
Directorul general al celei mai mari bănci din Ungaria, OTP Bank, solicită adoptarea euro și încetarea politicilor ad-hoc ale lui Orban, care au subminat încrederea investitorilor
Noul director general al celei mai mari instituții de credit din Ungaria a solicitat adoptarea euro și încetarea politicilor ad-hoc ale prim-ministrului Viktor Orban, care au subminat încrederea investitorilor și au afectat evaluările, scrie Bloomberg.
Urmărește cele mai noi producții video G4Media
- articolul continuă mai jos -
Ungaria, a cărei economie a intrat și a ieșit din recesiune de la începutul pandemiei, s-a „decuplat” de Europa de Est, a declarat Peter Csanyi, care a preluat conducerea OTP Bank Nyrt. în luna mai. Ar fi o „mică surpriză” dacă guvernul și-ar atinge ținta de creștere economică revizuită în scădere la 0,8% pentru acest an, a afirmat el.
Orban, care a ezitat să adopte euro, a dublat intervențiile, inclusiv o serie de taxe speciale pentru sectorul financiar, pentru a acoperi deficitul bugetar. Prim-ministrul a crescut, de asemenea, cheltuielile și a luat măsuri pentru a extinde scutirile de impozit pe venit pe viață pentru mame înaintea alegerilor de anul viitor. Partidul său, Fidesz, se află în urma mișcării de opoziție după 15 ani la putere.
„Cel mai important ar fi să avem un mediu economic și de reglementare previzibil”, a declarat Csanyi joi, la Budapesta, în fața jurnaliștilor.
Chiar și criticile moderate din partea unui director executiv important sunt o raritate în Ungaria, unde directorii executivi au evitat să critice public guvernul din teama că afacerile lor ar putea fi supuse represaliilor, inclusiv prin impozite speciale. OTP se așteaptă să plătească 263 de miliarde de forinți (763 de milioane de dolari) în taxe bancare, impozite pe profituri neașteptate și taxe de tranzacție în acest an, cu 53% mai mult decât anul trecut.
În timp ce în Ungaria se intensifică sentimentul „anti-establishment”, Csanyi a declarat că „știm foarte puțin” despre modul în care s-ar schimba politica economică dacă Orban ar pierde puterea.
Liderul opoziției, Peter Magyar, al cărui partid Tisza deține un avantaj de două cifre în sondaje, a declarat că ar relansa economia cu fonduri ale Uniunii Europene care sunt înghețate în prezent din cauza preocupărilor legate de statul de drept.
În ciuda creșterii prețului acțiunilor OTP în acest an, acestea continuă să se tranzacționeze la un preț redus, ceea ce reflectă o deteriorare a încrederii investitorilor față de Ungaria, a spus Csanyi. Tatăl său, Sandor, continuă să ocupe funcția de președinte al OTP, după ce a renunțat la funcția de director general în aprilie, după 33 de ani.
Acțiunile OTP au crescut cu 31% de la începutul anului, contribuind la transformarea indicelui BUX din Budapesta într-unul dintre cele mai performante indici de referință la nivel global. Prețul acțiunilor s-a dublat în mai puțin de doi ani, pe măsură ce activele gestionate de bancă au crescut la 110 miliarde de euro (127 miliarde de dolari).
OTP este activă în 11 țări, în principal în Europa de Est și Balcani. Croația și Slovenia, membre ale zonei euro, precum și Bulgaria, care urmează să adopte moneda comună anul viitor, reprezintă împreună deja 39% din activele OTP.
Piețele maghiare au fost printre cele mai volatile din ultimii ani din cauza fluctuațiilor politicii economice, inclusiv a unei crize valutare care a urmat unei perioade de cheltuieli excesive înaintea alegerilor generale din 2022. Banca centrală a stabilizat forinul menținând rate ale dobânzii ridicate. Rata de referință de 6,5% este cea mai mare din UE, la egalitate cu România.
Adoptarea euro
„Cred că euro este foarte de dorit”, a spus Csanyi. „Ne-ar prinde bine să intrăm în zona euro în următorii 5-10 ani, de preferință în termen de cinci ani.”
Ungaria nu are o dată țintă pentru adoptarea euro, iar naționalistul Orban a declarat că țara nu este pregătită să adopte moneda comună.
OTP este în continuare un indicator al economiei maghiare, dar și-a redus expunerea pe piața internă după o serie de achiziții care a durat ani de zile. În prezent, două treimi din profitul său provine din unitățile sale din străinătate.
S&P a ridicat ratingul de credit al OTP la BBB în aprilie — cu un nivel mai sus decât ratingul suveran al Ungariei — invocând amprenta geografică „extinsă” a băncii. În același timp, a redus perspectiva ratingului de credit al Ungariei, cel mai scăzut nivel de investiții, de la stabil la negativ.
„Situația s-ar putea deteriora cu o nouă scădere a ratingului suveran”, a spus Csanyi, adăugând că guvernul are „puțin spațiu de manevră” pentru a întreprinde cheltuieli electorale majore suplimentare.
OTP continuă să caute achiziții, inclusiv în țări în care nu este prezentă. De asemenea, dorește să-și extindă prezența în Ucraina și Uzbekistan, a spus el.
Nivelul dividendelor și valoarea răscumpărărilor de acțiuni vor depinde de succesul planurilor sale de achiziție.
„Investitorii continuă să vadă în OTP o poveste de creștere”, a spus Csanyi. „Sper că vom putea anunța achiziția unei noi bănci în acest an.”
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.