G4Media.ro

Directorul general al Romsilva se apără în scandalul din instituție: Abordarea Serviciului…

Directorul general al Romsilva se apără în scandalul din instituție: Abordarea Serviciului juridic se încadrează în ceea ce Comisia Europeană a definit ca dezinformare

Directorul general al Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, susține, într-un comunicat de presă, că acuzațiile care îi sunt aduse de angajații Serviciului Juridic al regiei se încadrează în ceea ce Comisia Europeană a definit ca dezinformare. Mihăilescu susține că aceștia au prezentat trunchiat situația juridică reală și actuală a unei suprafețe de 43.227 hectare de pădure.

  • Angajații Serviciului Juridic din Romsilva – instituția care gestionează toate pădurile statului – îl acuză pe directorul general Gheorghe Mihăilescu într-un memoriu trimis Consiliului de Administrație că prejudiciază interesele statului român și că îi hărțuiește pe cei care reprezintă instituția în procese. Angajații susțin că directorul Mihăilescu a dat dispoziții pentru retragerea unei plângeri penale într-un dosar care are ca miză 43.227 de hectare de pădure, proprietatea statului român (detalii aici).

În replică, directorul general al Romsilva susține, într-un comunicat, că retragerea plângerii penale a fost decisă în contextul în care șeful Serviciului Juridic „nu a înțeles să-și asume și/sau însușească prin semnătură, alături de conducerea regiei plângerea în discuție, aceasta fiind redactată și/sau promovată de unul dintre consilierii juridici ai regiei care – în data când trebuia să se prezinte la organele abilitate pentru susținerea actului juridic întocmit, în acord cu normele penale procedurale – și-a luat concediu legal de odihnă”.

„În atare situație, conducerea executivă a regiei nu a avut suportul și consilierea juridică – în fața organelor judiciare în data de 18.10.2019 pentru a susține și/sau asuma plângerea penală formulată împotriva procurorului Șef al SIIJ, actualmente  judecător al Curții Constituționale”, precizează directorul.

De asemenea, conform sursei citate, procurorul Șef al SIIJ și-a motivat retragerea apelului astfel: „în cauză s-a efectuat o analiză atentă și completă a dosarului de către procurorii din cadrul Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, apreciindu-se în final că hotărârea instanței de fond a fost legală și temeinică, fiind în mod judicios motivată, având un puternic suport probator. În consecință, am apreciat criticile formulate de procurorii DNA ca fiind superficiale, iar motivele de apel în privința soluțiilor de achitare nu au în vedere identificarea în concret a unor critici ale sentinței apelate cu privire la elementele constitutive esențiale ale infracțiunii reținute prin actul de inculpare, ci reiau tezele rechizitoriului, iar probele propuse nu sunt de natură a aduce elemente noi în dovedirea acuzațiilor, ci doar se reiau aceleași teze probatorii propunându-se readministrarea acelorași probe, fără motivarea în vreun fel a necesității readministrării lor, legat de criterii obiective.”

Înalta Curte de casație și Justiție, completul de 5 judecători, a luat act, în iunie, de retragerea apelului de către procurorul șef al Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție.

„Pentru toate aceste argumente – am apreciat că nu pot susține și/sau motiva și nu este prerogativa exclusivă a conducerii executive a Romsilva – asumarea unei plângeri penale pentru un număr de 5(cinci) infracțiuni doar generic menționate – cu atât mai mult cu cât, toate aceste presupuse fapte penale s-ar fi consumat în fața celei mai înalte instanțe în grad, Î.C.C.J. și în prezența reprezentantului Ministerului Public, acesta din urmă având și un mandat expres din partea Procurorului General al Parchetului de pe lângă Î.C.C.J (…) Am apreciat că ar constitui un formalism exagerat și rigid, și o poziție dificila a Regiei Naționala a Pădurilor – Romsilva, ținând cont de condițiile în care presupusele infracțiuni săvârșite de procurorul Șef al SIIJ – prin retragerea apelului DNA, săvârșite de facto la 12.06.2019 în fața Completului de 5 Judecători – al Î.C.C.J. și cu știința Procurorului General și/sau al reprezentantului Ministerului Public, au primit eficiență juridică, chiar provenind din acte și fapte penale, contra înfăptuirii justiției”, precizează directorul Romsilva.

Pe de altă parte, Mihăilescu precizează că, în ianuarie 2018, Comisia Europeană a constituit un nucleu de experți (high-level group of experts – ,,HLEG”) menit să consilieze inițiativele politice de combatere a informațiilor false și/sau a dezinformării răspândite on-line, iar documentul făcut public de angajații Serviciului juridic reprezintă trunchiat situația juridică reală și actuală a suprafeței de 43.227 ha teren cu vegetație forestieră, ce constituie latura civilă a dosarului, cu termen de judecată în noiembrie.

„Considerăm că o astfel de abordare a dvs., se încadrează în ceea ce Comisia Europeană a înțeles să definească ca fiind dezinformare”, spune Mihăilescu despre documentul angajaților.

El respinge și acuzațiile angajaților, care susțin că au fost umiliți de directorul general al Romsilva.

„Referitor la modul in care inteleg o parte din colegii din cadrul Serviciul Juridic și Contencios Administrativ al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva să respecte prevederile Codului Fiscal, normele și procedurile interne cu privire la decontare unor cheltuieli cu deplasarea in interes de serviciu, ii rog să mai citească încă odată, misiunea de Audi Intern și sa aplice recomandările formulate de acest serviciu care au fost aprobate de Directorul General și astfel devin norme obligatorii”, arată Mihăilescu în comunicat.

Citește și:

Revolta angajaților față de directorul Romsilva, omul de casă al șefului PSD Vâlcea. Acesta e acuzat de hărțuire și de prejudicierea intereselor statului

Foto: Gheorghe Mihăilescu (sursa Romsilva)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează