G4Media.ro

Al doilea inculpat în ”Dosarul Buzatu” / Relația dintre președintele CJ Vaslui…

sursa foto: Inquam Photos/ George Călin

Al doilea inculpat în ”Dosarul Buzatu” / Relația dintre președintele CJ Vaslui și constructor a fost intermediată de un consultant / Și acesta ar fi luat mită 714.000 mii de lei de la constructor 

Procurorii DNA l-au pus sub învinuire pe președintele Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, pentru luare de mită, însă în dosar mai apare și un consultant, angajat de Consiliul Județean Vaslui, pentru a evalua un contract prin care s-au reabilitat drumuri în județ. Potrivit informațiilor G4Media, numele consultantului este Radu Judele.

Potrivit anchetatorilor, între CJ Vaslui și societatea omului de afaceri a apărut un litigiu în 2021 pe tema plății unor facturi de 3 milioane euro pentru lucrări efectuate în proporție de 80%.

Atunci, CJ Vaslui ar fi contractat un expert care să verifice lucrările, iar ulterior Radu Judele i-ar fi cerut afaceristului 714.000 lei pentru a-și schimba concluziile în favoarea societății și pentru a-l convinge pe Buzatu să plătească facturile.

Banii ar fi fost primiți de expert în două tranșe în martie și aprilie 2023, iar raportul modificat ar fi ajuns la CJ Vaslui și semnat apoi de Buzatu.

Ulterior, în perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, Buzatu ar fi pretins de la omul de afaceri sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contractului de achiziție publică.
Astfel, în 22 septembrie 2023, Buzatu ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante, anunță procurorii DNA.

Președintele CJ Vaslui urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă. El neagă acuzațiile.

Comunicatul DNA:

În cauza mediatizată prin comunicatul nr. 940/VIII/2023 din data de 23 septembrie 2023, procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au mai dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a unui inculpat, expert, pentru comiterea infracțiunilor de:

– luare de mită,

– trafic de influență.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În anul 2019, în contextul derulării unui proiect finanțat din fonduri europene, între Consiliul județean Vaslui și o societate comercială a fost încheiat un contract de achiziție publică ce avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui.

În cursul anului 2021, în condițiile în care lucrările erau finalizate în proporție de 80%, între reprezentantul societății comerciale respective (martor în cauză) și inculpatul Buzatu Dumitru, președintele Consiliul județean Vaslui, ar fi apărut neînțelegeri referitoare la plata facturilor (cc. 3.000.000 euro) și implicit la cuantumul mitei care trebuia remisă acestuia din urmă.

În acest context, Consiliul județean Vaslui a încheiat un contract cu o societate comercială (al cărui obiect de activitate este realizarea de activități de inginerie şi consultanță tehnică) administrată de inculpat pentru a efectua o expertiză tehnică a lucrărilor executate.

După întocmirea raportului de expertiză (în care erau trecute date care nu corespundeau realității din teren), în data de 22.06.2022 respectiv în perioada 07-15.02.2023, expertul ar fi pretins de la omul de afaceri suma de suma de 714.000 mii de lei în scopul formulării unor concluzii contrare propriei expertizei efectuate în baza contractului încheiat cu Consiliul județean Vaslui și implicit de „a favoriza” societatea martorului (în sensul de a i se achita în totalitate facturile în valoare de cca. 3.000.000 euro, care i se cuveneau ca urmare a executării întocmai a lucrărilor conform caietului de sarcini).

De asemenea, pentru suma de bani pretinsă, expertul i-ar mai promis omului de afaceri că va interveni pe lângă factorii decidenți din cadrul Consiliului județean Vaslui și că-i va determina pe aceștia să achite facturile emise de societatea omului de afaceri pentru lucrările executate.

În contextul menționat mai sus, expertul a primit în datele de 02.03.2023 și 27.04.2023 suma totală de 714.000 de lei.

După remiterea sumei de mai sus, inculpatul ar fi înaintat Consiliului județean Vaslui documentația tehnică privind adaptarea concluziilor expertizei tehnice pentru lucrările efectuate de către societatea martorului care a fost primită și acceptată de către factorii decidenți din cadrul instituției publice, printre care și inculpatul Buzatu Dumitru.

Inculpatului i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 24 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

COMUNICAT DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Iași au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 septembrie 2023, a inculpatului:

BUZATU DUMITRU, președinte al Consiliului județean Vaslui, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 08.05.2023 – 07.09.2023, inculpatul Buzatu Dumitru, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins de la un om de afaceri (martor în cauză) sume de bani, reprezentând un procent de 10% din valoarea unui contract de achiziție publică pe care acesta din urmă îl încheiase cu Consiliul județean Vaslui și care avea ca obiect reabilitarea și modernizarea unor drumuri din județul Vaslui astfel încât contractul să se deruleze în bune condiții (plată facturilor).
În contextul menționat mai sus, la data de 22 septembrie 2023, inculpatul Buzatu Dumitru ar fi primit suma de 1.250.000 lei, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante.

Inculpatului Buzatu Dumitru i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

La data de 23 septembrie 2023, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Vaslui cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și din partea Inspectoratului General al Jandarmeriei Române.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. nu va merge site-ul fratilor. pui comentariu, nu apare, isi da pagina refresh si adio.

  2. De ce nu vrea PSDNL bani europeni?!?
    Pt că parandaratul se obține greu și în plus se demonstrează ușor și mai ales sunt pedepse mari.
    Uite așa clica PSDNL împușcă doi iepuri, face pypy pe fondurile UE și păstrează și pensiile speciale.
    Pensiile speciale și o țară înapoiată, primitivă și nereformata este visul PSDNL.
    Pe aceasta țară cât mai primitivă EI se pregătesc să ne lase moștenire beizadelelor lor.

  3. Asta-i varful aisbergului. Continuati sa votati PSD/PNL sa va dea lumina.

  4. E plină țara de mafioți șpăgari gen Buzatu. L-ați prins pe cel
    mai prost mafiot. Așa a fost și cu Bombonel, l-ați băgat la
    mititica pentru niște găinării. Alooooooo ! justiția, chiar ne
    crezi proști ? La noi Democrația, a scos la suprafață toate
    LĂTURILE societății, începând cu politicul, justiția și mediul
    de afaceri.

    • Ok. Ai si vreo propunere in contextul asta ? Ca din ce spui rezulta ca arestarea lui Buzatu si a lui Nastase a fost un fel de greseala si ca nu ar fi trebuit sa se intimple ” pentru niste gainarii”.

  5. S-ar putea scrie un dicționar de fraude cu matrapazlâcurile care se fac în domeniul acesta.Solicitarea și darea de mită, cu procente din valoarea unor lucrări – în cazul acesta de infrastructură – au o consecință catastrofală asupra calității lucrărilor ( de orice fel ), consecință care are la bază legislația actuală . În caietele de sarcini ale licitațiilor, criteriul principal de atribuire a unei lucrări este prețul cel mai mic dintre ofertanți ( pe lângă alte criterii de ochii lumii). Achizitorul, respectiv autoritatea care comandă și plătește lucrarea – dacă ar avea în obiectiv calitatea și execuția integrală a lucrării – ar putea include în caietul de sarcini o valoare pilot minimă ( prețul proiectantului ) SUB care nu se acceptă oferte. Acest lucru sau nu se face, sau se otrăvește de la început ”prețul proiectantului”. Nimeni nu face așa ceva gratis în construcții.
    Deci, câștigă un constructor, cu ofertă de preț minimă – și știe din plecare că îi va fi imposibil să facă toată lucrarea, la calitatea necesară. Din prețul ”minim” ( aici cca 15 milioane de lei ) mai dă 10 % mită ( aici peste 13 % )ca cei care recepționează lucrările să închidă un ochi, sau două . Contractarea unui ”expert” de către CJ iarăși este interesantă penru că fiecare CJ are și direcție tehnică care trebuie să se priceapă la construcții . Vedeți undeva interesul lucrului bine făcut ? Așa se construiește în Români în prezent

  6. în România, evident.