G4Media.ro

DOCUMENT Arbitrul pieței energetice, condus de PSD-istul Dumitru Chiriță, deschide iar poarta…

DOCUMENT Arbitrul pieței energetice, condus de PSD-istul Dumitru Chiriță, deschide iar poarta pentru ”băieții deștepți din energie”

Un proiect de ordin pus în dezbatere de președintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei, Dumitru Chiriță (ex-PSD), deschide din nou ușa pentru contractele bilaterale de furnizare de energie. E vorba despre un tip de contract care, în anii 2000, a stat la baza apariției ”băieților deștepți”, intermediarii cu legături politice care cumpărau ieftin de la firmele de stat și vindeau scump în piața concurențială.

Prevederea apare la articolul 6, alineatul 2, punctul c) al proiectului de ordin ca o derogare de la regula existentă:

  • Art. 6 – (1) Tranzacţiile cu energie electrică pentru contracte cu livrare în anul 2020 se desfăşoară pe piaţa concurenţială, în mod transparent, public, organizat şi nediscriminatoriu.
    (2) Prin derogare de la prevederile alin. (1):
    a) doi sau mai mulți participanți la piață pot participa pe piețele concurențiale de energie împreună, prin agregare, cu respectarea prevederilor legislației în domeniul concurenței și a reglementărilor ANRE;
    b) agregatorii pot încheia contracte cu furnizorii clienților finali care participă la agregare;
    c) participanții la piață pot încheia contracte bilaterale negociate cu durata de livrare mai mare de un an;
    d) membrii unui părți responsabile cu echilibrarea încheie contracte pentru decontarea dezechilibrelor între ei, cu respectarea reglementărilor ANRE.

Citește aici proiectul integral de ordin ANRE

”Această prevedere deschide poarta pentru companii energetice de trading, care vor putea face profituri de sute de milioane de euro pe seama companiilor producătoare de energie ale statului”, a declarat pentru G4Media.ro o sursă din piața de energie.

”Fără a apărea o metodologie care să explice circumstanțele în care pot fi încheiate aceste contracte, ele pot deveni o problemă, într-adevăr. Pe de altă parte, ele pot ajuta la finanțarea unor mari investiții dacă sunt făcute corect, pentru că oferă predictibilitatea pe termen lung pentru vânzarea producției. Dar, deocamdată, nu există nici o metodologie pe care să o putem analiza”, a declarat pentru G4Media.ro o altă sursă din piața internă de energie.

Context: Băieții deștepți din energie sunt patronii unor firme de trading care, în anii 90 și 2000, au făcut profituri uriașe acționând ca intermediari între marile firme producătoare de energie și consumatorii finali. Beneficiind de legături cu partidele și miniștrii care controlau politic marile firme producătoare de energie, băieții deștepți au încheiat contracte avantajoase pentru ei și dezavantajoase pentru companii. Un caz celebru este Hidroelectrica, producător de energie controlat de stat, care a intrat în insolvență în 2012 din cauza contractelor bilaterale.

Unul dintre cei mai cunoscuți patroni de firme de intermediere este Bogdan Buzăianu (Energy Holding), care a încheiat astfel de contracte cu companiile de stat în perioada în care ministru al Industriilor era Dan Ioan Popescu (PSD).

Foto: Bogdan Buzăianu / Facebook

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

5 comentarii

  1. Cat de destept trebuie sa fii pentru a fi ruda cuiva? Sunt confuz… Ceea ce fac „baietii destepti” poate face si o maimuta dresata.

  2. Un articol scris cu dosul.
    Poate specialistii de la G4 si HN au cea mai vaga idee despre cum se desfasoara tranzactiile de energie(electirictate, gaz, carbune si carbon) in:
    1. Austria
    2. Belgia
    3. (Bulgaria)
    4. Cipru
    5. Danemarca
    6. Estonia
    7. Finlanda
    8. Franta
    9. Germania
    10. (Grecia)
    11. Irlanda
    12. Italia
    13. Letonia
    14. Lituania
    15. Luxemburg
    16. Malta
    17. Marea Britanie
    18. Olanda
    19. Polonia
    20. Portugalia
    21. Republica Ceha
    22. (Romania)
    23. Slovacia
    24. Slovenia
    25. Spania
    26. Suedia
    27. Ungaria
    28. Croatia

    ei bine…in afara de tarile din paranteze (BG, GR si RO) cele mai multe tranzactii cu energie se realizeaza BILATERAL fizic. Mai exista varianta „cleared” adica prin intermediul unei burse, cum sunt EEX, ICE, NORDPOOL, etc, iar produsele sunt financiare.

    Solutia…profesionalizarea firmelor de stat in special a departamentelor de Vanzari-Furnizare-Trading a firmelor de stat.
    La departamentele respective atat la CEO cat si la Hidroelectrica cei mai multi „specialisti” sunt niste sclavi incompetenti care se gudura pe langa orice sef care ii baga in seama si le da un contract si o carte de vizita cu „sef serviciu/birou/departament” „manager”, etc.
    Orice trader cu o minima pregatire profesionala rade la orice ora de zi si din noapte de pacalicii de la firmele de stat. De ce sunt prostii? pentru ca asa ii vor sefii lor si actionarii lor.
    Solutia „specifica” tarii asteia…legam de maini si de picioare o intreaga industie unde sunt si privati si de stat, si mici si mari, si romani si straini pentru ca noi, statul, suntem niste incompeteti jalnici.

  3. Ha ha ha ha ha ha ha !
    Pe cand un nou Bancorex ?
    Nu mai e nevoie ? Bavo Micula!

  4. Sa-l blestemam cu drag si pe tariceanu!

  5. @ Stolojan e cu PNL, ! ?