G4Media.ro

DOCUMENT România, campioană europeană la evaziune fiscală. În toată UE, pierderi de…

sursa foto: Pixabay / cosmix

DOCUMENT România, campioană europeană la evaziune fiscală. În toată UE, pierderi de 4.000 de euro pe secundă din neîncasarea de TVA

În 2019, România a înregistrat cel mai mare deficit național de conformare la normele TVA, pierzând 34,9% din veniturile sale din TVA, urmată de Grecia (25,8%) și Malta (23,5%). Cele mai mici deficite de TVA au fost observate în Croația (1,0%), Suedia (1,4%) și Cipru (2,7%). În valori absolute, cele mai mari deficite de conformare la TVA au fost înregistrate în Italia (30,1 miliarde de euro) și Germania (23,4 miliarde de euro).

Grecia se află pe poziția a doua în lista țărilor cu cele mai mai pierderi fiscale din Europa, cu pierderi de 5,35 miliarde de euro din TVA într-un an, potrivit Comisiei Europene. Din cele 27 de state membre UE plus Marea Britanie incluse în această listă, singura care depășește Grecia este România, cu o pierdere de 34,9%, arată o analiză a publicației elene Reporter, preluată de Rador.

Comisiai Europeană estimează că, în 2019, statele membre ale UE au pierdut în total 134 de miliarde de euro din neîncasarea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA). Această sumă rezultă din pierderile de venituri ca urmare a fraudelor și a evaziunii fiscale cu TVA, prin practicile de evitare și optimizare a TVA-ului, a falimentelor și insolvențelor, precum și  din cauza unor calcule incorecte și a erorilor administrative. Chiar dacă unele pierderi de venituri sunt inevitabile, o acțiune decisivă și răspunsuri politice direcționate ar putea totuși face diferența, mai ales când este vorba de nerespectarea normelor.

Pierderea veniturilor din TVA are un impact extrem de negativ asupra cheltuielilor guvernamentale pentru bunuri și servicii publice de care depindem cu toții, cum ar fi școli, spitale și transporturi. De asemenea, veniturile pierdute din TVA ar fi deosebit de utile în acest moment în care statele membre încearcă să acopere datoria acumulată în timpul redresării din pandemia de COVID-19 sau să majoreze finanțările alocate combaterii schimbărilor climatice.

Comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni, a declarat, cu ocazia publicării acestui studiu, că „în ciuda tendinței pozitive care se înregistrează în ultimii ani, deficitul TVA continuă să provoace îngrijorări serioase, mai ales dacă luăm în considerare nevoile uriașe de investiții pe care statele noastre membre trebuie să le acopere în următorii ani. Conform datelor din acest an, este vorba de pierderi de peste 4.000 de euro pe secundă. Sunt pierderi inacceptabile pentru bugetele naționale, ceea ce înseamnă că povara acoperirii deficitului cade în sarcina cetățenilor de rând și a afacerilor obișnuite, prin alte taxe pe care trebuie să le plătească pentru servicii publice vitale. Trebuie să facem un efort comun pentru a combate frauda în materie de TVA, o infracțiune gravă care sustrage bani din buzunarele consumatorilor, subminează sistemele de bunăstare și golește fondurile guvernamentale”, a spus Gentiloni.

După eforturi continue de îmbunătățire a situației, atât la nivelul UE, cât și la nivel național, tendința relativ pozitivă a continuat în 2019, iar deficitul total din neîncasarea de TVA în statele membre UE a scăzut cu aproximativ 7 miliarde de euro față de anul precedent. UE a depus deja eforturi semnificative pentru a îmbunătăți modul în care este colectat TVA-ul. În plus, Comisia Europeană a sprijinit statele membre într-o mai bună cooperare între ele în cadrul rețelei Eurofisc, care constă din personal național din cele 27 de state membre și din Norvegia.

Din 2019, membrii rețelei folosesc în mod activ instrumentul ”Analiza rețelelor de tranzacții” (TNA), finanțat de UE pentru schimbul rapid și procesarea în comun a datelor privind TVA, care le permite să detecteze automat frauda transfrontalieră în materie de TVA într-o fază mult mai timpurie. În 2022, Comisia va face noi propuneri legislative pentru modernizarea în continuare a sistemului de TVA, inclusiv consolidarea Eurofisc.

Principalele rezultate pentru 2019

În termeni nominali, în 2019 deficitul total de TVA al UE a scăzut cu aproape 6,6 miliarde de euro, la suma totală de 134 de miliarde de euro, scădere care reprezintă o îmbunătățire semnificativă față de anul precedent, în care s-a înregistrat o scădere de doar 4,6 miliarde de euro. Deși  situația deficitului general de TVA s-a îmbunătățit între 2015 și 2019, amploarea totală a impactului pandemiei de COVID-19 asupra cererii consumatorilor și, în consecință, asupra veniturilor din TVA în 2020, rămâne necunoscută.

În majoritatea statelor membre, variația anuală absolută a deficitului de TVA a fost mai mică de 2 puncte procentuale. În total, deficitul de TVA a fost redus în 18 state membre. În afară de Croația și Cipru, cele mai semnificative reduceri ale deficitului de TVA au fost în Grecia, Lituania, Bulgaria și Slovacia (între -3,2 și -2,2 puncte procentuale în aceste patru țări). Succese au fost înregistrate și de Suedia, Finlanda și Estonia, însă dintr-un punct de vedere diferit: în aceste țări, autoritățile fiscale reușesc de ani de zile să reducă pierderea veniturilor din TVA la mai puțin de 5% din TVA-ul datorat. Cele mai mari creșteri ale deficitului de TVA au fost observate în Malta (+ 5,4 puncte procentuale), Slovenia (+ 3 puncte procentuale) și România (+ 2,3 puncte procentuale). / Sursa foto: Pixabay/ cosmix

Traducerea Rador: Carolina Ciulu

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Fake news. Nu exista așa ceva. Romanii sunt cei mai cinstiti oameni din lume, oameni cu frica lui D-zeu, dacii liberi nu fura. Sigur cei care fura sunt străini de țară, de port și de neam…sau agenturile străine

    • tva-ul e o taxa, adica un furt al muncii altuia. cum poti fura un furt?!

    • Adică „privații” romani sunt niște hoți? Așa ceva!!!! Cum domnule când ei muncește (sic!) numai ca sa fie bine în Romania si tot românul să prospere? Cum domnule când ei vrea (sic!) de la bugetari ca să fie perfecți? Cum domnule când ei plătește (sic!) salariile la toata lumea?
      Uite la nea Jean care a postat aici! „E furt domnule sa iți plătești taxele și impozitele”. Fiți convinși că dacă ar fi vorba de drepturile lui constituționale ar muri cu tine de gât zbierând: E dreptul meu!!!!! Art. 56 din Constituție nu îl privește pe el! El citește numai partea de „drepturi”!

    • Te asigur eu ca o taxa este un furt din munca altuia. Pentru ca o taxa sa existe, trebuie ca cineva sa produca, moment in care intervine furtul. Daca acel cineva nu doreste sa produca, nu va exista nici taxa, pentru ca o taxa din nimic va fi tot nimic. Daca in ultima suta de ani statul a devenit tot mai puternic si a impus populatiei prin reeducare ideea ca taxa este o virtute nu inseamna ca de facto o taxa nu este un furt din munca altuia iar evaziunea o cale sanatoasa si naturala de a aseza lucrurile la punctul lor originar.

    • Și ăia de la HexiPharma „munceau”

  2. Sa enumeram doar ultimii ministri de finante ai Romaniei, cei care ar trebui sa lupte cu evaziunea fiscala, dar nu au facut-o: Eugen Teodorovici (PSD), Florin Citu (PNL), Alexandru Nazare (PNL), Florin Citu (din nou), Dan Valceanu (PNL), Adrian Caciu (PSD). Alaturi de astia, sefii ANAF, numiti tot de ei!
    Au avut toate conditiile, au avut majoritate guvernamentala, n-au facut nimic (bun)!

  3. Evident, se vorbeste despre neincasarea TVA când de fapt problema e la facturi. Nu poate opri nimeni un patron cu pile sa nu-si anuleze facturile dupa ce le emite. In special atunci cand ofera servicii care lui nu-i produc costuri.

    Sa dau un exemplu la intamplare: un service auto care schimba anual uleiul de motor la o flota de masini.
    Da’ daca-l schimba real la 2-3 ani ce are? Antigelul… lichidul de frana… nu poti sa spui ca le schimbi dar de fapt nu e cazul? Ma uit la antigelul rosu – toata lumea stie ca nu se schimba

  4. Stai că, cică, primul jalon din PNRR e îndeplinit si-si va arăta roadele în curând! E vorba de dotarea și legarea la ANAF a caselor de marcat deștepte.
    Nu știu de ce, dar eu cred că marea evaziune pe TVA e cam în altă parte!
    Oricum, până nu ajunge la un deficit de max. 5% colectare din TVA, statul român nu are niciun drept în a ține populația în austeritate.

  5. Stai că, cică, primul jalon din PNRR e îndeplinit si-si va arăta roadele în curând! E vorba de dotarea și legarea la ANAF a caselor de marcat deștepte.
    Nu știu de ce, dar eu cred că marea evaziune pe TVA e cam în altă parte!
    Oricum, până nu ajunge la un deficit de max. 5% colectare din TVA, statul român nu are niciun drept în a ține populația în austeritate.
    Hai, du-te!

  6. Din categoria cu care se lauda zombiliiticul: „România, campioană europeană”….
    Ce credeti, o sa scrie zombiliticul pagini intregi pe Facebook?!

    • Campioana mondiala la miș-maș-uri.
      Nu exista cineva capabil sa impună ceva.
      Piața auto e un exemplu relevant. Tariceanu era reprezentantul lor.
      Mai devreme dispar masinile pînă sa se schimbe la noi ceva.

  7. @ABC Teodorovici o fi el PSD-ist, dar a initiat legea split-TVA, toata dreapta s-a opus. Tva este o taxa care se aplica consumatorului final, comerciantul fiind doar un intermediar care o colecteaza. Nu vad de ce sa ne opunem pe motiv ca omoara societatiile.Sunt si alte metode de lupta impotriva fenomenului.