G4Media.ro

Director din BNR: Cum e posibil ca sectorul IT să beneficieze de…

Sursa foto: Pexels

Director din BNR: Cum e posibil ca sectorul IT să beneficieze de eliminarea impozitului pe venit, când ei au printre cele mai mari venituri din economie?

Sectorul IT are printre cele mai mari venituri din economie, iar pentru mine române o enigmă cum este posibil ca acest sector să beneficieze de eliminarea impozitului pe venit, a declarat joi Eugen Rădulescu, director la Direcţia stabilitate financiară în cadrul Băncii Naţionale a României, potrivit Agerpres.

Declarația lui vine pe fondul discuțiilor din coaliția PSD-PNL despre posibila eliminare a acestor facilități.

Oficialul BNR a mai spus că i se pare „nesănătos” şi faptul că pentru anumite industrii există eliminarea cotei de de sănătate, astfel că oamenii care lucrează în acele industrii beneficiază de asistenţă sanitară pe buzunarul celorlalţi.

Acesta a reafirmat că una dintre cauzele pentru care România are un deficit bugetar mare este aceea că se încasează puţini bani, problema pe partea de colectare a veniturilor fiind că sistemul de impozite şi taxe a devenit un adevărat schweitzer.

„Sigur, în momentul în care noi avem 27% venituri bugetare în timp ce media Uniunii Europene este de fapt peste 40% este clar că una dintre cauzele pentru care avem un deficit bugetar mare este acela că încasăm puţini bani. Nu că am cheltuit foarte mulţi, ci că încasăm prea puţin din impozite şi taxe. Iar calculele pe care le-a făcut şi Consiliul Fiscal, pe care le-am făcut şi noi, arată că partea problematică aici este aceea de colectare a veniturilor. Iar colectarea veniturilor are o teribilă problemă din aceea că sistemul de impozite şi taxe a devenit un adevărat schweitzer. Sunt atâtea scutiri, atâtea bonificaţii, ca să le spun aşa, de care beneficiază unele industrii sau unii plătitor de taxe, încât s-a ajuns să existe mai multe categorii de de oameni. Sunt unii care plătesc taxe, care datorează taxe şi care le plătesc şi unii care nu mai datorează taxe. Iar unele dintre aceste iertăciuni, să spunem, de taxe, sunt stridente şi greu de explicat. Pentru mine rămâne o enigmă cum este posibil ca sectorul IT, care are cele mai mari venituri din economie, mă rog, poate nu cele mai mari întotdeauna, dar în orice caz, venituri foarte ridicate, să beneficieze de eliminarea impozitului pe venit. Cum se poate asta? Oameni care câştigă, cei mai mulţi dintre ei, 2.000, 3.000, 4.000 euro pe lună nu plătesc impozit pe venit. Mi se pare destul de nesănătos şi faptul că pentru anumite industrii există eliminarea cotei de de sănătate, CASS-ului. Deci, ce înseamnă asta? Înseamnă că cei câteva zeci, dacă nu sute de mii de oameni care lucrează în acele industrii merg la şi beneficiază de asistenţă sanitară pe buzunarul celorlalţi”, a spus Eugen Rădulescu, care a participat la conferinţa de presă pentru lansarea „Raportului asupra stabilităţii financiare ediţia 1/2023 (nr. 14 (24)/2023)”.

El a subliniat că măsurile populiste generează disparităţi fiscale.

„Niciodată nu este plăcut să creşti impozitele. Niciodată. Totdeauna, atunci când ţi se dă îţi fată vaca, când ţi se ia îţi moare viţelul. Aici vorbim în primul rând despre eliminarea disparităţilor fiscale pe care le generează măsuri populiste, pentru că nu se poate considera altfel. Tot auzim că vor pleca IT-ştii. Haida-de! Unde credeţi că există impozite atât de mici în lumea largă încât vreunul dintre ei să plece? Ştiu cazuri de oameni care lucrează în IT şi care lucrează pentru companii internaţionale. Slavă Domnului că n-au de ce să stea în alte părţi. Pot să stea foarte bine şi în ţara noastră, unde aproape că nu plătesc impozite, în loc să trăiască în vestul Europei, unde sunt taxaţi la sânge. Ideea că vor pleca IT-ştii, pentru că vor găsi locuri mai bune plătite în străinătate, aş vrea s-o văd şi pe asta”, a spus Eugen Rădulescu, întrebat de jurnalişti dacă este de dorit să se umble la fiscalitate în acest an.

În context, Rădulescu a arătat că privilegiile fiscale nu sunt de dorit pentru că doar dau impresia că ajută, când în realitate nu ajută.

„Pe partea aceasta de venituri avem după aceea minunea care se numeşte microîntreprinderi. Păi microîntreprinderile care au venit de jumătate de milion de euro pe an, şi o singură persoană poate să aibă trei microîntreprinderi, şi poate să aibă şi soţia trei întreprinderi, şi fiul trei întreprinderi, în aşa fel încât ajungem la nişte sume absolut incredibile de venituri care nu sunt taxate. Avem o mare mulţime de oameni care nu sunt salariaţi, sunt persoane fizice autorizate. De ce sunt persoane fizice autorizate? Pentru că salariaţii plătesc aproape 50%, 48% sunt impozitele şi taxele pe care le plătesc, pe când ceilalţi plătesc şi ei 10%, 12%, 15%. Nu e în regulă”, a declarat Eugen Rădulescu.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Are dreptate, e nesănătos ca tocmai aia cu venituri mari sa nu plătească impozite.
    Mai rău ca asta ar fi sa primească unii pensii la care nu au contribuit. Dar asa ceva nu se poate într-un stat funcțional.

  2. in sfarsit , a venit eugen, in intelepciunea lui, sa ne zica cum sta treaba. deci e super ok ca salariatii sa plateasca 50% impozit, cam asta se intelege. mai ales ca da , sa fii salariat in ro este ceva de vis si toti banutii aia de impozit se duc FIX unde trebe

    • Poate nu se duc toti unde trebuie, dar tot este jenant sa fii in floarea vietii ( deci nu batran, bolnav, singur) si cu salarii acceptabile si sa nu platesti impozite. Macar asa pentru infrastructura de care te plangi si pe care poate poti sa o inlocuiesti cu privat sau avion. Dar

    • … Dar poate prietenul tau nu poate, sau parintii. Si nici nu contribui la o tara mai democratica in care sa creasca copiii tai, sau in care sa-ti placa sa te intorci dupa concediul din Franta.

  3. „Ideea că vor pleca IT-ştii, pentru că vor găsi locuri mai bune plătite în străinătate, aş vrea s-o văd şi pe asta”. Sa nu cumva sa va plangeti in pumni cand vor pleca pe capete.

    • Păi de aici a și pornit treaba. Plecau pe capete. Cu reducerea de impozit au apărut și aici niște salarii așa că au început să nu mai plece… atât de mult.
      Ar fi trebuit să devină evident că e necesară scăderea nivelului de taxare a muncii în toate domeniile, dar foamea de pensii speciale e mare.

  4. Dar cum e posibil ca in loc sa combateti evaziunea fiscala, voi va gasiti sa-i pedepsiti taman pe cei care au veniturile declarate si in loc sa reduceti cheltuielil de la buget, stimulati nemunca si-i pedepsiti tot pe cei care muncesc? O treime din orice venit am eu, merge la stat. O treime la stat, doua in buzunar. Matale vrei sa-mi impart venitul jumi juma cu statul, dar ce, e frate-miu? In UE, procentul darilor la stat variaza, noi avem unul dintre cele mai mari procente.
    Noi, itistii, scutitii, nu suntem fraierii celorlalti favorizati ai statului, fraierii profitorilor si smecherilor din tara asta.

  5. Eu sunt IT-ist si consider ca ar fi cazul sa plateasca toata lumea impozit, inclusiv noi.
    O sa fie un mic soc dar va deveni normalitate in cateva luni.
    Pe de alta parte, o mai mare prioritate pentru societate ar fi sa se termine cu pensiile speciale, pensionarea la varste fragede si cumulul pensie-salar.
    Inteleg ca la 50 de ani un om nu mai poate alerga dupa infractori, dar poate foarte bine sa se ocupe cu munca de birou ori coordonarea si pregatirea colegilor mai tineri.

    • Foarte bine, presupun ca ai si facut toate formalitatile si platesti deja impozit la stat.

  6. simplu , daca nu-i scutesti se muta virtual maine in alta tara , agricultorul si constructorul nu poate face asta.