G4Media.ro

Disensiuni uriașe în sânul UE în privința pachetului financiar anti-Covid de 750…

Disensiuni uriașe în sânul UE în privința pachetului financiar anti-Covid de 750 de miliarde de euro. Cele patru state ”zgârcite” nu acceptă propunerea Comisiei Europene

Liderii statelor membre UE au disensiuni majore în legătură cu pachetul financiar propus de Comisia Europeană pentru ieșirea din criză, le-a transmis europarlamentarilor Charles Michel, președintele Consiliului European, potrivit Politico.

Neînțelegerile privesc atât viitorul buget multianual al UE (propunerea Comisiei e de 1.100 miliarde euro), cât și fondul special pentru criză (750 miliarde euro puși la dispoziția statelor membre și format din 500 miliarde euro – granturi nerambursabile și 250 miliarde euro – împrumuturi).

La baza conflictelor politice stau cele patru state ”zgârcite” – Austria, Danemarca, Olanda și Suedia, care nu vor ca UE să se împrumute în numele unor state din sud precum Spania, Italia ori Grecia.

”Discuțiile vor fi extrem de dificile și foarte complexe. Simt o uriașă dificultate politică, nu există un numitor comun acum”, le-a transmis Charles Michel liderilor Parlamentului European.

Informațiile furnizate de șeful Consiliului European au fost confirmate pentru Politico de ministrul belgian pentru afaceri europene, Koen Geens, care a spus că e extrem de greu de găsit un compromis din cauza întâlnirilor șefilor de stat și de guvern, care au loc online. ”Ecranele au efect ciudat asupra noastră și nu permit discuții confidențiale”.

Cele patru state se opun propunerii făcute de Comisia Europeană de emitere, în premieră, de obligațiuni ale UE, permițând astfel statelor membre să aibă acces la împrumuturi cu dobânzi mult mai mici decât cele luate pe cont propriu.

Franța și Germania, alături de aproape toate celelalte state membre, au salutat și sprijinit propunerea executivului european, dar Austria, Danemarca, Olanda și Suedia nu vor ca UE să își asume împrumuturi în numele unor state pe care le consideră nedisciplinate financiar.

Au trecut deja două săptămâni de la propunerea oficială făcută de Ursula von der Leyen, președintele Comisiei Europene, și liderii UE nu au făcut nici un progres. La summitul Consiliului European de săptămâna viitoare e puțin probabilă o discuție edificatoare, dat fiind că ședința va fi ținută tot online. De aceea, Charles Michel vrea o ședință specială la care liderii UE să fie prezenți în persoană, potrivit Politico. Doar că situația actuală o face puțin probabilă, ceea ce înseamnă că blocajul politic din sânul UE continuă să paralizeze blocul european.

Foto: Ursula von der Leyen și Charles Michel în timpul unei ședințe online (sursa: Comisia Europeană)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

12 comentarii

  1. Unde? In ue? Pai nu ziceau acum câteva zile sa nu ne facem griji ca ue va fi iar ce-a fost și mai mult decât atât? Doar nu rămânem acum fără alea treij’ de miliarde promise. Pai se poate? Și fără green deal… Ptiu ce ti-e și cu Ursula asta… ce spici motivațional ținuse ea…

  2. Cred că state generoase la mafie instituțională și corupție precum Romania sub PSD-PNL n-a avut și nici nu va avea UE multi ani de zile.

    • Astia nici macar un trilion nu sunt in state sa puna pe masa :)) Atat de jalnici sunt liderii UE! Sa invete de la americani dar asa e cand nu te-a ales nimeni ci te-ai trezit intr-o zi sef pe usa din dos :))

    • Baloane ! Boss ! Tu cât poți pune pe masă ?! Fără număăr !

    • Ioane, americanii nu se pun la socoteala, aia scot la imprimanta cât vrea mușchiul lor ca să bage în buzunarele care trebuie. Oricum și în UE, ca și în mare parte din lume majoritatea statelor au datorii publice, deci îți dai seama ce acoperire au banii ăștia care se tot găsesc pentru imprumut

  3. Foarte bine fac cele 4 state state ca se tin rare pe pozitiile lor.
    Daca cele ramase la discutii au chef sa garanteze ele imprumuturile facute de celelalte state
    UE nu este o organizatie de impatit pomeni sau Casa de ajutor reciproc sa traiasca in devalmasie.

  4. Fake news.
    De ce sunt statele alea „zgarcite”? Acum cateva zile erau „econoame”. Zgarcit are conotatii negative.
    Iar franta si germania „au salutat”… Se foloseste o expresie cu conotatie pozitiva.
    Practic un text menit sa arunce cu rahat in „zgarcitii” uniunii europene. De aia e fake news.
    Sa publicati „greierele si furnica”. Acolo sa economisesti e un lucru bun

  5. alta gogoasa de presa

  6. Ecranele au efect ciudat asupra noastră și nu permit discuții confidențiale”. Nu sunt ecranele de vina. Sunt liderii UE de doi lei fara viziune. Au dreptate cele 4 tari. Proiectele utopice nu trebuie finanțate. Deja sunt tăiate fondurile administrative si de protocol de la institutii.

  7. Sa le bage si la spanioli un emceveu, ceva, ca prea si-au luat-o in cap. Baa, piata de desfacere ramane piata de desfacere!

  8. ceva de genul… sa dam noi pensii speciale de 2 miliarde euro anual adica 20 miliarde in 10 ani… iar „zgarcitii” nu vor sa se imprumute ei sa ne dea noua gratis cei 20 miliarde… adica sa plateasca suedezii, olandezii etc pensiile noastre speciale… #sieusuntzgarcitatunci!