgaz este o companie de stat, deci e controlată de statul român și cred că din acest punct de vedere are o responsabilitate ridicată. (…)

DW: Vedeți împotriva Dvs un boicot general?

Dominic Fritz: Pentru partidele vechi, s-a văzut și cu ce s-a întâmplat la guvernare, USR este o amenințare și orice succes pe termen lung al unor oameni politici din USR este o amenințare pentru un sistem care depinde foarte mult de această imagine, că politicienii sunt toți la fel de incompetenți, de mediocri, de hoți. Aceasta este logica în care mediocritatea se apără atunci când apar alternative mai bune și cred că USR este o alternativă mai bună și de aceea sistemul reacționează.

Exemplul cel mai elocvent este la PNL, care și-a ales un președinte de partid care a câștigat alegerile în septembrie cu promisiunea că nu va face coaliție cu PSD și, la doar câteva săptămâni după ce a fost ales președinte cu această promisiune, s-a aliat cu PSD. Faptul că PNL alege această ipocrizie evidentă în locul unui parteneriat cu USR arată că se teme de fapt de acest competitor care într-adevăr prezintă o alternativă în spectrul de dreapta politică în România.

DW: Vorbiți despre acest sistem care este împotriva USR. Dumneavoastră ați simțit pe propria piele în această iarnă cum puteți fi pus la colț. Cum veți învinge sistemul, care e strategia dumneavoastră?

Dominic Fritz: Poate dau un răspuns paradoxal pentru un om politic și un om care totuși face parte dintr-un partid, dar eu cred că putem să învingem acest sistem pervertit în care administratia publică este pervertită de influența partidelor. Una e lupta pe care o duc eu în Primăria Timișoara și alta este lupta pe care cred că USR ar trebui să o ducă.

Și avem un aliat natural în această luptă și acest aliat nu este neapărat de găsit pe plan politic, ci acest aliat este societatea civilă și oamenii, cetățenii, pentru că cetățenii înțeleg că în momentul în care eu ca primar sunt pedepsit, e clar că de fapt cetățenii sunt pedepsiți.

Citește integral pe site-ul Deutsche Welle

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

  1. Nu prea vad succesurile usereului pentru care cineva ar dori sa il pedepsească pe donimic frig.

    • A eșalonat datoriile uriașe ale lui Robu. La fel ca Firea, Robu a lăsat prăpăd în urmă.

    • Românistanul”ieuropean” .. neo PCR + propaganda lu Felix,Vântu & Ghitã ..

  2. Ce le mai zic „altii” astia!
    Da’ pana la urma, rezidenta in Timisoara aveti?
    Ca zic altii ca sunteti cam ilegal in pozitia de primar.

    • Mihai, astea sunt detalii minore. Omul ăsta este ilegal și imoral din multe puncte de vedere.

    • Faptul că repară ce a stricat Robu nu contează deloc pentru tine, ești limitat.

    • Gen ce a reparat, îmi poți da un exemplu? Și nu mă lua cu reeșalonarea datoriilor pentru că asta nu este o realizare, ci din contră, este un lucru negativ deoarece penalitățile/dobânzile vor fi mai mari.

    • Hal de gandire la nici nu stiu cum sa il numesc pe psdistul Eugen. Esalonarea datoriilor e un lucru negativ. Unde mama lu’ Stefan cel Mare in viata reala, nu in utopia paranghelica pe banii tuturor cetatenilor, risipiti aiurea, poti doar sa consumi, sa platesti niciodata? Eugene, daca bugetul de stat a subventionat ineficienta de 30 de ani a primarilor PSD, tu crezi ca nu platit nimeni?! Am platit si platim cu totii, vezi datoria publica externa care explodeaza, vezi inflatia, vezi lipsa autostrazilor si spitalelor moderne, vezi orasele mici si satele de lumea a treia ale Romaniei. Tu insa esti prea…

  3. Dumnezeule, USR-iștii ăștia sunt rupți de realitate. Ei sunt catastrofe dar se văd având succes. Astăzi dacă se fac alegeri locale, majoritatea primarilor USR ar pleca acasă.

  4. Fanboy came to troll usr news.

  5. Exemplul cel mai clar e la garda de mediu.
    Azi a fost poluare peste limita cu 700% in Bucuresti.
    Si asa e de ani de zile in sezonul rece in fiecare seara.
    Interesant e ca anul trecut, cat fost Tavi Berceanu sef la garda 6 luni, n-a fost miros de fum in nicio seara.
    inca n-a venit tanzcos barna sa ne spuna ca a fost de la gratare?

  6. Domnule Fritz, intai trebuie sa realizati ca PNL+PSD vor face ORICE sa va submineze. Va amintiti discutiile „amicale” cu cei de la CJ cand a fot vorba sa evitati amenda pe care a primit-o Colterm pentru lipsa certificatelor? Acolo au fost mana in mana cei de la Colterm care au amanat cumpararea lor cand pretul era bun (incompetenta sau rea-vointa) cu cei de la CJ care v-au aburit ca va vor ajuta, ca vor gasi solutii, lasandu-va in „offside” cu amenda. A fost intentionat. Sa va bage la buget o datorie, sa stoarca primaria de resurse, sa nu va iasa investitiile, sa fie oamenii nemultumiti cand se taie caldura.
    Nu va mai bazati pe guvern. Va va aburi, se vor fofila. Mergeti pe imprumuturi, e singura solutie.

    • Mai exista posibilitatea ca d-nul Primar sa fi incercat sa santajeze guvernul ( pana la urma i-a iesit partial , dar am am stat in frig si le-a dat idei si altora ) , in incercarea de a transfera plata certificatelor verzi . Daca nu ma insel , la acea vreme PNL si USR erau prieteni buni . Adevarul este ca in loc sa se apuce de treaba , primarul USR-ist a negociat functii si sinecuri cu d-nul Nica de la PNL . S-a pierdut o luna pretioasa , in care ar fi putut deschide ochii si fara sa ia palme . Una peste alta , acest primar minte in limba lui nationala la DW . Nici naiba nu-i are traba , atat doar ca este de o incompetenta crasa si in loc sa cumpere gaz si carbune pentru COLTERM , arunca banii ( de ordinul zecilor de mii de euro ) pe studii despre cum ar trebui sa arate diverse zone din oras , despre statii de tren in mijlocul Timisoarei si tot felul de alta nazbatii . Concluzia ar fi ca ne-am lamurit cu distinsul domn , la urmatoarele alegeri si el si partidul sau vor sta pe tusa . Nu inteleg de ce nu se strang semnaturi pentru demiterea pentru incompetenta a acestui individ . Ca fapt divers : de cand sunt probleme cu conducerea USR , d-nul este prezent pe la televizor si in media . Si-o dori vre-o functie la nivel national ?

    • Ce tot aburesti tu? Erau in termeni buni PNL si USR? Dupa socul pierderii primariei de catre Robu? Bag de seama ca tu nu ai citit in presa epopeea „aliantei” USR – PNL in consiliu (care nu s-a materializat niciodata), nu ai citit jignirile aproape suburbale ale presedintelui CJ Nica la adresa lui Fritz, din prima zi de dupa locale. Iar tot ce s-a realizat in consiliul local e fost datorita dizidentei unui consilier PNL, altfel totul ar fi fost blocat de alianta ad-hoc dintre PNL si PSD care voteaza contra, sistematic.
      Evident ca a fost un sabotaj al PNL aici, se vede de pe luna. Fritz a fost chiar naiv cand a crezut ca se poate lucra impreuna pentru a scoate Colterm din rah atul in care a ajuns cu onorata conducere numita de PNL-PSD. A fost mai important pentru penelisti sa saboteze primarul decat sa scape orasul de amenda pentru certificatele necumparate.

  7. Mea culpa pentru ca am acuzat g4media. Acum m-am mai uitat o data si am vazut ca sunt reporteri de la DW. Clar neinformati despre situatia reala.

  8. Fritz lasa-ne ca esti un gargaragiu si un incapabil. Cu Fritz si Johanis a murit mitul neamtului gospodar si priceput ,astia doi sunt puturosi si nepriceputi.

  9. Mda, ce bine era dacă mitici nu primeau nici un ban din Timiș…și sigur Timișoara nu cerea bani acum pentru căldură. Dacă contribui nu primești înapoi nimic sau cu taraita. Și nici nu aveau ce arunca cu mizerii postării plătiți…tot din banul timiseniilor

  10. Cea mai buna administratie pe care am avut-o in Timisoara dupa revolutie. Forta de munca si tarie pentru Dominic si echipa. Sunt sabotati din toate partile, toti cei vechi s-au aliat impotriva. Timisoara are nevoie sa evolueze sa schimbe incompetentii politici cu oameni capabili angajati prin concurs. Echipa Usr, din pacate, este singura care doreste sa faca acest lucru.

  11. Da sunt deacod cu dv. Ca este sabotat eu zic ca sabotat ei cind a declarat cotețul în insolventa, da întreb curățenia orașului tot ce însemna gropi de gunoi în periferia Timișoarei. Oraș plin de praf preturi prin vegetația stradala oraș care urmează sa fie oraș cultural P.s dacă sunt sabotat sa zicem fa ceva bun ce depinde de tine curățenie ordine publica dacă eu eram primar nu plecam acasă din București pina rezolvam Robu se plângea ca nu îl lasă P.s.D avem norocu numai de primari de ăstea nașpa Multumesc !!