G4Media.ro

DOCUMENT Ministrul Rafila și Patriarhul Daniel au semnat un protocol de colaborare…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro

DOCUMENT Ministrul Rafila și Patriarhul Daniel au semnat un protocol de colaborare pe zece ani între Ministerul Sănătății și Patriarhie. Ministerul va avea un post de responsabil cu activitatea de asistență religioasă

Patriarhul Daniel și ministrul Sănătății Alexandru Rafila au semnat marți un Protocol privind desfășurarea activităților de asistență religioasă creștin-ortodoxă în unitățile sanitare subordonate Ministerului Sănătății, potrivit unui comunicat de presă al Patriarhiei.

Protocolul, semnat pe zece ani, prevede, printre altele, înființarea în Ministerul Sănătății a unui post de responsabil cu activitatea de asistență religioasă.

Scopul acestui protocol, care le completează pe cele din anii 1995 și 2008, este reglementarea activității de asistență religioasă creștin-ortodoxă din unitățile sanitare aflate în subordinea Ministerului Sănătății, precum și colaborarea dintre cele două instituții în domeniul asistenței medicale integrate cu domeniul asistenței sociale și religioase.

Misiunea și atribuțiile preotului de spital sunt enunțate pornind de la experiența celor peste 25 de ani de activitate a Bisericii Ortodoxe Române în cadrul unităților sanitare, reafirmându-se principalele atribuții ale acestuia:

Săvârșește serviciile religioase conform programului aprobat de eparhia respectivă, cu acordul conducerii unității sanitare în cauză;

Vizitează cu regularitate bolnavii din unitatea în care își desfășoară activitatea;

Întreține convorbiri duhovnicești cu bolnavii și cu membrii familiilor acestora;

Asigură servicii religioase în cazurile de urgență şi administrează Sfintele Taine și ierurgii cu respectarea prevederilor Bisericii Ortodoxe Române;

Cultivă și păstrează o atmosferă religioasă echilibrată, evitând prozelitismul de orice fel şi sprijinind, la cerere, pe cei de altă confesiune în sensul primirii asistenței religioase din partea cultului de care aparțin;

Acordă asistență religioasă salariaților unităților sanitare, la solicitarea acestora;

Săvârșește slujbe speciale: înmormântarea decedaților abandonați sau fără familie, botezul copiilor în pericol de moarte sau la cererea părinților ș.a.

Întrucât numărul preoților ortodocși care activează în unități sanitare, în acest moment, depășește 250, părțile au hotărât să facă demersuri comune pentru înființarea în cadrul Ministerului Sănătății a unui post de responsabil cu activitatea de asistență religioasă.

Cele două instituții se angajează să promoveze:

Adoptarea unui stil de viață sănătos prin educaţie pentru sănătate şi educaţie religioasă;

Evitarea consumului de produse care dăunează sănătății: tutun, alcool, droguri, alimente şi băuturi care au un impact negativ asupra sănătății etc.;

Educarea şi sprijinirea familiei în conștientizarea rolului important al copilului în sănătatea familiei şi a societății;

Îmbunătățirea accesului la servicii de asistență medicală primară prin creșterea gradului de conștientizare privind importanța prezentării la medic pentru consultație de la primele simptome de boală și la consultații periodice preventive.

Citește aici protocolul integral

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

18 comentarii

  1. s-a rezolvat cu nosocomialele

  2. Rafiloiu multumim ca o sa avem popa la cap cand ne omoara nozocromialele care nu exista in opinia ta de SPECIALIST OMS….

    • Da…dar acum vor fi nozocromiale sfințite.

    • Nu ești obligat sa apelezi la servicii religioase, ești liber sa faci ce dorești. Dar lasa-i pe cei care au nevoie și de îngrijirea sufletului sa o poată face. Insa cei șapte ani de acasă te-ar obliga la folosirea unui limbaj respectuos.

  3. Și-au amintit trotinetistii de nosocomiale după o pauză de 2,5 ani.

  4. O tara de pr0sti asta merita și nimic mai puțin.
    Oricum Rafila și tot PSD-ul au suficienți bani sa se trateze în Austria la AHK sau orice alt spital privat din lume.
    Pentru restul…care ați rămas în mlaștină aia să vă cânte prohodul imediat la internare. Oricum sunteți prea mulți.

  5. Daca nu pot sa-i trateze, macar sa ii ingroape 🙂

  6. Hope not Pope!

  7. Priveam „crucit” cum, la stânga lui chiril, la o întâlnire cu PUTIN, stătea (alături de înalți prelați ortodocși), prea.fer.daniel. (doc. la B1.TV). Păi bă, dacă chiril e kgb.ist, dănuț ce-o fi ???. ..Întreb pentru un prieten.

  8. Obligația Ministerului Sănătății pentru cel puțin 10 ani:
    c. Asigură salarizarea personalului clerical încadrat în unitățile sanitare din subordine, conform reglementărilor legale în vigoare și cu încadrarea în numărul total de posturi aprobate pentru aceste unități;

  9. Nu avem medicamente , nu avem medici.
    Avem un popa care recita poezii.
    Sunteti multumiti ?

    Protocoale de colaborare peste tot.
    Viitorul suna bine

  10. Cand aud de BOR si de Dani mi-e totul clar.🤮🤮🤮

  11. Altfel spus, asistenta de/cu inalta specialitate/specializare ortodoxa, platita din belsug de la buget (inclusiv din taxele celor de/cu alte confesiuni si/sau laici). Hai, ca a invins pana a infrant Sanatatea cu decizia asta, Rafila cel de OMS!

  12. Problema este ca ministerul nu a scos la concurs si „un post de responsabil cu activitatea de” asistenta yoghina.

  13. Au adoptat o rezoluție comună:

    „Dacă operația nu reușește și lui Iisus nu i-a ieșit miracolul, dăm vina pe USR-iști!”

  14. Si daca nu sunt crestin-ortodox? Poate vreau un preot catolic.