
Dolj: Sute de credincioși au participat la hramul Mănăstirii Maglavit, de Naşterea Maicii Domnului
Câteva sute de credincioşi au participat, miercuri, la hramul Mănăstirii Maglavit, de Naşterea Maicii Domnului şi la slujba Sfintei Liturghii săvârşită în altarul de vară din curtea mănăstirii.
Susține G4Media. Click AICI pentru a redirecționa 3.5% din impozit - online, gratuit și simplu.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
În cuvântarea rostită la finalul slujbei, arhimandritul Vladimir Dărângă, fost stareţ al Mănăstirii Maglavit, a precizat că la Sinodul 3 de la Efes, din anul 431, s-a discutat dogma privind pururea fecioriei Maicii Domnului şi theotokia (maternitatea miraculoasă) Maicii Domnului, ”că Maica Domnului este theotokos, adică Născătoare de Dumnezeu, nu este antropothokos, adică nu este născătoare de om, ci născându-L pe Dumnezeu şi-a păstrat fecioria”.
„Această dogmă de la 431 este temelia credinţei noastre ortodoxe. (…) Alegerea Mariei dintre toate fecioarele pământului ca din ea să se nască Iisus Hristos, Mântuitorul lumii, arată marea purtare de grijă a lui Dumnezeu pentru oameni. Şi cerul, şi universul şi chiar şi Dumnezeu a stat atunci (n.red.: când îngerul aştepta răspunsul Mariei) pentru o clipă în cumpănă: oare ce va zice fecioara? Pentru că aşa ne-a lăsat pe noi Dumnezeu, pe oameni, să avem liberul arbitru, să avem voinţă care nu poate fi înrobită de nimeni şi de nimic. Nici Dumnezeu nu poate interveni asupra voinţei noastre, atât de mult respectă Dumnezeu această creaţie minunată a lui care este omul. Şi fecioara putea să spună ‘nu’ şi alta era soarta omenirii. Şi atunci şi Dumnezeu pentru o clipă a stat în aşteptare”, a afirmat arhimandritul Vladimir Dărângă.
Fostul stareţ al Mănăstirii Maglavit a mai spus că ţara noastră a fost de secole numită Grădină a Maicii Domnului şi această denumire nu este o metaforă.
„În secolul X, XI, Sfântul Munte Athos din Grecia unde se nevoiesc numai călugări şi unde sunt zeci şi sute de icoane minunate ale Maicii Domnului a fost pus sub ocrotirea Maicii Domnului şi a luat denumirea de grădină a ei. Şi prin secolul XV, un călugăr din Moldova, de la Mănăstirea Pângăraţi, dorind viaţă liniştită, pentru că Moldova în acele timpuri, ca şi Ţara noastră Românească, era sub dominaţie străină (veneau turcii şi jefuiau, veneau tătari şi jefuiau, ce nu jefuiau ei, luau boierii şi multe cazne păţeau atât credincioşii, cât şi preoţii bisericilor, cât şi călugării din mănăstiri, care nu aveau linişte pentru rugăciune), a vrut să plece în Sfântul Munte şi a luat o icoană a Maicii Domnului, a pus-o în copac şi a lăsat-o pe ea ocrotitoarea mănăstirii. Şi în momentul în care a vrut să iasă pe poartă, din icoană Maica Domnului l-a întrebat unde pleacă. ‘Mă duc la Sfântul Munte să mă rog, că acolo este grădina ta, şi acolo mă mântuiesc’. Şi din icoană Maica Domnului i-a zis: ‘Rămâi aici, că şi aici tot grădina mea este’. Să-i împodobim această grădină care este ţara noastră cu florile recunoştinţei şi florile rugăciunile noastre şi s-o udăm cu lacrimile pocăinţei noastre”, a încheiat fostul stareţ.
Tot miercuri, la Maglavit a fost sărbătorită Ziua Comunei, prilej cu care profesorului Gelu Dumitru, din localitate, i-a fost decernat titlul de cetăţean de onoare al comunei în semn de recunoştinţă pentru întreaga sa activitate didactică şi dăruirea cu care a promovat Maglavitul în cărţile sale. Acelaşi titlu i-a fost decernat şi sportivei Ioana Elena Luciana Catana, practicantă de judo, în semn de apreciere a rezultatelor deosebite obţinute în competiţiile sportive, relatează Agerpres.

Sursa Foto: Arhivă/Facebook/Victor Ponta
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii