G4Media.ro

Directorul general al ANPC, recomandări pentru cumpărarea de jucării înainte de Ziua…

sursa foto: Pexels

Directorul general al ANPC, recomandări pentru cumpărarea de jucării înainte de Ziua Copilului

Directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului, Paul Anghel, a transmis, duminică, recomandări pentru cumpărarea de jucării înainte de Ziua Copilului în care atrage atenţia asupra aspectelor care trebuie urmărite pentru a oferi un cadou care să reprezinte un pericol, transnmite News.ro.

”Ziua de 1 iunie este o ocazie de a oferi copiilor un cadou practic, atractiv şi util, care să aducă zâmbete pe chipurile lor pentru că toţi copii se bucură dacă primesc o jucărie nouă. Dar dacă vreţi să dăruiţi o jucărie care să nu reprezinte un pericol pentru copilul dumneavoastă, trebuie să ţineţi cont de câteva sfaturi”, a scris, duminică, pe Facebook, Paul Anghel.

Acesta a enumerat lucrurile la care trebuie să fie atenţi cumpărătorii de jucării:

– achiziţionaţi jucării numai din magazine şi/sau raioane specializate, unde se eliberează documente de cumpărare (FACTURĂ, BON FISCAL,…etc), de care va fi neaparat nevoie în caz de reclamaţie;

– alegeţi întotdeauna jucării potrivite pentru vârsta copilului, capacităţile şi aptitudinile sale. Jucăriile trebuie să fie însoţite de avertismente generale privind grupa de vârsta recomandată care ajută la alegerea jucăriei;

– trebuie să ştiţi ca jucariile care nu sunt destinate unui grupe de varsta specifice pot sufoca, intoxica sau răni copiii;

– verificaţi dacă jucăriile au marcate pe corpul lor, într-un mod vizibil, lizibil şi durabil, următoarele elemente:

a. coordonatele producătorului şi/sau importatorului (numele, denumirea comercială înregistrată sau marca înregistrată a producătorului şi/sau a importatorului şi adresa la care pot fi contactaţi );

b. numărul unic de identificare a jucăriei (tipul, lotul sau numărul de serie ori al modelului sau alt element de identificare);

c. marcajul de conformitate CE care conduce la supoziţia că jucăria este sigură.

Dacă jucăriile sunt de dimensiuni mici, elementele de mai sus sunt indicate pe ambalaj sau într-un document care însoţeşte jucăria.

– verificaţi existenţa instrucţiunilor de utilizare şi a avertismentelor specifice, însoţite de indicaţii privind precauţiile în utilizare pentru anumite categorii de jucării; acestea trebuie sa fie traduse obligatoriu în limba română; să respecte întocmai aceste instrucţiuni şi precauţii.

Directorul general al ANPC a transmis că orice reclamaţie legată de o jucărie achiziţionată trebuie semnalată mai întâi vânzătorului de la care a fost cumpărată şi, în caz de nesoluţionare, structurii teritoriale a ANPC.

”Sfătuiesc părinţii să nu cumpere jucării cu părţi mici, detaşabile, pentru copiii sub 3 ani, deoarece aceştia au tendinţa să bage jucăriile în gură şi pot să se înece cu părţile mici. De asemenea trebuie să respecte atenţionările referitoare la jucăriile nerecomandate copiilor sub 36 de luni, care se prezintă sub forma unei sintagme de tipul: «Atenţie. Nerecomandat copiilor mai mici de 36 luni. Pericol de strangulare». Fraza «Atenţie. Nerecomandat copiilor sub 3 ani»poate fi înlocuită cu simbolul grafic de interzicere / pictograma care vizează copiii între 0 şi 3 ani; fraza şi simbolul nu trebuie puse împreună”, a mai transmis Paul Anghel.

Acesta a precizat că în cadrul acţiunilor de control desfăşurate de comisarii ANPC în anii trecuţi, au fost identificate şi produse periculoase: pistoale cu bile care prezentau riscul de rănire a utilizatorilor, jucării de tip “YO-YO” cu conţinut de lichid şi şnur elastic ce se alungeşte cu risc de strangulare şi sufocare, dar şi risc chimic (de la lichidul conţinut), jucării din pluş la care nu era specificată grupa de vârstă prezentând pericol de sufocare, prin înghiţire, motiv pentru care s-a dispus măsura de retragere definitivă de la comercializare.

De altfel, ANPC a anunţat vineri că a desfăşurat, în perioada 06-19.05.2021, o serie de acţiuni de verificare a respectării prevederilor legale privind siguranţa jucăriilor, la nivelul întregii ţări.

În toată această perioadă, au fost verificaţi 594 operatori economici, la 436 dintre aceştia, reprezentând 73,4%, înregistrându-se abateri de la prevederile legale.

Pentru neregulile constatate, comisarii ANPC au aplicat 538 de sancţiuni, din care 250 avertismente şi 288 amenzi contravenţionale, în valoare totală de aproape 1,5 milioane lei.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Era bine ca acest guvern să respecte legea privind dublarea alocațiilor dar ei cum nu au grijă de copii au uitat . Dar în schimb se gasesc bani ptr pensiile speciale și a cumulul pensiei de la stat cu salariul nesimțit tot de la stat, ptr afacerile din pandemie s-au găsit bani unde firmele de casa CDR au șifonat miliardele de euro. Ne-am saturat cu stereotipurile alea ieftine ca vezi doamne alocațiile ajung in băutură și țigări. Alocațiile trebuie aduse la niveUE, să asigure protecție socială copiilor care sunt viitorul acestei țări.

    • Eu cred ca era bine ca prim ministrul sa vorbeasca despre ANPC ca nu are suficienti angajati si nici nu li se asigura pregatirea necesara.
      Alocația, @Loaize, e alt subiect.

  2. Mie mi se pare ca directorul asta general al ANPC strange capital politic pentru a putea trece mai repede de la operațional la gargara de partid.

    Nu cred ca ANPC e capabil sa faca controale reale daca majoritatea angajatilor lor (si rudele acestora) au afaceri private in comerț adresat publicului larg. Amenzile lor, chiar daca se dau, sunt jumatate din minim daca sunt platite sau nici nu le pasa daca sunt platite si nu le raporteaza la ANAF.

    ANPC sa ne spuna cine e responsabil sa faca controale la producator sau importator atunci cand se gasesc nereguli majore la produsele din magazine si daca nu sunt ei atunci nu e datoria lor sa le semnaleze celor responsabili? CUM/cine se asigura ca munca lor nu e in ZADAR? Câțu? Hahahaha… woaw, ala e in lumea lui

    • …”a scris, duminică, pe Facebook, Paul Anghel”
      ANPC lucreaza si duminica sau domnul isi scrie dimineata ce viseaza noaptea?
      Nu stie ca presa e atent si urmareste TOT?

      Pai sa scrie atunci si despre fisa postului si obiectivele institutiei… ca informatiile ar trebui sa fie publice. Si procedurile interne cu ce se face in cazul in care… etc

      avand in vedere ca duamna Dancila, din pozitia de prima ministra, l-a demis la un moment dat pe presedintele ANPC de la acel moment, fara sa intre in detalii.
      Acum de ce ar fi altfel?

  3. @dragoș: statul este plin de autorități structuri etc care trebuie să lucreze în folosul cetățeanului a țării dar de fapt acești bugetari plătiți regeste nu fac altceva decât să faciliteze evaziune fiscală și spălare de bani plus muncă la negru. ITM ce face ce păzește dacă peste tot se practică muncă la.negru și.absolut nimeni nu respectă programul de lucru sau libere și sărbători legale . ANPC ce protejează dacă avem în comerț tot felul de produse expirate sau marfă neconforme. Ministerul agriculturii cu Apia ce fac de nu controlează subvențiile și beneficiile din acest sistem care nu ajung in agricultură??? La ce se acordă din bani publici deci și din buzunarul meu facilități fiscale unor firme fără angajați???

    • Ce vreau sa subliniez e ca ANPC e in subordinea Guvernului si in coordonarea ministerului Economiei?
      Cine e responsabil de activitatea ANPC: PNL sau USR
      E posibil ca, daca Năsui încearca sa faca ceva, sa fie zburat de catre Câțu ca in cazul lui Voiculescu?

    • O fi „statul este plin de autorități structuri etc care trebuie să lucreze în folosul cetățeanului a țării” dar daca cei de la Mediu s-au apucat de treaba nu ar trebui sa fie un efort comun?
      Nu se poate ca doar unii sa faca si unii sa se prefaca

  4. Avand in vedere stirea „Fosta contabilă a Spitalului Judeţean Argeş trebuie să returneze unităţii medicale un milion de euro, bani delapidaţi timp de patru ani şi jumătate. Curtea de Apel Piteşti a dat o sentinţă definitivă, iar de patru ani procurorii DIICOT investighează uriaşa fraudă.

    …daca la o institutie gen ANPC contabila sefa ar frauda masiv niste bani – s-ar afla sau toti ar sari sa acopere gaura pe motiv ca oricum doar ei si sefii lor administreaza banii?
    Curtea de Conturi ar fi si ea „mutulica” in acest caz.

  5. Jucării? Nu dați banii pe prostii luați rechizite, cărți și mâncare la copii

  6. Degeaba are statul asa multe „autorități structuri, etc” dacă nu conlucrează nu colaborează ptr eradicarea sărăciei, muncii la negru, evaziunii fiscale, o mai bună gestionare a banului public, o mai bună colectare la buget etc. Un exemplu clar este cel din agricultură unde statul aruncă cu miliardele de euro despăgubiri ptr secetă dar nimeni nu urmărește dacă acești bani ajung in sisteme de irigații,în agricultură ci acești bani ajung in vile și jeepane. Subvențiile acordate fără controale în teren, nimeni nu stie daca acești bani ajung la locul lor. Se acordă despăgubiri de secetă ,subvenții, rambursare de tva, bani pe motorină, tot felul de scutiri de taxe și impozite, facilități de tot felul dat aceste autorități și structuri nu verifica dacă banii acordați aduc plus valoare economiei creează locuri de munca etc și uite așa se ajunge ca terenuri necultivate și trecute cultivate să încaseze subvenții și beneficii de la stat, sau PFA fără angajați să primească miliarde de euro .