G4Media.ro

DOCUMENTE Ministerul Justiției a trimis o circulară instanțelor și parchetelor să se…

Foto: Inquam Photos / George Calin

DOCUMENTE Ministerul Justiției a trimis o circulară instanțelor și parchetelor să se asigure că au autorizație de cercetare a extrădaților/ Radu Mazăre a invocat azi argumentul MJ la Curtea Supremă

Ministerul Justiției a trimis, vineri, o circulară către toate instanțele și parchetele din țară în care atrage atenția că o persoană care a fost extrădată nu poate fi cercetată penal, urmărită sau deținută și pentru alte fapte anterioare transferării sale în țară deoarece încălcarea așa numitei ”reguli a specialității” ar putea afecta cooperarea României cu alte state. Argumentele Ministerului Justiției au fost invocate astăzi de avocații lui Radu Mazăre la Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul construirii cartierului social din Constanța.

În circulara semnată de Viviana Onaca, șefa Direcției Drept Internațional și Cooperare Juridică, și obținută în exclusivitate de G4Media.ro se precizează că regula specialității ”reprezintă un impediment pentru autoritățile statului emitent pentru ca o anumită persoană care a făcut obiectul unei proceduri cu element de extraneitate să fie urmărită, judecată sau deținută, ori supusă oricărei alte restricții a libertății sale individuale și pentru alte fapte anterioare extrădării/predării/ transferării (în cazul în care persoana nu și-a dat acordul la transferare).”

Consecința încălcării acestui principiu ar fi afectarea cooperării României cu alte state, se mai arată în documentul citat.

„Regula specialității este aplicabilă de la momentul aducerii în țară și orice procedură de genul celor menționate mai sus reprezintă o încălcare a principiului specialității, aspect care poate afecta cooperarea Romaniei cu alte state, precum și încrederea față de autoritățile române.”

În finalul documentului, directorul din Ministerul Justiției adresează rugămintea ca aceste informații să fie transmise tuturor practicienilor din instanțe, respectiv parchete.

Luni, la termenul de la Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), din procesul construirii cartierului social Henri Coandă, unul dintre avocații lui Radu Mazăre a cerut emiterea unei adrese către Ministerul Justiției pentru a comunica toate documentele care au stat la baza extrădării fostului edil. „Vrem să dovedim că domnul Radu Mazăre nu poate fi judecat pentru o altă faptă anterioară extrădării daca nu a fost menționată în cererea de extrădare.” a explicat apărătorul în sală de judecată.

El a mai cerut disjungerea cauzei față de fostul primar si încetarea procesului penal pentru că lipsește autorizarea extrădării și în această cauză. Instanța a acceptat cererea și a dispus trimiterea unei adrese către Ministerul Justiției.

Avocatul Tiberiu Bărbăcioru a invocat cazul lui Gregorian Bivolaru, față de care autoritățile române au cerut și primit undă verde pentru extrădarea în vederea executării unei pedepse pentru act sexual cu un minor. Fostul lider MISA mai avea însă pe rol un proces, de trafic se persoane, iar Curtea de Apel Cluj a cerut Franței, stat care l-a extrădat pe Bivolaru, o nouă autorizație.

„A fost un precedent la Cluj. Am avut posibilitatea să pledez în acel dosar. În condițiile în care nu a existat încuviințarea statului francez pentru extrădare. Lucrurile erau la fel, și acolo exista încuviințare numai pe mandat de arestare. Nu încercăm tergiversarea, dar ceea ce s-a întâmplat în Madagascar trebuie cenzurat de statul român. Se numește fraudă la extrădare modalitatea prin care un stat ocolește toate regulile.” a mai declarat avocatul lui Radu Mazăre, Tiberiu Barbacioru.

Procesul s-a amânat pe 18 septembrie.

La scurt timp după proces, Ministrul Justiției a declarat că va da curs solicitării Instanței Supreme.

Context. Pe 28 iunie 2018, fraţii Radu şi Alexandru Mazăre au fost achitaţi în primă instanţă de Înalta Curte în acest dosar, judecătorii aplicându-le fiecăruia câte o amendă penală de 5.000 de lei.

Potrivit deciziei instanţei, fraţii Mazăre au fost achitaţi pentru complicitate la luare de mită, dar amendaţi pentru fals în declaraţii.

Tot în acest dosar, omul de afaceri Avraham Morgenstern a fost achitat pentru dare de mită.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: George Călin

Documente

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

17 comentarii

  1. asta e maxima. acum daca are 100 de dosare, i le mentionez pe toate in cererea de extradare. ca ce chestie? da, inteleg ca trebuie impiedicate abuzurile. dar hai sa o lasam, ca aici nu mazare e abuzat. cetatenii onesti sunt abuzati.

    • Ai inteles perfect ! Din pacate asa este ! Statul roman il poate judeca pe Mazare incalcand aceasta regula, doar ca daca acesta ajunge cum necum iarasi in strainatate, unei eventuale alte cereri de extradare i se va opune de catre avocatii lui, incalcarea regulii specialitatii cu sanse ca cererea sa fie respinsa din aceasta cauza !
      PS Faza tare e ca a fost extradat intr-un dosar de doi bani in care a fost achitat si respectiv condamnat la amenda penala, in vreme ce in tara il asteapta dosare mult mai grele, mai babane ca posibilitati de pedeapsa ! :))))) PPS. Interesant este ca il apara Barbacioru fostul Presedinte al Judecatoriei Sectorului 1, un tip nu neaparat doxat cat trecut prin astfel de proceduri ca Presedinte de Instanta ! :))))

  2. Alte aberatii ale legilor.
    Dar mazare nu este adus in tara pentru cercetare ci pentru ispasirea unei pedepse. De ce nu ar putea incepepe sau continua urmarirea penala in alte dosare?
    Daca individul era cercetat pentru cateva zeci de crime savarsite pe teritoriul a cateva state si este condamnat pentru un viol dar a fugit si este extradat din Madagascar, sa zicem, el nu mai poate fi cercetat si pentru crime?
    Frumoase legi. Sunt facute de tumorei internationali?

    • @Marian

      Cred ca lipsesc niste explicatii referitoare la aceasta lege a extradarii.
      Legea are rostul ei, dar numai in cazuri deosebite.
      De Exemplu:
      Daca un turcalete fuge in Germania, iar statul turc il da in urmarire internationala pt ca a talharit o babuta si a fost condamnat la 5 ani de puscarie, Germania il extradeaza fara probleme.
      INSA, daca dupa extradare statul turc il acuza ca pe langa pedeapsa de 5 ani, il asteapta inca 20 de ani de puscarie pt ca a protestat impotriva regimului lui Erdogan, statul German poate declara ca daca ar fi avut cunostinta si de acuzatia aia, poate ca nu l-ar fi extradat, conform drepturilor omului, azil politic si bla, bla, bla.
      In cazul lui Mazare e vb doar de o formalitate si de tragere de timp.
      Madagascarul n-are absolut niciun motiv sa obiecteze sau sa puna bete in roate justitiei din Romania.
      E vb de un borfas de rand, nimic deosebit, nimic special care ar putea genera cine stie ce frecusuri intre Romania si Madagascar sau intre Romania si restul lumii.

    • asa e, legea are sens. dar e proasta daca permite infractorilor sa se prevaleze de ea si sa scape. asta nu mai e in regula. inteleg, nici statul sa nu abuzeze, dar nici infractorii. ca atunci nu e in regula.

    • @Marian:
      Ba da, doar ca trebuie ceruta o autorizare speciala pt fapta ce face obiectul dosarului in care se doreste a fi judecat ! Sau e judecat pur si simplu cu riscul ca statul roman sa nu mai poata avea succes in nicio cerere de extradare adresata in viitor statului pe care la „fentat” cu buna stiinta sau din eroare !

  3. Tragere de timp.
    Romania n-are decat sa ceara „aprobare” de la Madagascar, daca asa prevede legea sau cutumele internationale.
    Din moment ce Madagascarul l-a „ejecctat” atat de rapid pe Mazare, mai mult ca sigur ca isi va da acordul si pt celelalte anchete, pt ca este vb de hotie si coruptie, nicidecum de persecutie pe baza de etnie, religie sau orientare sexuala.

  4. Instituții de carton. Nu va fincționa nimic în țara asta până ce nu depolitizăm aceste jalnice instituții. Poporul român a ajuns să fie bătaia de joc a acestui stat mafiot croit pe măsura hoților. Aceşti monştrii care-şi bat joc de lege de 30 de ani.

  5. iată legile făcute de PSD, în acţiune

    dacă v-aţi săturat de hoţi, mergeţi la vot

  6. Mai găsesc ceva pentru apărarea hoților. Numai cinstit să nu fi în țara asta că te mănâncă hoții, cu contribuția organelor statului.

  7. In ultimul paragraf din prima pagina scrie asa: „Informatii cu privire la situatia juridica a persoanei in cauza si la modalitatea de aducere in tara pot fi obtinute de la Ministerul Afacerilor Interne – Centrul de Cooperarea Politieneasca Internationala sau de la Administratia Nationala a Penitenciarelor (rubrica mentiuni speciale din fisa individuala a persoanei private de libertate)”.
    Art. 14 din Codul penal prevede ca „(1) Extrădarea poate fi acordată sau solicitată în temeiul unui tratat internaţional la care România este parte ori pe bază de reciprocitate, în condiţiile legii. (2) Predarea sau extrădarea unei persoane în relaţia cu statele membre ale Uniunii Europene se acordă sau se solicită în condiţiile legii. (3) Predarea unei persoane către un tribunal penal internaţional se acordă în condiţiile legii.”
    Asadar daca statul roman solicita extradarea, trebuie sa o faca in baza unui tratat sau pe baza de reciprocitate „in conditiile legii”. In cazul lui Mazare, extradarea s-a facut pe baza de „reciprocitate”. Ramane de vazut ce anume a vrut in schimb Madagascarul.

    Expunerea de motive a Legii nr. 302/2004 arata motivele pentru care a fost adoptata aceasta lege de Romania (pt inchiderea capitolului 24 al negocierilor pentru aderarea la UE, cu precizarea ca aceste negocieri urmareau crearea de intruimente legale in Romania pentru punerea in aplicare a prevederilor unor acte internationale adoptate de ONU si de Consiliul UE).

    Prin urmare, desi pare de neinteles cum este posibil ca o persoana anchetata in mai multe dosare pentru fapte comise inainte de a fugi in alt stat sa nu poata sa fie trasa la raspundere pentru acele fapta dupa revenirea in tara ca urmare a extradarii, acest lucru totusi are o explicatie logica: fiecare stat are dreptul de a adopta propria legislatie penala (principiul suveranitatii), iar acest lucru ii da si dreptul de a decide extradarea. Spre exemplu, Romania a impus prin art. 21-27 si art. 62 din Legea nr. 302/2004 limitele extradarii, iar limite similare sunt practicate de majoritatea statelor lumii.

    Revenind la paragraful citat, este de remarcat ca, in cazul Mazare, Ministerul Justitiei face trimiteri la informatii detinute de Ministerul de Interne si de Administratia penitenciarelor, mai exact la „rubrica mentiuni speciale din fisa individuala a persoanei private de libertate”, desi art. 63 din Legea nr. 302/2004 precizeaza foarte clar ca „Competenţa de a întocmi şi transmite cererile de extrădare în numele statului român revine Ministerului Justiţiei”.
    Aceasta prevedere este deosebit de importanta pentru ca stabileste cine face cererea de extradare in numele statului roman, astfel ca importanta este cererea de extradare, iar nu continutul actelor intocmite apoi in cadrul cooperarii politienesti internationale.

    Pe scurt, daca Ministerul Justitiei nu a scris in cererea de extradare ca, pe langa mandatul de executare a pedepsei, Mazare era cercetat si judecat si pentru alte fapte, pentru ca statul Madagascar sa analizeze extradarea si in privinta altor fapte imputate lui Mazare, insemneaza ca DIN CAUZA MINISTERULUI JUSTITIEI va fi impiedicata judecarea lui Mazare in alt dosar. Desigur, ministerul Justitiei ar putea spune ca, daca ar fi scris in cererea de extradare si despre alte dosare in care Mazare era cercetat, exista riscul sa nu se realizeze extradarea, insa acest argument nu ar atesta decat ca Ministerul Justitiei a decis in locul statului Madagascar ca nu l-ar fi extradat pe Mazare daca acesta era cercetat si judecat si pentru alte fapte…

  8. Da dc nu se sinucide si asta mazăre la fel ca ucigașul polițistului intrebare asa numai sau dragnea ?????

  9. Nemernicul asta a fost condamnat si a fugit din tara sfidand justitia! Numai pentru ca a fugit din tara condamnat fiind, ar trebui sa fie judecat din nou. Despre ce vorbim?! Iarasi recurge la subteranele justitiei doar-doar l-or elibera! Dar nu m-ar mira. Eu ma astept la orice din partea justitiei romane!

  10. Regula specialității p.lii.
    Cu alte cuvinte „domnul” Mazăre scapă bine mersi de alte procese,pentru alte fapte penale. Dacă în cererea de extrădare ar fi fost menționate și aceste alte procese, atunci nu ar fi fost nicio problemă, eu asta înțeleg.
    OK. Deci cine e de vină pentru că aceste noi cauze nu au fost enumerate în cererea respectivă ?? Nu cumva chiar ministerul justiției , prin funcționarii săi ??

  11. Cred ca nu ar trebui amestecate mere cu pere. Mazare a fost extradat pentru ca a fost condamnat definitiv de ICCJ pentru 9 ani si 10 luni. Asadar, dupa cele 21 de zile cat sta in carantina, sa fie dus la penitenciarul de maxima securitate si regim inchis, probabil Tulcea. Acuma, el la zdup fiind, care e problema sa fie anchetat in alte dosare unde este inculpat? Care este treaba Madagascarului aici, si de ce trebuie sa ceara aprobare de la ei MJ, ca sa ancheteze un cetatean roman? Faza cu drepturile mamii nu sta in picioare, este doar o tergiversare a procesului.

    • Evident ca Madagascarul n-are nici o treaba, totul e o incercare de a-l scapa pe escroc de alte bube, actiune la care guvernul psd colaboreaza cu placere.

  12. Legea se refera la persoanele judecate in urma unei extradari, persoane care nu sunt cetateni ai statului in care se face extradarea si judecarea lor pt fapte comise pe teritoriul statului care a cerut extradarea.